26 juli 2013

Israel och Livets Ord-2


Jag har tidigare skrivit om Livets Ord och deras politiska stöd till staten Israel. *

Någon omsvängning har inte skett i detta avseende, även under deras Europakonferensen- 2013 besöker Israels ambassadör konferensen ”Ambassadör Isaac Bachman berättar om Israels fantastiska prestationer. De ligger bakom många av de uppfinningar som vi använder till vardags liksom på sjukhus med mera. Se Livets Ords Israelmöte här

Staten Israel har kommit för att förbli, det judiska folket har planterats där, och har all rätt i världen att bo i sitt urgamla hemland.
Ulf Ekman menade också att staten Israel och det judiska folket inte kan skiljas från varandra. – Det judiska folket, Israels land och Israels gud hänger ihop.

Därför är det självklart att inte bara allmänt tala om Israels barn i Bibeln, utan tala om att det moderna israel är en kontinuitet med allt som varit.” ur ”Staten Israel måste försvaras av kristna”-Dagen

* ”Det var en häpnadsväckande läsning för min del. De kristna palestiniernas lidande är tydligen något ovidkommande för dessa kristna! Den är liksom inte ens en del av storyn..” ur Jerusalem

Mer om bakgrunden till Livets ord och Israel:

"Ulf Ekman hör till samma skara, dvs som tillmäter judarna en viktig roll för tidernas fullbordan Det gäller att ”be för Jerusalem, välsigna Abrahams säd, trösta Guds folk, bekämpa antisemitism och antisionism och stödja staten Israel och judarnas återsamlande ekonomiskt” . Livets Ords kampanj Operation Jabotinsky gick ut på att samla pengar för att hjälpa judar att flytta från Sovjetunionen/Ryssland till Israel. Närmare 15 000 judar har flyttat till Israel med hjälp av Livets Ord, kanske även till de illegala bosättningarna på ockuperat område därom en hel del andra ryska judar."  ur  ”Kristen sionism-4

"Effekten av denna grundsyn är alltså ett okritiskt stöd för israelisk högerpolitik, från många också för ett Stor-Israel från Egypten till Eufrat. Känslan för palestinierna är likgiltig eller fientlig. Samtidigt är synen på judarna instrumentell. Dessa ska återsamlas till Israel för att längre fram genomgå de gruvligaste öden:"  ur    Kristen sionism-5

Thomas Arvidsson har skrivit en mycket intressant:   C-uppsats om kristen sionism

Läs även andra bloggares åsikter om
SvD 

77 kommentarer:

 1. "Effekten av denna grundsyn är alltså ett okritiskt stöd för israelisk högerpolitik, från många också för ett Stor-Israel från Egypten till Eufrat"

  Nu förstod jag inte Egon. Är det de kristna eller israelisk högerpolitik som vill upprätta detta "Stor-Israel"?

  G. Tikotzinsky

  SvaraRadera
 2. Det är den israeliska högern. Livets ord stöder den.
  I

  SvaraRadera
 3. Egon,

  Vilket parti eller vilken politiker har uttalat sig för ett sådant "Stor-Israel"? Vad innefattar begreppet "den israeliska högern"?

  G. Tikotzinsky

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi vet i alla fall vad innefattar begreppet den svenska vänster, en samling av nyttiga idioter. Har jag fel Tikotzinsky?

   Radera
 4. Fiskar forell i ribmotjåkkas bäckar ikväll,återkommer söndagkväll. Om inte Joakim kan ge svar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant "Joakim kan ge svar.", är han din högra hand?

   Radera
 5. Nej,Joakim är en fri debattör på min blogg han kommenterar på sina egna vilkor när han själv vill. Jag är oerhört tacksam för hans sakkunskap, liksom sign. Urbaan. Stör de
  t dej?7

  SvaraRadera
 6. Egon, jag vet inte om det stör G.T. att du söker hjälp hos Urbaann och Joakim men för mig verkar det som att du är tacksam för att du får märklig revision av händelser från Urbaann och att du ser Joakim som absolut och ofelbar auktoritet på allt från ursprungsbefolkning till vad som hindrar freden. Ni bildar ett nätt litet paket av åsikter om något tragisk och komplicerat och verkar stödja varann i att det är ett lands och ett folks fel. Och det stör mig storligen.

  SvaraRadera
 7. A-K Roth, det är inte jag (eller några andra) som stör dig. Det är folkrätten och omvärldens krav på att Israel ska behandla palestinierna som jämlikar som stör dig. Men sorry, Israel kan inte ta sig sina självpåtagna rättigheter på den Andres bekostnad.

  Varför ska det vara så svårt att respektera en tvåstatslösnig utifrån Gröna linjen och ge rätten till palestinierna att återvända (alt kompensation)?

  SvaraRadera
 8. Joakim ser inte grupper utan individer, så han kan definitivt inte bidraga något om den kollektivt definerade gruppen "den israeliska högern." Möjligtvis kan han namnet på någon enskild politiker som han träffar "ofta."

  G. Tikotzinsky

  SvaraRadera
 9. G. Tikotzinsky
  Citat kommer från artikeln av Bernt Jonsson" Effekten av denna grundsyn är alltså ett okritiskt stöd för israelisk högerpolitik, från många också för ett Stor-Israel från Egypten till Eufrat."
  Man stöder alltså de politiska krafter i Israel som inte vill återlämna Gaza, Västbanken och Golanhöjden. Och man går ännu längre se filmen:
  Al Jazeera Interview

  SvaraRadera
 10. Egon,

  Jag är inte intresserad av BJs citat, som inte har något med dina två bloggposter att göra.

  Var nu vänlig att svara på substansen i de två frågorna, som rör EGONs egenhändigt författade texter:

  1. Vilket parti eller vilken politiker har uttalat sig för ett sådant "Stor-Israel"?

  2. Vad innefattar begreppet "den israeliska högern"?

  G. Tikotzinsky

  SvaraRadera
 11. Urbaann,

  Palestinierna som individer är naturligtvis jämlikar med alla andra människor. Men palestinierna som grupp är inte politiskt jämlikar med suveräna nations-stater i den internationella politiska diskursen. Sorry, så är det världspolitiska systemet skapat.

  Kurderna, samerna, romerna, baskerna, skåningarna, skottarna, amazonas-indianerna, osv. osv. har dragit samma nitlott. Nothing personal.

  Vad gäller tvåstatslösningen: Palestinierna visade i sitt senaste val att de inte är intresserade av tvåstatslösningen. En majoritet röstade på Hamas, som har i sina stadgar att utplåna Israel.

  G. Tikotzinsky

  SvaraRadera
 12. G. Tikotzinsky "Jag är inte intresserad av BJs citat, som inte har något med dina två bloggposter att göra. "
  Kan du inte läsa? det citat av Bernt Jonsson

  1. Vilket parti eller vilken politiker har uttalat sig för ett sådant "Stor-Israel"?

  Svar; Inga vad jag vet ,men dessa kristna stöder tanken i alla fall.

  2. Vad innefattar begreppet "den israeliska högern"?
  Svar: Du som bo i Israel borde veta, annars fråga Anna Veeder.

  SvaraRadera
 13. Egon,

  Du skrev uttryckligen i kommentar 21:19 att det är "den israeliska högern" som vill skapa detta "Stor-Israel" från Egypten till Eufrat. Står du inte för vad du själv skrivit? Jag upprepar frågan - vilken politiker eller vilket parti har förespråkat ett "Stor-Israel från Egypten till Eufrat"?

  Formuleringen "den israeliska högern" är Egons. Jag har aldrig stött på en sådan gruppering under mina 30 år i Israel. Och jag förstår inte vad en utomstående frilansförfattare har med saken att göra. Förklara nu vad du menade med uttrycket, som var så viktigt att du inte bara använde det i din blogg, utan till och med citerade dig själv en andra gång.

  G. Tikotzinsky

  SvaraRadera
 14. Just det G.T, palestinierna är inte jämlika för att staten Israel gör allt för att förvägra dem de rättigheter som FN uttryckligen har uttalat.

  Med ditt resonemang om folkgrupper skulle man kunna lägga till det judiska folket före 1948. Känns som en lite skakig, för att inte säga farlig, argumentationslinje. Som du vet är nationalstaterna i första hand ett europeisk fenomen. När då dessa stater skulle expandera ute i världen så anförde man liknande argument som du nu gör; folket i tredje världen har inga nationalstater så vi kan styra och ställa efter vad vår politiska, ekonomiska och militära makt tillåter. Känner du igen idétraditionen G.T?

  SvaraRadera
 15. A-K Roth, känns det inte aningen märkligt att den kristna högersionismen stödjer staten Israel med tanke på de bevekelsegrunder som stödet vilar på?

  SvaraRadera
 16. G. Tikotzinsky "Förklara nu vad du menade med uttrycket, som var så viktigt att du inte bara använde det i din blogg, utan till och med citerade dig själv en andra gång."

  Om du inte förstår mej kan jag inte hjälpa dej längre.
  "Formuleringen "den israeliska högern" är citat från Bernt Jonsson likaså "Stor-Israel från Egypten till Eufrat"?


  SvaraRadera
 17. Urbaan, skrev ett svar men det försvann när jag klickade. Ber om ursäkt om det kommer två versioner.

  Jag är med dig i önskan om tvåstatslösning med kompromisser coh förhandlingar kring gröna linjen. Får se om PM vågar ge sig in i förhandlingar eller om det kommer fler villkor och hinder från deras sida. (Kanske de hellre vill kompromissa kring linjerna som skapades efter kriget 1967?)

  Anta inte vad som stör mig. Jag har stört mig över hur du har uppfattat och presenterat din syn på den historiska utvecklingen som ledde till skapandet av Israel. Men leka gärna psykolog med aktivister som tyst accepterar indoktrineringen, bl.a. av barnen på UNRWAs sommarläger. Det uppviglas till våld och judehat och ledare ropar ut att Palestina ska gå från Jordanfloden till havet. Allt detta går emot alla tidigare fördrag. Och vi i Väst stöder det via FN.

  Ann-Katrin Roth

  SvaraRadera
 18. Urbaann,

  Nej, absolut inte.

  Palestinierna kan inte ingå traktat med andra stater på samma villkor som nations-stater. De kan inte köpa vapen som är förbehållna nations-stater, tex stridsflygplan eller MBTs. De är inte medlemmar i en mängd multi-laterala organisationer, tex WTO. Med andra ord - palestinierna saknar en mängd politiska och juridiska rättigheter som är förbehållna nations-stater.

  Det är helt rätt att det judiska folket saknade dessa rättigheter innan staten Israel bildades. Likaså saknade det indiska folket (en oxymoron) dessa rättigheter före 1947, osv. Vad är det för konstigt med det?

  G. Tikotzinsky

  SvaraRadera
 19. Egon,

  DU skrev så här:

  "Det är den israeliska högern. Livets ord stöder den."

  Vem är denne israeliska höger som DU syftar till i kommentar 21:19?

  G. Tikotzinsky

  SvaraRadera
 20. "Vem är denne israeliska höger som DU syftar till i kommentar 21:19?"

  G. Tikotzinsky

  Bäste GT Kanske kan denna artikel skingra vad man menar med begreppet ” den israeliska högern”

  I den israeliska politiken finns tre huvudsakliga skiljelinjer - utrikes/säkerhetspolitik, religion och ekonomi. Höger-vänster i Israel har ingenting med ekonomisk samhällsmodell att göra, utan används för att beskriva utrikespolitiska åsikter” läs mer i Newsmill-En snabbguide till de israeliska koalitionsförhandlingarna

  SvaraRadera
 21. Sign. /Johan ditt långa inlägg intressant, men § 11 – Anonyma inlägg avvisas,om du har en åsikt våga stå för den med ditt namn. Antingen ett Google-konto där det framgår vem du är eller för och efternamn.

  SvaraRadera
 22. Okej, skillnaden mellan, låt oss säga, indierna och sionisterna å ena sidan och palestinierna å andra, är alltså att de förstnämnda vann sin kamp (delvis genom terror/väpnad kamp) och att de sistnämnda inte förmått att driva sin motståndare till reträtt. Din "geopolitiska" doktrin är rätt krass måste jag säga.

  Lägger man därtill till din syn på att makt växer ut gevärspipan (ja du uttryckte det aningen mer subtilt/tekniskt men andemeningen borde vara precis som den gamla maoistiska maximen) så är det ju alldeles uppenbart att du inte ger mycket för den fredliga förhandlingslinjen som förespråkas av PLO. Där ser man. Intressant...

  SvaraRadera
 23. Hehe A-K, det där med den kristna sionismens stöd till staten Israels projekt (bla byggandet av illegala bosättningar) verkar vara lite känsligt...

  Jag antar inget. Inte heller vill jag spela psykolog (det får jag nog av på jobbet). Jag ville bara veta hur du ser på stödet. Skrapar man på den kristna sionismens yta så framkommer en minst sagt cynisk teologi. Det vet du ju förstås så du behöver inte läsa de länkar som bloggningen hänvisade till. Men nog är det lite märkligt att man från judiskt håll håller igen med kritiken mot denna strömning inom kristendomen. Men, men fiendens fiende kan ibland vara ens vän...

  (P.S tack Egon för ännu en intressant bloggning;)

  SvaraRadera
 24. Egon,

  Höger i höger-vänser skiljelinjen jag beskriver förespråkar inte ett "Stor-Israel från Egypten till Eufrat".

  Jag upprepar frågan vilken är denna "israeliska höger" som förespråkar ett "Stor-Israel från Egypten till Eufrat". Kan du ge namnet på ETT parti, eller EN ledamot i Knesset?

  G. Tikotzinsky

  SvaraRadera
 25. Jag upprepar frågan vilken är denna "israeliska höger" som förespråkar ett "Stor-Israel från Egypten till Eufrat". Kan du ge namnet på ETT parti, eller EN ledamot i Knesset?

  G. Tikotzinsky
  Har du svårt att läsa se vad jag skrev 29 juli 2013 06:43

  1. Vilket parti eller vilken politiker har uttalat sig för ett sådant "Stor-Israel"?

  Svar; Inga vad jag vet ,men dessa kristna stöder tanken i alla fall."

  Det är ju kristna i USA tex. org Christians United for Israel som framför dessa tankar se filmen ca 1:05 in i filmen ser du kartan över "Stor-Israel"
  Se Tailern här

  Om du läser Bernt Jonssons text ännu en gång han talar hela tiden om den kristna sionisternas inställning.

  "Effekten av denna grundsyn är alltså ett okritiskt stöd för israelisk högerpolitik, från många också för ett Stor-Israel från Egypten till Eufrat. Känslan för palestinierna är likgiltig eller fientlig. Samtidigt är synen på judarna instrumentell. Dessa ska återsamlas till Israel för att längre fram genomgå de gruvligaste öden: Vedermödans andra hälft ”kommer som en jämförelse att få Hitlers, Maos och Stalins regimer att synas som flickscouter, som flätar samman en ranka av tusenskönor."

  SvaraRadera
 26. Egon,

  Har du svårt att läsa vad du själv skrev 27 juli 2013 21:19

  Du skriver att det är "den israeliska högern" som vill upprätta ett sådant "Stor-Israel." Vågar du inte stå för vad du själv skrivit?

  G. Tikotzinsky

  SvaraRadera
 27. GT Jag skrev "Det är den israeliska högern. Livets ord stöder den."27 juli 2013 21:19

  Svaret kunde misstolkas ( och du tar tydligen alla tillfällen till det) obs jag skrev mitt svar från en mobil ( Fiskar forell i ribmotjåkkas bäckar ikväll,återkommer söndagkväll.)

  Jag gav senare ett mer rätt och utförligare svar svar senare när jag kom hem 29 juli 2013 06:43
  men du kunde inte acceptera detta svar ?

  SvaraRadera
 28. Egon, jag tror du känner till mina "band" in i kristen sionism. (Ingen större släktmiddag är komplett utan höjda röster ;-)
  Du har helt rätt i ditt antagande om att båda strävar efter ett stor israel, och att det finns länkar in i Israelisk extrem höger.
  Jag veta hur de stöder bosättningar och hur bosättare när jag hört på på samma sätt uttryckt uppskattning för detta.
  Drömmen om Erez Israel med enorma gränser förenar, däremot vet jag också att man inom dr KS kretsarna har ett väldigt krasst synsätt vad som sen skall hända med judarna. Bosättare jag talat med indikerar att man på samma sätt har en rätt krass syn på KS framtidsplaner, så man ser varandra som vänner för stunden och nyttiga idioter på lång sikt.

  SvaraRadera
 29. Nej Egon det stör mig inte att Joakim är en fri debattör på din blogg, och det är verkligen på egna villkor när han själv vill.

  Att du är tacksam för hans sakkunskap(?) förvånar mig inte, däremot begriper jag inte att sign. Urbaann uppnår likadan status som Joakim.
  Vilka okända meriter (för mig) har Urbaann, förutom hans brinnande förakt mot israelerna som stal arabiska palestiniers hem – judiska palestinier har ju levt sida vid sida med arabiska palestinier tills delningen av Palestina mellan araber och judar.
  Det passade inte längre för araberna att ha en judisk stat i området.

  Ann-Katrin Roth har rätt att påstå att ”Ni bildar ett nätt litet paket av åsikter om något tragisk och komplicerat och verkar stödja varann i att det är ett lands och ett folks fel.”

  Detta stör Ann-Katrin och mig eftersom var och en av er klarar inte att handskas med ifrågasättandet från andra som har inte ert perspektiv.

  Urbaann har fått på hjärnan folkrätten och omvärldens krav på att Israel ska behandla palestinierna som jämlikar.
  Varför tänker han inte på folkrätten för israelerna – muslimska världen förnekar ju statens Israel rätt att existera.

  @ Urbaann
  Du tycker att det är så svårt att respektera en tvåstatslösnig, vem enligt dig vill inte ha tvåstatslösnig?

  Vad menar du med rätten till palestinierna att återvända?
  Israel har en population bestående av 20% araber, dessa behövde ju inte fly.
  Andra som lämnade sina hem lämnade just bara hemmet inte sitt land.

  Palestinierna som individer är naturligtvis jämlikar med alla andra människor.
  Men palestinierna som grupp är inte politiskt jämlikar med suveräna stater i det internationella politiska perspektivet.

  SvaraRadera
 30. Egon,

  OK. Det är först nu du upplyser om att det första påståendet var ett misstag.

  GT

  SvaraRadera
 31. Du är bitvis lite (ofrivilligt?) komisk i dina kommentarer. Ta bara den senaste ” Urbaann har fått på hjärnan folkrätten och omvärldens krav på att Israel ska behandla palestinierna som jämlikar.” Man blir liksom mållös, ”folkrätten på hjärnan”… Men så här då; om inte folkrätten ska gälla vilka principer ska då lägga grunden för en rättvis och långvarig fred?

  Jerry, nog vet du om att det finns fredsinitiativ från omliggande arabländer som är villiga att erkänna Israel förutsatt att Israel går med på PLO:s krav (som i sig grundar sig på diverse FN-resolutioner), så varför denna ständiga demonisering?

  Vem är emot en två-stats lösning, frågar du? Fråga den israeliska högern och dess språkrör här på bloggen, G.T, så kan du få svar på den frågan. Sedan så innebär en tvåstatslösning –67 års gränser (dvs väck med bosättningarna samt att Östra Jerusalem ska ingå i detta) och det borde du också veta vid det här laget.

  Och Jerry, vad beträffar Joakims kompetens så överstiger den vida min, din, G.T:s och A-K:s vad gäller sakkunskap. Men det vore ju synd om vi andra tvingades hålla tyst bara för den skull. Låt tusen blommor blomma och du ska se att även du får din plats i solen! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Urbaann då tar vi tur och ordning;
   ", nog vet du om att det finns fredsinitiativ från omliggande arabländer erkänna Israel förutsatt att Israel går med på PLO:s krav" - vänligen nämn dessa arabländer (utan Egypten och Jordanien).

   ", så varför denna ständiga demonisering?", vem demonstrerar? - www.youtube.com/watch?v=8xDfeXTWAfQ&feature=youtube_gdata_player därför - www.youtube.com/watch?v=gD9IYQXRE_o&feature=youtube_gdata_player och därför - www.youtube.com/watch?v=3Eu6_P8rNpk&feature=youtube_gdata_player samt detta - www.youtube.com/watch?v=X8fRMqWOBuM&feature=youtube_gdata_player

   Men om jag känner din läggning så du lär inte öppna Youtube sidorna, eller vågar du göra det?

   Urbaann, vad beträffar Joakims kompetens som sakkunskap så kan man ifrågasätta påståendet även om du tvivlar.

   Radera
 32. "Det är först nu du upplyser om att det första påståendet var ett misstag." GT
  Ja det var ju dumt av mej jag uppmärksammade inte att jag uttryckte mej fel.

  SvaraRadera
 33. Men oj, oj, oj, Joakim: "Enorma gränser"?! Har dom tänkt erövra Jordanien, Syrien, Libanon och delar av Irak eller vad i 17 gubbar kallar du "enorma"? Tänk lite på dina adjektiv! :)

  Vad är detta Stor-Israel? Som Stor-Syrien? Eller som nåt judiskt kalifat a la muslimska brödraskapets mål?

  SvaraRadera
 34. Urbaann: Vaddå känsligt? Jag ser bara inte att det skulle vara mycket hemskare att bidra till husbygge än att bidra (som västvärlden gör om än inte direkt) till uppvigling till våld, terror och judehat, fakta du inte verkar vilja ta i med en lååååång tång ens. För känsligt ämne? "Döm inte, så blir ni inte dömda. Ty med den dom som ni dömer med, skall ni bli dömda..."

  Du: "...Men nog är det lite märkligt att man från judiskt håll håller igen med kritiken mot denna strömning inom kristendomen..."

  Du har inte hängt med, Urbaann. Från judiskt håll har man inte hållit igen med kritiken mot detta. Folk är inte så dumma; de mycket väl vad målet är. Kristendomen ska ersätta judendomen.

  Men vad skulle du själv göra om du var ansatt av krigiska fiender som vill ditt slut och någon som kan ha lite egna men orealistiska motiv men som ger dig moraliskt stöd? Tänker nu på stöd till staten Israel och inte specifikt till bosättningar.

  SvaraRadera
 35. Urbaann, om palestinska sidan verkligen vill verka för fred, försoning och fungeraqnde tvåstatslösning, varför håller dom då på och indoktrinerar ungarna i skolor och på sommarläger i våld och hat, mot alla fördrag? Var finns protesterna??? Hos PGS?

  Fråga: Inser du vad folk gör när de vill diktera att Jerusalem inte ska förbli enat? Bara under Jordanien var Jerusalem klyvt, förödande för judarna. Omvärlden brydde sig inte om den etniska rensningen av judarna då. Inser du vad du propagerar för?

  Om jag får flika in om "folkrätten på hjärnan":

  Visst kan du ha fått det på hjärnan om du bara åberopar den när det gäller att klandra judar/israeler/sionister.  SvaraRadera
 36. Urbaann: Vad är det för erkännande om arabvärlden bara går med på att göra det OM Israel går med på PLOs krav? Borde inte ett riktigt erkännande komma direkt och utan villkor?

  Dessa krav har ju ideligen ändrats. Först byggstopp, under vilket ingen kom till bordet. Sedan lägger man till Östra Jerusalem. Sedan lägger man till att man ska frångå tidigare fördrag som stipulerar att vissa saker ska diskuteras vid direkta förhandlingar.

  SvaraRadera
 37. P.S. Urbaann: Ja, Joakims kompetens överstiger min. Men kompetens inom vissa ämnen gör ingen ofelbar. Och kompetens är föränderlig över sakämnen. Ibland kan mycket kompetenta sitta i samma vagnspår ett tag, gunga fram och tillbaka tills de kommer ur, speciellt om de är det man kallar "inbedded", som journalister vars sympatier och känslor går lite överstyr och kan gör mer illa än gott. Vi är alla människor och felar.

  SvaraRadera
 38. "Först byggstopp, under vilket ingen kom till bordet"

  Trams!
  Sluta rapa propaganda - man kan gå till israeliska UD istället, så får man det i första hand.

  Det rådde aldrig något byggstopp!

  SvaraRadera
 39. A-K, bara lite kort om några saker:

  Folkrätten gäler givetvis alla människor och folk. I konflikten mellan Israel och palestinierna är det dock de senare som måste hävda dessa principer då de är i underläge och inte har möjlighet att freda sig. Hade palestinierna ockuperat Israel och drivit en massa judar på flykt så hade jag vänt på kuttingen. Sedan så erkänner jag med hjälp av folkrättens principer staten Israel och dess krav på säkerhet inom 67-års gränser. Du ser. folkrättsliga principer är fin-fina grejor!

  (Detta är till Jerry också)
  Sedan om Arabförbundets fredsplan. Här ett artikelklipp SR anno 2007: "Fredsplanen är fem år gammal. Den föddes i Saudiarabien och antogs av hela Arabförbundet på ett toppmöte i Beirut 2002. I korthet går den ut på att samtliga arabstater sluter fred med Israel i utbyte mot att Israel återlämnar all mark som ockuperades 1967." (http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=1255596)

  Frågan om Jerusalem kan ju också muslimerna vilja ha enad under sin kontroll vilket de bevisligen har haft i många, många århundraden. Tror nog att omvärldens vägran att erkänna staden som odelbar och för all evighet judisk stad är ett klokt förhållningssätt.

  P.S Du har rätt Jerry, jag vågar inte öppna youtubeklippen. D.S

  SvaraRadera
  Svar
  1. "en massa judar" mot en massa araber som du hellre föredrar och vill inte höra vad dem har att säga om judar i dessa Youtube som visar vad som sänds i deras TV sändningar!

   Radera
 40. Hej, Egon!

  Jag brukar inte skriva mitt namn när jag bloggar. Det finns bra orsaker till det. För tydlighets skull vill jag beskriva anledningen för det till dig så att du visar lite större förståelse nästa gång du kommenterar i liknande situationer.

  Jag har fått ångra att jag gav mitt namn när jag kommenterade på ett annat forum. Efteråt blev jag utsatt för trakasserier och hot, det dröjde ett bra tag innan jag slutade se mig om när jag var ute och gick...
  Att själv lida för att jag står för mina åsikter är väl en sak, men när det gäller min familj så vill jag inte ta några risker (har två små döttrar). Needless to say, blev jag försiktigare efter hoten. Hade jag vetat om §11 hade jag skrivit efternamnet, det verkar vara ett seriösare forum här. Dock tycker jag att §11 borde ändras, att vara anonym kan handla om helt andra saker än att inte stå för sina åsikter.
  Ingen av mina åsikter är något jag skäms över, annars skulle jag inte skriva dem... på samma sätt som du inte skäms för dina utan väljer att ta upp frågorna.

  Du får gärna lägga ut inlägget jag skickar om en stund under namnet Johan Rye, men inlägget är ju outdated nu så det kanske är lite "off". Det är uppdaterat jämfört med det första, var nog trött när jag skrev det.

  Blessings
  /Johan Rye

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du utsattes för trakasserier och hot men jag tvivlar att Egon har den erfarenheten.

   Jag fortfarande kommenterar enbart med förnamnet för att inte utsätta släkten och bekanta för mina åsikters skull, dessa åsikter står jag för.

   Egons §11och hans andra § är författade för att sola bort kritik som han klarar inte att bemötta.

   Johan, du är den förste som påpekar öppet för Egon om hans paragrafer, du tycker "att §11 borde ändras, att vara anonym kan handla om helt andra saker än att inte stå för sina åsikter.", frågan är om han bryr sig om att ändra paragrafen.
   Som han har redan påpekat för mig att det är hans blogg och det är han som bestämmer ;).

   Radera
 41. INLÄGG:
  Hej, Egon!

  Jag har haft svårt att ensidigt stödja något parti i Israel-Palestinakonflikten. Efter besök i Orient house i Jerusalem (inkl. föredrag) och prenumeration på Israel-report från Livets ord (nedan kallat L-o) har jag en relativt balanserad bild av konflikten. Den bilden som utländsk media ger och den samlade bilden som ovan nämnda källor har gett, kontrasterar mot den ensidiga rapporteringen via svensk media.

  Tre citat från tidigare inlägg:

  1: Nu förstod jag inte Egon. Är det de kristna eller israelisk högerpolitik som vill upprätta detta "Stor-Israel"?
  (26 juli 2013 23:15)

  2: Det är den israeliska högern. Livets ord stöder den.
  (27 juli 2013 21:19)

  3: 1. Vilket parti eller vilken politiker har uttalat sig för ett sådant "Stor-Israel"?

  Svar; Inga vad jag vet ,men dessa kristna stöder tanken i alla fall.
  (29 juli 2013 06:43)
  Slut citat

  Intressant att du menar att "dessa kristna" stöder tanken på "Stor-Israel" och att 'Livets ord' stöder den kristna högern.

  Jag väljer att skilja mellan organisationen Livets ord och dess medlemmar (som tillhör den betydligt större gruppen "kristna"), vilket du också kanske gör när du skriver både om "Livets ord" och "dessa kristna". Har jag fel? L-o:are är knappast en homogen grupp, vilket jag märkt när jag pratat med medlemmar. Jag väljer också att skilja mellan "Stor-Israel" och konflikten ang. landområdena Golanhöjderna, Gazaremsan och Västbanken."Stor-Israel" verkar snarare vara ett begrepp för landområdet som utgjorde Davids enade rikes maktsfär.

  Ang. L-o och "Stor-Israel":
  Organisationen Livets ord stöder definitivt Israel som judisk stat, även om undervisningen på L-o på samtliga samlingar jag varit med på handlat om fred och slut på konflikten, inte om något "Stor-Israel". Ulf Ekman är hängiven "sionism" till 100%. Som jag uppfattat är hans syn på sionism rätt enkel: strävan efter judarnas rätt till ett hemland vid det specifika området. De flesta L-o:are jag pratat med menar att Golanhöjderna och Västbanken behöver förbli under israeliskt styre, åtminstone tills en varaktig fred mellan erkända, demokratiskt styrda stater kommit till stånd (för att sammanfatta några samtal).

  Ang. operation Jabotinsky:
  Vad "operationen" gick ut på var att hjälpa utsatta judiska familjer att ta sig till Israel med sitt bohag. L-o kan knappast hållas ansvariga för var familjerna väljer att bosätta sig, oavsett åsikter.

  Ang. L-o och israelisk högerpolitik:
  Argumentet att organisationen Livets ord eller den kristna grupp du nämner skulle stödja den högra politiska grupperingen i Israel är vagt. Det är stor skillnad mellan att dela åsikter med och att aktivt stödja en viss politisk gruppering. Kadimas ståndpunkter har varit populärast när diskussionerna med kristna kommit in på politik och Kadima räknas väl som ett mittenparti?

  Ang. kristna och Israel-Palestinakonflikten:
  Under samtal med olika kristna, inklusive medlemmar och f.d. medlemmar i L-o, har jag argumenterat utifrån palestiniernas situation. Något jag märkt är att de som nappar på att argumentera (ungefär hälften) över lag varit bra pålästa med tydliga argument. De flesta som jag diskuterat med utanför de kristna kretsarna har haft en betydligt ensidigare tolkning och oftast varit dåligt pålästa. Trots detta har många haft lika starka åsikter och mycket starkare "känslouttryck".

  Mycket om lite...
  Kort sagt: Jag känner inte igen mig i dina beskrivningar av L-o och "kristna". Jag, liksom de flesta kristna jag känner inkl. L-o:are, är inte politiskt motiverade eller stödjare av ett s.k. "Stor-Israel", utan av fred, demokrati och en fungerande tvåstats-lösning. Som det ser ut nu är det långt borta, men istället för att distansera sig och vara arga över raketer och robotar, väljer jag och många kristna (trots att vi blir upprörda) att be för fred över regionen och ett slut på konflikterna. Det är viktigare än någon politisk ideologi.

  Johan Rye

  SvaraRadera
  Svar
  1. Johan Rye, kommentaren känns som en frisk luft i det unkna luften på Dessa mina bröder (vilka bröder?)!

   Radera
 42. Johan Rye välkommen till min blogg.
  Intressant.
  Du skriver "Kort sagt: Jag känner inte igen mig i dina beskrivningar av L-o och "kristna". Jag, liksom de flesta kristna jag känner inkl. L-o:are, är inte politiskt motiverade eller stödjare av ett s.k. "Stor-Israel", utan av fred, demokrati och en fungerande tvåstats-lösning"

  Du skall veta att även jag är kristen och kommit kontakt på verkligen på nära håll i min egen pingstförsamling den kristna sionismen.

  Läs Att Egon Berglunds blogg "Dessa mina minsta bröder" fått namn efter ett bibelcitat är ingen tillfällighet. Han är aktiv medlem i Strömnäskyrkan och vill fästa uppmärksamhet på att många västerländska kristna glömt bort sina palestinska trosbröder och -systrar och hellre tar parti för den judiska staten Israels ockupationspolitik. Piteå-tidningen
  Mitt engagemang för mina kristna palestinska trosbröder och en rättvis fred i en sk. 2 statslösning gillades inte av andra kristna läs Sten Gunnar Hedin

  Allt enskida LO-medlemmar har en annan åsikt än Ulf Ekman är intressant, men jag har utgått från den undervisning som han själv predikar, tex Ur europakonferens blogg i Dagen 2008-07-30 , Ulf Ekman är ingen direkt förespråkare av en tvåstatlösning, om man säger så: "Jerusalem ska inte delas, det är det judiska folkets huvudstad". Punkt, inget att diskutera enligt Ekman som anser att Bibeln är superklar i frågan. Och om det eventuellt fanns de på plats som tyckte att man inte ska gå in i såna politiska frågor utan hålla sig till teologi på en sån här konferens så gav han svar på tal till dem: "Jag bryr mig inte om politik, säger du. Om du nu är så from så kan du väl åka till himlen direkt så att vi slipper dig här". Och så ett stort leende och en rungande applåd.” slut citat.

  Jag har inte sett exempel på någon LO-medlem som kritiserat Ulf Ekmans ståndpunkt, men välkommen med ett sådant exempel.

  SvaraRadera
 43. Johan ang §11 hade jag skrivit efternamnet, det verkar vara ett seriösare forum här.

  Det går även bra att maila ett mej och berätta vem man är, och sedan skriva under signatur, då vet jag vem personen är utan att övriga läsare vet, jag har råkat ut för människor som skrivit under falsk namn och det är inte så kul.

  SvaraRadera
 44. Johan "Organisationen Livets ord stöder definitivt Israel som judisk stat, även om undervisningen på L-o på samtliga samlingar jag varit med på handlat om fred och slut på konflikten, inte om något "Stor-Israel".

  Tanken " Stor-Israel från Egypten till Eufrat." tillhör de mest extrema. Men verkar ULf Ekman för att Israel lämnar de ockuperade områderna och en Palestinsk stat?

  SvaraRadera
 45. "Abbas: Inga israeler i Palestina
  Publicerad 2013-07-30 05:49
  Det får inte finnas en enda israelisk bosättning eller israelisk militärstyrka i det framtida Palestina, sade president Mahmud Abbas när han på måndagen lade fram sin syn på förhållandet mellan israeler och palestinier."

  Joakim, jag tänker smida järnet medan den är varmt.

  Medt tanke på Abu-Mazens senaste uttalande (inklusive arabiska israeler?), kommer hypotetiska frågan:
  Som svar på hans beslut kan det hända att extremister i Israel kräver utvisning av alla arabiska israeler.

  Hur blir din reaktion på det utopiska beslutet (logiskt från deras perspektiv) av dessa israeliska fanatiker?
  Du vet ju att Egon tagit fram "Tanken " Stor-Israel från Egypten till Eufrat." tillhör de mest extrema."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det beror väl på hur han menar, om han menar att judar inte får vistas eller bo i Palestina är det katastrofalt.
   Om han menar att man inte kan ha israeliska bosättningar med israelisk lag inom Palestina är det ju inte så konstigt (med undantag för ambassader så accepteras det inte av nåt land. Att ha främmande militär styrka på eget territorium är mycket ovanligt, och regleras isåfall alltid av tydliga avtal (ex. Nato baser, Ryssland i Syrien etc..)

   Radera
  2. A sorry, nu vwr det jag som missade. Du undrade hur jag skulle se på israeliska extremisters krav på ett utvisa araber som svar på Pa-uttalandet.
   Lika illa, är nog mitt svar. Och dessutom ologiskt om PA pratar om bosättningar så är det ju inte samma som enskilda araber som är israeliska medborgare.

   Radera
  3. Javisst Joakim det beror hur han menar, https://www.youtube.com/watch?v=2fPcQNCw1OI&feature=youtube_gdata_player

   Observera att Abu- Mazen har i alla hans uttalanden (i många år) samma inställning.

   FN delningen av Palestina gjordes mellanr ARABER och JUDAR.

   Slutligen vill jag bara säga att det är på tiden att du lyssnar på vad araberna säger på ARABISKA, för det är ju det dem menar.

   Utlåtanden på engelska till världspressen är avsedda för att behaga västvärlden - dessa är sällan det dem menar - sanningen.

   Du har säkert sett Abd Al Bari Atwan som gäst på BBC eller andra väst media, men jag vågar hävda att detta har du aldrig hört - www.youtube.com/watch?v=jQNeitq4WPo&feature=youtube_gdata_player

   Radera
 46. Sannerligen en frisk fläkt från Johan Rye. Som rye betyder råg går tankarna till "råg i ryggen".

  Egon, måste alla se saken från precis samma perspektiv som du för att vara anständiga människor?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänk att Urbaann medvetet ställer frågan "P.S Om du anser frågorna vara för jobbiga att svara på så ska du givetvis inte besvara dem. D.S", trots att han fick tydligt "Bry dig inte om att svara, jag har fått av ..".
   (29 juli 2013 18:27)
   En svensk som förstår inte lätt svenska!

   Det finns ju alef-shin folk som begriper inte att "ABOVE ALL, THIS COUNTRY IS OUR OWN. NOBODY HAS TO GET UP IN THE MORNING AND WORRY WHAT HIS NEIGHBORS THINK OF HIM. BEING A JEW IS NO PROBLEM HERE". GOLDA MEIR

   Alef-shyn människor undviker jag, har träffat för många under mina dagar. 

   Radera
 47. Guardian, se det som du vill men ett 9 månaders moratorium på konstruktion, settlement freeze, utlöstes på VB. Detta räckte inte för PM att komma till bordet.

  SvaraRadera
 48. Du Jerry nu tycker jag du är oförskämd mot mej, du är ju en av de som kommenterar här som har dold identitet. Bara jag vet vem du är och har din e-postadress. Du vet varför jag införde krav på för och efternamn och helst ett googlekonto. Det berodde på ”Robin Witehead” som flitigt kommenterade här oftast med kränkande kommentarer av andra, tills jag bad att han skulle skicka ett mail som bevisade sin indentitet då ”dog” ”Robin Witehead”.
  Hur skall du ha det Jerry?
  ”Egons §11och hans andra § är författade för att sola bort kritik som han klarar inte att bemötta. ”
  Du vet att så är inte fallet , jag tål visst kritik, annars skulle inte du få kommentera här.

  SvaraRadera
 49. Roth
  Byggde man som vanligt i bosättningarna i ockuperade Östra Jerusalem?

  Ett Ja, eller nej räcker...

  SvaraRadera
  Svar
  1. I befriade Jerusalem (östra delen) bygger man nya bostäder.

   Nya illegala bosättningar byggs på Västbanken som inte tillhör Israel.

   Radera
 50. Guardian, den del av Jerusalem som rensades etniskt på judar under arabiskt styre ses inte som "settlement" av Israel, eftersom det annekterades, vad omvärlden än säger. Int3e heller erövrades det av någon palestinsk entitet utan från Jordanien. I vilket fall kom inte PM till förhandlingsbordet under byggstoppet på VB.

  SvaraRadera
 51. Tänk att Jerry inte ens kan svara på den mest enkla frågan om FN-beslutens legitimitet. Mycket märkligt...

  SvaraRadera
 52. Urbaann 20:03,

  Först och främst, citatet kommer från Lenin, inte Mao. Men det är en teknikalitet.

  Skillnaden mellan palestinierna och sionisterna/indierna är att palestinierna inte har en nations-stat. Om de upprättar en sådan stat, får de genast alla de rättigheter och skyldigheter som världens ca 200 stater har. Tills dess, så saknar de en rad rättigheter, såsom jag redan beskrivit.

  Andra exempel på folk som saknade nations-staternas rättigheter före upprättandet av en nationalstat, men fick dessa rättigheter efter sin självständighet är isländarna, cyprioterna, srilankanerna, osv. Andra exempel på folk som saknar rättigheter i det moderna nations-stat systemet är puerto-ricanerna, baskerna, palestinierna, kurderna, tibetanerna osv.

  G. Tikotzinsky

  SvaraRadera
 53. Roth
  Som vanligt går skiljelinjen vid de mänskliga rättigheterna och folkrätten.
  Jag för – och du emot.

  Att du sitter och ljuger om palestinierna – till förmån för israeliska folkrättsbrott, är ungefär den nivån du håller dig på som debattör.

  Som ren faktaupplysning så var det president Obama som redan 2009 krävde ett stopp på bosättningsbyggandet, vilket Abbas lutade sig mot.
  Innan dess var det Bush Sn - utöver alla FN-resolutioner under decenniernas lopp.

  Så om man från israeliskt håll hade velat ha Abbas vid förhandlingsbordet, så visste man exakt vad som man behövde göra.
  Israel måste vara det enda stället i världen där ett ”stopp” betyder att man fortsätter bygga…

  SvaraRadera
 54. G.T, ditt budskap blir alltså att palestinierna har minimerade rättigheter då de inte har någon nationalstat. Eftersom Israel vägrar dem denna nationalstat genom att följa de principer som folkrätten fastslagit har de hamnat i ett dödläge. Om jag förstått dig rätt innebär detta att du indirekt ger Hamas rätt när de hävdar att den enda vägen framåt för det palestinska folket är väpnad kamp (som tex indiernas kamp mot det brittiska imperiet). Endast om maktbalansen ändras kan Israel gå med på eftergifter, allt enligt ”geopolitiska” grundprinciper. Det verkar som om somliga fortfarande vägrar ta emot palestiniernas olivkvist.

  Detta verkar av allt att döma även den israeliska statens syn på saken. För palestiniernas del är det givetvis katastrofalt. Gaphalsarna i Hamas kommer aldrig vinna ett krig (och därmed de efterstävda rättigheterna) mot det övermäktiga Israel och under denna ofredstid kan Israel roffa åt sig än mer mark under ”säkerhetsmässiga” anledningar (vilket i sig bara är snicksnack). Denna polarisering spelar Israel i händerna. Den israeliska militärismen firar sina omoraliska triumfer medan det palestinska folket får utstå ytterligare förtryck och den egna befolkningen otrygghet.

  Sedan missar du en väsentlig sak vad gäller palestiniernas rättmätiga krav på nationella rättigheter. De har folkrättens stöd. Jag vet inte hur många FN-resolutioner som stödjer baskernas, tibetanernas, kurdernas och puerto-ricanernas nationella rättigheter, men jag vet att FN har uttryckligen (resolution 3236 och 3237) gett sitt stöd för nationellt oberoende och suveränitet och samt att de har rätt att ”återvinna sina rättigheter med alla medel i enlighet med FNs stadga och principer.

  P.S: Citatet om blommorna som ska blomma kommer inte från Lenin utan från Mao. Dock verkar ursprungscitatet tala om hundra blommor och inte tusen. Då har vi rett ut denna teknikalitet också.

  SvaraRadera
 55. Urbaann,

  Din tolkning av vad jag skriver är felaktig:

  Palestinierna har inte "minimala rättigheter" - de har samma rättigheter som alla andra folk som saknar en nationalstat. Eller till och med mer, genom sin nuvarande status i FN.

  Som jag redan skrivit, så finns det ingen bindande FN-resolution eller något traktat som ger palestinierna rätten att upprätta en nationalstat. Därav följer att Israel inte har fråntagit dem denna rätt.

  G. Tikotzinsky

  SvaraRadera
 56. Javisst Jerry, men du behöver ju inte falla i samma fälla som många Israelhaverister som tror att arabiska är en hemlig kod.
  det är ju ett av världens största språk och myten om att "ingen" hör var som sägs på arabiska är så löjlig att klockorna borde stanna. Finns det något UD i hela världen som inte har arabisktalande personal ? några nyhetsmedia ? etc..

  Det uttalas både rasistiska och hemska saker på arabiska, på hebreiska, på Lingala, på Swahili, på engelska etc..

  men det är inte så att ingen vet, utan precis som annat sätter diplomater, politiker, underrättelsetjänster och media det i ett sammanhang där man bedömer relevansen.

  Självklart skall man lyssna, oavsett vilket konflikt man tittar på. Men inte sluta att värdera och bedöma relevans.

  SvaraRadera
 57. Nu leker du experten igen, först med att etikettera mig som Israelhaverist(?), sedan med okunnighet att arabiska språket är begränsad till enbart ORD.
  I den delen av världen kompletterar man orden med kroppsspråk – där har du din ”hemliga kod”.

  Men du försöker ju som alltid mildra det hela med ”Det uttalas både rasistiska och hemska saker på arabiska, på hebreiska, på Lingala, på Swahili, på engelska etc..”

  ”.. utan precis som annat sätter diplomater, politiker, underrättelsetjänster och media det i ett sammanhang där man bedömer relevansen.

  Som om det inte var nog kommer du med ”Finns det något UD i hela världen som inte har arabisktalande personal ?”.

  Sedan tillägger du ”Självklart skall man lyssna, oavsett vilket konflikt man tittar på. Men inte sluta att värdera och bedöma relevans.”?!?

  Förmodligen det räcker inte med tanke på hur Sveriges ambassadör i Iran visar sin kunskap om kulturen och seden i muslimska länder.
  http://www.expressen.se/nyheter/svenskens-fotsula-ar-en-stor-snackis-i-iran/

  Ingen tveksamhet att du behärskar svenska mer än jag gör, med det helt annat när det gäller arabiskan samt hebreiskan.

  SvaraRadera
 58. Så, Guardian, enligt dig ska man inte räkna PMs icke-agerande under byggstoppet på VB? Glöm det andra tjsfset, om du kan, att jag ljuger, att jag inte bryr mig om internationell rätt. Tycker du ska lugna ner dig.

  SvaraRadera
 59. Kan man ta en som fått "israelhaverister" på hjärnan kan allvarligt?

  Allvarligt, Joakim, om så många vet vad som sägs på arabiska varför håller de då inne med kritiken? Vad gör Diakonia?

  SvaraRadera
 60. Joakim, här kommer komplettering till hur Sveriges ambassadör i Iran visar sin respekt för iranska presidenten, och hur Ahmadinejad "kontrar"....
  http://metro.co.uk/2012/12/10/swedish-diplomat-insults-irans-president-by-exposing-soles-of-his-shoes-3310937/

  SvaraRadera
 61. Roth
  När israelerna slutar med sina folkrättsbrott, så kommer Abbas och förhandlar med dom.

  Oerhört komplicerat, eller hur?

  SvaraRadera
 62. Guardian:

  "...När israelerna slutar med sina folkrättsbrott, så kommer Abbas och förhandlar med dom..."

  Bra att du tror på nånting.

  SvaraRadera
 63. Snälla Jerry, jag har inte kallat dig israelhaverist. Däremot påpekade jag att jagtrodde du kunde mer än alarmisterna på PMW so mtror de avslöjar statshemligheter när de lyssnar på arabiska media, eller BDS aktivister som skickar dagliga mail vad den eller den bosättarledaren, högerextremisten, nationalreligiösa politikern etc..har sagt på hebreiska..

  jag har inte spekulerat det minsta om du kan eller inte kan de sociala koderna inom arabisk kultur, varför skulle jag sitta och gissa om det.

  Däremot, nu är ju Ahmedinijad bortröstad. Men jag tycker båda han själv, hans åsikter och hans politik förtjänar foten (eller skosulan på arabiska ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ahmadinejad har använt sitt sista tal som president till att hota Israel.

   Så det är irrelevant Joakim om hans efterträdare heter Hasan Rouhani, hans åsikter och politik är inte annorlunda.

   Hasan Rouhani har som sin föregångare
   firat Al-Quds dagen.

   Moderata efterträdaren Hasan Rouhani tillträder med hårda retoriska angrepp mot Israel.

   Rouhani sade att Israel är ett gammalt sår som måste avlägsnas från den muslimska världens kropp.

   Redan nu har Rouhani avslöjat sitt sanna ansikte.

   Nytt ansikte, nytt namn - retoriken är densamma!

   Radera
 64. För en gångs skull är jag helt överens med dig Jerry. Så länge man inte slipper väktar rådets överprövning av kandidater är läget dystert för förändring. Jag sättet mutt hopp till Irans unga och press från omvärlden.

  SvaraRadera
 65. Vidare rapporteras att Bahai-troende fortsätter att förföljas i islamistiska teoktatin Iran.

  SvaraRadera