8 juli 2013

Pilgrimsvandring i det heliga landet


Lapplandsveckan är en kristen konferens i Pingströrelsens regi som varje år hålls i byn Husbondliden i Lappland. Hit kommer varje år cirka 10 000 besökare för att lyssna på predikanter och musiker. Lapplandsveckan är Norrlands enda stora kristna konferens.

Under årets  Lapplandsveckan  kan jag rekomendera att lyssna på ett av seminarierna via webben.

Här är länken Lyssna "Pilgrimsvandring - en väg till samtal om livet och tron (Bilda) "

Läs mer här:  " Det görs många resor från Sverige till Israel och de palestinska områdena, med besök på heliga platser i Betlehem och Jerusalem, som benämns pilgrimsresor. Det speciella med en resa med pilgrimsvandring är att vi kommer att lägga in fler avsnitt av vandring till fots. Vi vandrar långsamt, med många raster inlagda under dagen. Vi vandrar fram till många av de platser vi vill uppleva. Hela resans tempo blir lugnare. Detta ger mer tid att landa med tanke och känsla i platser och berättelser. Man tar emot fler intryck av dofter och vyer. Det uppstår fler och annorlunda möten med människor." läs mer i  Bilda-Vandringens upplägg och tanke


Tidigare har jag skrivit :"Det blev en intressant och trevlig vandring, vi vandrade västerut mot Betlehem som ligger på högre höjd vi gjorde en stigning på ca 800 m under vår vandring" ur Vandring i Juda öken


Pilgrimsvandring i Galileen

"Men vad saknar jag i dagsprogrammet?  Jag saknar möten/besök hos de kristna palestinierna i programmet. ”Endast ett par gånger  av de tio dagar långa resan kommer man i närheten av de kristna palestiniernas värld." ur Res med Dagen

"Det finns andra researrangörer man kan välja där man också får möta de kristna palestiniernas vardag och samtidigt se de heliga platserna. Vi rekommenderar studieförbundet Bilda och Alternative Tourism Group" ur Möt människorna


 Foto  från Bilda.

Mer från  Lapplandsveckan kan ni läsa i Dagen


Läs även andra bloggares åsikter om  resor

16 kommentarer:

 1. För dig Egon lär det vara lätt att informera oss (okunniga) om antalet av dem kristna palestinska araber.
  Hur många procent av palestinierna är kristna palestinier?

  SvaraRadera
 2. Nu bor bara hälften av världens 7 miljoner palestinier kvar i Israel eller på Västbanken. De andra har flyttat till andra länder och tyvärr är det många gånger den kristna minoriteten som har flyttat. Därför är den procentuella andelen kristna bland palestinier ännu lägre i Israel och på Västbanken än i övriga länder, berättar fader Ibrahim, och idag räknar man med att det finns 45-50.000 kristna på Västbanken. Av hela den arabiska och judiska populationen i Israel-Palestina räknar man med att det finns 175.000 eller 2,3% enligt Dr. Bernard Sabella. ur Påsk i Nablus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du tycker att "tyvärr är det många gånger den kristna minoriteten som har flyttat.", varför har just den kristna minoriteten flyttat?

   Din information är att nu bor bara hälften av världens 7 miljoner palestinier kvar i Israel eller på Västbanken.

   Att de andra har flyttat till andra länder är ju känd för alla.
   Frågan är hur många av dessa har beslutat sig att förbli "flyktingar" med tanken på att dessa har flyttat - inte flytt.

   Enligt är för fader Ibrahim är den procentuella andelen kristna bland palestinier ännu lägre i Israel och på Västbanken än i övriga länder, eftersom bekräftar dessa har flyttat - frågan är varför har den kristna beståndet av palestinska araberna flyttat?
   Dessa individer har aldrig "bidragit" med självmord attacker mot judiska befolkningen - alltså de saknar hos israelerna status av farliga individer.

   Det kan man tyvärr inte säga om alldeles för många muslimska palestinier som ofrar sig att bli martyrer och på köpet försvårar levnads villkoren för resterande arabiska palestinier som vill inget annat än ett liv som israelerna har - det är en självklarhet att de måste ha NORMALT liv som vi känner till och njuter av.

   Vill du påstå att Israel officiellt trakasserat dessa individer för att de är kristna som hotar staten Israel?

   Radera
 3. Har antalet kristna i områden A och B ökat eller minskat de senaste 10 åren?

  G. Tikotzinsky

  SvaraRadera
 4. Jerry "varför har den kristna beståndet av palestinska araberna flyttat? "
  Jag tyckte den kristne Betlehemiten Jirjes Canavati artikel "Bethlehem Palestine Tourism " gav ett bra svar: arbetslösheten. Visst de har aldrig "bidragit" med självmord attacker mot judiska befolkningen, men checkpoint Gilos långa köer är lika för alla palestinier oavsett om man är kristen eller muslim.
  Men det är inte bara kristna som emigerar som jag skrev där En kristen kvinna jag samtalde med ( hon jobbade som frukostvärdinna på ett hotell) Sa det är ju inte bara kristna som emigerar det gör även unga muslimer från Västbanken. Det går ca 20000 arbetslösa universitetssutbildade palestinier på Västbanken. Jag förstår om de tar chansen att åka om de får ett visum.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Egon arbetslösheten är alltid en anledning att folk söker sig till andra länder, oavsett om det handlar om kristna araber eller muslimer från Libyen.

   Checkpoint Gilos är resultat av individerna som ansett att man bekämpar ockupation med martyrdöden (självmordsbombare), så dessa långa köer är lika för alla palestinier oavsett om man är kristen eller muslim.

   Det går ca 20000 arbetslösa universitetssutbildade palestinier på Västbanken, medan palestinska topp politiker "badar" i miljoner!
   Dessa politiker gör ingenting för sitt folk, det gör endast arabiska palestinier som kommer från USA och skapar framtiden med bygg projekt som ger sysselsättning. (Du själv tagit upp detta - kort minne passar bra nu...)

   I bland annat Malmö finns dessa som du tycker att de tar chansen att åka om de får ett visum och status av palestinska flyktingar...

   Radera
 5. Jerry "Det går ca 20000 arbetslösa universitetssutbildade palestinier på Västbanken, medan palestinska topp politiker "badar" i miljoner! "

  Javisst är det så, jag ger dej bara ett svar varför palestinier emigrerar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för informationen, hade inte det blekaste aning att det råder arbetslöshet bland högutbildade arabiska palestinier....

   Däremot känner jag till att israelerna protesterade mot regeringens katastrofala ekonomiska politik.
   Kanske begriper du nu varför det finns en ökande utvandring av israeler till länder som har jobb för de.

   Kort sagt arbete/ekonomi är lika problematisk i MÖ som i EU.

   Radera
 6. Om utvandringen av kristna är relativt högre än utvandringen av muslimer, då måste det finnas specifika orsaker som driver den kristna utvandringen.

  Kanske kristna har lättare att få visum. Kanske kristna är bättre utbildade och därför har högre karriärambitioner. Kanske kristna har lättare att acklimatisera sig i andra länder. Kanske muslimer och PA diskriminerar kristna. Kanske kristna känner sig hotade, eller förhindras utöva sin religion tex i Gaza. Kanske kristna är skrämda att trosfrändernas öde i Irak, Syrien, Egypten skall drabba dem också.

  G. Tikotzinsky

  SvaraRadera
 7. GT Kanske, Kanske
  Jag tyckte den kristne Betlehemiten Jirjes Canavati artikel "Bethlehem Palestine Tourism " gav ett bra.

  SvaraRadera
 8. OK, Jerry, det var bra frågor och jag tror du delvis har nyckeln själv
  :....".varför har just den kristna minoriteten flyttat?

  Det är rätt välkänt att det bland den kristna gruppen finns en högre andel högutbildade, entreprenörer och företagare, folk med högre inkomster, och framför allt personer med många internationella kontakter.
  Här har du en dubbel effekt av ockupationen.
  - Eftersom ockupationen gör det mycket svårt att driva företag och generellt underminerar företagande och entreprenörskap i de palestinska områdena så slår det direkt mot de som är företagare, högutbildade, entreprenörer eller som har en lite bättre livskvalitet.
  - Just detta är också samma grupp av människor som har det lättast att emigrera då de har språkkunskaper, kontakter och jobbmöjligheter utomlands.

  MEN, sen kommer du in på en ytterligare intressant fråga. Precis som du själv säger så har den kristna gruppen i ytterst liten utsträckning stått för det våldsamma motståndet mot ockupationen.
  MEN, de har varit ledande i att bekämpa det israeliska våldet och ockupationen med ickevåldsmetoder.

  Skattebojkotter (inga pengar till kulor som dödar våra barn i Beit Jala), ickevåldsmanifestationer, juridiskt motstånd med att driva internationella processer, man har varit ledande i internationella kampanjen etc..
  Alltså inga verksamheter som hotat Israeliska liv eller Israelers hälsa.
  Jerry, nu kommer en fråga som det vore intresaant atthöra vad du tror om (ifall du kan vara seriös). Har du varit på ex. Neve Shalom så vet att du att Israel efter Beit jala protetserna, eller Mubarak Awad´s aktioner införde fullständigt bestialiska straff för palestinska ickevåldsaktioner.

  OM, israels huvudsyfte vore att skydda sin befolkning mot våld, varför var det isåfall nödvändigt att fullständigt avskräcka palestininer från ickevåldsaktioner ???
  Du känner även till en annan sak..under nästan samma tid var Israel otroligt uppmuntrande mot exempelvis Muslimska brödrarskapet att etablera (starten för Hamas).

  Detta samtidigt som Mubarak Awad landsförvisades och kallades "Israels fiende nummer 1" av religiösa extremister i Israel.

  Jerry, du som brukar har massor av åsikter om religiös extremism, och säger du varit på Neve Shalom etc..

  Varför anser du att Israel under denna tid lade ner så mycket kraft på att trakassera och förfölja palestinska ickevåldsledare, samtidigt som man såg genom fingrarna med hur våldsam islamism organiserades ??
  Du kanske till och med var på plats under dessa år, vad det något man diskuterade i denna kretsar ?

  Man skall ju inte heller glömma att den gamle mutkolven Arafat gjorde sitt bästa för att underminera Awad, men där kan man ju förstå att han inte gillade andra som kunde utmana Fatah-nomenklaturans makt och inkomstmöjligheter.
  Men om målet för Israel hade varit en säkerhet, varför hjälpte de till att kasta ut, eller fängsla Awad m.fl

  Själv tror jag svaret handlade just om att de extremreligiösa inom bosättarrörelsen var oroliga för att palestinierna skulle kunna bli starkare och tvinga Israel till eftergifter om de valde ickevåldsmotstånd som generell metod.
  Jerry,vad tror du ??

  (OBS!! Jerry detta är alltså inget påhopp, om du har den bakgrund du säger är detta nog inga nyheter för dig, låt isåfall höra din teori )

  SvaraRadera
 9. Joakim,

  Exakt vad var dessa "fullständigt bestialiska straff för palestinska ickevåldsaktioner"? Och var drar du gränsen mellan icke-våldsaktioner och våld?

  Hur går det med datumen för dina möten med Regev?

  G. Tikotzinsky

  SvaraRadera
 10. OK, Joakim, det var märklig analys du kommer med.

  Du delvis har lurat dig själv (samt vilseled andra) att tro på att anledningen till arbetslösheten beror allena på ockupation(makten): ....".varför har just den kristna minoriteten flyttat?” har inget att göra arbetslösheten som grundanledningen.

  Du kommer med ”- Eftersom ockupationen gör det mycket svårt att driva företag och generellt underminerar företagande och entreprenörskap i de palestinska områdena så slår det direkt mot de som är företagare, högutbildade”, och berättar inte om att det finns faktiskt palestinska araber som gör för sina landsmän mer än Abu-Mazen & Co.!

  Märkligt att Bashar Masi har inte hindrats av ”.. ockupationen gör det mycket svårt att driva företag ..”, Bashar Masi har lagt en grundsten för ett moderniserad produktiv palestinsk samhälle.

  Det gjorde inte Abu-Mazen & Co., eller Ismail Haniya & Co.på Gaza!

  Det är mer än tydligt att Egons inlägg om "Rawabi-The Promised City" är inte passande i din bild av verkligheten som råder i området.

  Från din sida får man höra/läsa enbart allt negativt som händer – inga ljusglimtar, speciellt om dessa ljusglimtar som är israeliska statens bidrag.

  MEN, det ytterst märkligt att en individ (med kristna värderingar) som du skall använda sig av terminologin ”.. 'BEKÄMPA' det israeliska våldet ..” och inte göra MOTSTÅND mot ockupationen.
  Joakim du är en färgäkta kämpe… ;)

  Men som ni själva uttrycker det, ”herregud” sedan när har det funnits en arme som är klanderfri.

  För mig räcker det med en jämförelse med den svenska polisen som har anställda som antigen utövar våld mot sina fruar, är högerextremister, pedofiler och så vidare och vidare.

  Varför tror du att så många israeler opponerar sig mot IDFs metoder, för nöjes skull?!

  Här kommer du med misstag som alla militärstrateger bidrar med ”.. Israel otroligt uppmuntrande mot exempelvis Muslimska brödrarskapet att etablera (starten för Hamas).”

  Amerikanerna har också bidragit med sådana militärstrategiska misstag – beväpnade Talibanerna för att besegra sovjetunionens styre i Afganistan….
  Shit happens!

  Joakim du ställer frågor som ”Varför anser du att Israel under denna tid lade ner så mycket kraft på att trakassera och förfölja palestinska ickevåldsledare, samtidigt som man såg genom fingrarna med hur våldsam islamism organiserades ??”, till fel person.

  Fråga Dr. Raanan Gissin, du kanske lyckas få svaret av honom, det vill säga om han har lust att ge DIG svaret.

  Jag är INTE inblandat i israeliska statens strategi gentemot araberna – personligen tycker jag att det är alldeles för många åsnor som bestämmer den strategin.

  Din antagande om ”.. att de extremreligiösa inom bosättarrörelsen var oroliga för att palestinierna skulle kunna bli starkare och tvinga Israel till eftergifter om de valde ickevåldsmotstånd som generell metod.” är inte helt fel.

  Men det är en detalj som du totalt glömmer – de extremreligiösa judar är just den gruppen som hatar araber, behöver jag ta fram vad som pågår i Chevron?

  Sedan har vi Hamas anhängare den gruppen hatar judar.

  Kan du skapa fred mellan dessa som hatar varandra så mycket?

  SvaraRadera
 11. OK Jerry, nu visade du en annan sida och att du har koll.

  Sen håller jag inte med om allt, och speciellt om du vill kommentera vad Diakonia pysslar med så skall du nog komma ihåg att denna blogg inte är mitt jobb. Utan just en blogg som jag följer mest när jag är ledig.

  Att man man inte varje gång tar upp Alla frågor kan ju bero på att an isåfall måste skriva böcker. Jag sa aldrig ekonomi/social situation är ENDA orsaken. Du kan ju vända på det och tänka om andar skulle läsa dina inlägg och leta efter allt du inte säger varje gång och förutsätta att det beror på att du inte kan eller vet.

  Och tvärtom är Rwabi mycket intressent, och jag har träffat Bashar Masi både i regi av industrirådet och på seminarier med Palestine/Israel business forum, och jag skall ner i Oktober och hålla kurser för lokalt näringsliv och då är också de inbjudna och kommer säkert.

  Men här inser du också antagligen själv att Rwabi-exemplet inte är speciellt tillämpligt på den generella industrin eftersom Rwabi-projektet inte fokuserar på transportintensiva produkter som är de som drabbas hårdast av Israels trakasserier. De har ägnat en hel del tid att just operera inom de begränsningar Israel sätter.
  På samma sätt har ju den palestinska mjukvaruindustrin exploderat då det rör produkter som inte behöver skickas fysiskt.

  Jag håller inte med om jämförelsen med vanliga polismakter i demokratiska länder. Alla de saker du räknar upp är straffbara brott i andra länder.
  När Israels, Hamas och PA säkerhtstjänster, polis etc.. begår övergrepp så sker det ofta med sanktion från deras politiska ledning.
  Israeliska armeen och polisen bryter mot både MR och internationell rätt och när det sker rena kriminella övergrepp så är kårandan så stark att palstininer nästan aldrig får rätt om de inte råkat filma händelsen.
  Hamas och PA styrkor bryter mot MR med sina myndigheters goda minne, och drabbade palestininer kan nästan aldrig får rätt om inte fallet sprids till andra länder.

  Jag tror inte Gissin skulle vara så intresserad av att svara, men Zvi Mazel av alla oväntade personer drog på ett seminarium just historien om Hamas och att man nu såg det som ett stort misstag. Men ungefär som du säger om USA vs Sovjet och Talibanerna så hade teorin varit att Islamisterna kunde försvaga PLO.

  Och här har du även rätt, i konfliktscenarier gör man utifrån militära beveklesegrunder ofta taktiska beslut som sen visar sig vara strategiska misstag

  Det intressanta och där vi också delvis verkar vara överens är att det på både israelisk och palestinskt sida finns starka krafter som inte vill ha fred.
  Israel har dessutom en av världens dyraste militära krigsmakten, och det finns definitivt en känsla av oro för att palestinierna hittar vägar att kämpa för sina rättigheter med metoder (ex. ickevåld) som plötsligt skulle göra Israels enorma militära övertag irrelevant.

  Jag har inte sagt du är inblandad i Israels strategi, jag ville höra hur du analyserade den.

  OK, men Jerry, congratulations, du visade att du kunde mer än bara käbbla, intressant...

  SvaraRadera
 12. Just ja, Jerry. JA jag tror det går att få fred.
  Men det kommer inte bli lätt och då kommer det också att handla om att marginalisera de galningar på båda sidor som ser fred som ett hot och en fortsatt konflikt som nödvändig...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Joakim tror på att det att få fred, Jerry lär inte uppleva freden under sin livstid.

   Skrämmande utsikter, först blir det värre innan chansen till freden återskapas.

   Det krävs en mirakel, som ni troende säger om i nuvarande läge chansen för fred blir realitet.

   Det krävs mer än mirakel, i alla fall när det gäller Israel - där MÅSTE först bli en regering skifte!

   Galningarna på båda sidor växer i antalet och i styrkan.

   Styrande på båda sidorna har stedd av dessa galningar för att stanna som styrande.

   Med dagens ekonomiska svårigheter frodas extremisterna som lyckas att skylla på att det är 'fiendens' fel.

   B'Tselem gruppen skall ha rollen av israelisk moraliska väktare, men de kan snubbla av sin egna ideologin med förhastade kritik - de har lyckats skapa förtroende hos många som kritiserar statens behandling av araberna.

   Sista uppmärksamma fallet med 5-6 åriga Wadi 'Maswada, som B'Tselem har lämnat in en anmälan om händelsen och konstaterar att det är olagligt att kvarhålla barn under åldern av 12, lär skaka det orubbliga tilliten till B'Tselem.

   Radera