11 augusti 2013

Daniel Barenboim-Utrymme för dialog

Aug 3, 2013 Sir David Frost travels to New York to meet the legendary Israeli conductor and pianist, Daniel Barenboim. 

Jag har tidigare skrivit om Daniel Barenboim i Musik till Gaza

Sir David Frost har rest  till New York för att möta den legendariske israeliska dirigenten och pianisten Daniel Barenboim. Han är en gigant i världen i klassisk musik, men Barenboim också en man med mycket starka politiska åsikter, och tros vara den enda mannen vid liv med både en israelisk och en palestinsk pass, avspeglar hans djupa intresse för Mellanöstern.
Född i Buenos Aires 1942, berättar han för Sir David om hur hans rysk-judiska farföräldrar som ursprungligen kom till Argentina, en berättelse han säger är "en historia för Hollywood".
Han talar om sin flytt till Israel 1952 och hur de händelserna 1970 ”Black september” gjorde honom övertygad om nödvändigheten av försoning mellan israeler och palestinier.

Han betonar att Sir David att "den grundläggande punkten är palestinierna måste ha lika rättigheter". Han berättar om sin vänskap med den
avlidne palestinsk-amerikansk litterär professorn, sade Edward, som han grundade West-Eastern Divan Orchestra, en ensemble bestående av unga arabiska och israeliska musiker.
Barenboim säger att "det enda hoppet för framtiden är att skapa utrymmen för dialog". Under intervjun, inbjuder han Sir David till den världsberömda Carnegie Hall i New York för att se WEDO
framträda.

Vi upptäcker hur han har
utmanat en kontrovers i Israel för sin syn på den israelisk-palestinska konflikten, och inför hat och förolämpningar för hans beslut att framföra musik av Richard Wagner i Jerusalem vid National Festival of Israel.

Med hänvisning till Hitlers kärlek till kompositören, Barenboim ifrågasätter hur "ett monster ... som mördade 6 miljoner judar ... hade kapacitet att gå till en föreställning av Lohengrin opera av Wagner och bli rörd till tårar?" Han drar slutsatsen att "det inte fanns något samband mellan de två" och att "musik har en förmåga att skapa en större verklighet".
Daniel Barenboim blottar sitt liv och sin själ till Sir David: han är känslomässigt och frispråkig. Hans kärlek till musiken lyser igenom hela intervjun, som gör hans politiska övertygelse. Tillsammans med hans offentliga framträdanden, erbjuder programmet tittare möjlighet att se bakom kulisserna-film. Resultatet är en fascinerande inblick i en av klassisk musik: s mest kända och kontroversiella figur.

Läs även andra bloggares åsikter om
musik

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar