11 september 2013

Liza och Mellanösterns kristna

Lisa Abramowicz generalsekreterare i Svensk Israel-Information i en debattartikel i den kristna tidningen Dagen :   "Vad vi bevittnar nu är en långsam men påtaglig etnisk rensning av flera av de kristna ursprungsfolken från arabvärlden. Det ser ut som den obehagliga devisen ”Först tar vi lördagsfolket, sedan söndagsfolket” förverkligas i en stegrad omfattning."  ur   Arabvärldens kristna rensas ut
 
Jag håller med om Liza att situationen i Mellanöstern djupt oroande.
Men hennes påstående att ”Ett land i Mellanöstern skiljer sig från sin omgivning när det gäller behandlingen av kristna – Israel. ” är inte sant

Varför emigrera Palestinas kristna ? Här ger de själva svar ” Lyssna på vad guiden  Jirjes Canavati berättar om varför den kristna i Betlehem emigerar. Vem vet bäst varför de kristna emigerar? Den kristne Betlehemiten Jirjes Canavati eller Lisa Abramowicz? Läs se och lyssna ur  Betlehem Palestine Tourism

Och den Israeliska staten stjäl mark av kristna . "Det är ett av de sista grönområdena kring Betlehem och består bland annat av viktig jordbruksmark. En israelisk domstol i Tel Aviv har godkänt en dragning av separationsmuren som utestänger befolkningen i Betlehem och Beit Jala från deras rekreationsområde och frukt, - oliv- och vinodlingar. Beit Jala är en stad med ungefär 14 000 innevånare." läs Cremisan Valley 
 
Och de blir utestänga dem från sina kyrkor ” Ledarna för kyrkorna i Jerusalem, såg med sorgsna hjärtan de fasansfulla scener av den brutala behandlingen av våra präster, människor och pilgrimer i den gamla staden i Jerusalem under Påskafton förra veckan. ( 4 maj 2012 ) Jerusalems kristna protesterar
Deras kyrkor utsätts för brandattentat "Förra månaden, satte vandaler eld på dörren till Trappist klostret i staden Latroun väster om Jerusalem, i en annan uppenbar "price tag". attack. Då fördömde kristna ledare i det heliga landet attacken av vad de kallade "krafter av hat" och frågade: "Vad är det som händer i det israeliska samhället idag som tillåter kristna att bli syndabockar och utsatta för dessa våldshandlingar" Ur Pricetag- på Franciskaner kloster i Jerusalem

Hon skriver ”Kristna medborgare är prominenta i det israeliska samhället; i UD och HD och de akademiska yrkena”

Alltsedan jag besökte Nasaret 2008 har jag intresserat med hur kristna palestinier med israeliskt medborgarskap har det. Läs om att det är svårt för israeliska palestinier att få kvalificerade jobb i Israel. Ur Ingenjörer i Nasaret

Vidare ” Den kristna minoriteten i Israel uppgick i slutet av 2011 till cirka två procent av befolkningen, eller 154 500 personer. Drygt 80 procent av de kristna är araber. ”

 Den lilla ökningen beror främst av kristna från Sovjetunionen som gjort aliyah tillsammans med sina judiska familjemedlemmar. Några kristna palestinier från från Västbanken och Gaza tar inte Israel emot.
 Läs ”Lagen förhindrar palestinier från de ockuperade områdena som gifter sig med israeliska araber att få israeliskt medborgarskap. Lagen förvägrar därmed israeliska medborgare rätten till likhet inför lagen och rätten till familjeliv. ”läs mer i Nasaret-3

För övrigt hennes debattartikel är nästan ordagrant lika och till innehåll som hon publicerade tidigare:
 "Vad vi bevittnar nu är en långsam men påtaglig etnisk rensning av flera av de icke-muslimska ursprungsbefolkningarna i Mellanöstern. Den obehagliga devisen ”Först tar vi lördagsfolket, sedan söndagsfolket” förverkligas i ökande omfattning." i   SVT-debatt "Nu är Israel den enda fristaden för Mellanösterns kristna"
 
"Vi har som grundregel inte tar in artiklar som varit publicerade någon annanstans (i Sverige). Jag tackar ständigt nej till erbjudande om texter, som antingen varit på bloggar eller i andra tidningar." citat av Dagens förre opionsredaktör


 Läs även andra bloggares åsikter om

23 kommentarer:

 1. Med tanke på att Israels grundande1948 föregicks av en omfattande etnisk rensning av ca 800 000 palestinier, däribland många kristna, så är det inte så lite fräckt att försöka utmåla Israel som ”kristenhetens beskyddare”.

  När det gäller situation i Betlehem har Abramowicz uppenbarligen ganska dimmiga begrepp…
  Staden är som en ö i ett hav, totalt inringad av israelisktkontrollerat område - på nordöstra sidan är befolkningen klämd och avskuren från sina landsmän i ockuperade östra Jerusalem genom den olagliga Muren…byggd tvärs över vägen som tidigare sammanband städerna.

  Att överhuvudtaget prata om ”Palestinska myndighetens kontroll över Betlehem” är inget annat en gravt missvisande.


  Att koppla ihop den minskade antalet kristna i Betlehem med det palestinska styret, är inte att blanda äpplen med päron, utan snarare äpplen och krokodiler – båda är gröna…

  Om man ska följa Abramowicz påstående så måste det betyda att den palestinska myndigheten bedriver någon form av kampanj mot de kristna palestinierna…

  Eller kan det vara så generande enkelt att den palestinska myndigheten har av tidigare nämnda skäl väldigt svårt att skydda sina undersåtar från konsekvenserna av den fortgående israeliska ockupationen – och då lämnar många Betlehem.
  Och då gråter Israel och deras apologeter stora krokodiltårar…

  SvaraRadera
 2. SD:s Kent Ekeroth har (idag?) anmälts för hets mot folkgrupp för sitt uttalande om att araber drivs av hat och en önskan om döden. Lisa A kör i samma fil när hon hävdar att det högsta man göra idag är att bli självmordsbombare (vilken källa finns för det påståendet?) och att den palestinska "dödskulten sätts före livet".

  Visst kan Lisa A fortsätta att försvarar ockupationsmakten och folkrättsförbrytarstaten Israel. Det står henne fritt. Men att tillskriva PA ansvaret för etnisk rensning av kristna torde vara väl så magstarkt även för den mest inbitne sionisten.  .

  SvaraRadera
 3. Intressant att Egon inkluderar A-området Bethlehem i Israel. Det gör inte Lisa Abramowicz, och såvida jag vet ingen israelisk politiker heller.

  Visst förekommer det hatbrott i Israel, liksom i hela västvärlden. Det är beklagligt när det händer. Men det finns naturligtvis inga belägg för Egons slutsats att Staten Israel har en officiell policy riktad mot kristna. Med Egons logik skulle ju den öppna antisemitismen i Malmö leda till slutsatsen att Sverige har en officiell anti-semitisk policy.

  Jag förstår inte hur Egon har kommit till slutsatsen att den israeliska kristna befolkningstillväxten orsakats av immigration från ex-Sovjet. Lisa presenterar inga sådana siffror, och jag har inte heller hittat något hos CBS.

  Till syvende och sist så har ju Lisa helt och hållet statistiken på sin sida. Den kristna befolkningsandelen har kollapsat i alla ex-ottomanska arabländer och myndigheter. Israel är det enda landet i området där den kristna befolkningen ökar.

  De kristna jag känner har aldrig klagat över att bo i Israel. Tvärtom, de är ganska nöjda med tillvaron. Det är ju otur för Egon att han under sin vecka i landet träffat just en individ som är missnöjd, men därav kan man naturligtvis inte dra några slutsatser.

  G. Tikotzinsky

  SvaraRadera
 4. Urbaann,

  Jag ser att den politiska ordproduktionen fortsätter, som tidigare påpekat helt konsekvent med den palestinska propagandastrategin. Denna gång lyckades du mynta ett helt nytt ord, som ger noll tidigare träffar i Google.

  Exakt vad skall ett land göra, eller inte göra, för att förtjäna ditt nymyntade epitet "folkrättsförbrytarstat"?

  G. Tikotzinsky

  SvaraRadera
 5. Tack G.T för att du uppskattar min ordproduktion. Med "folkrättsförbrytarstat" avser jag, föga överraskande, en stat som förbryter sig mot folkrätten.

  SvaraRadera
 6. svar GT Nej jag inkluerar inte A-området Bethlehem i Israel, men du leker med ord, de står under Israels ockupation trots allt , läs mitt exempel från Beit Jala trots att staden ligger i område A så stjäl den Israeliska staten mark av kristna ” Cremisan Valley  ”

  Lisa påstår att ”Kristna medborgare är prominenta i det israeliska samhället; i UD och HD och de akademiska yrkena.”

  Men jag har en inte lika positiv bild mitt exempel ”det är svårt för israeliska palestinier att få kvalificerade jobb i Israel. Visst finns undantag, han berättade att en palestinier nu är professor på ett universitet i Israel, men i det stora hela så har de ett underläge på arbetsmarknaden”

  Mer om hur staten Israel behandlar sin minoriet läs ”En kristen palestiniers berättelse från Ben Gurion Airport ” Ben Gurion Airport

  Ang. de många brandattentaten och price-tag mot kyrkor i Israel har jag aldrig påstått att att det är en officiell policy riktad mot kristna. Men om nu Lisa fördömer vad som sker i Egypten av mordbrand av kyrkor som sker av extrema islamister. Hon påstår av ”Ett land i Mellanöstern skiljer sig från sin omgivning när det gäller behandlingen av kristna – Israel ” Så har jag väl rätt att påstår att det förekommer även i Israel, och här det utförts det av bosättare , och hur många av dem har gripits?

  Men däremot ”Staten Israel har en officiell policy riktad mot kristna” vad gäller mitt exempel att de blir utestänga dem från sina kyrkor i Jerusalem.

  Läs även ” Den procentuella andelen kristna i Israel har varit relativt stabil sedan mitten av 1980-talet, konstaterade Wadie Abunassar, chef för Internationella Center för samråd och en konsult för Jerusalem Center for Jewish-Christian Relations.
  Omkring 80 procent av kristna som lever i Israel är araber, med resten huvudsakligen kristna som invandrat till Israel med judiska familjemedlemmar enligt lagen om återvändande, som möjliggör någon bevisad judisk person att immigrera till Israel.” Hoff Post

  SvaraRadera
 7. GT notera även: The level of Christian education is notable, with 64% of Christian high school students earning a high school diploma, compared to 59% for Jewish Israelis and 48% for Muslims.

  The employment rate for Christians stands at 54% – 63.8% for men and 45.3% for women. The national average is 75% and 66% respectively. Among Christian Arabs, the rates is 48% – with men at 59.5% and women at 37.7%. Ur

  CBS report: Christian population in Israel growing

  SvaraRadera
 8. Egon,

  21:53 - Statistiken leder inte till några politiska slutsatser, och stöder absolut inte ditt påstående om att kristna far illa i Israel. Vad gäller employment rate, så måste du skilja mellan employment rate och unemployement rate. Det är två helt skilda saker.

  19:58 och bloggposten: Du gör ett gravt logiskt fel när du redovisar påstådd orättvis behandling som om den vore riktad mot kristna *därför att de är kristna*. Pondera följande mening, som är helt korrekt men totalt missvisande: "Sverige tvångs-steriliserar kristna." Offren utsätts ju inte för detta brott i sin egenskap av kristna, utan i sin egenskap av trans-sexuella. (Och fram till 1970-talet i sin egenskap av milt utvecklingsstörda.) Att tillskriva redogörelsen från TLV eller tvångs-inlösning av mark i A-områden som riktad mot kristna är precis lika missvisande. Religion har ingenting med incidenterna att göra.

  "de många brandattentaten och price-tag mot kyrkor i Israel" Nej, du, det är inte "många." Det är några enstaka, om ens det. Och nej, det går inte att sammanlikna med våldet mot kristna i de omgivande arabländerna. Det du gör är ungefär som att sammanlikna bomben mot synagogan i Malmö med en fullskalig pogrom i Tsarist Ryssland.
  Vad gäller arbetssökande: Det är ganska vanligt att minoritetsmedlemmar skyller en avslagen ansökan på sin etniska tillhörighet. Men det betyder ju inte att det faktiskt är så. Nyligen avskedade vi en kristen svarvare som arbetat på fabriken i 32 år, eftersom vi slutade tillverka svarvade delar. Det skulle ju vara hur enkelt som helst för honom att klaga över religiös diskriminering. Men avskedet hade ju inget som helst att göra med etnisk tillhörighet. I stället för att stirra dig blind på enstaka disgruntled araber som släpper ut metangas, så skaffa dig en överblick över Israels mycket komplexa och dynamiska arbetsmarknad. Slutsatserna blir då helt annorlunda än vad du redovisar.

  G. Tikotzinsky

  SvaraRadera
 9. Bara lite allmän info till den inbitne militär- och bombexperten GT:

  Uttalandet om "bomben mot synagogan i Malmö" kan ju vägas mot åklagarmyndighetens bedömning av samma fall som "En ruta till församlingens entrédörr krossades med en sten och någon typ av knallskott utan särskild sprängverkan avfyrades".

  http://www.aklagare.se/Media/Nyheter/Skadegorelsen-mot-Judiska-forsamlingen-leder-inte-till-atal/

  SvaraRadera
 10. GT skriver "de många brandattentaten och price-tag mot kyrkor i Israel" Nej, du, det är inte "många." Det är några enstaka, om ens det.” Jag tycker det är pinsamt förneka fakta se Latest Stories on Price tag Haaretz
  Läs även “According to Daniel Rossing, former adviser to the Religious Affairs Ministry on Christian affairs and director of a Jerusalem center for Christian-Jewish dialogue, there has been an increase in the number of such incidents recently, "as part of a general atmosphere of lack of tolerance in the country." Haaretz- Christians in Jerusalem want Jews to stop spitting on them

  SvaraRadera
 11. Egon 12:45,

  Jag snabbskimmade "Latest stories" och fann där ett enda brandattentat. Hittade du fler? Jag hittade inte heller några andra price-tag attacker mot kyrkor i Israel. Men, som sagt, jag snabbskimmade. Du kanske hittade fler enstaka incidenter om du läste igenom allt ord för ord. Var i så fall vänlig att presentera de "många brandattentaten och price-tag mot kyrkor i Israel" som ditt citat syftar till.

  Vad gäller spott-attackerna mot präster, så är detta naturligtvis helt oacceptabelt. Men det var inte det din bloggpost handlade om. (Inom parentes så vet vi ju från Malmö att det är svårt för myndigheter och polis att stoppa spott-attacker mot den lokala rabinen, och de israeliska myndigheterna möter säkert samma operationella problem som svenskarna.)

  G. Tikotzinsky

  SvaraRadera
 12. Bulten,

  Helt rätt. Och att sammanlikna en svedd ytterdörr i Jerusalem med nerbrända kyrkor och innebrända kristna i arabländerna är, som jag skrev, som att sammanlikna Malmö-attentatet med en progrom i tsarist Ryssland. Egons jämförelse är inte bara orimlig, den är direkt illmarig.

  Vi har sett förr att fakta inte är en viktig ingrediens i den palestinska diskursen, och det kan ju vara så att Egons huvudsyfte helt enkelt är att svartmåla Israel.

  G. Tikotzinsky

  SvaraRadera
 13. Då får vi väl även syna den pro-israeliska diskursen och be om faktaunderlaget för de kyrkor där de förekommit "innebrända kristna i arabländerna". Googling på den svenska termen ger endast en (1) kortfattad uppgift om 30 dödsoffer vid en kyrkobrand, men då måste man utsträcka "arabländerna" till att även innefatta Kenya.

  För övrigt förvånas jag lite över G.:s bekvämlighet att tilltala bloggägaren (enligt uppgift: E Berglund) med hans hela förnamn.

  SvaraRadera
 14. Egon,

  Jag har läst igenom texten mycket noga. Den nämner 15 attacker mot moskeer som inte rör bloggpostens ämne, två brandattacker mot kyrkor/kloster, och ytterligare två grafitti-attacker mot en kyrka. Allt under en bokförd 5-årsperiod. Det är mindre än en attack om året mot kristna institutioner.

  Nu får du förklara varför du skrev "många brandattentaten och price-tag mot kyrkor i Israel." Var det ett medvetet försök att föra läarna bakom ljuset? Eller var det samma sorts lättsinniga överdrift som när Wohlfeil skrev att han träffar Regev "ofta", och sen medgav att "ofta" betydde en enda gång på 18 månader?

  Egon, du är skyldig läsarna antingen en godtagbar förklaring, eller en rättelse tillsammans med en ursäkt. I det senare fallet faller naturligtvis också dina slutsatser.

  G. Tikotzinsky

  SvaraRadera
 15. Bulten,

  Mitt misstag. "Innebrända" är felaktigt. "Ihjäl-skjutna" är korrekt ord. Tack för påpekandet.

  Vad gäller Egon: Han kommenterade under namnet Egon Berglund på al-hamatzav.org, och godtog tilltal per förnamn. Han godtager också tilltal per förnamn på denna blogg, inte bara från mig.

  G. Tikotzinsky

  SvaraRadera
 16. GT "Egon, du är skyldig läsarna antingen en godtagbar förklaring, eller en rättelse tillsammans med en ursäkt."
  Svar det tänker jag inte göra jag redovisat mina uppgifter till bifogade länkar.

  SvaraRadera
 17. Du har redovisat två brandattentat mot kyrkor. Är två "många"?

  (De många länderna i svensk-norska unionen...
  De många lagen i VM finalen i fotboll...)

  G. Tikotzinsky

  SvaraRadera
 18. Jaha G, om det är Egypten du är ute efter hör det ju även till historien att ett stort (större?) antal muslimer fick sätta livet till under oroligheterna där. Men OK, den proisraeliska diskursen fabulerade vilt, tack för upplysningen.

  SvaraRadera
 19. Bulten,

  Jag hade en specifik incident i Sahel i tankarna, som jag av misstag placerade i arabländerna. Sådant kan hända till och med för mig, men jag rättar naturligtvis till det.

  Nej, jag hade inte bara Egypten i tankarna, utan också Irak och Syrien. Visst har det dödats många muslimer i Egypten, men det stora flertalet har inte dödats i sin egenskap av muslimer av kristna pöblar.

  G. Tikotzinsky

  SvaraRadera
 20. Är ju intressant att Abramowicz egen publikation Svensk Israelinformation sett sig tvingade att censurera berättelser från kristna så att de klippte bort allt som andades kritik mot Israel. Märkligt när de nu lever under ett så demokratiskt och humant styre ??
  Ärligt talat, det är smaklöst för någon som själv deltar i tystandet och förnekandet av förbrytelser mot kristna att försöka vinna Hasbara poäng på de tragedier som utspelar sig i mellanöstern. Ni som är med i kyrkor här på bloggen har nog precis som vi medlemmar från Egypten och Syrien, tror knappast de skulle uppskatta att deras släktingar används som reklampelare för SI-information.


  Bulten, kunde inte låta bli att skratta gott åt din observation att "militärtidningsexperten" Tikozinsky plötsligt hade information om en Bomb i Malmö. Med tanke på att samma "expert" haft info om att Hamas vill basera SCUD missiler i Gaza, att bärbara luftvärnsmissiler är för stora för att tas in genom tunnlar, att enklaste sättet att smuggla vapen till Gaza är att smyga in med lastfartyg, och trott att kommentarsfälten på Egon´s blogg var ett sjökort...???!!! Men det är bra att han håller en konstant nivå på sina expertutlåtanden... ;-)

  SvaraRadera
 21. Nämen, Joakim! Har du hittat tillbaks till hemmahamnen??!! Hoppas du lärt dig lite grundläggande navigation, och kanske också lite om hur man hanterar en båt ute på öppen sjö!

  Nu ljuger du igen om vad jag skrivit. Eller så hallucinerar du. Helt ärligt så tycker jag det luktar alkohol om din kommentar.

  G. Tikotzinsky

  SvaraRadera