21 oktober 2013

I fängelse


I helgen lyssnde jag på ett föredrag av Johan Perssons och Martin Schibbyes och deras "438 dagar" från sin fångenskap i Etiopien. Deras brott var enligt Etipien terrorism. Det var ett gripande föredrag en sak som särskilt fastnde var " det de fruktade mest var att bli bortglömda av omvärlden."

Mina tankar under föredraget gick till 17-årige Taher Khazendar svenk/palestiniern som greps av israeliska soldater på Västbanken på natten den 20 september i sitt hem.

Han har fram till nu suttit dagar i  israeliskt fängelse. Han misstänks för "inblandning i terroraktiviteter". Sen ett par veckor är pressen tyst om hans fall , vad UD gör vet vi inte.

Jag skickade en fråga till  Sveriges ambassad i Tel Aviv, Israel  i lördags ännu inget svar.*
Foto: Expressen

Pressens tystnad är nu oroväckande är Taher Khazendar bortglömd av svenska medier? Den som senast skrev om hans fall är Gunnar Olofsson 9 oktober 2013

Citat” Enligt de israeliska myndigheterna kan Taher sitta fängslad någonstans i Israel. Anklagelserna är diffusa, men på direkt förfrågan anges att han kan vara anklagad för "inblandning i terrorverksamhet" - en anklagelse som enligt israelisk definition normalt innefattar allt från regelrätta terroraktioner till att i någon form ha protesterat mot ockupationen.
Tahers fall är inte unikt. Annat än att han är svensk medborgare. Därför tvingas UD nu i det tysta agera för att få veta vad som hänt. Inga utrikes- eller demokratiministrar är däremot offentligt ute på banan. Media tiger. Detta är ju inte Eritrea. Eller Vitryssland. Inte vill man stöta sig med en så nära allierad kompisstat som Israel?” ur Vad har hänt Taher Khazendar ? 

 
Oavsett Taher Khazendar är skyldig eller inte om svensk lag skulle  tillämpas gäller följande:  

En person kan av domstol häktas och därmed hållas frihetsberövad under en tid av högst 14 dagar (sju dagar om endast misstankegraden "skäligen misstänkt" föreligger), varefter ny häktningsförhandling ska hållas. För misstänkt som ännu inte fyllt 18 år krävs "synnerliga skäl" för att beslut om häktning ska kunna meddelas av domstol. Den första häktningsförhandlingen efter frihetsberövande ska varit begärd senast kl 12 tredje dagen efter det den misstänkte anhållits, varpå häktningsförhandling måste hållas utan dröjsmål och senast fyra dygn efter att den misstänkte greps eller anhållningsbeslutet verkställdes, d.v.s. från det att han i realiteten berövades friheten. För häktning på graden "skäligen misstänkt" krävs även att det är av synnerlig vikt att den misstänkte tas i förvar i avvaktan på ytterligare utredning om brottet. “ Ur Wikipedia Häktning  


Tyvärr tilländas helt andra lagar för palestinier på Västbanken
Citat” En av föredragshållarna under "Komoch se"  Var Gerard Horton,  han arbetar som advokat för Organisationen Defense for Chidren International—Palestine. * Han berättade att IDF åker ut varje natt för att arrestera barn, oftast är det i samband efter stenkastning mot soldater. Att soldater knackar på mitt i natten är oerhört traumatiskt för hela familjen. Det sista barnet ser innan den får en huva över ansiktet är en hjälplös pappa som inte kan skydda sitt barn och ser det bli bortfört till förhör. Att man får tag i rätt barn är av mindre betydelse.

Är detta ett effektivt att stoppa stenkastning? Till min förvåning sa han ja, barnen som suttit i Israeliska fängelser och i isoleringscell erkänner brott som de inte begått. Efteråt är de traumatiserade och brutna. Oftast isolerade sig, har svårt med skolgången, blir sängvätare har svårt att sova. Får en aversion mot sin pappa som inte kunde skydda sitt barn. Alla palestinska barn lever under hot av dessa nattliga arresteringarna. “
 
ur  Barn i fängelse

Jag var hungrig och ni gav mig att äta, jag var törstig och ni gav mig att dricka, jag var hemlös och ni tog hand om mig, jag var naken och ni gav mig kläder, jag var sjuk och ni såg till mig, jag satt i fängelse och ni besökte mig.?
Då kommer de rättfärdiga att fråga: Herre, när såg vi dig hungrig och gav dig mat, eller törstig och gav dig att dricka?

När såg vi dig hemlös och tog hand om dig eller naken och gav dig kläder?
Och när såg vi dig sjuk eller i fängelse och besökte dig??
Kungen skall svara dem: Sannerligen,
vad ni har gjort för någon av dessa minsta som är mina bröder, det har ni gjort för mig?   Ur Matteus evangelium kapitel 25 vers 31- 46 
 
* Uppdaterat 2013-10-30:   UD bekräftar aldrig namn när det gäller konsulära fall men har kännedom om en minderårig frihetsberövad i Israel/Västbanken.

Har han fått något besök av er på ambasaden? Ambassaden i Tel Aviv och generalkonsulatet i Jerusalem arbetar med att följa upp ärendet, och har besökt den frihetsberövade (senast 3/10). 
 
Har hans familj fått träffa honom? Ja de har i alla fall närvarat vid domstolsförhandlingarna.
Vad görs? Som sagt följer generalkonsulatet (Jerusalem) och ambassaden (Tel Aviv) ärendet och har även besökt den frihetsberövade. Ambassaden framhåller givetvis den frihetsberövades ålder i kontakterna med israeliska myndigheter. Ambassaden och generalkonsulatet står i kontakt med den frihetsberövades familj. 

Domstolsförhandlingarna återupptas imorgon 31 okt och då kommer generalkonsulatet försöka få tillstånd att närvara . Från Press-, Informations- och kommunikationsenheten  Utrikesdepartementet

Läs även andra bloggares åsikter om
 
"Vill sälja vapen till Israel" SvD
SvD "Israel släpper 26 palestinska fångar"
Dagen

3 kommentarer:

 1. Ja, det är verkligen beklämmande att detta systematiska våld från "Mellanösterns enda demokrati" får fortgå år efter år. Nya generationer växer upp i ett samhälle där detta våld är ständigt närvarande, antingen som en konkret verklighet eller som en ständig möjlighet (eller snarare risk). I det perspektivet blir Hasbara-aktivisternas desinformationskampanjer om "hatet" i de palestinska läromedlen bisarra. Misstron till ockupationsstyrkorna och den israeliska staten har sin grund det reella förtrycket. Endast ett genuint folkförakt kan förhindra denna klarsyn.

  SvaraRadera
 2. JUDAR & MUSLIMER - så nära. Och ändå så långt!

  Tips för kunnige Urbaann om "hatet" mm;
  http://www.arte.tv/sites/de/juden-muslime/

  SvaraRadera
 3. Jerry, jag förstår varken tyska eller franska men försök att själv uttrycka vad du vill ha sagt.

  SvaraRadera