24 december 2013

Herdarnas kyrka

Så här på julaftonen ger jag en hälsning från Beit Sahour en stadsdel i Betlehem, de får själva berätta om sin verklighet och sina förhoppningar för framtiden.
Beit Sahour  , " herdarnas församling " En församling som grundades för 150 år sedan , men vi kan säga att det går tillbaka till en mycket lång tid sedan , till tiden för herdarna ... de som fått ängeln tillkännagivande om Jesu födelse .

Det är den latinska katolska församlingen i Beit Sahour , en stad på 12000 inv. ca 2 km öster om Betlehem som ståtar med den största kristna närvaron i Betlehem -området , och det pekas på av historia, arkeologi och tradition som den plats där den Gloria i Excelsis Deo klingade . De är på något sätt ättlingar till dessa herdar , huvudpersonerna i denna minnesvärda kväll . Tre hundra fyrtio sju familjer , cirka 1200 själar som har gjort denna församling mitt i samhället , och som varje vecka troget välkommen från angränsande socknar - ortodoxa och Melkite - som kommer hit för att be , men också de många pilgrimer som ofta ansluter dem för söndagsfirande.... gärna uppleva den enkla atmosfären i " kyrkan av herdarna . " Flera grupper ( söndagsskola, scouter , familjer , ungdomar, Legion av Mary , St Vincent ) med ovärderlig hjälp av systrarna av rosenkransen , för socken Beit Shaour att under tider av invandringen har betydande siffror, med en genomsnitt av 20 dop och sju vigslar per år .
 
Fr. Iyad Twal  Pastor Beit Sahour " När patriarken utsett mig som pastor här också gav mig en annan titel som ett skämt ... Jag är den " herden av herdar . " Det är ett uppdrag att vara med folket och för folket . Det är en vacker , rik , mission , och det är också en utmaning på grund på samma plats där Guds Ord blev människa som vi också är kallade att leva vår tro . "

En tro som levs ut med enkelhet och meditation , ett påtagligt tecken på det arv som gör samhället Beit Sahour rik . Mer än två tusen år sedan var den första att ta emot meddelandet om födelsen av Frälsaren ... Och den är ansvarig , nu som det var då , för att berätta de goda nyheterna .

Raed Ayyad Församlingsmedlem Beit Sahour. Jag är stolt över att vara från denna stad - staden herdarna . Jag ska ta meddelandet till andra som de gjorde och att vara en sann lärjunge till Jesus Kristus .

Bild: Karta Betlehem Applied Research Institute - Jerusalem ( ARIJ)


Elias Almarajda Församlingsmedlem Beit Sahour. De största svårigheterna är att vi är instängda , att vi inte kan röra sig , att det finns få möjligheter för oss att arbeta . Vi är tvungna att arbeta här i Betlehem och dess omgivningar ... Vi kan inte gå utanför. Livet är lite svårt eftersom det inte finns någon stabilitet , men det är en fördel att vi upplever lidande ... så vi är kristna , och utan att lida , vi har inte en trosbekännelse .

En levande tro som kämpar för att överträffa alla svårigheter , utan att gå vilse på mark som lämnar lite utrymme för den sanna innebörden och den verkliga kraften i tron själv .

Fr. Iyad Twal Latin Parish Pastor Beit Sahour " Just nu måste vi vara enade och enkelt , trots allt ... Tron är en vacker sak . Vi kan inte låta politiken komma i vägen för att leva vår tro . Vi lever helt enkelt i hopp och kärlek , och vi är de herdar som föra de goda nyheterna för alla. "


Elias Almarajda Församlingsmedlem Beit Sahour " I Bibeln säger herdar inte något . De följer bara . De lyssnade , de bestämde sig för att följa , de trodde . Och så de gick utöver att försöka ... Vi måste göra detsamma . Vi måste tro först och sedan ... gå att söka . " i översättning från filmen

Och en film från deras vardag:


Feb 21, 2010 Israeli troops fired tear gas and concussion grenades on Sunday midday at a Mass held by residents of Beit Sahour city, southern West Bank. Residents from Beit Sahour along with international supporters gathered at the evacuated military base of Ush Grhab east of the city. People held banners demanding the halt of the Israeli renewed work at the site and called for the end of settlement activity around their city 

Läs mer om demonstrationen : "Vad kommer det sig att beväpnad militär kan känna sig så hotad av ett hundratal kristna, som i en fullständigt hundraprocentigt icke-våldsdemonstration är samlade till bön, att de börjar skjuta tårgas och ljudbomber? "Ur  Kyrie eleison! Herre förbarma dig

 Läs även andra bloggares åsikter om
  Dagen

13 kommentarer:

 1. Hej. Jeg ser ditt engasjement for Israel og Palestina. Bra, det liker jeg. Forbereda deg på hva som vil skje neste år. Shalom.

  http://wp.me/p3tGFm-3c

  God Jul

  http://wp.me/p3uvTQ-4X


  SvaraRadera
 2. Nu måste Wikipedia ändra uppgifterna om "Jesus, (sv. uttal /jeːsɵs/) från Nasaret, också kallad Kristus, var en i Galileen och Judeen kringvandrande judisk predikant."
  Tacka Mahmoud Abbas – Abbas says Jesus was a ‘Palestinian messenger’.....
  http://www.nebraska.tv/story/24290014/abbas-says-jesus-was-a-palestinian-messenger
  God Jul Egon.

  SvaraRadera
 3. Och..............kan man inte vara av judisk börd och palestinier ????? Åk till Jeriko och berätta det för Sackaios klanen ;-)

  SvaraRadera
 4. Jesus war Jude Fron Judea!
  http://youtu.be/5jjOOpEvMHA
  //Wilhelm

  SvaraRadera
 5. Wilhelm von Bromberg innan jag lägger ut din kommentar vill jag veta om du finnns på riktigt eller bara tagit en epostadress tycker det är underligt att du inte finns i " Hitta.SE!" var bor du?

  SvaraRadera
 6. Hej Wilhelm von Bromberg här kommer palestiniernas svar The REAL truth about Palestine in response to Danny Ayalon

  Min egen kommentar: Jag vill bara påminna läsarna om att igår 6 december firade finländarna sin 93:e självständighetsdag. Det var första gången i modern historisk tid det bildades en självständig stat som heter Finland. Statsbildningar är inget "hugget i sten" en gång för alla.  Missunnar någon Finlands folk en egen stat? Varför missunna Palestinierna en egen stat? Varför motarbetar nu Israel nu en Palestinsk stat? Jag missunnar inte Israelerna en egen stat. ” ur Erkänn ett Palestina

  Vad utgör då en ”äkta” nationell identitet? Ja, lustigt nog är Newt Gingrichs eget folk ett av de bästa exemplen på ett ”påhittat” folk. USA har bara existerat som nation sedan 1776. Det består av alla möjliga folkslag. Ändå påstår man sig vara ett folk som heter ”amerikaner”. Amerikaner ett påhittat folk

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finländarna var inte ett ”påhittat” folk.
   Finland var tidigare en del av Sverige, som förlorade området 1809 till Ryssland. Finland blev självständigt 1917.

   Afghanistan består av alla möjliga folkslag. Ändå påstår man sig vara ett folk som heter ”afghaner"...

   Återstår att se om det blir första gången i modern historisk tid som det bildas en självständig stat som heter Palestina.

   Som jag nämnde många gånger förr, personligen tror jag att "förhandlingarna" blir början till ytterligare blodiga militära sammandrabbningar.

   Vi kan tacka Kalifat anhängarna, kalifaten organiseras som konstitutionella teokratier (Saudiarabien, Iran).
   Framtiden skall ge oss svaret om det blir enligt traditionell sunnitisk islam (folkvalda kalifer regerar) eller shiaislam som menar att ättlingar till profeten Muhammed, ärftliga imamer, skall spela den rollen.

   Du är välkommen att analysera vilka muslimer som lyckas med detta.

   Radera
  2. Du skriver "Du är välkommen att analysera vilka muslimer som lyckas med detta. " Min bäste Jerry ,en Palestinsk stat kommer att skapas av både kristna och muslimska palestinier :)

   Radera
  3. Palestinsk stat kommer inte att skapas, tacka Kalifat anhängarna!
   Framtiden skall ge oss svaret om det blir sunnitisk eller shia styrd Kalifat.

   Att döma av CNN rapportering från Gaziantep i Turkiet så -- "Al Qaeda has swept to power with the aim of imposing a strict Islamist ideology on Syrians across large swathes of Syria's rebel-held north, according to a CNN survey of towns, activists and analysts that reveals an alarming increase in al Qaeda-linked control in just the past month.

   Al Qaeda-backed militants known as the Islamic State of Iraq and Syria (ISIS) are the predominant military force in northern Syria, according to activists and seasoned observers, and have a powerful influence over the majority of population centers in the rebel-held north."
   Det betyder att kristna tolereras inte av dessa militanta av Islamic State of Iraq and Syria (ISIS).

   Det syriska inbördeskriget framkallat en oönskat läge - vid turkiskt syriska gränsen vajar nu ISIS fannan. http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-25460397

   Du är välkommen att analysera vilka muslimer som lyckas med återskapandet av Kalifat - sluta vända på meningen och läs igen. Jag skriver om återskapandet av Kalifat i Mellanöstern mm!
   Vi kan tacka Kalifat anhängarna, kalifaten organiseras som konstitutionella teokratier (Saudiarabien, Iran).
   Framtiden skall ge oss svaret om det blir enligt traditionell sunnitisk islam (folkvalda kalifer regerar) eller shiaislam som menar att ättlingar till profeten Muhammed, ärftliga imamer, skall spela den rollen.

   Fortsätt att drömma om att en Palestinsk stat kommer att skapas av både kristna och muslimska palestinier.

   Radera
 7. Heimfahrt med City night line fran Malmo, also morgen ar jag hem.

  trevlig Sylvester och nästa år i Jerusalem!
  Wilhelm (Menachem)

  SvaraRadera
 8. Du skriver ".. en Palestinsk stat kommer att skapas av både kristna och muslimska palestinier."

  När en judisk palestinier (Ariel Sharon) har beslutat med ensidig handling - att lämna Gaza (inklusive vräkningar av judiska bosättningar), så visade det sig att han gjorde en fruktansvärd felbedömning!

  Det visade sig att dessa människor vill inte erkänna en judiska stat.

  Dessa människor är fientligta mot ett folk och land.
  Som ett tack för utrymning av judiska befolkningen skickar dessa "freds duvor" till israeliska civilbefolkningen!

  Sedan kommer du med arabiskt propaganda som svar till Brombergs påminnelse om att "Jesus war Jude Fron Judea!"....

  SvaraRadera