21 december 2013

Julmarknad i Betlehem
2013-12-16 "It's beginning to look a lot like Christmas " sjunger Meredith Wilson i sin berömda sång . Och du känna lukten av julen , med start den 1 decembe , på krubbans torg vid Födelsekyrkan i Betlehem .

Många salustånd är nu lastade med kakor, smycken , broderier och dekorationer som fyller torget där erbjuds lokala produkter , till glädje för unga och gamla , som bokstavligen kan känna jul i luften .

Rami Handal " Mitt namn är Rami Handal och jag i min familjs konditori . Vi gör pepparkakor , främst med  kex och choklad . Med kex vi gjorde väggarna i huset och sedan vi inrett det med vad vi funnit i butiken . Det tog oss en dag att bygga den och en dag för att dekorera den . " 

Ett initiativ av solidaritet som upprepas varje år där de lokala handlarna samt olika föreningar deltar i ett försök att hjälpa Betlehems ekonomi , som går utöver de många svårigheter som är förknippade med den muren  som omger staden , och den kontinuerliga utflyttningen av människor som söker möjligheten till ett bättre liv någon annanstans .

Helen Samaan " Jag är Helen Samaan , i den arabiska kvinnoförbundet. Vi hjälper kvinnor att hitta arbete som behöver komplettera sin inkomst för att försörja sin familj , utan att behöva lämna hemmet . Vi gör korsstygnsbroderi , gjorda speciellt till jul . Många av dem har julmönster men också nationella palestinska designs . Det är svårt att sälja dem eftersom lokalbefolkningen inte har råd med handgjorda föremål , och turister som vanligtvis inte kommer in i staden på grund av muren . 

För den här julen är det viktigt , eftersom det finns fler turister ... vi hoppas kunna sälja mer för att ge kvinnorna mer arbete . "

 Rami Handal " Jag tror att om folk emigerar och sedan återvänder, är det bra, men de som stannar borta permanent är det ett slöseri . Jag vill stanna här , och ta över vår verksamhet . " 

De förenas av kärleken till sin stad , de människor som stannar kvar i Betlehem , samlas på marknaderna runt torget i ett tecken på hopp och fest , och mellan ett köp och en annat , de förbereder sig för att välkomna julen. De har trots allt , trots alla murar och hinder turen att bo på den plats där allt började .  I översättning ur filmen

Uppdatering:  "Under sensommaren fick Boden en förfrågan från Betlehem om att bli deras vänort. Kommunstyrelsens ordförande Torbjörn Lidberg och vice ordförande Bosse Strömbäck är positiva till förslaget och kommer att ta upp frågan vid kommunstyrelsens sammanträde den 23 december."  myNewsdesk


Läs även andra bloggares åsikter om

"När Svenska kyrkan i London bjuder till julmarknad kommer 8 000 svenskar" Ur Dagen 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar