5 december 2013

Ursäkt för vad


”En grupp kristna ledare från Norge ber Israel om förlåtelse för att deras land medverkade till Oslo-avtalet – som var ett genombrott i fredsprocessen mellan israeler och palestinier. De lämnade över sin ursäkt för avtalet som ”delar Israels land” i parlamentet, knesset, i går. ” ur Dagen läs även i  SvDJag tycker denna grupp kristna verkligen gjort bort sig,  som kristen skäms över deras handlande.

Så här skrev Alex Awadsept. 2011 som är palestinier , pastor i East Jerusalem Baptist Church och lärare på Betlehem Bible College. ”Kristna besudlar sitt vittnesbörd i världen när de fortsätter att stödja eller vara passiva för de kvardröjande orättvisorna i Palestina. ” Palestinsk pastor- stöd oss för en Palestinsk stat

"Osloprocessen var en grund för skapandet av Palestinska myndigheten. Denna myndighet skulle ha ansvar över administrationen i de territorier som de kontrollerade. I avtalet ingick bland annat att PLO skulle avsäga sig allt bruk av våldshandlingar och terrorism samt att Israels militär skulle dras tillbaka från delar av Gazaremsan och Västbanken. Man väntade sig att avtalet skulle vara under en femårsperiod efter vilket ett permanent avtal skulle förhandlas (med början senast i maj 1996). Självstyret i Palestina skulle ges av Israel i faser."  Ur Wikipedia-Osloprocessen

Gruppen skiver ”Förlåt oss Israel som nation för Oslo-avtalet som delar Israels land, för pengarna från Norge som hamnar hos terroristorganisationer och för att vi inte flyttar vår ambassad från Tel Aviv till Israels eviga odelade huvudstad Jerusalem”, heter det i ursäkten. – Det är viktigt att be om ursäkt för Oslo-avtalet eftersom Israels land tillhör judarna, enligt Bibeln. Det var fel av Norge att medverka till att landet delades, säger Terje Liveröd till Jerusalem ”

Vad gruppen inte nämner är att Yitzhak Rabin som var Israels premiärminister under Olsoprocessen senare blev mördad av en judiskt extremist. ” Vissa såg honom som en landsförrädare för att han avsåg ge bort land som, enligt dessa, rättmätigt tillhörde Israel. ” 

"Jag ser den här ursäkten som ett privat norskt skämt, säger Yossi Beilin, starkt engagerad i Osloavtalet som en av dåvarande utrikesministern Shimon Peres närmaste män. En annan veteran från fredssamtalen, som inte vill citeras med namn, säger att den här norska gruppen är ”en grupp galningar”.

Jag håller med.


Ber de även om ursäkt för Norges kristna som arbetar som ” ledsager de palestinere og israelere som med fredelige midler arbeider mot den israelske okkupasjonen” ? ur Ledsagerprogrammet i Palestina og Israel 

 Läs även:  Haaretz "Bring back the Oslo Accords "

Läs även andra bloggares åsikter om

 

6 kommentarer:

 1. Egon det är orealistisk att tro på Oslavtalet från den 20 augusti 1993!

  Men jag förstår dig trots allt.
  Det krävs troende människor för att tro på Oslavtalet, Jesus, Ha-Mashiach, eller profeten Muhammeds = Allahs.

  Det var tänkt att avtalet skulle leda till en permanent tvåstatslösning inom fem(tio) år, eller var det femhundra år....

  SvaraRadera
 2. Vilka gynnare som kom till tals. Jag skulle bli förvånad om dessa företrädare någonsin var intresserad av en rättvis fred. Säkerligen inte. Men å andra sidan har de ju rätt i att Osloavtalet är historia. I backspegeln kan vi konstatera att Israel aldrig ämnade att fullfölja Osloavtalets intentioner om en palestinsk stat baserat utan endst var ute efter att vinna tid för ytterligare bosättningar och landövertagande.

  SvaraRadera
 3. I backspegeln kan vi konstatera att Araberna aldrig ämnade att fullfölja Osloavtalets intentioner.
  Arafat Signed Oslo Accords As Trojan Horse - http://youtu.be/kiOxPUQ3YZ4

  SvaraRadera
 4. Jerry, du borde inte ha lika svårt som Golda Meir att ta ordet palestinier i mun. Men jag förstår att ditt val att använda "araber" istället för "palestinier" är en slags verbal ignorans som fyller vissa politiska behov. Lite trist kan jag tycka.

  Nåja, värre än ordval är ju Israels totala förnekelse av en tvåstatslösning som en politisk väg att nå fred i området. Varför denna chauvinistiska politik som förintar varje möjlighet till ömsesidig respekt. Att påstå att PLO inte skulle vara intresserade av en tvåstatslösning är faktiskt inte seriöst. Inte ens en gång ett tendentiöst klipp från Memri lyckas visa på något annat än det vi redan vet sedan förr: det är Israel som håller i taktpinnen. Vill de ha fred så blir det fred. Vill de inte så blir det fortsatt förtryck. Simple as that.

  SvaraRadera
 5. Tycker det är mest talande att de enda som var tacksamma för besöket var Israeliska nationalreligiösa Hamasniiks ! Citerar några kristna palestinska vänner: "Den perfekta 2-statslösningen är en liten plätt i öknen där Hamas, Israeliska nationalreligiösa, Militanta Judiska konservativa, Kristna sionister och ultrakonservativa, extrema bosättare och Salafister kan hålla till och slåss, separera kvinnor och män, ha moralpoliser och hata varandra i all evighet. Och sen tar vi resten av landet till alla normala palestinier och israeler....."

  SvaraRadera
 6. Joakim, länge sen sist välkommen tillbaka

  SvaraRadera