7 januari 2014

Taher Khazendar i Riksdagen


Nu börjar pressen intressera sig för Taher Khazendar 17 år som sitter sen  20 sept 2013 i Israeliskt fängelse.

Först ut är Aftonbladet ”Socialdemokratiske riksdagsledamoten Thomas Strand har engagerat sig i fallet och har nu ställt en skriftlig fråga till utrikesminister Carl Bildt (M):

 – Jag ville ställa frågan eftersom jag själv varit engagerad i Israel- Palestina-konflikten, säger han till Aftonbladet. – Han är ju anklagad från terrorism och det kan vara allt ifrån verklig terror till att bara protestera mot israels ockupation. Mitt perspektiv är att det sitter en svensk minderårig frihetsberövad. – Jag tycker det är märkligt, måste jag säga. Är man minderårig tycker jag man ska ha ett rättssystem som är säkert och tryggt och som tar hänsyn till den låga åldern.

 Strand fick svar från UD att Bildt dröjer med sitt svar fram till den 14 januari. Lena Tranberg, vid Utrikesdeparementets presstjänst uppger att ambassadspersonal i Tel Aviv besökte Taher Khazendar den 22 december i fängelset och att generealkonsuln i Jerusalem har närvarat vid domstolsförhandlingar. 

– Han har vid samtliga besök sagt att han behandlats väl. Vi följer detta, har kontakt med hans anhöriga och är närvarande vid förhandlingarna som äger rum. ” Ur Aftonbladet 

Det är på tiden, vi får nu invänta svar.

Tidigare:  Fråga till Carl Bildt

Foto: Privat från hans familj.
Läs även andra bloggares åsikter om  
Carl Bildt 

18 kommentarer:

 1. Du har gjort ett bra arbete i den här frågan, Egon. Med råge har du dragit ditt strå till stacken för att bringa klarhet i fallet.

  SvaraRadera
 2. Egon, jag finner det ytterst märkligt att Taher Khazendar är så uppmärksammat av dig och vänster media, men arabisk palestinska pressen har inte skrivit ETT ord om Taher Khazendar.
  http://english.pnn.ps/index.php/search1332318146?searchword=Taher%20Khazendar&searchphrase=all
  http://www.maannews.net/eng/Search.aspx?KEY=Taher%20Khazendar%A0

  SvaraRadera
 3. Svar Jerry att en pojke från Västbanken fängslas under lång tid utan rättegång hör till vanligheten. Det unika är att har är svensk medborgare.

  SvaraRadera
 4. Egon håll dig till ämnet - Arabisk palestinska medier har inte skrivit ETT ORD om Taher Khazendar!

  Taher Khazendar är en palestinsk arab med svensk medborgarskap, är det därför som PNN.PS samt MANN NEWS.NET ignorerar hans öde?

  Annars skriver dem om "Palestinska mödrar kräver frigivning av nära och kära". - http://english.pnn.ps/index.php/prisoners/6406-palestinian-mothers-calls-for-release-of-loved-ones

  För israeliska militären det är inte unik att det är en palestinsk arab med svensk medborgarskap.
  Även andra palestinska araber med andra EU länders medborgarskap betraktas först som palestinska araber - det hör till vanligheten på grund av konflikten.

  SvaraRadera
 5. Jerry "Egon håll dig till ämnet - Arabisk palestinska medier har inte skrivit ETT ORD om Taher Khazendar!"
  Nu är så Jerry att detta är min blogg , artikeln heter " Taher Khazendar i Riksdagen" och behandlar uppmärksamheten han fått i svensk press. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Egon, det är märkligt att endast du i DIN BLOGG (samt vänster media) uppmärksammar Taher Khazendar öde men inte hans minsta bröder, stackars Taher.
   Så var det med solidaritet mellan palestinska araber....

   Radera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 7. Jag har visst tidigare skrivit" Att minderåriga palestinka barn mitt i natten och för bort av IDF är inget ovanligt. 

  Citat” En av föredragshållarna under "Kom och se"  Var Gerard Horton,  han arbetar som advokat för Organisationen Defense for Chidren International—Palestine. * Han berättade att IDF åker ut varje natt för att arrestera barn, oftast är det i samband efter stenkastning mot soldater. Att soldater knackar på mitt i natten är oerhört traumatiskt för hela familjen. Det sista barnet ser innan den får en huva över ansiktet är en hjälplös pappa som inte kan skydda sitt barn och ser det bli bortfört till förhör. Att man får tag i rätt barn är av mindre betydelse. " ur    Barnfångar i Israel

  Pojke bortförd i Nablus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Observera, med "hans minsta bröder" syftar jag på PNN.PS samt MANN NEWS.NET som ignorerar i hans öde - om dem överhuvudtaget känner till 'svenska' stackaren!

   Som sagt så mycket för solidaritet mellan palestinska araber....

   Radera
 8. Egon du frågade en ny läsare; "Wilhelm von Bromberg innan jag lägger ut din kommentar vill jag veta om du finnns på riktigt eller bara tagit en epostadress tycker det är underligt att du inte finns i " Hitta.SE!" var bor du?"
  Det är underligt att varken Taher Khazendar eller några som heter Khazendar finns i Södertälje enligt hitta.se eller eniro.se.
  Är dessa verkligen bosatta i Sverige, eller har familjen utvandrat till Västbanken?

  SvaraRadera
 9. Familjen Khazendar bor inte i Sverige de bor i Nabuls ( framgår i artikeln) . Men jag har talat i tellefon med Tahers moster i Södertälje hon har ett annat efternamn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Familjen Khazendar bor inte i Sverige de bor i Nabuls, med andra ord är familjen av bekvämlighet skäl "Svenskar" (framgår inte i artikeln)....

   Radera
 10. Jerry din kommentar är oförskämd. Taher Khazendar är född i Södertälje hans mamma heter Fadia är svenska med palestinska rötter , hans pappa Ahed är född i Nablus på Västbanken jag har inga uppgifter om han har svenskt medborgarskap.
  Det finns ännu ingen palestinsk stat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att Aftonbladet har svårt att bestämma sig om svensken Taher Khazendar (född i Södertälje) är svensk eller "Svensk-palestinier" är ju kristallklart varför.

   Aftonbladet rubrik:
   "Startsidan / Nyheter 2014-01-28
   "Svenske Taher, 17, dömd för terrorbrott"
   "Svensk-palestiniern Taher Khazendar satt fängslad i över hundra dagar .."

   Detta är din blogg, kan du då upplysa din position i frågan om det handlar om en svensk pojke eller är han en palestinsk pojke född i Sverige?

   Zlatan Ibrahimović, (föddes i Malmö) är svensk inte svensk-bosniak eller svensk-kroat...

   Radera
 11. Jerry Din kommentar avvisas din jämförelse "Allt fler svenska medborgare åker till Syrien för att strida med olika al-Qaidagrupper." med att palestinier åker tillbaka Västbanken
  § 10 - Ditt inlägg måste vara fritt från hets och hot mot folkgrupp, förnedring eller kränkning av etniska grupper genom t.ex. grundlösa attacker på gruppernas kultur, traditioner och religioner. DMB tillåter självklart ifrågasättanden av de ovan-nämnda kategorierna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min kommentar består av citat ur SR, vill du klaga på hets och hot mot folkgrupp så skall du vända dig till SR!
   Det är ingen jämförelse - även israeliska araber (medborgare) åker till Syrien för att strida.

   Radera
 12. Jerry det är jämförelsen du gör att palestinier som återvänder till sin födelseort åker dit för att ägna sig åt terrorism.

  SvaraRadera