5 februari 2014

Hopp för Beit Jala

Femtioåtta markägare, tillsammans med Salesian klostren, har kämpat i åtta år mot den av 2006 års israeliska militärorder för att bygga en separationsmur runt Beit Jala och den olagliga bosättningen Gilo.


26 jan 2014 Beit Jala, Palestine, lies only two kilometers from the Church of the Nativity in Bethlehem, the birthplace of Jesus Christ. Its name comes from Aramaic, the language of Jesus Christ, and means "grass carpet". The city is considered to be one of oldest in Palestine, and its' first municipal council was established in 1912 

På måndagen utfärdade Israels högsta domstol en preliminär order som ger den israeliska staten fram till april 10 till motivera varför de inte kunde ändra den föreslagna sträckningen av muren , som enligt planerna skulle dela Salesian klostren , ansluta Cremisandalen till Israel och beslagta mark från  Beit Jalas invånare .

Domstolen beordrade att all konstruktion på separationsmuren stoppas tills den israeliska staten svarar på begäran .

" Om man tittar på var vi började från när vi gick in i domstolen med lite hopp för något och nu har vi en situation där de måste motivera muren , det ser mycket lovande ut , " Anica Heinlein , advokat för the Society  of St. Yves , som representerar nunnorna , berättade Ma'an .

Den israeliska högsta domstolen har satt en ny förhandling 30 juli för att diskutera svaret av den israeliska staten och responsen från Beit Jalas invånare .

St Yves advokat Zvi Avni sa att de fortfarande är en bit från ett slutgiltigt beslut men domen framgår att Högsta domstolen fann fallet " övertygande " , och därför bad staten att lägga fram sina skäl för att inte avbryta förverkande och inte överväga en rutt vilket som skulle vara mindre skadligt för Beit Jalas invånare .

" Bevisbördan ligger på dem ( den israeliska staten ) att motivera varför de vill bygga  denna mur här och inte på den andra sidan ( i dalen ) , " Avni berättade för  Ma'an .
Det Internationella intresset och närvaron av kyrkliga företrädare och utländska diplomater vid tidigare utfrågningar har satt press på domstolen, säger Avni , vilket skulle kunna förklara fördröjningen fram till juli med att utfärda en dom .

Men också en nyckeln till de utsikter för framgång i målet var vittnesmålet från en före detta israeliska generaler från rådet för fred och säkerhet som argumenterade att den föreslagna sträckningen av muren var onödigt när det gäller säkerhet , säger Avni .

Generalerna avfärdade den israeliska statens advokats argument att sträckan av muren var viktigt att förhindra "terrorist" attacker på Gilo , såsom skytte incidenter i det förflutna , och hävdade att en alternativ väg för muren nedanför bosättningen skulle orsaka mycket mindre skada till Beit Jalas invånare samtidigt som betjänar israeliska säkerhetsbehov .

De hävdade att den föreslagna sträckningen handlade om konfiskering av mark och skulle faktiskt öka otryggheten i området på grund av närvaron av israeliska soldater vid säkerhetsgrindar, säger Avni .

" Vi har alltid sagt att den verkliga avsikten är att ta över dessa mark , " Avni berättade Ma'an . " Om det är så farligt som du påstår så varför vill du utöka denna stadsdel ( Gilo ) ? "

Avni säger att det är för tidigt att säga hur viktigt domstolens beslut är , men att han inte förväntar sig några " nya överraskningar " från Israel .

" Vi har fortfarande att se , men det finns en större chans att samhället kommer att få behålla  sina ägor , " sade advokaten .

Om sträckningen av muren går fortsätter kommer den att dela upp Salesianklostret på vardera sidan och förvandla en plats som en gång avsedd som tillflykt för invånarna till en ”militärförläggning”, säger advokaten.

Muren skulle även berövade sista grönområden tillgängliga för det lokala samhället och ta bort mark brukas för generationer av de branta gröna platåerna.

Den senaste utslaget är inte slutgiltig , men är förvisso ett gott tecken att den israeliska domstolen kommer att döma till förmån för lokala invånare och Salesian klostret att ändra rutten av muren , säger Anica Heinlein .

" Vi åkte dit med lite hopp , det var aldrig något hopp , och nu ser det ut som att vi kan vinna” .
I översättning från Ma'an News 
Min reaktion: Jag har stått i dalen och bett med de kristna i Beit Jala en fredags eftermiddag för nu snart två år sen, därför känns det bra nu. The land day i Palestina 
Och att äntligen den internationella pressen börja ge resultat på den Israeliska staten 

Läs även andra bloggares åsikter om

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar