8 februari 2014

Sodastream på Västbanken

När man läser hur den snart 47-åriga ockupationen av Västbanken sakta men säkert håller på kväva den palestinska ekonomin och palestinierna långsiktiga kamp för att kunna försörja sig själva- se not 1och 2 längst  ner

Kan möjligheten för dem att få jobba i en fabrik på en bosättning te sig som en välsignelse. Sodastream ger arbetstillfällen för palestinska arbetare som annars skulle vara arbetslösa.
 

Dec 30, 2012 SodaStream - Building Bridges, Not Walls 

För den kristna tidningen Värden idag som står Livets ord nära och är starkt influerad av Kristen sionism är reportaget perfekt för att försvara den Israeliska ockupationen. Mycket av retoriken är en upprepning av motståndet för bojkott av den Sydafrikanska apartheidregimen, man hävdade att det skulle stå hårdast mot de svarta i landet.

”Norska Dagens Jerusalem-korrespondent John Solsvik har besökt fabriken som hamnade i rampljuset när skådespelerskan Scarlett Johansson valde att hoppa av som ambassadör för människorättsorganisationen Oxfam, sedan hon kritiserats av organisationen för att hon gjort en reklamfilm för Sodastream, med fabrik bland israeliska bosättningar på Västbanken. 
Fabriken är olaglig och kränker palestinska rättigheter, menar Oxfam. Scarlett Johansson håller inte med. Det gör inte heller Almar Nasser, 28, en av 950 anställda palestinier i fabriken. 950 av de 1 300 anställda vid Sodastream är palestinier. 450 av dem är israeliska palestinier med israeliska identiteskort och bor i östra delarna av Jerusalem.
 – Detta är vår enda chans att få ett bra betalt arbete. I Ramallah får jag 15 shekel per timme, medan jag här får 24 shekel per timme. Vi har samma lön och blir behandlade precis som de israeliska arbetarna vid fabriken, säger Nasser. ” Värden idag
 
Varför Sodastrem förlagt en fabrik där har ekonomiska motiv ”Kritiker har anfört att belägenheten är lönsam för Sodastream tack vare undantag eller mildare krav för arbetsrätt, miljöskydd och andra regelverk. Det finns också andra ekonomiska fördelar som att marken i bosättningarna är billig för företagarna då stora delar inte behövt köpas in utan konfiskerats från de palestinska ägarna av det Israeliska militärstyret på ockuperat område. ” ur Wikipedia Sodastream "

Jag känner mig förödmjukad och jag också utskämd som en palestinier, eftersom påståendena i den här videon är alla lögner. Vi palestinska arbetarna i den här fabriken alltid känna att vi är förslavade, "sade M. ur . SodaStream "treats us like slaves," says Palestinian factory worker 

Läs även : ”Men som Sodastream har fått uppmärksamhet av bojkottkampanjen som riktar sig mot företaget i protest mot placeringen av en av Sodastreams viktigaste produktionsanläggningar i en illegal israelisk bosättning på Västbanken. Denna bojkott är en del av den växande Bojkott, Avyttring och Sanktioner (BDS) rörelse som riktar sig till företag och institutioner vars verksamhet stödja eller hjälpa till att upprätthålla Israels militära ockupation av de palestinska områdena och / eller brott mot internationell rätt. 

Den främsta anledningen är den israeliska militära ockupationen av de palestinska områdena  som  kväver den palestinska ekonomin. Verkligheten är att en självbärande palestinska ekonomin inte kan utvecklas under ockupation. Den palestinska myndigheten har ingen kontroll över vare sig import av insatsvaror som behövs för att producera varor eller export av slutprodukter. Den kontrollerar inte palestinska luftrum, vatten-och elsystem, radiofrekvenser, de flesta naturresurser, betydande skatteintäkter, penningpolitiken, den fria rörligheten för varor och personer inom de ockuperade palestinska områdena, och många andra faktorer som behövs för att säkerställa utvecklingen.  

Kort sagt, det inte styra den palestinska ekonomin. Israel kontrollerar den palestinska ekonomin, och dess politik och åtgärder har lett till underutveckling och tillbakagång som bidrar till både hög arbetslöshet och hög palestinsk beroende av arbete i Israel och israeliska företag” i översättning från Al Jazeera
 
Not 1-" Men visst påverkar ockupationen även möjligheten att få ut varorna ur landet. Hon berättar att varje skeppad container kostar 1 000 dollar extra på grund av exporthindren som kommer av ockupationen. " Ur SKR: En fråga om land och vatten

Not 2- "Bonden vänder långsamt om med sin vagn. Det är tredje dagen i följd som han försöker nå sina ägor, berättar han via tolk. Han ser uppgiven ut.  Jag vet inte vad han gjort sig skyldig till för att drabbas av detta. Jag vet inte heller hur Israels säkerhet har förbättrats." Ur SKR: Bonde söker mark i Jayyous


Tidigare: "Att denna flytt inte bara gäller monteringen av maskinerna vägrar dock Sodastream intyga. Därmed får jag be EU-parlamentariker Svensson redovisa underlag för sitt påstående här på SvD.se att inga produkter för svensk marknad görs på Västbanken." SvD -8 september 2011

"Vi har fått garantier från tillverkaren att inga av Sodastreams produkter, som säljs i Sverige kommer från ockuperade områden. Sodastream har anlitat ett välrenommerat bolag att genomföra en oberoende revision. Detta görs för att garantera kunderna att de produkter som vi levererar till Sverige inte tillverkas i de ockuperade territorierna eller har delar som är tillverkade där samt att all produktion sker i enlighet med de lagar och föreskrifter som finns i Sverige. ” SvD -9 september 2011

SvD

 Läs även andra bloggares åsikter om

12 kommentarer:

 1. Att den kristna tidningen Värden idag är starkt influerad av Kristen sionism är ingen hemlighet.

  Jag försvara definitivt inte den Israeliska ockupationen.

  Jag undrar varför palestinska araberna som är anställda hos SodaStream betraktas inte som kollaboratörer av det palestinska motståndsrörelsen?

  Varför har palestinska motståndsrörelsen pengar (EU bidrag?) för sina "aktiviteter" men inte för att ge jobb för sina egna?

  Det saknas ju inte palestinska miljonärer som skapar arbete när dessa investerar på Västbanken.

  Att jämföra retoriken som "en upprepning av motståndet för bojkott av den Sydafrikanska apartheidregimen, man hävdade att det skulle stå hårdast mot de svarta i landet.", är ju helt sjukt.
  Dem svarta i landet är ju Sydafrikaner, medan palestinska araberna på Västbanken är definitivt inte israeler.

  Du vände dig till Siewert Öholm med "Pack resväskan och våga möta de kristna i Palestina! Delas deras vardag i ett par veckor.", jag tror att det är på tiden att du vågar möta andra palestinska araber än de kristna - möt dem muslimska palestinier och hör deras åsikter för omväxlingens skull.

  SvaraRadera
 2. på förkommen anledning § 11 – Anonyma inlägg avvisas,om du har en åsikt våga stå för den med ditt namn. Antingen ett Google-konto där det framgår vem du är eller för och efternamn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sedan när har jag "Anonym" statusen?

   Radera
  2. Sen du lämnar kommentarer utan avsändare

   Radera
  3. Bekvämt om man vill inte bli konfronterad med sanningen om palestinska myndigheten som ”mjölkar” palestinier på pengar för den fria rörligheten till Jordanien.

   ”Den palestinska myndigheten har ingen kontroll … … betydande skatteintäkter, penningpolitiken, den fria rörligheten för varor och personer .. .. och många andra faktorer som behövs för att säkerställa utvecklingen.

   Kort sagt, styra den palestinska ekonomin. Israel kontrollerar den palestinska ekonomin, ..”

   http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4486908,00.html, alltså Israel kontrollerar den palestinska ekonomin…..

   Jag undrar hur Cecilia Uddén reagerar på PM skatter för den fria rörligheten till Jordanien?

   Radera
 3. Om nu Daniel Birnbaum på SodaStream verkligen bryr sig om sina palestinska arbetare så kunde han flytta en av sina fabriker till Ramallah eller Nablus. Det vore ett verkligt test på vad företaget vill vara. Med fabriker i både Israel och Palestina skulle de bli respekterade istället för bojkottade

  SvaraRadera
  Svar
  1. För Israel och andra länder existerar staten Palestina inte än, kanske därför har Daniel Birnbaum inte varit intresserad i ytterligare fabriker i Ramallah eller Nablus.

   Du får själv fråga Daniel Birnbaum om han verkligen bryr sig om sina arabisk palestinska arbetare.

   Jag känner inte till hans politiska åsikter.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Öööh, Jerry. Det har jag frågat honom.....han har dessutom i flera intervjuer sagt att skälet att ligga kvar i bosättningen är att han ger obb åt palestinier genom detta....

   Radera
  4. Öööh JW , jag fortfarande undrar varför palestinska araberna som är anställda hos SodaStream betraktas inte som kollaboratörer av det palestinska motståndsrörelsen?

   Varför har palestinska motståndsrörelsen pengar (EU bidrag?) för sina "aktiviteter" men inte för att ge jobb för sina egna?

   Tror du att palestinska motståndsrörelsen verkligen bryr sig om sina bröder?

   DU har ju alltid lösningar, som t.ex att Daniel Birnbaum kunde flytta en av sina fabriker till Ramallah eller Nablus, trots att Nasser förklarar att ".. i Ramallah får jag 15 shekel per timme, medan jag här får 24 shekel per timme. Vi har samma lön och blir behandlade precis som de israeliska arbetarna vid fabriken, säger Nasser. ” (Värden idag).

   Alltså det låter som att det är bättre om Nasser nöjer sig med endast 15 shekel per timme...

   Blogg författaren poängterar gärna i Not 1-" Men visst påverkar ockupationen även möjligheten att få ut varorna ur landet. Hon berättar att varje skeppad container kostar 1 000 dollar extra på grund av exporthindren som kommer av ockupationen. ", men inte ett ord om att palestinska invånarna på Västbanken klagar på att PA debiterar de arabiska palestinier som passerar Allenby Bridge en utrese savgift på 43$ (151 shekel)!
   Snacka om rörelsefrihet för invånarna på Västbanken.

   Radera
  5. Öööh JW, snacka om ytterligare "mjölkning på pengar" från Palestinska myndigheterna;
   "Fuel stations in Palestinian Authority-controlled areas of Judea and Samaria are refusing to serve PA officials due to a row over unpaid bills.

   According to the Bethlehem-based Maan news, the West Bank Union of Gas Station Owners said the PA has not paid its fuel bills for half a year, ratcheting up a debt of $15.7 million." [källa: http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/177485#.UwCqkvl5NZg]

   Radera
  6. ... och "West Bank stations deny fuel to PA security vehicles over unpaid bills"
   http://www.maannews.net/eng/ViewDetails.aspx?ID=673657 ....

   Radera