27 maj 2014

Brev från Taybeh-2

Maria C Khoury bor i i den kristna byn Taybeh på Västbanken är författare av ortodoxa kristna barnböcker. Hon har en examen från grekiska College (1982), Harvard University (1985) och Boston University (1992) med en doktotsgrad. Född i Tripoli, Grekland, växte hon upp i Denver, Colorado USA  Hon har skrivit till mej ”you are welcome to use this story, God bless you”

Mer om: Maria C Khoury  är hustru till  en av bryggeriägarna, jag har besökt byn och bott där ett par dagar: Taybeh

Gästkrönika: Kommer den helige fadern vara det sanna vittnet ?

Det är en speciell dag i det heliga landet när påven Francis möter ekumeniske patriarken Bartholomeus i den heliga gravens kyrkan för att fira det historiska mötet i sina föregångare i Jerusalem för femtio år sedan som inledde en ny era av kyrkans relationer . Mottot för den apostoliska Pilgrimsfärd är " Så att de kan vara ett " ( Joh 17:20-23 ) . Det är också planerat att till Jerusalem anländer den maronitiska patriarken Bechara Rai från Libanon.

Även om de heliga fäderna inte kommer att träffas i Taybeh , så kommer många tidningar att rapportera om den kristna gemenskapen . Vi vill vara ett ljus för världen och det hopp som behövs under den israeliska ockupationen . Vi är inlåsta bakom en mur i ett öppet fängelse och bosättningar fortsätter att växa upp runt omkring oss medan Israel fortsätter att kontrollera alla gränser , vägar och naturresurserna . Det är jobbigt och trakasserier att inte ha friheten att besöka Jerusalem utan tillstånd .


Kommer heligt fader talar mot de grymheter som vi upplever och ser ? Måste det till ett mirakel för att hålla Israel ansvariga till döden av två palestinska barn som sköts ned av israeliska soldater under Nakba Day protest ( 15 maj ) nära Ramallah ? Kommer heliga fader ens har tid att se videon som släpptes av Defens for Chrildren Palestina  som avslöjar att den sexton år gamla Mohammad Mahmoud Odeh Salameh och sjutton år gamla Nadeem Siam Nawara inte höll några stenar eller vapen , inte heller utgjorde de något säkerhetshot när de israeliska soldaterna sköt dem i stil av en avrättning .

Får världen veta om detta brutala mord som pågår dagligen i Palestina . Ja , Palestina . Jag är ledsen att säga att en del av de pressmeddelanden vägrar att ens innehålla ordet " Palestina " och nämner besöket endast till Israel . Så tråkigt ! Vi finns i 22 % av det historiska Palestina ; över 4 miljoner människor , även om mindre än 1,6 % kristna , vi förenas som kristna och muslimer med hopp om ett fritt Palestina .

När påven Francis firar mässan vid krubbans torg i Betlehem är vi hedrade att Taybeh:s latinska kyrkokör kommer att sjunga för honom , kommer han att säga något om förstörelsen som den israeliska militären utfört den senaste veckan , 19 maj när 1500 fruktträd på Tent of Nations Peace Farm nära den plats där han ber . Jag är så chockad och upprörd av skadan vid Daoud Nassar gården eftersom många av träden var redo för skörd i juni . Men kommer hans helighet säga något till Israel ?

Våra lokala latinska prästen Fader Aziz Halaweh har skrivit ett brev mer än en gång till den Helige Fadern om de tjugo palestinska prästerna i det latinska patriarkatet av Jerusalem som inte har rätt att komma in i Jerusalem utan tillstånd . Om de får det här tillståndet , allt mer osannolikt , men de kan inte komma in i Jerusalem med sin egen bil . De måste använda kollektivtrafiken . De måste passera vägspärren till fots ( inte köra igenom med andra präster som har visum ) . De måste föras in i en kö och väntar många timmar som palestinierna att passera utan att vara säker på att de kommer in Jerusalem. Även när den apostoliska delegationen i Jerusalem som är en officiell Vatikanens representant har försökt att underlätta deras pastorala uppdrag och ge ett pass för präster att visa vid vägspärren vägrar de israeliska militära myndigheterna det .


En präst sa : " Varje gång jag visar det sig , de israeliska soldaterna vägrar det , och de alltid be om visum Nyligen berättade en soldat för mig , med tanke på detta pass : . " . Kasta bort det, här är det värdelöst " en annan präst sa också : " israeliska soldater anklagade oss på ett arrogant sätt att vara lögnare , "ni katolska präster , ni ljuger , du har ett dokument utan visum och du låtsas att besöka  Jerusalem " .

Kommer någon av de heliga fäderna i helgen vara en stark röst för att tala mot den militära ockupationen och de diskriminerande lagarna ? Eller kommer den kristna kyrkan bli som ett museum där media kommer helt enkelt att se hur vi håller de kristna värderingar och traditioner för två tusen år här i landet där Kristus föddes . Ett av buden är " Du skall inte bära falskt vittnesbörd . " Vi hoppas att alla som kommer till Israel / Palestina kommer att ha ögonen öppna och säga sanningen för rättvisa och fred .

Kommer påven Francis och ekumeniske patriarken Bartholomeus har modet att tala mot de orättvisor som sker i samma land där Kristus korsfästes och uppstod ? Kommer de att se de brott mot mänskligheten som vi ser med våra ögon ?

Maria C. Khoury, Ed. D Taybeh 26 maj 2014

I översättning EB
Dagen
Dagen-2
DN

Tidigare gästkrönika: " Väntar på vatten"

Läs även andra bloggares åsikter om

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar