11 oktober 2014

Europa måste erkänna staten Palestina

Kristna i Beit Jala Betlehem foto E Berglund 2012

Oktober 2014 Uttalande från palestinska Kristna ledare:

I ett Mellanöstern som fortsätter att lida av konsekvenserna av våldet, lever det palestinska folket kvar under ockupation och i exil. Palestinska kristna, som är ättlingar till de första kristna och en integrerad del av det palestinska folket, fortsätter att lida precis som våra palestinska muslimska och samaritiska bröder och systrar. Vi har nekats våra nationella och mänskliga rättigheter i nästan ett sekel. Från Jerusalem, vår ockuperade huvudstad, skickar vi ett brådskande budskap till hela världen och framförallt till Europa: Vi längtar efter rättvisa och fred. Att erkänna Palestina och tydliggöra Israels gränser blir ett första steg mot det målet.

Vi har uthärdat fördrivning och påtvingad exil sedan 1948, när majoriteten av Palestinas kristna tvångsutvisades från sina hem i det Heliga Landet. Vi har genomlidit 66 år i exil och 47 år av ockupation, men hållit fast vid budskapet om vår Herres fred.
Vi är trötta på alla uppmaningar att återuppta förhandlingar samtidigt som vi inte kan nå våra kyrkor på grund av en främmande makt och att vårt folk fortsätter att förödmjukas av en oönskad ockupation. Vi väntar på den dag då våra kyrkors klockor ringer för att fira frihet och rättvisa.”Kristna har en plikt att stå emot förtryck. Vi tror att det internationella samfundet och i synnerhet Europa inte har gjort tillräckligt för att uppnå en rättvis och varaktig fred. Du kan inte fortsätta låta Israel bestämma över vår rätt till frihet och självbestämmande. 

Vi har en naturlig rätt att vara fria och Europa har en moralisk, rättslig och politisk skyldighet att hålla Israel till svars, stödja palestinska icke-vålds initiativ för att avsluta den israeliska ockupationen och att erkänna av staten Palestina på 1967 gränsen till östra Jerusalem som huvudstad.Hur länge kommer du fortsätta att acceptera Israels brott mot era egna resolutioner? Hur länge kommer du tillåta att utsikterna för fred kommer att förstöras av israeliska kolonisering? 

Hur länge ska vi stå ut med att behandlas som utlänningar i vårt eget hemland? Att avsluta den israeliska ockupationen är det enda sättet för palestinier, kristna och muslimer att kunna få njuta av ett liv i välstånd och framgång. Det är också det bästa sätt att säkra en fortsatt kristen närvaro i detta, vårt heliga land, och att ge Israel den säkerhet som det fortsätter att kräva. Utan rättvisa finns det ingen fred eller säkerhet.

Kristna palestinier i födelsekyrkan under konsert stlla vecka 2012 foto E Berglund


Det är dags för Europa att förstå att enda vägen för att besegra extremism och terrorism i vår region är att eftersträva rättvisa till alla, till att börja med genom att göra slut på den historiska orätt som det palestinska folket tvingats utstå. Det är som ett öppet sår som fortsätter att blöda samtidigt som förhoppningarna om en självständig palestinsk stat blir alltmer svårfångad på grund av utbyggnaden av de israeliska bosättningarna samt de många begränsningar på vårt eget folk, exempelvis tvångsförflyttningar.

I vårt Kairosdokument från 2009 förklarar vi kristna palestinier att den israeliska ockupationen av palestinsk mark är en synd mot Gud och mänskligheten, eftersom det berövar palestinierna deras grundläggande mänskliga rättigheter som är oss skänkta av Gud.

Vi tror att erkännande av staten Palestina utifrån 1967 års gränser är det första steget för att förändra status quo. Att förbjuda import av bosättningarnas produkter och penningöverföringar från företag och organisationer som direkt eller indirekt har kontakt med den israeliska ockupationen är också ett måste. 66 år efter Nakba, när palestinierna fördrevs, och 47 år efter ockupationen så är det dags för staten Palestina att bli fri och en fullvärdig medlem i FN. Det är därför vi uppmanar de europeiska regeringarna att till fullo stödja den palestinska strävan efter frihet och oberoende.

Det internationella samfundet, och i synnerhet Europa, har ett historiskt ansvar för att det palestinska folket får tillbaka sina rättigheter. Europa har länge kämpat för värderingarna om fred och mänskliga rättigheter, nu kan EU återspegla denna principiella ståndpunkt genom att hjälpa Palestina.
Från det heliga landet uppmanar vi att ni tar denna principiella ståndpunkt att erkänna staten Palestina till er samt att ni står fast vid ert juridiska ansvar gentemot en nation under ockupation. Detta så att vi ska kunna fira rättvisa och fred i landet där Fridfursten Jesus Kristus levde.
 
Dokumentet är undertecknat av över hundra palestinska kyrkoledare, diplomater, det civila samhällets ledare och organisationer, samtPatriark emeritus Michael Sabbah - Latin patriarkatet i Jerusalem
Ärkebiskop Atallah Hanna - grekisk-ortodoxa patriarkatet i Jerusalem
Biskop Mounib Younan - Chef för den lutherska kyrkan i Palestina och Jordanien / chef för Världs lutherska federationen.

Översatt från Engelska av Jonathan Ashauer

Läs  hela dokumentet på engelska här   "Europe Must Recognize the State of Palestine"

Läs även i Dagen  och  Dagen-2

Läs även andra bloggares åsikter om12 kommentarer:

 1. Om Europa erkänner staten Palestina blir frågan om Europa väljer följande gränsdragningar.
  http://images1.ynet.co.il/PicServer4/2014/10/12/5634305/5633518166073408258no.jpg?

  Ultrahögerkantens "religiösa" judar har mer gemensamt med terrorister än resten av israelerna, och dessa tänker förhindra erkännandet av staten Palestina.

  Neturei KARTA och israeliska vänstern är både anti-Israel.

  Med andra ord, Hamas/israeliska vänstern - är överens för följande lösningen http://images1.ynet.co.il/PicServer4/2014/10/12/5634305/5633518166073408258no.jpg.

  SvaraRadera
 2. § 11 – Anonyma inlägg avvisas,om du har en åsikt våga stå för den med ditt namn. Antingen ett Google-konto där det framgår vem du är eller för och efternamn

  SvaraRadera
 3. Det enda land i hela Mellanöstern där den kristna minoriteten respekteras och ökar är i staten Israel. En palestinsk stat skulle på sikt utgöra dödsstöten för den kristna minoriteten på Västbanken precis som i Gaza. Ytterligare en palestinsk stat än den som redan finns (Jordanien) är definitivt inte lösningen på konflikten, framför allt inte för de kristna. Det är enbart traditionell muslimsk antisemitism som ligger bakom den uppfattningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De nya hoten kommer bara en månad efter den sista akten av vandalism mot kristna på Shrine of Mary, Queen of Palestina i Deir Rafat och några veckor innan påven Francis 'ankomst i det heliga landet.
   Hot mot kyrkor i Israel

   Radera
  2. I december förra året, vandaliserade judiska extremister ett Jerusalem kloster, målade "Jesus är en jävel," och israeliska nationalistiska slagord på kyrkans väggar och närliggande fordon. I början av september, misstänkts judiska extremister att ha tänt eld på en trädörr på ett av Jerusalems kloster och i februari skev extremister "Död åt kristendomen" på två av Jerusalem kyrkor. Under 2011 blev en gammal moské i Jerusalem satt i brand och målad med davidsstjärnan, "prislapp", "Muhammed är en gris" och " En bra arab är en död arab "på hebreiska. ”
   Kristna gravar vandaliserade

   Radera
  3. Det var väldigt ad många exempel på judisk extremism du fick ihop. Den här bloggsidan skulle nog inte räcka till för att räkna upp alla motsvarande långt mycket värre handlingar av palestinska terrorister mot kristna där faktiskt också människor kommit till skada eller t o m dött. I en del av dina fall är det dessutom inte alls säkert att illdåden utförts av judiska extremister.

   Men trots dina många anklagelser mot judar så talar fakta sitt tydliga språk: Israel är det enda land i Mellanöstern där den kristna befolkningen växer och inte är hotad från myndighetshåll. Fråga prästen Fader Nadaf i Nasaret om du undrar.

   Radera
  4. Den kristna minoriteten i Israel uppgick i slutet av 2011 till cirka två procent av befolkningen, eller 154 500 personer. Drygt 80 procent av de kristna är araber. ” Den lilla ökningen beror främst av kristna från Sovjetunionen som gjort aliyah tillsammans med sina judiska familjemedlemmar. Några kristna palestinier från från Västbanken och Gaza tar inte Israel emot. läs mer Mellanösterns kristna

   Radera
 4. Tyvärr är det ju så att de flesta kristna palestinier förnekar sin kristna tro genom att stödja antisemitism och terror mot Israel, så varför skulle Israel ta emot dem? De har tillräckligt många fiender redan.

  Och varför skulle ett folk som inte är mer än ungefär 50 år gammalt ha rätt till en egen stat. Före 1948 var det judar som kallades palestinier. Jerusalem Post hette Palestine Post. Israel Philharmonic Orchestra hette Palestine Philharmonic Orchestra, etc. Delningsförslaget som röstades igenom i FN 1947 handlade om delningen mellan en judisk stat och en arabisk, inte en judisk och en palestinsk stat eftersom det palestinska folket inte existerade vid den tiden. Yasser Arafat "uppfann" enligt sina egna ord det palestinska folket för att skapa en världsopinion mot det judiska folkets rätt till sitt urgamla hemland, den rätt som hela världssamfundet erkände redan 1921 i San Remo där både judiska och arabiska organisationer var representerade. Araberna fick nationella rättigheter i Irak, Syrien och Libanon, judarna i Palestina. I Palestina fick araberna inga nationella rättigheter utan enbart religiösa och sociala rättigheter. Inga fakta har ändrats sedan dess. Detta gäller faktiskt fortfarande inom internationell lagstiftning.

  Araberna har redan 22 nationer varav en är en palestinsk arabisk nation och heter Jordanien. Araberna behöver inte en nation till på bekostnad av den enda judiska nationen i världen i deras eget land där de har sina historiska och kulturella rötter sedan 4000 år tillbaka.

  Förr eller senare kommer sanningen och rättvisan, inte det muslimska hatet, rasismen och terrorn, att segra i denna konflikt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Problemet är att anhängarna till det så kallade Palestinska staten vägrar att acceptera delningsförslaget som röstades igenom i FN 1947.

   Då handlade om delningen mellan en judisk stat och en arabisk stat.

   Idag finns det en judisk stat som valde namnet Israel.
   Arabisk stat grundades inte vid samma tidpunkt.

   Idag pratas det om en palestinsk stat, alltså du skulle det innebära att staten består av palestinska araber samt palestinska judar.
   Det palestinska folket bestod bland annat av judar och araber!

   Araber som lovades att ha sin del i delningsförslaget som röstades igenom i FN 1947 har naturligtvis rätten att bilda en arabisk stat, men då uteslutande på den angivna yta som beslutades då.

   Radera
  2. Jerry du skriver "Araber som lovades att ha sin del i delningsförslaget som röstades igenom i FN 1947 har naturligtvis rätten att bilda en arabisk stat, men då uteslutande på den angivna yta som beslutades då." Är du medveten om att de tilldelades 45% av brittiska palestinamandatet. Detta är nu uteslutet de man nu är nöjda med är gaza och västbanken ca 22% http://www.si-info.org/1948/images/kartor/fn_delningsplan_1947.gif

   Radera
 5. Jag är fullt medveten om vad som tilldelades till vem, men det var inte jag som hade inflytandet över beslutet av involverade parterna.

  Dessa brottas än idag som resultat av tagna beslut från deras sidor.

  SvaraRadera
 6. På förkommen anledning § 11 – Anonyma inlägg avvisas,om du har en åsikt våga stå för den med ditt namn. Antingen ett Google-konto där det framgår vem du är eller för och efternamn.

  SvaraRadera