22 december 2014

All I want for Christmas

Foto AIC
 “All I want for Christmas is Justice”, är parollen för årets julkampanj från det palestinska ministeriet för turism. Det är den 47: e året som palestinska kristna firar Jesu Kristi födelse under den israeliska ockupationen.

"Varje år skickar vi vårt budskap till hela världen under jul, budskapet om fred, förstås. Detta är landet av fred, detta är födelseplatsen för fredsfursten, vår Herre Jesus Kristus ", säger den palestinska ministern för turism, Rula Maayah. För kristna över hela världen, har Betlehem en enorm teologisk betydelse, vilket gör det till ett viktigt mål för pilgrimer året runt.

Men framför allt under vintersemestern, har turist inflödet mångdubblas. "Som ministeriet för turism, fokuserar vi mycket på denna händelse, eftersom det högsta antalet turister som besöker Palestina är under julen", förklarar Maayah. Betlehems turistberoende ekonomi, som sysselsätter 20 procent av befolkningen denna bransch har kunnat utöka sin turistsektorn de senaste åren. Under 2012, till exempel, Palestina upplevt en ökning med 18 procent när det gäller antalet besökare som kommer till Västbanken, medan övernattningar ökade med 25 procent. En ökning som Palestina var inte bara kunna behålla hela 2013, men även expandera med fem till sex procent.

Vad turister och pilgrimer som kommer till Palestina ofta inte inser, är dock den mängd begränsningar den israeliska ockupationen har lagt på Betlehem turistekonomi. "I år (2014]) var tänkt att vara en av de bästa åren i turismen. Under första halvåret hade vi en ökning med 37 procent vad gäller boende, vilket var den högsta någonsin ", säger Maayah och tillägger:" men naturligtvis på grund av den israeliska aggressionen mot Gaza i somras, var det en nedgång i antalet turister som kom till Palestina. "Under aggression Palestina registrerat en nedgång av turismen på cirka 60 procent, vilket låg kvar på 30 procent i september.

Gazakriget och andra politiska spänningar är inte de enda faktorer som undertrycker Betlehem s annars blomstrande potential inom turistsektorn. "Vi har många problem på grund av ockupationen. Det viktigaste är att de kontrollerar gränserna , vi har inga flygplatser, de kontrollerar området C, de kontrollerar Jerusalem. Detta påverkar mycket turismen ", Maayahs anmärkning. Alla dessa aspekter av ockupationen lämnar en hel del av kontrollen av turistströmmen till den israeliska administrationen.

"Många turister som kommer dessa dagar [under helgerna] från den israeliska sidan, och tror på propagandan, att bakom muren, vilket innebär Västbanken, det är mycket farligt", säger Mike Siriani, en souvenirbutik ägare i Betlehem. Eftersom turister och pilgrimer måste resa till Västbanken via Israel, väljer de ofta att boka med israeliska företag som eskorterar dem under deras korta vistelse i Betlehem.
Foto EB 2012
Palestinska guider är inte de enda som hindrade från att välkomna stora turistgrupper till Betlehem. Små företag, såsom souvenirbutiker eller restauranger, håller också på att begränsas i sin säljkraft, eftersom man ofta reseföretag har provisionsavtal med några vissa platser i Betlehem. Dessutom är en mycket mer djupgående problem som dessa stora antal turister inte kommer att få en chans att lära känna den palestinska saken. "Det är faktiskt därför vi säger att vi vill att turister stannar i Palestina. För när de kommer under ett par timmar, köpa saker och sedan lämna, kommer de ingenting lära om situationen i Palestina och palestinierna ", förklarar Maayah. Siriani håller med Maayah: "Betlehem är inte bara Födelsekyrkan. Födelsekyrkan är trevligt och människor kommer för att be, men de borde möta människorna i  Betlehem. Det skulle vara bra att ta dessa turister kom till ett av de tre flyktinglägren i Betlehem. De bör få veta varför det finns flyktingar förrän nu, och vad deras verkliga historien är. Ingen pratar om oss. Men det här är en del av Betlehem. "


Att ta itu med felaktiga bilden av ett farligt Palestina är en av ministeriets huvudsyften, eftersom det är en avgörande faktor för att öka antalet turister. "Under de senaste åren har vi kunnat övertyga turister att Palestina är säker. Det finns infrastrukturer i Palestina som kunde rymma alla dessa turister. Och det var aldrig några enstaka problem med turister i det förflutna, vilket innebär att palestinierna älskar att ta emot turister från hela världen ", förklarar Maayah.

Även med alla de svårigheter som infördes genom ockupationen, är Maayah fortfarande optimistisk. Fram till angreppet på Gaza, rapporterade Bethlehem s hotell en 200 procent överbookning. På toppen av detta Palestina har fortfarande kvar en nioprocentig ökning av gästnätter. "Vi är glada att denna sektor förbättras, men ändå, om ockupationen skulle upphöra innebär en helt annan sak. Vi kommer inte att prata om två eller tre miljoner turister, skulle vi tala om tiotals miljoner som kommer till Palestina varje år ", säger Maayah och tillägger:" Varje år hoppas vi att nästa år kommer vi att fira jul utan ockupationen. Förhoppningsvis nästa år kommer vi att göra det. "
Av Esra Karakaya översatt till svenska av EB 

Orginaltexten kan läsas här: AIC ” All I want for Christmas is justice ”

Läs även andra bloggares åsikter om

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar