21 januari 2015

2014 mörkt år för Palestinas barn


Minst 11 palestinska barn på Västbanken, inklusive östra Jerusalem, omkom under 2014 efter att ha blivit skjutna med skarp ammunition av israeliska soldater. Dödsfallen ökade i efterdyningarna av mordet på tre israeliska tonåringar på Västbanken i juni och den efterföljande hämnd i dödandet av den 16-åriga palestinska Mohammad Abu Khdeir, som mördades i början av juli. Detta, liksom konflikten i Gaza under juli och augusti, har lett till en ökning av protester och hårdare tag mot palestinska ungdomar i östra Jerusalem av den israeliska militären.

Israeliska styrkor stationerade i östra Jerusalem och på Västbanken använder rutinmässigt överdrivet våld för att skingra folkmassorna, inklusive med hjälp av skarp ammunition, vilket resulterar i skador och dödsfall på barn. Skarp ammunition, enligt den israeliska militärens egna regler, får endast användas under omständigheter där ett direkt, dödligt hot ställs till en soldat. DCI-Palestina, har hittills inte funnit några bevis som tyder på att barnen som dödats under 2014 har uppträtt med sådant hot vid tidpunkten för deras beskjutning.

I maj blev två tonåringar, Nadeem Nawara och Mohammad Salameh Abu Daher, ihjälskjutna med skarp ammunition när de protesterade utanför Ofer militärfängelset på Västbanken staden i Beitunia. CCTV och nyhetsutdrag av händelsen tydligt att båda pojkarna var obeväpnade på det ögonblick då de sköts under ett uppehåll i protesten. I efterdyningarna, israeliska tjänstemän först ifrågasatt legitimiteten av video bevis, och sedan kategoriskt förnekat att skarp amunition  användes under protest:
Veckor senare var det bevisat att båda tonåringar dödades av skarp ammunition. I ett ovanligt drag av den israeliska myndigheter, har en gränspolis har belastats med dråp för dödandet av Nadeem. För de andra barnen som dog 2014, är dock fortfarande rättvisa osannolikt: inga soldater eller gränspoliser har åtalats deras död. I översättning   Ur How was 2014 for Palestinian Children?


Tidigare: En av föredragshållarna under " Kom och se"  Var Gerard Horton,  han arbetar som advokat för Organisationen Defense for Chidren International—Palestine. * Han berättade att IDF åker ut varje natt för att arrestera barn, oftast är det i samband efter stenkastning mot soldater. Att soldater knackar på mitt i natten är oerhört traumatiskt för hela familjen.

Det sista barnet ser innan den får en huva över ansiktet är en hjälplös pappa som inte kan skydda sitt barn och ser det bli bortfört till förhör. Att man får tag i rätt barn är av mindre betydelse. Ur Barn i fängelse 

 
 Läs även andra bloggares åsikter om

5 kommentarer:

 1. "Israeliska styrkor stationerade i östra Jerusalem", består styrkorna av falskärm jägare och pansarvagnar?

  Det är inte vardagligt att militären är synliga i Israel proper.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ?Det är inte vardagligt att militären är synliga i Israel proper. Jag har sett IDF på Västbanken.


   Radera
 2. Västbanken är inte Israel proper, eller har du glömt redan att västbanken styrs av militären.
  Med andra ord det är ingen sensation att du sett IDF, de är ju överallt.

  SvaraRadera
 3. Jag uttryckte det kristallklart.

  SvaraRadera