1 juni 2015

Tro under ockupation

Nu har även jag läst Mitri Rahebs bok "Tro under ockupation". Det är en bitvis dyster bok, han
tillhör den krympande kristna kyrkan i Betlehem, på Västbanken. Han säger "Min generation kan vara den sista i Palestina som brottas med bibelordet och dess betydelse i den ursprungliga miljön."

Boken har blivit beskylld att vara ” En bitvis hatpropaganda mot Israel och ett övertydligt och skrämmande exempel på så kallad ersättningsteologi, en teologi som proklamerar att judendomen är obsolet och har ersatts av kristendomen.”

Israelhat: Han berättar om den verklighet han lever mitt i, av Israelisk ockupation där hans folk förlorat allt mer av sin jordbruksmark till Israeliska bosättning. Där städerna på Västbanken är avstängda med militära checkpoints. Tyvärr är detta verkligheten.

Ersättningsteologi: Han skriver tex. ” I aposteln Paulus brev är huvudämnet evangeliet om Jesus Kristus och dess innebörd för relationer mellan judar och hedningar. Brevet är en identitetskris hos en jude i diasporan, som kom att ta emot tron på Kristus och bröt ner muren av fiendskap för att skapa en ny, inklusiv gemenskap , en plats där det inte längre handlade om jude eller grek, slav eller fri man eller kvinna ( Galaterbrevet 3:28) 
Nya testamentet slutar sedan med en version av en ny himmel och en ny jord med en ny gemenskap bestående av alla folk och stammar ( Uppenbarelseboken 5:9 ) ” slut citat. Från sidan 89 . Är detta ersättningsteologi ?

Varför är kritiken så hård mot hans bok från evangelikala/ karismatiska kristna?
Det är därför att de är ju de som bidrar med ”mjukvaran” -kulturen, berättelsen och teologin -som hjälper till att upprätthålla staten Israels makt. Att utan några allvarliga konsekvenser fortsätta med sitt förtryck av det palestinska folket. 

Nej det är typiskt devisen ”Skjut budbäraren om budskapet inte passar”


Apr 17, 2014 In his latest book, Faith in the Face of Empire, Mitri Raheb, presents a new reading of the Bible from the perspective of the "people of Palestine." In light of the current geo-political turmoil, after the hopes of the Arab Spring, and in the face of the latest round of US shuttle diplomacy, Raheb asks, "Can we imagine another Middle East? Can there be a different future?"


Nej jag tycker de pastorer och andra som kritiserat Raheb ta och läs boken. Annars försöker ni blunda för verkligheten i det heliga landet och avvisar vittnetsbördet från dess kristna.
  
" Här har västvärldens kristna ofta svikit palestinierna genom att gudomligt sanktionera bortdrivandet av dem och fråntagandet av mark och ett liv i frihet och värdighet. Genom att knyta an till den religiösa diskursen med judarnas affinitet till det heliga landet och genom att använda den i ett politiskt sammanhang, har många kristna sett på bortdrivandet av palestinierna som en nödvändig del av Guds plan ” Ur Anna Karin Hammar

Resensioner: Tro under ockupation

Boken kan beställas hos  Verbum

Läs även andra bloggares åsikter om

1 kommentar:

  1. Alltså, man blir så trött på alla löjliga ursäkter för att slippa lyssna på de kristna palestiniernas röster. Sanningen är så enkel att berättelsen om vad de upplever och hur Israel agerar mot dem är för obehaglig för de som ensidigt tar ställning för Israel.
    jag tycker man ser många likheter med de som ensidigt stöttar muslimska fundamentalister. När man förlorat debatten i sakfrågan försöker man smutskasta budbäraren, det är intressant hur man till och med kör hårt med medvetna lögner i angreppen på den kristna gruppen när man inte lyckas tysta dem med seriösa metoder. Tänker på hur exempelvis SII klippte och klistrade i intervjuer med kristna i Betlehem osv...

    SvaraRadera