19 december 2015

Lynne Hybels - Israel-Palestina

The Washington Post 2015-12-14 Jerusalem - Lynne Hybels är respekterad för sitt arbete att hjälpa fattiga människor runt om i världen, men vissa människor ser henne som farlig. Hybels, är en av grundarna tillsammans med sin make av en av landets största kyrkor, kallats en kättare och en antisemit för hans ansträngningar att bygga broar mellan palestinier och israeler i Mellanöstern.Jag översatt delar av artikeln:

Hybels är bland ett litet antal inflytelserika evangelikala som utmanar en flera decennier lång oreserverat evangelisk stöd för Israels regering. De gör resor till Mellanöstern, inte bara för att besöka bibliska platser men även för att samarbeta med dagens palestinier och israeler i samtal centrerad mer kring samtida politik än de antika texterna. De organiserar konferenser och skriver offentligt i ett försök att identifiera en ny roll för kristna att få slut på konflikten mellan Israel och Palestina. Så småningom kommer deras idéer få fäste, särskilt med yngre evangelikaler. Hybels tror att genom att främja Jesus budskap om fred och försoning, kommer de amerikanska evangelikaler främjar en lösning på konflikten.


Fokus för Hybels och andra
som  utbildar  evangelikaler om konflikten mellan Israel och Palestina har börjat ändra traditionella evangeliska attityder om Israel, sade Dale Hanson Bourke, som skrev en nybörjarbok för evangelikaler på konflikten med titeln "Konflikten mellan Israel och Palestina: tuffa frågor, direkta svar. "Bourkes forskning för hennes bok började med en resa med Hybels under 2011.

"Förr i tiden,
när något hände i Israel, skulle kristna stå upp och säga palestinierna har fel, israelerna har rätt att försvara sig", sade Bourke. "Nu ser du evangelikaler som säger, vänta en minut, varför händer detta, vilket är båda sidor att det här?"
År 1975 grundade Hybels och hennes make, Bill, Willow Creek, en 24.000-student, icke-konfessionell kyrka i Chicago-området, som också övervakar ett nätverk av 7000 kyrkor runt om i världen.
"Jag skulle vilja
att amerikanska kristna att vara villiga att utbilda sig, verkligen bryr sig för båda sidor, för araber och israeler, kristna, muslimer och judar", sade hon.

Hittills har Hybels ta
git ca 100 anställda och centrala ledare från Willow Creek till Israel på turer anordnas av Telos, en grupp av grundarna av en amerikansk evangelisk och en palestinsk-amerikansk kristen som anser att en tvåstatslösning är det mest lönsamma sättet att främja fred, frihet och säkerhet för israeler och palestinier.

Hybels inflytande är särskilt tydligt bland yngre evangelikaler. Till exempel framkom en tydlig generationsklyfta mellan inflytelserika evangelikala utgivaren Steve Strang och hans son Cameron. Steve Strang ger ut Charisma, en evangelisk tidningen som regelbundet stöder Israel. Hans son Cameron publicerar relevant, en populär tidskrift bland millenium evangelikaler. Cameron Strang besökte Israel med Hybels och publicerade en artikel 2014 med titeln "Är fred möjligt?" Manade till lika medborgerliga och politiska rättigheter för palestinierna eller förmåga att skapa sin egen stat. Bara ett decennium tidigare samma tidning publicerade en artikel varför evangelikaler helhjärtat bör stödja Israel.
Men kan samarbete med dina politiska fiender verkligen skapa fred? Många proisraeliska evangelikala är skeptiska till visionen som stöds av Telos, som organiserar ett dussin resor varje år för grupper av förebilder från musiker och författare till kyrkoledare Willow Creek och studenter från Wheaton College i Illinois.

Evangelikaler har länge påverkats av dispensationalism, en teologi som främjar en bokstavlig tolkning av bibliska profetior. Många dispensationalist
er tror israeliternas återkomst till de heliga Landet är en förutsättning för den Jesu andra ankomst. När israeliska soldater errövrade den gamla staden i Jerusalem i juni 1967, vissa såg det som ett tecken på att Jesus skulle komma. Emellertid har dispensationalistisk undervisning minskat i de vanliga evangeliska kretsar, även om stödet för staten Israel har varit fortsatt stark..
 
Några av kvinnorna på Telos resan hade förutfattade meningar om regionen, några lutar åt israelerna medan andra verkade mer välvilligt inställd till palestinierna. En av resans bloggare, Tsh Oxenreider, sade att hon var inte säker på vad att förvänta sig inför resan. Hon växte upp i en bibel kyrka i Texas där kyrkans medlemmar skulle återvända från heliga landet resor med glödande berättelser.
 

"Jag föreställde denna vackert bevarade regionen rakt av kartor från min bibel", säger Oxenreider, som bor i Austin. Hon sade att minnen från hennes resa kommer att innehålla helt enkelt lära sig om israelisk-ockuperade bosättningarna. "Jag har ännu inte känner sig rustad att skriva om regionen", sade hon. Men när Israel skulle komma upp i samtal, sade hon, "innan skulle jag nicka tyst, nu jag känner att jag har mer av en erfaren åsikt. Men jag har fortfarande en hel del att lära. "
 
Läs hela artikel i  The Washington Post 2015-12-14
 
Läs även andra bloggares åsikter om

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar