29 december 2017

Elefanten i rummetDen 8 november 2017 skrev prästen Kjell Jonasson, en debattartikel i tidningen Dagen det var kritik av en bibeltolkning som kallas kristen sionism, exemplet han refererade till var en predikan pingströrelsens ledare Lewi Pethrus höll 1967. ”Medan tältdukarna smattrade i den ljumma sommarvinden talade han utifrån Luk 21:24b om att när hela Jerusalem nu var i judafolkets händer så ”var hedningarnas tider fullbordad” och Kristi andra tillkommelse stod för dörren.” läs mer i Hur kan freden bli möjlig?

Jag har en hel del nu aktiva evangelikala predikanter som facebook-vänner men vad kunde se så var tystnaden*  massiv av Kjell Jonassons artikel. Det tragiska är att så många evangelikala kristna  stelnat till i en världsbild som gällde 50 år sen och är oförmögna att ta in vad den Israeliska ockupationen nu orsakar.

När Donald Trumps erkännande av Jerusalem som Israels huvudstad var uppmärksamheten desto större lovorden fyllde debattsidorna i tidningen Dagen  Jerusalem Israels eviga huvudstad och Lyssna till vad Trump sa  och på Nyhetsplats ”Nästa Trump, Västra muren”

Men var finns våra Palestinska kristnas röst? Ja en liten nyhetsartikel  inför julen Dystert julfirande väntar invånarna i Betlehem

När kan man förvänta sig en ledarartikel i Dagen som stöder våra Kristna trossyskon kamp att få bo kvar i sitt hemland?

Kanske bör även tidning Dagen ledarredaktion rannsaka sig själva " Därför handlar kallelsen att vara människa inte bara om att ängsligt akta sig för att begå brott, utan om att aktivt stå upp mot ondskan, värna de skyddslösa och främja det rätta. " Ur Underlåtelsesynd är årets ord 2017* Elefanten i rummet är ett bildligt uttryck för något som är påtagligt för alla människor i en grupp, men som man undviker att prata om. Orsaken till att man håller tyst om "elefanten" kan vara att det skulle vara genant, förorsaka besvärliga diskussioner eller att ämnet är tabu.

Tidigare: " Hans ( Lewi Pethrus) enda reflexion: ” det enorma flyktinglägret företedde en beklämmande syn”. Ur I Jesu land

 Läs även andra bloggares åsikter om

1 kommentar:

  1. Jag har ofta ställt mina Israelstödjarekristnavänner en enkel fråga.. "vad skulle Jesus säga?" Än sålänge har jag inte fått nåt svar. Alldeles för ångestladdat? De måste tänka själv, Ifrågasätta allt det som då trott på i så många år.. Kanske en "avprogramiseringskurs bör introduceras, en kurs som hjälpa en att våga svara på frågan.. "Vad skulle Jesus säga?"

    SvaraRadera