16 maj 2020

Kristna bör ta ställning för att stoppa en till Nakba

 

Dr. Jack Sara är palestinier och evangelisk kristen,  President of Bethlehem Bible College Läs mer About Jack Sara
Vet du om Nakba? Varje år, när Israel firar grundandet av nationen, minns det palestinska folket Nakba som på arabiska betyder katastrof.

Varför var det en katastrof? På bara några veckors tid tömdes över 500 palestinska byar, och cirka 750 000 människor blev hemlösa. Efter all denna tid har varken den generationen eller någon av deras ättlingar tillåtits att återvända till sina hem eller byar.


Abu Hafez and his wife was expelled from their village Beit Nabala
Många flydde från sina hem med nycklarna i fickorna, och föreställde sig inte att de aldrig skulle få sätta sin fot där igen. För oss var det en upplevelse av djup trauma som kvarstår med oss ​​till denna dag och som verkligen pågår. Jag har inte tid att gå igenom alla frågorna här, men räcker med att säga att utan en lösning på den bredare situationen har vår Nakba ännu inte slutat. Det fortsätter i de ockuperade palestinska territorierna och delar av Israel, där palestinska hem, byar och resurser fortfarande riskeras.
https://www.haaretz.com/israel-news/MAGAZINE-abandoned-palestinian-village-named-one-of-25-at-risk-world-monuments-1.5458640

 På årsdagen för det 72 året sedan den palestinska Nakba har ett katastrofalt beslut fattats av den nya israeliska regeringen, som just har bildats baserat på en koalition av det högerpatiet Likud under ledning av premiärminister Netanyahu och centerpartiet Blåtvitt under ledning av Ganz.
Alla som har följt nyheterna här vet att det tog den Israeliska regeringen tre valomgångar och politiska spel på många sidor för att äntligen bilda den nuvarande regeringen. Denna enhetskoalition förväntades verkligen inte efter det Israeliska valet, och många förväntar sig inte att den skulle hålla - men för närvarande är politik politik!
Foto from https://foreignpolicy.com/2020/05/08/united-states-doesnt-understand-israel-anymore-west-bank-annexation/

En viktig agenda som föreslogs av denna nya regering och uppmuntras av den nuvarande amerikanska administrationen är annekteringen av över 30 procent av Västbanken - ett område där hundratals palestinska samhällen finns. Naturligtvis kommer tusentals tunnland hem och mark och resurser som tillhör palestinierna att konfiskeras i det ögonblick Israel förklarar sin suveränitet över dem.

Tyvärr, varje gång Israel fattar ett ensidigt beslut i frågor som är relaterade till landet, sätter det en ny spik i kistan till fredsprocessen såväl som tvåstatslösningen som var tänkt att genomföras för länge sedan.

Som en evangelisk ledare , född och uppvuxen i detta konfliktfyllda land, smärtar det mig djupt att se hur många möjligheter har missats under min livstid för att uppnå avtal som kan leda till fred och rättvisa för alla i det heliga landet.
 
Visst är det också mycket smärtsamt att se hur många evangeliska ledare från andra delar av världen tar en oppositionell inställning till varje avtal som leder till en rättvis fred för båda nationerna.

Det är minst sagt en besvikelse. Jag har redan skrivit flera artiklar om detta ämne och uttryckt hur så många av de så kallade ”evangeliska ledarna” inte har varit till hjälp för att uppnå fred här.

Istället uppmuntrar de den amerikanska administrationen att ge grönt ljus för israelisk aggression och veto mot allt som FN försöker göra för att stoppa de israeliska orättvisorna mot vårt folk. I stället för att hjälpa till att få fred är de således några av de ledande rösterna som fortsätter att kasta bensin på elden.

Eftersom människor ibland tenderar att klumpa samman alla evangeliska, låt mig påminna mina vänner om att för flera år sedan tog många evangeliska ledare från World Evangelical Alliance ställning för en tvåstatslösning och gav ut detta viktiga uttalande:

" Bibeln lär tydligt att Gud längtar efter rättvisa och fred för alla människor. Vi tror att principerna om rättvisa som lärs ut så kraftfullt av de hebreiska profeterna gäller alla nationer, inklusive USA, Israel och palestinierna. Därför är vi
tvingade att arbeta för en rättvis, förhandlad lösning för både israeler och palestinier. Vi beslutar att arbeta flitigt för en säker, bestående fred och en blomstrande ekonomi för den demokratiska staten Israel. Vi beslutar också att arbeta för en livskraftig permanent, demokratisk palestinsk stat med en blomstrande ekonomi som erbjuder ekonomisk möjlighet för alla dess människor. Vi tror att vägen framåt är för israelerna och palestinierna att förhandla om en rättvis tvåstatslösning ...

"Vi uppmanar alla evangeliska, alla kristna och alla med god vilja att gå med oss för att arbeta och be trofast under de kommande månaderna för en rättvis, varaktig tvåstatslösning i det heliga landet. Vi uppmanar alla inblandade regeringar att arbeta flitigt mot detta mål. Och vi förb
inder oss om att be för ledarna för alla nationer som arbetar med detta arbete och önskar dem välsignelse av vår Herre, som sa: "Välsignade är fredsmakarna." När vi arbetar och ber, stärks vi av sanningen att Kristus kommer att återvända en dag för att fullborda sin seger över synd och orättvisa, och vi har befogenhet av kunskapen att tills han kommer igen, kallar han oss för att stödja de saker som främjar fred och rättvisa för alla i det heliga landet. ”
 
Jag anser att dessa röster med rätta representerar evangeliets verkliga kärna och jag önskar att fler evangeliska kristna runt om i världen också skulle ta en sådan modig ståndpunkt. Jag kan faktiskt bara hoppas och be att fler av dem kommer att skriva och tala om detta ämne i en sådan anda som har uttryckts ovan, snarare än att upprätthålla ett system som gynnar den ena nationen över den andra och främjar en agenda som bara kan fortsätta att ge mer skada och lidande till de två nationerna.

När vi markerar 72 året sen Nakba uppmanar jag kristna runt om i världen att hjälpa oss att säga ifrån om orättvisan och att gå med oss  ​​i profetiskt uttalande mot system som bringar l lidande och stridighet mot ett svagt och nästan hjälplöst folk.

Jag ber dem att gå med mig i dessa böner:

• Be att de israeliska ledarna kommer till besinning om att och agera i visdom gentemot palestinierna.

 • Att det inte kommer att bli mer stulen mark från palestinierna och istället kommer ett rättvist och rättfärdigt avtal som är rättvist för alla att uppnås.

• Att våld från alla sidor skulle stoppa och många oskyldiga liv kommer att skonas.

• Att flyktingar och fattiga människor ska tas om hand och deras lidande minskar.

Jag avslutar med dessa kraftfulla ord Herren själv och ber att mina medtroende runt om i världen kommer att börja ta dem lika på allvar som de tar andra delar av Bibeln:
Så har Herren Sebaot sagt: ”Fäll rättfärdiga domar och visa varandra kärlek och barmhärtighet! Förtryck inte änkan och den faderlöse, invandraren och den fattige. Tänk inte ut onda planer mot varandra.” ur (Sakarja 7: 9-10)

Översätting av EB , syftningsfel kan förekomma  ( Foton inlagda av EB )

Thank you so much Egon, thank you for letting me know. It’s totally fine, just choose different picture ;-) Jack


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar