25 december 2021

Replik till Roar Sörensen

Gästkrönika Av Anita Brodén , lärare och tidigare riksdagsledamot (L) | Bo Forsberg , pastor och tidigare generalsekreterare Diakonia | Kenneth Kimming , lärare och tidigare ekumenisk följeslagare i Palestina och Israel | Marie Körner , stiftsadjunkt för internationella frågor | Lennart Molin , pastor och tidigare direktor och biträdande generalsekreterare vid Sveriges kristna råd och Svante Zettergren , pastor och församlingsföreståndare Västerortskyrkan 

 

Foto från Följeslagarprogrammet Rivning av vattenledning utanför Tubas. Foto: Josefin

Replik till Roar Sörensen 

Tidningen Dagen tar inte in vår replik på Roar S´s inlägg, trots att han direkt riktar den till oss. Nu lägger jag ut vår replik här i stället. Vi konstaterar att å ena sidan försöker Dagen att vara öppen för inlägg från olika perspektiv men å andra sidan går alltid sista ordet till de som försvarar Israels politik utifrån en grumlig teologi. Och stänger debatten!! 

Roar Sörensen skriver i en replik; ”så gott som alla de fenomen som kritikerna hänvisar till som apartheid är säkerhetsåtgärder som har räddat otaliga liv.” Det är det argument som vanligen ges från de israeliska myndigheterna men håller inte. I EU:s halvårsrapporter över situationen på Västbanken rapporteras hur bosättningar kontinuerligt byggs på privat palestinsk mark. I strid med internationell rätt. Bosättningar är illegala. 

Överföringar av egen befolkning till ockuperad mark, strider inte bara mot folkrätten, de trasar också sönder FN:s femtio år gamla löfte om bildandet av en palestinsk stat vid sidan av Israel. EU konstaterar att Israel har en medveten ”restriktiv” politik på Västbanken och i östra Jerusalem som medvetet hindrar palestinierna att bygga och utveckla infrastruktur för palestinierna. På ockuperad mark gäller den humanitära rätten där civila och deras behov ska skyddas – inte förstöras. 

EU:s ministerråd har gång på gång kritiserat Israels förstörelse av palestinska skolor, lekplatser, bostäder och kliniker på ockuperad mark. I den senaste halvårsrapporten uttrycker EU speciell oro för hur Israel, även under pandemin, river brunnar och toaletter. Allt i skarp kontrast till planeringpolitiken gentemot israeliska bosättningar.  

Häromdagen fick lekplatsen i beduinbyn Susia söder om Hebron en order om att den ska förstöras. Bosättningarna runt omkring den palestinska byn får bygglov retroaktivt. Varken EU eller vi kan se att bosättningar, rivningar, medveten förstörelse av brunnar, lekplatser och toaletter kan gynna Israels säkerhet. Roar Sörensen har rätt i att Israels regering har en rätt och skyldighet att skydda civila mot våld. Men den rätten har även palestinier.

 Six-Month Report on Demolitions and Seizures in the West Bank, including East Jerusalem

Ockupationen medför fortsatt våld och konflikt. Hittills i år (6 december) har 249 palestinier dödats av israelisk militär och 11 israeler dödats av palestinier. En oroväckande trend är Israels användande av skarp ammunition mot demonstrationer – även i situationen där liv inte hotas  Times of Israel

Det är sant att i den israeliska regeringens ögon, med en premiärminister som själv kommer från bosättarrörelsen, är människorättsorganisationer extrema och betecknas som vänster. 

Med de glasögonen visar Roar Sörensen var han står. Vi menar att dessa prisbelönta människorättsorganisationer i Israels är landets hopp. I kyrkans tidning skrev två tidigare israeliska ambassadörer i Sydafrika; ”Vad kan man kalla två befolkningar som är etniskt uppdelade och som lever sida vid sida under två rättssystem, där bosättarna åtnjuter alla fördelar av den israeliska demokratin, medan palestinierna förvägras grundläggande mänskliga och medborgerliga rättigheter, om inte apartheid?”.

De fortsätter: ”… Man kan inte undgå att se likheterna mellan Israels politik i de ockuperade områdena och Sydafrikas apartheidregim. I dagens olagligt annekterade östra Jerusalem står till exempel hundratals palestinier i stadsdelarna Sheikh Jarrah och Silwan inför vräkningar genom domstolsbeslut från sina hem på grund av en uppsättning diskriminerande lagar som gör det möjligt för bosättare att göra anspråk på deras egendom som ägdes av judar före 1948. Palestinierna har ingen sådan rättslig möjlighet att göra anspråk på sin egendom från före 1948 i västra Jerusalem, som de lämnade bakom sig när de flydde från krigets fasor.”  Kyrkans Tidning 

 

Deras första debattinlägg Dagen "Kritiken mot Israels agerande kommer inte enbart från vänster"

Roar Sörensenns replik Dagen Går inte att ta bort säkerhetshotet mot Israel ur ekvationen

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar