12 september 2024

En vanföreställning som hotar judiskt liv


Gert Gelotte,
har varit krönikör och socialliberal ledarskribent på Göteborgs-Posten. Katolsk kristen och engagerad i Israel /Palestina konflikten Wikipedia

Gästkrönika: En vanföreställning som hotar judiskt liv

Det är viktigt att det finns judiskt liv i Sverige. Det är avgörande viktigt att judar får leva i fred i Sverige, precis som alla andra som tror eller inte tror.

Det är mycket viktigt att vi alla som stöder den palestinska frihetskampen aldrig slutar påminna om skillnaden mellan judendom och Israels aggressiva sionistiska nationalism.

Israels massmord på palestinier i Gaza och på Västbanken kan aldrig motivera hat mot judar därför att de är judar.

Men, och det är viktigt att förstå, Israels uttalade vilja att utplåna Palestina och fördriva palestinierna är den näringsvätska som får antisemitismen att växa liksom islamofobin och den internationella terrorismen. Att bortse från detta samband är ett hot mot allt judiskt liv. Så borde det inte vara, men så är det.

Därför är kampen för ett fritt Palestina inte bara avgörande för palestiniernas framtid. Den är också avgörande för judiskt liv, särskilt judiskt liv i Mellanöstern.

Det var ett allvarligt fel av FN att skänka bort en del av Palestina till europeiska invandrare. Att kalla det för kolonialism är helt riktigt. Det borde aldrig ha ägt rum.

Men det är lika fel att nu kräva Israels utplåning. Gamla oförrätter kan inte botas med nya oförrätter. Dagens israeler och palestinier har samma rätt till hus och hem, till liv och frihet. Men utan Palestina finns ingen framtid för Israel.

Detta skriver jag efter att ha läst en sällsynt ogenomtänkt sionistisk ledare av Susanna Birgersson på GP:s ledarsida. Där DN:s ledarsida börjat inse sionismens komplikationer går GP i rakt motsatt riktning. GP har i dag en oreserverat sionistisk ledarsida där palestinier bara finns som terrorister.

Och vad värre är: GP bekräftar vanföreställningen att Israel och judendom är samma sak. Det är en vanföreställning som hotar det judiska liv GP:s ledarredaktion säger sig vilja skydda.4 aug. 2024



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar