22 augusti 2008

Branden i den grekisk-ortodoxa kyrkan i Tulkarem.


Tidningenskriver 2008-08-22 att "Branden i moskén i Strömsund i Jämtland förra veckan nu vara uppklarad. Under torsdagskvällen förhördes flera personer av polisen - och en av dem, en 20-årig man, har nu erkänt "

Det får mig att tänka på en artikel jag läste om en liten grekisk-ortodox kyrka på Västbanken i den muslimska staden Tulkarem. Den lilla vackra helgedomen totalförstördes i en anlagd brand i september 2006.
"Händelsen inträffade efter ett tal av påven där han citerade gamla skrifter om islam som en våldsam och krigisk religion. (Sveriges Radio 19 september 2006). Den eller de som utförde illgärningen vissste säkert inte att den grekisk-ortodoxa kyrkan knappast har påven som överhuvud. Men kanske en del av muslimerna här placerar alla kristna i samma fålla, precis som många västerlänningar ser alla muslimer som identiska." citat ur artikel av Anders Dejeke SKR:s följeslagare
Det fina i berättelsen är vem som hjälpte till att bygga upp kyrkan igen. En berättelse om solidaritet och respekt religioner emellan, något vi i Sverige kan lära av?

Muslimer bygger kyrka

Bildkälla: SKR Anders Dejeke
Läs även andra bloggares åsikter om

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar