6 september 2008

Hedin, Swärd, Roos och Israel

Solidariteten med medmänniskorna är för de flesta människor något självklart. Speciellt när förtryckta kristna vädjar till sina kristna systrar och bröder runt om i världen brukar det vara en självklarhet att man ställer upp för att hjälpa dem.

Men när kristna i Palestina vädjade till världens kristna om att stödja dem i en allt mer hopplös situation ställer inte alla upp! Om man är blir det genast besvärligt med solidariteten.

startade våren 2004. Mottot var: "För en rättvis fred i Mellanöstern – häv ockupationen av Palestina" av Svenska kyrkan och Missionskyrkan Baptistsamfundet, Caritas, Diakonia och Evangeliska Brödraförsamlingen. Tretton lokala kristna kyrkor i Palestina/Israel hade vädjat till Kyrkornas världsråd om ett internationellt kyrkligt engagemang för fred och frihet i Mellanöstern.

Strax efteråt tog Sten-Gunnar Hedin Föreståndare i Filadelfia i Stockholm, Stefan Swärd ordförande i Evangeliska Frikyrkan och Rolf Roos kommendör för Frälsningsarmén i Sverige avstånd från att delta i Hopp-kampanjen, DN -"Frikyrkor avvisar bojkott mot Israel"


Det som hade kunnat bli en samlad protest från svensk kristenhet saboterades av dessa tre, jag skrev ett brev och senare en debattartikel, men utan något svar.

Jag visade deras debattartikel för en svensk kristen som jobbat nere i Jerusalem i flera år, hans kommentar: ”vilken påfallande okunnighet om förhållandena de har”.

Sommaren 2007 kritiserade även Hedin biståndsorganisationen Diakonias Vårkampanj 2007 om Israel/Palestina för "störande ensidighet i dessa mycket känsliga och svåra frågor". Citat från

Under åren är det många som gjort parafraser på liknelsen om den barmhärtige Samariern. För att omforma budskapet som gör mer lättförstålig för vår tid.I sin blogg 2007-06-17 på detta konststycke där den ”slagne mannen” i hans version blir staten Israel.

För mig en hårresande jämförelse. Israel, världens fjärde starkaste krigsmakt som visar en fullkomlig arrogans inför människoliv och mänskliga rättigheter. En stat som konsekvent bryter mot rader av FN-resolutioner och Fjärde Genèvekonventionen. Den israeliska arméns hänsynslösa framfart bland civila har lett till att tusentals oskyldiga dödats och sårats, ett beteende utan allt moraliskt och juridiskt stöd.

Han skriver citat ”Israel försökte bland annat bygga nya bostadsområden till palestinierna men då sa FN stopp. FN hade utsatts för stora påtryckningar från arabvärlden som inte ville det. Och detta bidrog till att man permanentade en flyktingmiljö som kanske varit helt opåkallad ifall Israel fått sin vilja igenom.” slut citat.

Var får han dessa fakta ifrån? Jag har kollat med Palmecentrets mellanöstern-avdelning, men de har aldrig hört talas om detta.

Om det skall göras en politisk analys av Israels utsatthet tror jag att journalisten och Israel- kännaren Göran Rosenberg gör det bättre:

Citat” En politik byggd på föreställningen att Israel bara kan överleva som etnisk-religiös bastion är enligt min mening en katastrofal politik. Inte bara för palestinierna utan också för judarna. Ur Dagens Nyheter, 26 januari 2007 -
Citat ” Upplösningen av det palestinska samhället under israelisk ockupation är i alla händelser det högst förutsägbara resultatet av en israelisk politik som i flera år haft som mål att omöjliggöra upprättandet av en verklig palestinsk stat vid sidan av Israel. Det har skett genom den systematiska försvagningen av varje palestinsk ledare med mandat och auktoritet att göra upp med Israel.” citat ur Kolumn i DN 25 juli 2007 slut citat.

Under åren är det många som gjort parafraser på liknelsen om den barmhärtige Samariern. För att omforma budskapet som gör mer lättförstålig för vår tid. Efter att ha läst Hedins version skrev jag min egen.Vem lever i Jesu efterföljd

Dubbelklicka på sidrubriken kommer den fram.

Bildkälla: November 30, 2004 - The Krishan family standing on the rubble of their demolished home in Anata. Photo credit: Kareem Jubran, B'Tselem

Läs även andra bloggares åsikter om

7 kommentarer:

 1. Äh... lägg av.
  Välkommen ner till Israel och Palestina. Jag visar dig gladerligen runt här nere. Bilden är inte riktigt så svart/vit som du får det till att låta.

  Svensk (vänster) vriden och vinklad mediarapportering har totalt förstört den allmänna svenska bilden av vad som händer här nere.

  Välkommen!

  SvaraRadera
 2. Gustav, SvK,

  Jasså???

  SvaraRadera
 3. Kontakta Sveriges kristna råd, avdelningen som samordnar de ekumeniska följeslagarna via deras hemsida hos www.skr.org så kan du tillsammans med din egen hemförsamling bjuda in en eller två följeslagare att komma och berätta om palestiniernas verklighet och solidariteten från fredssinnade israeler

  Nisse

  SvaraRadera
 4. Till Gustav: vilka platser skall vi besöka ?

  SvaraRadera
 5. Tips var man kan besöka - läs t.ex. http://fredimellanostern.wordpress.com/2008/09/07/israelisk-verklighet-kontra-svensk-mediefantasi/
  och
  http://fredimellanostern.wordpress.com/2008/09/08/%E2%80%9Dvastbanken-i-skandinavien%E2%80%9D/#more-822

  En del av de kristna arabledarna är dagens värsta antisemiter - de upplevde aldrig Hitler som kyrkan i Europa gjorde, så kör på i samma hjulspår som kyrkan gjorde tidigare.

  SvaraRadera
 6. Som du ser är Harryson positivt inställd till de illegala ockupanterna och bosättarna på västbanken.

  Läs gärna mer på hans blogg om hur han förespråkar de krigsförbrytelser som bosättningarna utgör och hur han spottar på människorättsorganisationer som Amnesty, FN, Human Rights Watch och Röda Korset.

  SvaraRadera
 7. Herr Eckermann!

  FN är väl för bövelen ingen "människorättsorganisation". FN är diktatuernas fackförening! Ordförande i FN:s kommission för mänskliga rättigheter är/var? Libyen! Khadaffi och människorätt - jo, jag tackar jag...

  Stefan Ring
  Göteborg

  SvaraRadera