21 oktober 2008

Betlehem-del 2

Betlehem Bible College

Vi besökte Betlehem Bible College en kristen bibelskola som utbildar Palestinas kristna för gå ut i tjänst i sina kyrkor. Den är en ekumeniskt skola öppen för alla kristna i området. Vi blev guidade av Alex Awad som är lärare på skolan och en av hans kollega.
Skolan har ca 135 elever, han berättade att många elever har svårt numera att betala skolavgiften på grund det ekonomiska läget på Västbanken men man försöker att lösa det med gåvor som skolan får in. Man visade upp en fin mediastudio där man utbildar studenter i mediaproduktion.
Sen 1996 bredriver BBC ” The Shepherd Society” ett socialt arbete de kände att de måste göra något konkret för människorna i sin närhet som led nöd, på grund av den höga arbetslösheten. De delar ut matkuponger och har en liten läkarklinik.
Jag frågade de två lärarna var för sig: Är ni förföljda av muslimerna ? Båda svarade nej verkligen inte, de är ju våra palestinska bröder. Vi delar inte samma tro, men vi respekterar och kan samarbeta med varandra, speciellt vårt arbete i The Shepherd Society uppskattas av vår omgivning.
Alex Awad berättade även sin familjs historia ( har nyligen gett ut en bok om sin mor ) The Story of a Palestinian Mother and Her People


Bildkälla: Egon Berglund
Han berättade att han föddes strax innan 1948 i västra delarna av Jerusalem, hans föräldrar var kristna palestinier. Under kriget dödades hans far och hans mor flydde över till det Jordanska östra Jerusalem. Samtidigt som hans mamma nu änka tog han om sina barn, så utbildade hon sig till sjuksköterska. En gripande berättelse om en mamma som lyckades överleva och uppfostra en stor barnaskara under en svår tid.

Han berättade att han även är pastor i East Jerusalem Baptist Church , den församlingen har ett samarbete med en kristen Israelisk församling i Jerusalem.
Ni har inte frågat om vad jag har för inställning till staten Israel i ur ett teologisk perspektiv ? Ok , vi ställde frågan. Han sa att under gamla testamentets tid behövde Gud ett folk och ett land. Men nu sen Jesus kom så upprättade han ett nytt förbund, vi alla kristna är hans nya folk och landet är Guds rike.

Bildkälla: Egon Berglund, foto av BBC- anslagstavla
Bild nr 1 BBC-arkiv
När jag efteråt tackade honom för att vi fått besöka skolan ( jag köpte även flera skivor som BBC-choir gett ut) så sa han åt mej: "Att det kommer pastorer hit från västerländska kyrkor och säger rätt i ansiktet på mej ” Ni hör inte hemma här, detta är Israels folks land , du borde flytta till Jordanien eller Syrien ! Vilken oförskämdhet och kärlekslöshet." *

Jag tycker dessa pastorer borde studera lite mer teologi men även nutidshistoria.

Det finns många sådana pastorer i Sverige som ännu har mycket att lära ,här ett av många exempel: Stefan Swärd EFK

*Alex Awad - Palestinian Christianity in the Shadow of Christian Zionism"

Läs även andra bloggares åsikter om17 kommentarer:

 1. Hej Egon, det är väldigt intressant att läsa vad du skriver och jag hoppas på en fortsättning.

  Men angående det här om inställningen till Staten Israel, och att "Men nu sen Jesus kom så upprättade han ett nytt förbund, vi alla kristna är hans nya folk och landet är Guds rike" - hur förstår du den inställningen? Borde Israel tillhöra de kristna?

  Du är säkert medveten om att "ersättningsteologin" inte längre är speciellt aktuell i Svenska Kyrkan, och att man istället ser judendomen som en likvärdig religion - inte en religion som Gud så att säga slängt i soporna och vars utövare bör förkastas. För mig som judinna är ersättningsteologin just beviset på att många kristna fortfarande inte accepterar judendomen och judar som en likvärdig religion, utan att de själva är mer högstående och Guds äkta barn.

  Kolla t ex dokumentet Guds Vägar, http://www.svenskakyrkan.se/SVK/Guds_vagar/gudsvagar.htm

  Staten Israel är ju dessutom inte enbart grundad på religion, utan på en nationalistisk tanke (sionismen) med rötter i judisk tradition och religion. Därför tycker jag att den palestinske kristnes inställning är något märklig, minst sagt.

  SvaraRadera
 2. Bästa Anna, jag är ingen teolog, vad jag förstår utgår ersättningsteologin från att judar och hedningar nu är jämställda i Guds ögon. Guds frälsningsplan genom Jesus gäller nu alla folk.
  ( Du har rätt i att ersättningsteologin just beviset på att många kristna fortfarande inte accepterar judendomen och judar som en likvärdig religion, utan att de själva är mer högtstående och Guds äkta barn.)

  Jag läst igenom ” dokumentet Guds Vägar” Vad jag förstår så vill man med dokumentet ta avstånd från Martin Luthers teologi ( som vad jag förstår var en ersättningsteolog ) men han ”skruvade” sin teologi ytterligare ett varv eftersom inte judar i hans samtid ville omvända sig, och givetvis tar jag avstånd från hans kärlekslösa teologi.

  Borde Israel tillhöra de kristna? Förstår jag denna teologi rätt så är Israel som vilket land som helst. Som jag ser det så är staten Israel är grundat på nationalistisk tanke (sionismen) med rötter i judisk tradition och religion, det som är problemet med denna stat är att man inte respekterar folkrätten för den palestinska befolkningen.

  För de som tror på kristen sionism menar att staten Israels tillkomst är något unikt i mänsklighetens historia och ett tidstecken. För dem är alla judar är delar av Guds utvalda folk, och att Gud fortfarande har en speciell plan för det judiska folket. Och som du vet så försvarar de mest ”hardcore” kristna sionisterna allt vad staten Israel gör, för dem är bostättningar mm. bara en del i Guds plan och att lämna ifrån sig Västbanken är mot Guds vilja. Man tex. förnekar /försvarar den etniska rensningen av palestinska byar 1948. Själv tycker jag denna teologi är kärlekslös eftersom den drabbar det Palestinska folket.

  Jag tycker inte pastor Alex Awads inställning är märklig, hur skall han annars kunna motivera sin närvaro i det heliga landet.

  Själv så har jag inga färdiga svar på dessa teologiska frågor, som du ser på Stefan Swärd blogg är frågorna inte heller lätta att ge ett enkelt svar för en teolog.

  Och du Anna jag unnar dej och det Israeliska folket att få leva i en långsiktig fred och säkerhet men för detta krävs en rättvis fred. För mig som kristen är Jesu kärnbudskap det viktigaste.

  SvaraRadera
 3. Varför skulle de förföljas av muslimerna? De delar ju ut bidrag och har en klinik där de ger vård.

  Men har du frågat reellt kristna verksamheter?

  Dessutom är det långsökt att tro att en antisemit som Alex Awad skulle svara ja. Det vore ju att lätta på trycket på Israel.

  Sedan håller jag fullständigt med Anna om att ersättningsteologin inte är kristendom. Det är de facto antisemitiskt, och anledningen till att Kyrkan i så många sekler hatade judar.

  Den anonyme bloggaren är ju också en erättningsteolog som han säger. Detta handlar inte om folkrätt. Det finns många stater som skulle behöva försvinna före Israel om det vore folkrätten som bloggaren bekymrade sig om.

  Nej, det är rå brutal vänsterideologi, som inte ens är kristen. Bort med judarna, krossa Israel och stöd de kristna. Det är så denne bloggare resonerar.

  Feg är han ju också. Han har ju inte svarat på någon av de frågor om etik och moral som han fått i det förra inlägget. Exempelis varför han inte kritiserat den muslimska palestinska mordbränningen av YMCA:s kristna bibliotek i Gaza.

  SvaraRadera
 4. Tack Egon för tänkvärt svar!

  SvaraRadera
 5. Kan man tänka sig att det nya förbundet med de kristna kan gälla sida vid sida med det gamla (sorry för ordet "gamla", Anna) förbundet? Sida vid sida i samexistens. Inte som konkurrent eller ersättare!

  Den gud jag tror på skulle kanske då säga; "...och ni är OCKSÅ mitt utvalda folk"

  Och sedan har vi att komma överens om land, vatten, heliga platser och naturresurser. Som muslimerna säger: "Kull wahad alla dino, Allah hino" (Var och en efter sin religion, Gud hjälper)

  SvaraRadera
 6. Så här är det; Staten Israel kommer alltid att finnas. Israel tillhör judarna. Om det finns några som är toleranta mot muslimer i det landet så är det judarna. I vilket annat muslimskt land får en jude bygga en synagoga och utöva sin tro? Faktum är att Israel är den enda demokratin i mellanöstern till skillnad från de andra länderna som räknas som diktaturer. Som kristen anser jag att det bästa, förstås, är om både muslimer och judar blir kristna för då skulle lösningen på hela konflikten finnas där. Jesus är försoningen. Jesus spränger alla gränser.

  Men faktum kvarstår som kristen är vi bara inympade i olivträdet som bibeln säger. Olivträdet är judarna.

  Jag har själv varit i Israel och har till skillnad mot Egon inte mestadels åkt runt i de palestinska kristna, områdena. Det finns faktiskt två sidor av ett mynt. Att känna den rädsla judar känner att gå på en av gatorna i Jerusalem och vara orolig över att en självmordsbomare kan utlösa sig när som helst.

  Gaza-remsan tillhörde ju en gång i historien filistéerna. Den blev som bekant palestinskt område. Tycker gränserna låter naturliga och självklara.

  Kärnan i hela konflikten ligger i Moria-berg där tempelplatsen ligger och det antas att Abraham offrade Isak. I de tidigare förhandlingarna var en av de tidigare presidenterna beredd att överlämna hela Jerusalem förutom Moria-berg till palestinskt område. Men det ville den dåvarande palestinska presidenten och folket alltså inte. Man vill utrota varenda jude ur landet. DET är den vardag många judar lever i dag. Skulle du, Egon, vilja leva så?

  SvaraRadera
 7. Fråga:av Maria:I vilket annat muslimskt land får en jude bygga en synagoga och utöva sin tro?
  Svar: Islamiska republiken Iran har från första början drivit en hätsk antiisraelisk utrikespolitik. Ändå lever här - i relativ harmoni och välmåga - den ojämförligt största judiska befolkningen i hela Mellanöstern utanför Israel.
  Dagens Nyheter


  Det judiska samfundet i Turkiet uppgår i dag till 25 000. I Istanbul finns 16 synagogor, ett judiskt sjukhus och flera judiska skolor. Judarna är i dag välintegrerade i det turkiska samhället och när de turkiska tidningarna skrev om offren för attentaten mot synagogorna gjordes heller ingen åtskillnad mellan turkar och judar eller muslimer och judar, utan man talade enbart om turkiska medborgare. Enligt familjernas önskan begravdes också alla judiska offer i kistor insvepta i den turkiska flaggan.
  SvDagbladet


  Maria: Faktum är att Israel är den enda demokratin i mellanöstern till skillnad från de andra länderna som räknas som diktaturer.
  Svar: Israel är en demokrati, men med stora brister, en demokrati är:
  1Regelbundna val
  2.Allmän och lika rösträtt
  3.Valalternativ/partier
  4.Fri opinionsbildning
  5.Majoritetsprincip
  6.Respekt för minoriteter och mänskliga rättigheter
  7.Rättssäkerhet

  Tyvärr så brister Israel på punkterna 6 och 7

  SvaraRadera
 8. Ja, du kanske inte märkte formuleringen av påståendet; i vilket annat land får en jude bygga en synagoga. Presens. Inte imperfekt. Jag känner mycket väl till att det finns judiska synagogor i Turkiet. De är byggda för ett antal år sen. Men judar, liksom andra minoriteter i landet blir förtryckta. De blir sämre behandlade av myndigheterna än andra. Jag vet, eftersom jag känner människor från andra minoriteter som berättat om sin flykt från Turkiet till Sverige. Jag känner till att attentaten mot synagogorna uppmärksammades stort i turkisk media. Turkiet har annars tidigare varit ganska toleranta beträffande religionsutövning, men klimatet håller på att hårdna. Några månader efter attentaten svängde det om och starka politiska krafter vill förändra den annars liberala inställningen. Känner du till det?

  Enligt punkterna 6 och 7 som du nämner vad en demokrati är - är det punkter som du själv formulerar eller är det enligt Amnestys eller FN:s lista? I så fall är inte Sverige en demokrati heller... Samerna är en grupp i vårt land som har fått sämre förmåner under alla tider till exempel. Och när det gäller rättssäkerhet så har vi haft flera fall under de sista åren där människor blivit oskyldigt dömda - ja till och med suttit i fängelse utan orsak.

  Du kommenterar inget kring den rädsla många judar känner när de går på gatorna i Jerusalem. Eller att konflikten mellan muslimer och judar handlar om Moria berg - det berget där Abraham offrade Isak och där några tusen år senare Muhammed fick sina uppenbarelser. En delning av staten är bibliskt helt otänkbart eftersom, det inte vad Guds tanke är. Den tidigare presidenten under åren 99-01 försökte förhandla så att Jerusalem skulle tillfalla det palestinska området förutom Moria berg. Det godtogs inte. Där har du svaret Egon.

  Självklart kan man granska och kritisera myndigheternas utövande i Israel. Men det beror på vilka skäl. Är det för att undermenat A) Hitta orsaker till utvisa varenda jude ut ur landet? B)Argumentera för en delning av staten och tvinga staten dra tillbaka de nuvarande gränserna där Golanhöjderna, liksom andra områden ligger i riskzonen? Eller C) Ingetdera. Jag röstar för C - ingetdera.

  Staten är inte helt felfri, precis som andra stater. Utlänningar när de är i landet på besök tex. Jag känner flera kristna som gått runt och berättat om evangeliet och Jesus för människor och senare fått problem med myndigheterna.

  Jag vill kommentera något kring de människor du träffat som är kristna palestinier. De känner sig som en minoritet gentemot judar. Men de behöver få undervisning om vad det faktiskt står i bibeln; Vi kristna - oavsett tidigare ursprung - är bara inympade i olivträdet. Olivträdet är det judiska folket. Jesus är försoningen. Det är Jesus som hjälper oss att försonas över alla gränser. Förlåta och börja om på nytt. Där tycker jag att IBRA radio och Birger Skoglund gjort ett fantastiskt jobb tillsammans med kristna palestinier som bor både i och utanför Israel!

  SvaraRadera
 9. Maria,
  "En delning av staten är bibliskt helt otänkbart eftersom, det inte vad Guds tanke är"

  1. Hur vet vi vad Gud tänker när det gäller konflikten Israel-Palestina?
  2. Hur kan EN grupps helig text fungera som "trumfkort"?
  3. Vart hittar jag texter i Bibeln som går emot en delning av Jerusalem?

  SvaraRadera
 10. Egon, hur kristna behandlas av extrema muslimska grupper i Mellanöstern finns att läsa på nyhetssidor och i bloggar om man vill se dem. Det håller inte i längden att bara se att bara Israel är ansvarig.

  http://blog.camera.org/

  från den 21 october 2008 har en artikel som berör ämnet. Om du kan se bortom det faktum att denna länk är pro-israelisk och läsa vidare kanske du far lite vidare vyer. Om du hör till dem som omedelbart förkastar en blogg som är sionistisk (tror på ett judiskt hemland) så är det nog inget hopp att du tror på vad som skrivs. Jag hoppas du läser det i alla fall.

  A-K Roth

  SvaraRadera
 11. Verkar ha varit en intressant resa, Egon!
  Någon gång ska jag också resa till denna del av det Heliga Landet.

  Jag vill egentligen inte gå in på några teologiska frågor, för jag är inte teolog, och faller alltid på mina teologiska tillkortakommanden.

  Någon ersättningsteologi tror jag inte på. Jag tror inte att det är biblisk.

  Den palestinska pastorns resonemang tror jag ganska typisk, men felaktig. Att de tycker att de "hör ihop mer" med muslimska palestinier beror mer på att de hör till samma folk, egentligen tror jag inte att de skulle ha en antisemitisk orsak. Araber är ju för övrigt också ett semitiskt folk.
  Vad som saknas är medvetenheten om att alla är bröder (eller åtminstone kusiner om man ser till Isak och Ismael.)
  Klantänkandet är starkare än religionstillhörigheten i Mellanöstern, tror jag. Se bara på Libanon, där ibland kristna slåss mot kristna, muslimer mot muslimer och där allianserna byter skepnad med jämna mellanrum.

  Jag mötte ofta resonemanget "jag har inget emot judarna, men har svårt för staten Israels politik" i Mellanöstern. En inställning som är ganska logisk, speciellt om man har områden som fortfarande är ockuperade av Israel. Det har ganska lite med religion att göra. Det är mest politik.
  Muslimska extremister har gjort sitt bästa för att få in religionen, om ni förstår vad jag menar. För att tjäna sitt syfte.

  I långa tider har kristna, muslimer och judar levt sida vid sida, tex i Syrien. Det är lätt att glömma bort det.

  En sak tycker jag är tråkig när Israel och Palestina diskuteras i bloggosfären, det blir så polariserat.
  Man förväntas vara antingen för eller emot.
  Säger man något om palestiniernas rätt är man genast "antisemit" eller "anti-Israel".
  Säger man något om Israels rätt att existera eller rätt att skydda sig så är man automatiskt "sionist".
  Säger man något om palestiniernas svårigheter, så "ursäktas" det alltid med allt hemskt som muslimska extremister gör.
  Som om alla muslimer skulle vara extremister.
  Säger man något om Israels utsatthet, så talas det givetvis genast om Israels felsteg.
  Inte alla Israeler står bakom allt som staten Israel gör.
  Det blir alldeles för svartvitt för mig. Antingen eller.

  Nåja, allt hänger ihop, och jag har inte lösningen i bakfickan.

  Jag vet bara efter sju år i Mellanöstern att inte alla muslimer är extremister.
  De är vanliga människor som vill ha fred och ett jobb och utbildning. De vill kunna försörja sin familj och se barnen växa upp.

  Det bedrivs mycket lovande arbete för försoning, på många platser.
  Ett som verkligen inspirerade mig är klostret Deir Mar Musa i Syrien.
  http://www.deirmarmusa.org/

  Förlåt att kommentaren blev så lång

  SvaraRadera
 12. Svar till maria ang demokrati hänvisar jag till riksdagen
  http://www.riksdagen.se/templates/R_Page____1514.aspx

  Det är majoriteten som bestämmer i en demokrati. Men det är det viktigt att komma ihåg att minoriteten också har rättigheter. Majoriteten får aldrig förtrycka minoriteten. Israelerna tar sig rätten att riva en 700-årig moskee pga att den inte hade något byggnadstillstånd !
  http://www.maannews.net/en/index.php?opr=ShowDetails&ID=27566

  Inga komentarer om Judar bostatta i Iran ?

  SvaraRadera
 13. Hurra för Monica! Jag håller med fullständigt om att det är på tok för mycket polarisering. Speciellt i bloggsfären!

  PS. Det är två "maria" som kommenterar här. Blanda inte ihop oss ;-)

  SvaraRadera
 14. Monica, ditt inlägg får mig att få tillbaka tron på att det finns vettiga människor i Sverige! Tack!

  Alltför många av oss är kvicka att reagera. Mina palestinska och muslimska vänner är bland de finaste jag har träffat. Speciellt en, muslim från Pakistan, är mormorsmor och fromt gudfruktig. De dåd som görs i islams namn i hennes land och från terrorgrupper i regionen måste göra henne ont. Det är hon, Razia, som ibland talat med oss i vår bokklubb, under de trettio år vi hållit på, om hur de tre religionerna är släkt. Av henne har vi lärt känna genom poesi och böcker hur hon ser islam. Av respekt för henne tar jag aldrig upp med henne hur avskyvärd jag finner de intoleranta och våldsamma grenarna av islam. Hon vet. Under 2001 när ämnet internationell terrorism ibland kom upp slog hon ner blicken. Det är inte hennes fel och det är smärtsamt nog.

  Bilden jag får av somliga svenska debattörer är naivt och ofta elakt skev och jag är den förste att medge att jag reagerar med ilska över en del. Där finner man hos somliga inga skrupler med att skuldsätta en hel nation - Israel - dess rätt att existera - medan man är märkligt tyst och/eller blind om annat som djupt har påverkat konflikten.

  Så då och då fräser jag ifrån mot det jag ser som ytterst och elakt ensidigt. Då är man väl otrevlig förstås. Om det var någonting man lärde sig efter WWII var att inte sitta tyst om när man ser syndabockstänkarna i full fart. Så jag fräser. Jag önskar alla vore så balanserade som du. Som det stod i "Vill du läsa" på min tid: "Ett lugnt svar stillar vreden." :)

  A-K Roth

  SvaraRadera
 15. Egons bluff om "Al-Omari-moskén" i Umm Tuba är lögn.

  Ingenting finns rapporterat om detta någon annanstans än hos Maan, oavsett hur man stavar det. Det kan man vara säker på att det skule ha gkorts om det hade finnits någon sanning i de blodslögner Egon sprider.

  SvaraRadera
 16. Maria och A K!
  Skönt när någon uppskattar det jag skriver.

  SvaraRadera
 17. Jag tycker varken Awad eller någon annan ska behöva motivera att han finns i det heliga landet, det är nog det som blivit så absolut fel med Israel att alla behöver någon slags ursäkt för att vara där. Leva och låta leva-är en princip spm alla blir lyckligare av

  För övrigt tycker jag att vi alla borde jobba med att stödja Palestinska kristna i Israel och Palestinska områden. De behöver förböner och konkret stöd-bra jobbat där egon.

  SvaraRadera