3 februari 2009

Pinsamt Sten-Gunnar Hedin


Läs även uppdatering Trist Sten-Gunnar Hedin

I Tidningen Dagen skriver Sten-Gunnar Hedin 09-02-03 en debattartikel ”Att isolera stärker extremismen” Sten-Gunnar Hedin är pastor i pingströrelsen , fd. föreståndare för Pingst FFS, men han är även styrelsesuppleant i Samfundet Sverige-Israel, en organisation som försvarar staten Israel i alla väder.

I sin debattartikel försöker han misstänkliggöra alla oss som nu demonstrerar mot staten Israels krigföring i Gaza. Ett klassikt knep är att anklaga oss för antisemitism. I artikel anklagar han Rädda Barnen, Röda Korset, Kvinna till Kvinna, Amnesty international och Diakonia att förbjuda judar att delta i manifestationer mot Israels övervåld i Gaza.

Citat ur artikeln ” När Rädda Barnen, Röda Korset, Kvinna till Kvinna, Amnesty international och Diakonia tillsammans anordnade manifestationer mot Israels övervåld i Gaza förbjöds judar att delta. Motivet var att judiska och palestinska organisationer var för känsliga att ha med. Slut citat. Ni kan läsa hela artikel här

Det skulle ha varit klädsamt att pastorn kontrollerade faktauppgifter innan han går ut med en sådan allvarlig anklagelse.

Jag ställde frågan till Joakim Wohlfeil,Diakonias ansvarig för Opinion och påverkan; temat konflikt och rättvisa.
Är Sten-Gunnar Hedins påstående sant att judar förbjöds att delta i manifestationen?
Så här svarade han mig, citat: Det är en ren lögn. Det är sorgligt, och inte minst svårt att förstå varför Sten-Gunnar Hedin inte tycker det är viktigt att respektera det 8’e budordet.

Han hänvisar till en artikel av Marianne Goldman (Expressen 15/1) där hon skriver ”En representant, för en av organisationerna tolkar i ett mail läget som för känsligt för att engagera företrädare för judiska och palestinska organisationer”. Det hon beskriver är frukten av ett olyckligt missförstånd, men för det första inget officiellt uttalande från organisatörsgruppen, men framför allt är det också miltals från den tolkning som Sten-Gunnar Hedin gör.
När programmet för manifestationen planerades så fanns det idéer att även bjuda in Sveriges kristna Råd, Sveriges Muslimska råd och Judiska Centralrådet. Det fanns olika meningar bland arrangörerna om att ta med de religiösa organisationerna i programmet, men framför allt var dilemmat att programmet skulle bli alldeles för långt med tanke på att alla arrangörer och samtliga riksdagspartier redan skulle ha utrymme på talarlistan. Därför inbjöd man inte med de muslimska, judiska eller kristna centralråden att medverka, att tolka det som att man skulle ha förbjudit muslimer, judar eller kristna att delta på ceremonin är obegripligt. Vänligen Joakim
slut citat

länk. Marianne Goldman (Expressen 15/1)

Om Sten-Gunnar Hedin hade velat informera sig lite grand så kunde han lätt se att även judar har deltagit i demonstrationer mot Israels krigföring i Gaza. I Göteborg samlades söndag 18/1 judar, muslimer och kristna i Göteborg till en gemensam bönemarsch för fred i Palestina och Israel.
Musikern,konstnären Dror Feiler har vuxit upp med kampen för fred mellan sitt hemland Israel och Palestina. Flera gånger har han anordnat demonstrationer och hållit tal om konflikten. Som själv är jude och minns ett Israel där det fanns frön och element som ingav hopp. Men allt har försvunnit, säger Dror Feiler. Negar Josephi följde honom på demonstration mot det pågående kriget i Gaza som hölls i Stockholm 10/1Lyssa är här

Den demonstration jag deltog i var vi kristna, muslimer, vänsterpartister, socialdemokrater och kristdemokrater. Jag tror att alla hade även välkomnat judar i vår demonstration.

Jag tycker Sten-Gunnar Hedin borde lämna sin egen isolation och komma ut i verkligen. Våga föra en dialog med oss kristna som ser den israeliska ockupationens destruktiva och människofientliga karaktär, och göra upp med sin egen trångsynta och fördomsfulla förhållningssätt som ryms inom det man brukar kalla den kristna sionismen

Och även lyssa lyssna på våra palestinska kristna de är teologisk skolade de kan sin historia och dessutom lever de mitt i verkligheten. Din brist på empati för det palestinska folket skämmer ut oss i pingströrelsen.
Dessutom är det pinsamt för tidningen Dagen som lät honom bre ut sig på 3/4 av en helsida för komma med. Läs genmälet från  Amnesty,  Diakonia, Kvinna till Kvinna,  Rädda barnen,och  Röda Korset i ett
"Falskt vittnesbörd mot sin nästa"

Bild från Rawia Morra
Läs även DN: Medveten förstörelse i Gaza

Läs även andra bloggares åsikter om
7 kommentarer:

 1. Om S-G-Hedin skall rädda någon trovärdighet är det nog bäst att han snabbt skakar fram nåt bättre citat från nån ansvarig organisatör att Judar skulle förbjudits att delta. Inte ens Goldman lär ju stödja hans tolkning.
  Det låter snarast troligt att både muslimer, kristna och judar fanns på plats.
  Riktigt, riktigt pinsamt för Hedin...

  SvaraRadera
 2. Det står klart att Gazakriget har löst få, men skapat många problem”, skriver utrikesminister Carl Bildt i sin blogg. Det ser ut som människor vill ställa sig antingen på den ena eller den andra sidan i denna tragiska konflikt. Det är just detta som gör att freden ser ut att vara så långt borta. När parterna skyller på varandra och söker försvara sina maktpositioner, ja när sanningen ligger slagen då kan man undra hur det skall gå. Det jag minst kunde förstå var detta utspel från Sten Gunnar Hedin. Jag har alltid tyckt att han varit så sympatisk i sitt sätt att representera den rörelse där han varit pastor, men i det här fallet tycker jag att han totalt har svikit sanningen. Den anständiga sanningen. Detta skadar förtroendet för Pingströrelsen  Rolf Ericson, Borensberg

  http://bloggen.rolferic.se

  SvaraRadera
 3. Du har fått bloggpris från mig

  Se i rubriken “Uppdaterat - jag fick bloggpris!”

  http://forumforfrihet.blogspot.com/2009/02/kropparnas-kult-igen.html

  :-)

  mvh / Ida

  SvaraRadera
 4. Hej

  jag har svarat M. Goldman i Aftonbladet den 17/1 och här är den:

  Med anledning av Israels krig mot Gaza frågar Marianne Goldman när vänstern "ska erkänna att Sverige inte är ett vitt homogent land, att komplikationen finns här mitt ibland oss, en tredje röst som kommit för att stanna" (Expressen 15/1).
  Men en sådan organisation finns redan! Gaza Solidaritet, har i all sina aktioner, demonstrationer och manifestationer välkomnat alla att delta: kristna, judar, muslimer, svenskar, turkar, kurder, palestinier, israeler osv.
  Vid varje demonstration eller manifestation betonats att vi är här tillsammans i en kamp för allas lika värde. Motsättningarna ligger inte i de etniska eller religiösa tillhörigheterna utan i förnekandet av de nationella och individuella mänskliga rättigheterna.
  Nästan alla svenska vänsterorganisationer är med I Gaza Solidaritet – även sådana som inte definieras som vänster.
  Så kom med oss Marianne, kom med i Gaza Solidaritet!

  Dror Feiler

  SvaraRadera
 5. Tack för era kommentarer, speciellt Dror. Välkommen till min blogg.

  SvaraRadera
 6. http://www.youtube.com/watch?v=OAeeZ7nLlco
  En kristen Palestinier talar om Israel. Enda vägen till äkta fred.

  Stefan Sandell

  SvaraRadera
 7. Till Stefan Sandell: Jag imponeras inte av Chris Karelse, han är en "fjäder i hatten" för de kristna sionisterna. Läs om mitt möte med en lärare på Betlehem Bible College och pastor i East Jerusalem Baptist Church , den församlingen har ett samarbete med en kristen Israelisk församling i Jerusalem.Alex Awad

  SvaraRadera