25 april 2009

Jesus på en stridsvagn

Min bloggartikel den kristna legosoldaten i Israel var en av de mest lästa hos mej 101 besökare.
En människa som drivs av religiös extremism och kommer i Israel för att kriga! Från ett helt annat land! Det är fanatism och hög grad av extremism som vi talar om.

Det är inte första gången Dagen skriver om ” Fredrik”. Mellan 2002 och 2005 tillbringade ”Fredrik” sammanlagt ett och ett halvt år som Sar-El-volontär, främst som stridsvagnsmekaniker i israel, 2003 skrev Dagen en nyhetsartikel om honom och hans val. Daniel Strömberg vonontär i IDF

Ingvar Holmquist Pastor i Missionskyrkan Vännäs skrev då en debattartikel i tidningen Dagen som jag sparade och har fått tillstånd att återge nu 6 år senare. Det märkliga är att hans debattinlägg är lika aktuellt.Citat: Omöjligt att tänka sig Jesus på en stridsvagn

Sätt Jesus på en stridsvagn, skjut sönder palestiniernas och arabernas hus… Märker du hur illa det stämmer med försoningens och förlåtelsens budskap?
Jag är proisrael. Jag tror att Israel har en historisk uppgift – men inte på vilka premisser som helst. Ariel Sharon sa när han kom till makten att han skulle skapa fred inom 90 dagar. Vi har facit. Våld föder våld.

Det är förödande och fullständigt oacceptabelt att självmordsbombare spränger i Israel. Det är också förfärligt att se hur kollektiv bestraffning sker av familjer som våndas därför att deras barn begår självmord, och så ska deras egna hem utplånas – trots att de inte har det minsta med dådet att skaffa. Jag har stått vid flera sprängda hus där människor varit fyllda av förtvivlan.
Jodå, jag vet att det finns andra synsätt. Jag har bott i Mellanöstern och levt med araber, palestinier och judar.

Vi får inte bli fanatiker som säger att allt det Israel gör är tillåtet. Vi ska på allt sätt försöka motverka den hatpropaganda som förs från andra sidan. Dessutom ska vi komma ihåg att det är bland palestinier och araber på västbanken som de kristna finns. Dessa kristna är våra trosbröder som vi har ansvar att stödja. Kanske är det en nyckel till försoning?
Det är vår uppgift att gå försoningens väg, annars förfalskar vi vårt uppdrag och budskap.
Vi ska be om fred över det heliga landet!


Ingvar Holmquist SMF-pastor, Vännäs slut citat. publicerat i tidningen Dagen 2003-01-15

Pastor Ingvar Holmquist tjänstgjorde som bataljonspastor för FN-styrkorna i Sinai 1978-1979. Jag ger ett stort heder åt denne pastor.


Foto: B'Tselem 2006 - Israeli soldiers doing maintainance work on a cannon, near the northern Gaza Strip.

Läs även andra bloggares åsikter om


8 kommentarer:

 1. Men Egon,
  Det är bara muslimer som åker från ett land till ett annat för att kriga i religions namn. Inte kristna eller judar. Där existerar inte religions fanatism. Alla är så snälla, fina och gulliga utom muslimer. Det är bara de som är ett problem.

  SvaraRadera
 2. Ser du det...

  Jag har blivit islamofobiskt :-)

  SvaraRadera
 3. Ja du skämtar Ida !!
  Han är ett exempel på att även kristna kan kriga i religionens namn. Det är sjukt, men som jag skrivit, det är ju så här man predikat i pingstkyrkor i 60 år.

  SvaraRadera
 4. Här ett exempel "det är ju så här man predikat i pingstkyrkor i 60 år"

  Nu pågår den andra “triologpredikan” med Ulf Ekman, Hans Weichbrodt och Jack-Tommy Ardenfors på nyhemskonferensens finalmöte. Titeln för predikan är ”Ny pingst - för allt Guds folk och Israel, inför Jesu tillkommelse”. Ämnet ger mig automatisk misstankar

  SvaraRadera
 5. På 1990-talet, organiserade man bussar för bosniska män som åkte tillbaka till Bosnien för att försvara sitt land. Deras barn och fruar blev kvar i Sverige.
  De flesta, i 99,9% var muslimer, men deras vilja att åka tillbaka i kriget var inte med religiösa grunder. Jag tycker att det är plikt för varje människa, nämligen, att försvara sitt land, (där under tiden var den etniska rensningen på gång).
  Jag ser alla dessa män som hjältar. Män med heder och samvete.

  Men, tyvärr, jag förstår inte en grupp bosnieska killar som har åkt till Afghanistan för att slåss ... för vem..? För vad..? Folk i Afghanistan vet inte längre vem som skjuter mot vem så tänk vilket absurt att en européer som inte ens kan språket åker dit för att kriga! Vansinne!
  I samarbete med USA-s arme har man fångat de killarna och skickat tillbaka hem - annars skulle de hamna i Guantanamo.

  Tänk om man bygger upp fängelserna för kristna och judiska fanatiker på samma sätt som man byggde för muslimska (över hela världen)!
  Nästan halv miljon olaga judiska bosättare + dagens moderna korskrigare = i så fall behöver man enorma resurser. I samma fängelse skulle jag skicka muslimer också (ca hundratusentals från hela världen). Jag tycker att världen skulle se ut mycket bättre genom att de människorna blir för sig själva "i fred" :-) ...

  SvaraRadera
 6. Egon..

  Jag tror att jag har förstått Bibel mycket bättre än den där Ulf från pingstkyrka.

  Jesus skulle aldrig förespråka lidande och smärta för ett folk och peka ut andra liksom "övermänniskorna".
  Att trakassera ett folk dagligen, att sätta de bakom murar och galler, att döda de och svälta ut deras barn - Det är omöjligt att klassa som "god handling" vilken kan bidra till Jesus återkomst.
  De ropar på Satan, och det är bara ondska som ska komma genom den här vägen, ingen godhet.
  Och just den ondska ska plocka upp deras själar i sin svarta säck och de ska tro att det är Jesus.

  SvaraRadera
 7. bok som är väl värd att läsa:
  sions christian soldiers?

  sthephen sizer

  SvaraRadera