3 maj 2009

Mira Awad

Hon är 33 år skådespelerska och artist som av palestinier kallats förrädare, av judar uppmanats att "åka hem" - ändå väljer hon att stanna kvar i Tel Aviv . Hon tillhör Tel Avivs kristna arabiska minoritet. Född i Rama i Galiléen. Mira Awad

SVT:s Kobra träffade Mira Awad på filminspelning i Ramallah. SVT:s Kobra i Tel Aviv 18april
(inslaget med Mira Awad kommer 31:04 in i programmet)

Efter att programmet spelades in så utsågs Mira Awad tillsammans med Achinoam Nini, som är judinna ( hennes familj kom ursprungligen från Yemen.) att framföra Israels bidrag till Eurovision song contest i Moskva. Valet av Israels bidrag skedde mitt i Israels krig i Gaza. Många fördömer valet som ett PR-trick av den Israeliska staten, för att skapa legitimitet åt Israels deltagande i Eurovision song contest. Men även ultranationalistiska Israeliska Knessetmedlemmar har försök stoppa hennes medverkan.

SVT:s Kobra gjorde en uppföljning av sitt program där hon fick själv tala om varför hon ställde upp, lyssna här SVT:s Kobra 18 i Tel Aviv 18april (inslaget med Mira Awad kommer 48:31 in i programmet.)

Hon säger: Kom igen Problemet är att det oftast är de extrema rösterna som hörs. För alla sansade, kärleksfulla och fredsälskade människorna är inte lika våldsamma! Och då hörs de inte lika mycket. Och vet du vad? Media som - sådana som ni gillar att filma folk som slåss! Ni vill inte filma den som gör bra saker, som för dialog, som sätter sig över sig själva, sin historia och sin smärta och räcker ut en hand till dem som är upphovet till deras smärta. De räcker ut en försonande hand för att hitta ett sätt att leva tillsammans. Slut citat.

Hon och Achinoam Nini har haft ett samarbete i över 8 år och beslutet att ställa upp var helt deras eget. Dialog och respeskt är två ord hon upprepar.

Hon formulerar sig bra, jag tror att hennes medverkan att framföra Israels bidrag till Eurovision song contest i Moskva kommer att betyda mycket för de palestinska araberna med Israeliskt medborgarskap. Det kommer att stärka deras självkänsla. Hon ger röst åt dem som inte kan göra sig hörda.

We do not have equal rights yet, but the way to get our equal rights will not be by boycotting the country that we live in.
Mer om Mira Awad-BBC-News

Mira Awad from Israelinsider

Lyssna på deras sång Einaiych There must be another way Visst måste det finnas en annan väg ?

Läs även ur min resa i det heliga landet Nasaret är den största palestinska staden i Israel och Pastor Fuad H. Sakhini är född i Nasaret

Läs även Från Come and See, The Christian website from Nazareth
Arab Christians in Israel: in Search of an Identity How live the quadruple identity of being Arab, Palestinian, Christian,

Att leva med fienden En svensk judinna möter en palestinsk kvinna i Israel. "Living room" av Anette Sallmander och Lena Einhorn speglar Mellanösternfrågan i två personers möte.

Läs även andra bloggares åsikter om3 kommentarer:

  1. Achinoam Nini är jemenitisk judinna, men inte judinna "från Jemen". Hon är infödd israél, född i Tel Aviv.

    SvaraRadera
  2. Oj,oj. Det blir spännande att se vad som händer i stora tävlingen! Hoppas detta för med sig något riktigt positivt!

    SvaraRadera