14 oktober 2009

I israeliskt fängelse-2

Tidningen Dagen skriver 2009-10-14 " Israel håller just nu 335 palestinier fängslade i strid med folkrätten, uppger två israeliska människorättsgrupper.
Fångarna hålls i så kallat administrativt förvar. En av dem är minderårig och tre är kvinnor.
En av palestinierna har suttit i förvar i fyra och ett halvt år utan rättegång medan 28 har suttit i mellan två och fyra år, uppgav organisationerna Hamoked och B'Teselem på onsdagen.
slut citat läs hela artikeln härDagen- 335 palestinier fångar utan åtal Även samma uppgifter i DN-335 palestinier fångar utan åtal och
SvD-335 palestinier fångar utan åtal


Jag länkar till följeslagarprogrammet där kan man läsa om en de många barnen som suttit eller sitter i Israeliskt fängelse och vad han var anklagad för Citat" 16-årige Kemal Muhammed Jaber hör till de minderåriga från Jayyous som sitter i israeliskt fängelse.

Historier som dessa är mycket vanliga. Många vi träffar har suttit i fängelse och många har en bror, en son eller far där just nu. När man frågar vad de gjort eller vad de anklagas för, är svaret nästan alltid: "Han är palestinier!"


Jayyous, september 2007 Zoltan Tiroler, slut citat. läs hela hans berättelse här I israeliskt fängelse

Läs även andra bloggares åsikter om
6 kommentarer:

 1. Ja visst är det intressant hur hela världen blunder för dessa brott år ut och år in..

  //Mr G

  SvaraRadera
 2. Mr G och Egon,

  Sluta hyckla. Jag har aldrig hört er klaga över de rättslösa fängslandena och försvinnandena i det palestinska samhället och i resten av arabvärlden.

  Att Israel håller misstänkta terrorister i administrativt försvar är långt mer förståeligt. Jag skulle dessutom ta dessa EU-finanisierade lobbyorganisationerna med en stor nypa salt.

  SvaraRadera
 3. Man kan också notera att det i den svenska rapporteringen framstår som om det administrativa omhändertagandet inte är baserat i domstolsbeslut. Men det är det, som Jerusalem Post visar.

  Däremot gäller kritiken att den misstänkte terroristen inte fått reda på detaljerna i anklagelserna, för att inte terrorbekämpningens källor ska avslöjas, och försätta terrorbekämparna i livsfara.

  SvaraRadera
 4. Ur Riksdagens protokoll:

  http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=410&dok_id=GW02U334

  SvaraRadera
 5. stig strömbergsson, präst14 oktober 2009 kl. 23:37

  Att en diktatur som till exempel Syrien inte följer internationella konventioner och praxis om rättsäkerhet osv är klandervärt över all gräns. Givetvis!
  Men samtidigt är där inget annat att vänta eftersom det utmärkande för en diktatur är att den lever som den lär - alltså agerar diktatoriskt.
  Men när Israel sätter rättsäkerhet etc ut spel blir annorlunda inte till sin effekt men till sin moral. Israel är ju mellanösterns demokratiskta samhälle - tillsammans med Palestina och Irak - och skall därför agera demokratiskt, inte som till exempel Syrien. Och därför är det viktigt att kritisera just demokratier som inte lever som de lär. Viktigt eftersom demokratier kan förutsättas lyssna - något diktaturer sällan gör - och för att demokratier som inte lever som de lär, alltså agerar demokratiskt och rättssäkert, löper risken att börja lära som de lever - alltså utveckla diktatoriska fasoner mot hela eller delar av befolkningen.

  SvaraRadera
 6. Stig,

  detta har tyvärr varit den svenska utrikespolitiska linjen sedan Olof Palmes tid.

  Nämligen att sätta press på demokratier som kan förutsättas lyssna, medan man är undfallande och låter diktaturer, särskilt i den 3:dje världen, släppa lindrigare undan.

  Det är diktaturerna som tjänar på denna linjen, inte demokratin och rättsäkerheten.

  SvaraRadera