22 december 2009

Jul i Nasaret

Nasaret är den största palestinska staden i Israel, ligger där de galileiska höjderna möter Jisreelslätten, den har 65000 inv. varav 31% är kristna och 69% är muslimer. Nasaret Illit (övre Nasaret ) är en nybyggd helt judisk stad där bor 40000 inv. Uppgifter från (år 2005) ur Wikipedia

Under kriget 1948 behandlades Nasaret betydlig mildare än byarna runt omkring. Den 15 juli dagen innan staden intogs, skickade Ben-Gurion ett telegram till militärbefälhavaren och beordrade försiktighet. Inga kristna kyrkor fick förstöras inga palestinier fick fördrivas allt för att inte stöta sig med kristna i Europa enl. historikern Benny Morris. Men i byarna runt omkring fördrevs befolkningen.

Läs mer här om mitt möte med Nasaret

Se filmen om julfirandet i en by utanför Nasaret

Join us in Eilaboun, a village close to Nazareth.On October 30, 1948, the Israeli Army marched into the northern Galilee village of Eilaboun (عيلبون). My uncle Badia Zreiq and 17 other men from the village, who had been hiding with the rest of the village in two churches, were marched to the village square. The rest of the village residents were marched out of the village to the Lebanese border. The Nakba in Eilaboun


The Sons of Eilaboun (Trailer) - أبناء عيلبون

Hisham Zreiq (هشام زريق) | MySpace Video


Läs mer här om de palestinska kristna
Nazareth Baptist School celebrates Christmas in a special way

CHALLENGES AND HOPES

Läs även andra bloggares åsikter omJul


16 kommentarer:

 1. Du verkar totalt besatt av detta , hur mår du och din omgivning? jag bara undrar.

  Kunde läsa hur du kommenterade på en annan blogg och frågade om han inte skulle se till att få in något i PT från sin resa i Israel, kunde nästan se vattnet rinna nerför mungiporna på dig.
  Har du tappat all verklighetsuppfattning.
  Tyvärr så tror jag inte du kan förändra utgången på tidens ände hur än du försöker.
  Tror att Gud följer sin plan till prickar hur än mycket du försöker jobba emot han.

  SvaraRadera
 2. Svar till anonym: Hur jag mår borde någon annan bedöma.

  Förstår jag dej rätt så menar du att alla ansträngningar för fred och rättvisa är förgäves. Vad jag förstår så klassar du även de som kämpar för miljön (att vi skall minska växthusgaserna) som ett omöjligt projekt mot Guds vilja.
  Fatalism

  Om du nu bodde i Gaza tror jag att även du skulle vilja ha en förändring? Gaza

  SvaraRadera
 3. Svar till anonym: citat ”Kunde läsa hur du kommenterade på en annan blogg och frågade om han inte skulle se till att få in något i PT från sin resa i Israel, kunde nästan se vattnet rinna nerför mungiporna på dig.Har du tappat all verklighetsuppfattning. Slut citat, så här såg komentaren ut, bedöm själva.
  Postat av: Egon Berglund En fråga (offline)när kommer någon artikel om din resa till det heliga landet i" det Lokala Världsbladet " ?
  2009-12-05 @ 09:09:55
  URL: http://dessaminaminstabroder.blogspot.com/
  Postat av: bloggaren själv
  Svar till Egon: Vet ej. Får se om jag skriver eller kontaktar ngn av journalisterna nu inför Jul-Trettondag. Trettondagen - insamlingsdag för "Hela världen" (sammanslagningen av Svenska Kyrkans Mission och Lutherhjälpen) - har jag dock blivit ombedd att i Älvsby kyrka leda Högmässan med temat "Att leva i Betlehem".
  2009-12-05 @ 10:59:53
  Postat av: Egon Berglund
  Det skulle sitta fint med en reseberättelse i Piteå-Tidningen från Betlehem nu inför jul, som du vet är okunskapen stor.
  2009-12-06 @ 07:53:50
  URL: http://dessaminaminstabroder.blogspot.com/
  Stig Strömbergssons blogg

  SvaraRadera
 4. Jag utgår från att Egon inte firar Jul eftersom det kan upplevas stötande av muslimer.
  Herbert J.

  SvaraRadera
 5. Svar till Herbert J, visst firar jag jul, oavsett vad andra tycker. Nu förhåller det sig så att det är inte alls stötande för muslimer med julfirande. Om du ser julfilmen från Eilaboun, så bjuder de kristna där in sina muslimska grannar till kyrkan att fira jul tillsammans.
  Citat från 2008 "Fuad Twal ska hålla midnattsmässan i Jesu födelsekyrka. Tusentals kristna pilgrimer och flera hedersgäster, bland andra palestiniernas president Mahmoud Abbas, ska delta i mässan, uppger Hufvudstadsbladet. "

  SvaraRadera
 6. Jag finner det beklämmande intressant att folk som gömmer sig bakom anonymitetens luva i stället för att argumentera i sakfrågor börjar ifrågasätta bloggarens hälsa eller går till personangrepp på annat sätt. Samtidigt är det den argumentlöses väg som till exempel Stalin beträdde. Han sjukförklarade de som inte såg det fantastiska i hans system och spärrade in dem inom mentalvården. Till sin kvantitet givetvis en enorm skillnad mot "anonyms" skriveri men till sin ART samma sak - faktiskt!

  Och så "Herbert J" som antar något om bloggaren utifrån både fördomar och okunskap och ser sin egen fantasibild som ett inlägg i ett samtal. Suck!

  Jag beundrar dig Egon som med lugn och fattning söker samtala med folk som bär sig så respektlöst åt. Till detta vill jag nämna att jag inte kunnat ta mig tid att skriva i lokaltidningen - än. Kanske hinner jag i mellandagarna. Det gemensamma uttalande de kristna i Palestina gjorde för ett par veckor sedan - Kairos-dokumentet - gör det extra angeläget.

  GOD VÄLSIGNAD FRIDFULL JUL
  önskar jag dig.
  Så också till "Anonym" och "Herbert J".

  SvaraRadera
 7. Så anlände prästen Stig Strömbergsson med sitt knäkrypande för Islam.
  Stig Strömbergsson är en reminiscens från den period då kristna och judar kröp för det moriska riket i Spanien.
  Skäms på dig Stig!
  Herbert J.

  SvaraRadera
 8. Du Herbert J du riktar en grav anklagelse mot prästen Stig Strömbergsson. ( om Stig Strömbergsson så vill kommer jag ta bort den ) Själv tycker jag kommentaren säger mer om dej än om Stig, Stig får avgöra

  SvaraRadera
 9. Jag undrar om Stig Strömbergssons församling verkligen är medveten om att dess herde sympatiserar med den islamistiska regiemen i Gaza och fördömer Mellanösterns enda demokrati, Israel.
  Herbert J.

  SvaraRadera
 10. Ja du Herbert J är rolig, jag tror nog de vet om hans "sympatier" de skickade honom på en studieresa dit, om inte kommer de nog få veta detta snart: citat från Stig blogg "Jul-Trettondag. Trettondagen - insamlingsdag för "Hela världen" (sammanslagningen av Svenska Kyrkans Mission och Lutherhjälpen) - har jag dock blivit ombedd att i Älvsby kyrka leda Högmässan med temat "Att leva i Betlehem". slut citat

  SvaraRadera
 11. Egon du är fantastisk som orkar bemöte alla dessa stollar så sakligt.
  Samtidigt är det intressant att se hur dina kritiker mer och mer övergår till personangrepp sen de förlorat argumentationen i alla sakfrågor, det om något är ett gott betyg till dina genomtänka texter.

  Till de "modiga" Anonym och Herbert (som verkar vara samma skribent som döljer bakom flera olika synonymer)! Jag kan förstå att ni retar er på oss kristna, men i Bibeln står ingenting om att man stilltigande skall acceptera orättvisor. Tvärtom uppmanar Jesus, Paulus och Apostlarna oss att alltid ta ställning för de förtryckta. Självklart är vi besatta av tanke på solidaritet med de utsatta och förtryckta, exempelvis våra kristna bröder och systrar i det heliga landet.

  Du må tycka att allt är förutbestämt och att det är dårskap av oss små människor att försöka göra nån skillnad.
  Du får gärna tycka det, men som kristna är vi kallade att vara dårar i världens ögon.

  Så här skriver Paulus i korintierbervet (ett av breven i nya testamentet) "Bedra inte er själva. Den av er som tycker sig vara vis i världslig mening måste först bli en dåre för att bli vis. Ty denna världens vishet är dårskap i Guds ögon. Det står skrivet: Han snärjer de visa i deras slughet, och vidare: Herren vet att de visas tankar är tomhet."

  Eller så här säger Jesus (I Lukas evangelium): Jag prisar dig, fader, himlens och jordens herre, för att du har dolt detta för de lärda och kloka och uppenbarat det för dem som är som barn.

  Så kära Anonym/Herbert, visst får du hålla på att håna oss kristna. Men tyvärr kommer det inte fungera som du tror.

  Jesus bjuder även in dig att både vara en dåre för hans skull, men också att ta del av frälsningen I hans namn. (Läs Johannes 3:16).

  Önskar dig en God Jul och Guds välsignelse, men även att du också en dag vågar ta emot Jesus i ditt liv.


  Till Egon, önskar jag också en God Jul och tack för ditt otroliga engagemag och tålamod i kampen för några av våra minsta bröder och systrar.

  SvaraRadera
 12. "Jag utgår från att Egon inte firar Jul eftersom det kan upplevas stötande av muslimer.
  Herbert J."

  :-)

  Vilken komedi!

  GOD JUL, Egon till dig och din familj...och alla kristna som läser här!

  önskar er EN TROENDE MUSLIM!

  mvh / Ida

  SvaraRadera
 13. Nä du Herbert J, nu avvisar jag dej. Ta av dej "Rånarluvan" och våga stå för dina uttalanden med ditt fulla namn och var du bor om du skall kommentera här.

  SvaraRadera
 14. Herbert:

  alla skriver inte "koncentrationsläger för muslimer" på sin lista till tomten bara för att du gör det...

  SvaraRadera
 15. "Nu förhåller det sig så att det är inte alls stötande för muslimer med julfirande."

  Egon, du kan ju titta på vad en mycket lärd man inom islam säger om saken. Jag menar, han borde väl veta.

  http://www.youtube.com/watch?v=k0Er1ccZ5rg&feature=channel


  Joakim,
  "Jag kan förstå att ni retar er på oss kristna, men i Bibeln står ingenting om att man stilltigande skall acceptera orättvisor. Tvärtom uppmanar Jesus, Paulus och Apostlarna oss att alltid ta ställning för de förtryckta."

  Jag förstår mig inte på kristna som accepterar avgudadyrkan och acceptans av terrorism. Inte hellet förstår jag hur man kan ta ställning för förtryckarna och utrotnins-ivrarna.

  Nej, jag förstår inte varför ni kristna inte ställer er bakom de förtryckta från alla sidor, judarna. Särskilt när ni visar att Jesus sa att ni skulle göra detta.

  SvaraRadera
 16. Tony, nu skall jag ta dig på allvar några sekunder.

  Hur har du tänkt att den krista palestinska minoriteten skall uppfatta en av världens starkaste militärmakter som den fötryckta parten? En militärmakt som den senaste 40 åren dödat och fördrivit tusentals av dem, en militärmakt som stjäl deras mark, som hindrar dem att be på sina heliga platser (just som jordanierna gjorde mot Judarna före 1967), en militärmakt som gjort allt (mord, deportationer och stränga fängelsestraff) för att hindra de kristna när de försökt kräva sina rättigheter med ickevåldsmetoder.
  (Vet du att det finns israeliska ledare som kallat de kristnas ickevåldsmetoder för ett större hot mot Israel än Islamisternas våld).


  MEN, Som om inte detta skulle vara nog förvirrat så sätter du pricken över i´et med länken du tipsar om.


  Vet du att den person som du pekar ut som en mycket lärd man inom Islam, som du dessutom uppmanar oss att lyssna till är en välkänt extrem sunniledare som dessutom tillhör det absoluta toppskiktet inom det Muslimska brödrarskapet.
  Även om du inte känner till vad det muslimska brödrarskapet är så kanske du har hört talas om deras sk. väpnade gren, som även är känd under namnet Hamas.

  Allvarligt talat så är detta första gången jag på denna blogg ser någon som direkt lyfter fram en Hamastalesman som en lärd ledare och inte minst uppmanar andra att lyssna till honom.

  Hur kan du ??

  Inser du att detta är en människa som ger både Judar, Kristna och de flesta Muslimer kalla kårar.
  Vem tycker du är en representativ ledare som vi kristna borde lyssna till, Helge Fossmo ??

  Prova att spela upp denna video bland svenska muslimer och kalla honom en mycket lärd man. Hur tror du de skulle reagera ? Mitt tips är att du nog kommer få en rätt tuff debatt.

  Tony det är inte lätt att fatta vad du överhuvudtaget vill uppnå, ser du nåt nöje att förolämpa Judar, Muslimer och Kristna ?
  Hur kan du kalla dig en vän till Israel, inser du hur innerligt trötta de flesta Israeler är på alla tokiga extremister oavsett religion ?

  Sätt dig ner lite och fundera vad du egentligen håller på med och vad du vill uppnå !

  SvaraRadera