27 december 2009

Minneskonsert för Gaza

Citat ”Den 27 december 2008 inledde Israel sin invasion av den redan då hårt sargade Gazaremsan. Israels krig mot Gaza pågick under 22 dagar, dagar av förtvivlan och sorg. Över 1 400 palestinier dödades, varav 400 barn. Skolor och FN-byggnader bombades, industriområden jämnades med marken och många hus och hem förvandlades till ruiner. Nu ett år senare är situationen fortfarande svår för Gazas befolkning, då Israel hindrat alla försök till återuppbyggnad.
På årsdagen av invasionen den 27 december ordnas ett fackeltåg och en minneskonsert i Stockholm.
Vi samlas utanför moskén vid Medborgarplatsen klockan 17.00 för att tända facklor och gå tysta till Immanuelskyrkan på Kungstensgatan.
Minneskonserten hålls i Immanuelskyrkan klockan 19.00
Medverkande: Carl-Axel och Monica Dominique, Dror Feiler, Monica Nielsen, Operatrio Divine, Hanne Kirkerud, Björn Sjögren, Leylie Yekta, Lars-Louise Strålin, Sofia Berg-Böhm. Mousa Elias, Helle Klein, Lotta Schüllerqvist, Salah Abdel Shafi med fler.
Arrangörer: Broderskapsrörelsen, Immanuelskyrkan, Judar för Israelisk-Palestinsk Fred (Jipf), Kristna Fredsrörelsen, Missionsförbundet, Palestinagrupperna i Sverige, Palestinska föreningen i Stockholm, Studieförbundet Bilda.
Fri entré. Välkomna! ” Slut citat PGS

Monia och Hadeel - två unga människoöden
Citat”–Många av de människoöden vi möter i Gaza är utsägligt sorgliga, men de måste berättas. Först då kan man verkligen inse hur allvarlig situationen i Gaza är, säger Diakonias Mellanösternhandläggare Joakim Wohlfeil.
Under Gazakriget tvingade den israeliska armén in hela släkten Samouni i ett hus, som de sedan bombade. 48 av Hadeels släktingar dog omedelbart och många sårades, bland dem tonårsflickan Hadeel.
Hadeel träffades av granatsplitter som slet loss en bit av hennes skallben. Hennes familj försökte desperat tillkalla en ambulans, men den israeliska armén tillät ingen medicinsk personal att närma sig huset. Till slut tog Hadeels far sin tonårsdotter i sina armar och bar ut henne, samtidigt som han viftade med en vit flagga.”slut citat läs hela artikeln om Monia och Hadeel här: Diakonia

Foto: Hadeel Samouni lost 40 family members and is working on her rehabilitation from a severe injury. Here with her younger brother. Photo:Aida Alibegovic/Diakonia
Läs även:SR-Långsam återuppbyggnad av Gaza

Själv kan jag tyvärr er komma på minneskonserten ( 90 mil bort) men jag skulle gärna kommit om avståndet var mindre. Heder åt Immanuelskyrkan,(Missionsförbundet,) som ställer sin kyrka till förfogande för denna solidaritetshandling.
Alla kristna kyrkor gör inte det:

Citat” I söndags 2009-01-13 höll fyra israelvänliga organisationer ett solidaritetsmöte i Citykyrkan i Stockholm. Kyrkan omgavs av kravallstaket, poliser och säkerhetsvakter. -Vi behöver ert stöd. Skriv bloggar. Höj röster mot terrorismen, sa Israels Sverigeambassadör Benny Dagan inne i kyrkan.Det var cirka 700 personer som letat sig in i kyrkan genom den enda ingång som hölls öppen av säkerhetsvakter." slut citat Dagen

Pingströrelsen och Israel-del 3

Läs även andra bloggares åsikter om
Gaza


SvD
Sydsv
Vårt Land12 kommentarer:

 1. All heder åt Citykyrkan som trots hotbilden från militanta muslimer och extremvänster hade modet att upplåta kyrkrummet för en solidaritetsmanifestation för Mellanösterns enda demokrati.

  Denne bloggägares förakt för detta möte avslöjar hans hållning till demokrati

  SvaraRadera
 2. Ja du anonyme,"Denne bloggägares förakt för detta möte avslöjar hans hållning till demokrati"

  Vi som protesterade mot Israels krig var vanliga svenskar som värnar och tror på demokratin ( och menar att den gäller för alla folk)Solidaritet

  Resultatet av kriget var skrämmande,Richard Goldstone Richard J. Goldstone

  I minneskonserten medverkar också Judar för Israelisk-Palestinsk Fred. Man kan undra vem av oss som är extremist och som föraktar demokratin?

  SvaraRadera
 3. varför? varför? varför? varför? VARFÖR? fördömmer du inte Hamas. Det är Hamas och andra hatorganisationer som är palestinernas olycka? Israel skulle aldrig någonsin anfalla Gaza om det inte vore för tusentals raketer som regnat över Israel. Hela världen stöder palestinier utan deras egna ledare som ser dem som brickor som man kan vinna omvärldens sympati med. Hata och fördöm Hamas inte Israel.

  SvaraRadera
 4. jag som äver var på "solidaritetsmötet" i Citykyrkan kan nog konstatera att bortsett från Lena Posner-Körsi´s lysande tal, och ett OK inlägg från Fredrik Malm så handlade mötet i övrigt mest om hatmöte mot palestininer, mer än solidaritet med Israels civila.

  Gunnar Hökmark använde sin taltid att berätta hur illa han tyckte om Per Garthon, vilket är intressant då Per garthon knappast skjuter några raketer mot Isarel. Och inte minst är välkänd för sitt arbete mot Hamas, något Gunnar Hökmark aldrig rört ett finger för, om man inte räknar svavelosande artiklar och tal på Svenska (Det kan ju vara så att Hökmark inte vet att Hamasledningen är rätt kass på svenska ;-)

  När de sen skulle visa bilder på hur svårt befolkningen i Isarel hade det visade de en videosnutt på en raket som föll ner i Haifa 2006 (alltså avskjuten av Hezbollah).

  När vi sen skulle gå ut så stod det AFA aktivister och skrek "Isarel mördare" men inte en enda hotade eller angrep någon. Jag talade speciellt med polisen för att kolla.

  Det hela kändes pinsamt och inte det minsta solidariskt, flera av mina vänner som var på plats var mycket besvikna och tyckte också speciellt Hökmark och Öholm hade förstört mötet.

  Det var som natt och dag att vara med på förra årets möte i Immanuelskyrkan där samtliga talare tog avstånd från både Hamas och Isarels våld och där både palestinsk och Israelisk civilbefolkning stod i fokus.

  Vänligen Joakim


  PS! Noterade att "Anonym" gav dig ett poäng till.

  PPS! I Tidningar brukar man tillämpa en regel att "ju tuffare påhopp desto större krav på att man är offentlig som avsändare". Om man ger en generell sakupplysnings etc.. så kan det vara rätt OK vara anonym. Om man gör personpåhopp på dig eller andra så tycker jag du skall börja avvisa de som inte vågar stå med namn. Det tillför ju inte ett dugg till debatten utom möjligtvis som bevis på att det inte finns några sakfel i din blogg.

  SvaraRadera
 5. Samuel: Måste jag skriva i varje mening att jag inte stöder Hamas.

  Ta och läs länken som finns till
  SR där intervjuas Joakim Wohlfeil, Diakonia

  citat"Problemet just nu är att Israels blockad stärker Hamas (som tjänar enorma summor på smuggligen och vinner politiskt på vad Gazaborna uppfattar som västvärldens svek mot Gazas befolkning) och de militanta muslimerna medan livsvillkoren för alla andra "vanliga" människor drabbas.
  Nu kan man se korrumperade Hamasledare som åker runt i exklusiva sportbilar som tas in genom tunnlarna, alla sorters varor kommer in men allt säljs till ockerpriser som Hamas beskattar med 20%.
  Isarels våld drabbar fortfarande främst civilbefolkningen.
  slut citat Joakim Wohlfeil, Diakonia

  SvaraRadera
 6. Du anomyme, ta av dej " Ku Klux Klan -masken" och uppträd med namn ( för och efternamn och var du bor) om du skall kommentera här.

  SvaraRadera
 7. Nu låter det ju låter som att det är Israel fel att Hamas är onda. Det går alltid att vända det så att Israel blir den "bad guy". Det är ju Hamas som bedriver ett terrorvälde mot Palestinierna i Gaza. De är de som har det största ansvaret för situationen i Gaza och det är deras agerande som avgör palestiniernas öde och vad Israel kommer att göra åt situationen.

  SvaraRadera
 8. Samuel, det känns som du har lite dålig koll på hönan och ägget här.
  Ett av skälen till protesterna mot Israels blockad är just hur den drabbar civilbefolkningen men gynnar Hamas.
  Men sen skall man ju inte glömma att det faktiskt var Israel som stöttade Hamas (då Mus.brödrarsk.) att etablera sig i den palestinska områdena. Och detta dessutom under en period av i övrigt fredlig utveckling.

  Fd. Israeliska Stockholmsambassadören Zvi Mazel nämnde 2006 i ett tal för svenska politker 2 strategier som Israel senare fått omvärdera.
  - Idén att försvaga Fatah/Arafat genom att gynna MB (Alltså Hamas)
  - Den hårda policyn mot palestinska ickevåldledare/ickevåldsstrategier.

  Glöm inte att även palestinierna har ett minne. Om du talar med dem och försöker påstå att Isarel bara agerar i självförsvar kommer man få en rejäl historielektion vilken strategi Isarel valde när palestininerna kämpade för sina rättigheter med principen att inga Israeler skulle skadas eller dödas.

  Israel sköt, arresterade och misshandlade de som deltog, den mest kände Ickevåldsledaren Mubarak Awad landsförvisades dessutom.

  Trots att inget som helst säkerhetshot förelåg så slutade Israel inte fördriva palestininer, man stoppade inte bosättningarna, man fortsatte stjäla privat mark, splittra familjer, man fortsatte sätta människor i sk. administrativt förvar.

  Sen kom ju 1'a intifadan, sen självmordsbomberna, 2's intifadan, raketer osv.osv..

  PS!! För den som gillar technorillerförfattaren Tom Clancy så kan det vara kul att veta att Mubarak Awad sägs vara förebilden för den palestinska ickevåldsaktivist som förekommer i inledningen av "The sum of alla fears". (fast Awad dödades inte)
  I boken utbrister CIA-chefen "The palestinineans has found out how to crush Israel...", vilket enligt mera obekräftade rykten sägs ha påverkat Awads landsförvisning. Vissa likudpolitiker utmålande i alla fall Awad som Israels farligaste fiende..vilket är intressant för en person som aldrig någonsin utgjort ett fysiskt hot mot någon Isarel.

  SvaraRadera
 9. Ni anomyma, jag välkomnar en seriös debatt, men jag tillämpar en regel att "ju tuffare påhopp desto större krav på att man är offentlig som avsändare". Därför har jag idag avvisat flera kommentarer.Om man ger en generell sakupplysnings etc.. så kan det vara rätt OK vara anonym.

  SvaraRadera
 10. Man kan alltid vrida och vända på vad som orsakar vad. Krig är aldrig trevligt.

  Men vem Hamas är ändras inte av deras bakgrundshistoria eller Israels politik mot gaza. Deras vidriga människosyn och hur de behandlar vanliga palestinier är groteskt.

  SvaraRadera
 11. Samuel, det är jättebra att du reagerar mot Hamas förtryck. Men då hoppas jag att du också kan ha respekt för oss som ser både Hamas och Israels politik och våld som problem.

  Det kanske man vara bra att veta att de rapporter om Hamas övergrepp som når omvärlden (ex. genom AP, Reuters etc..) huvudsakligen samlas in och dokumenteras av 2 organisationer och till en mindre del av den kristna minoriteten inne i Gaza.

  Jag har regelbundna möten i Gaza med både monitoring organisationerna och de kristna. Samtliga av dessa sommed fog kan sägas vara de främsta experterna (och ibland själva offer) på Hamas förtryck poängterar att Israels politik och våld är ett större problem än Hamas (bland annat genom att Isarel hela tiden agerar så man stärker Hamas).

  Det innebär att om man verkligen är emot Hamas så blir det inte trovärdigt om man okritiskt accepterar Israels politik.


  Om man vill stödja de som tar fajten med Hamas inne i Gaza så kan man göra det via Diakonia (pg. 90 33 04-4, märk: Gaza monitoringarbete )

  (Egon om det inte är OK med reklam i kommentarerna får du gärna klippa bort det sista)

  SvaraRadera
 12. När det gäller hur Israel ska agera angående Hamas så vet vet jag för lite. Konflikten är väldigt komplicerad men jag har så svårt att förstå israel för det mesta utmålas som den stora skurken när Hamas så uppenbart står onda.

  Mörka krafter binder araber och palestinier i hat mot judar och Israel istället för konstruktiva krafter.
  Rent spontant känner jag att jag inte stödjer Diakonia, men förhoppningsvis så står de kristna för ljus i mörkret.

  SvaraRadera