26 februari 2010

Iran är problemet?

Tidningen Dagen har träffat Israels handelsministern under en kort pressträff, där han berättar att Israel gör allt de kan för att få palestinierna till förhandlingsbordet, att han som israelisk politiker vill förbättra relationen med Sverige och naturligtvis hoppas han på bättre handelsförbindelser.

Citat” Det stora problemet i Mellanöstern är inte konflikten mellan israeler och palestinier, utan ett Iran som vill skaffa sig kärnvapen. Det menar Israels handelsminister Benyamin Ben Eliezer, som tror att president Ahmadinejads tal om att utplåna Israel främst är taktiska. - Det håller araberna tysta.
Slut citat läs hela artikel här: Dagen

Att utmåla Iran som det största hotet för freden i Mellanöstern är bekvämt för Israel. Hotet från Iran är farligt och skall inte förnekas, men om man löser Israel/Palestina konflikten finns inte något skäl för Iran att hota Israel.

Så här skrev Göran Rosenberg 2009-01-08 ,som har judisk bakgrund och tillbringade några år i Israel under sin barndom. Han har ofta kritiserat israeliska politiker och arbetat för det palestinska folkets rättigheter.

Citat” Följden av detta tankefel är att USA i snart åtta år satsat all sin militära och politiska prestige på att göra om arabvärlden i stället för att lösa Palestinakonflikten. Följden är därmed också att man förlorat en stor del av bådadera i två utdragna och ovinnbara krig, Irak och Afghanistan, medan man inte bara underlåtit att genomdriva den tvåstatslösning av Palestinakonflikten som alla vet är en förutsättning för långsiktig fred och stabilitet i regionen, utan i princip bidragit till att försvåra den. Läs artikel här: DN-Göran Rosenberg

Läs även citat" Bland Mellanösterns länder finns redan en kärnvapenmakt - Israel. Om Obama menar allvar med sin fredstrevare bör han börja med att avväpna den. Det skriver Shora Esmailian, författare och specialist på Iran."slut citat Shora Esmailian


Konflikten mellan israeler och palestinier har pågått i över 60 år. Finns det något hopp om en fredlig lösning där de bägge folken kan leva sida vid sida? Dokumentären "De tusen sanningarnas land" skildrar åsikter som står mot åsikter men också vändningen från hat till en vilja att förändra situationen - sida vid sida.


Del 2 av filmen

Läs även andra bloggares åsikter om
2 kommentarer:

  1. Att ljuga, som du gör, trodde jag var oförenligt med den kristna tron.

    SvaraRadera
  2. Till Madeleine, var i består lögnen?
    § 2. – Du är välkommen med din kritik riktad mot skribenterna eller de som kommenterar under artikeln, men du ska bekräfta Din kritik med fakta, bevis eller argument . Detta är grunden i retoriken. I fallet att Din kritik saknar nämnda grunder, kommer din kommentar att betraktas som irrelevant.

    SvaraRadera