20 februari 2010

Jesaja och fastan

Påskfastan , är perioden för de kristnas fastetid till minne av Jesu frestelse. Fastetidens sjunde och sista vecka heter stilla veckan, men är mer känd som påskveckan. Läs mer i om fastan i Wikipedia

Jesaja verkade som profet i Jerusalem, under flera olika kungar på 700-talet före Kristus. Så här skriver han om sitt folks fasta:

Ropa ut det så högt du kan, låt din röst ljuda som en hornstöt, förkunna för mitt folk deras brott,för Jakobs ätt deras synd. Dag efter dag söker de mig och vill lära sig följa mina vägar. Likt ett folk som handlar rättfärdigt och inte har övergett sin Guds lag ber de mig om regler för vad som är rätt och älskar att nalkas Gud."Ser du inte att vi fastar? Märker du inte hur vi späker oss?" Ni sköter era sysslor på fastedagen, ni driver på era drängar, ni fastar under bråk och gräl och skändliga slagsmål.Som ni fastar i dag blir inte er bön hörd i höjden.

Är det en sådan fasta jag vill se:en dag då man späker sig,hänger med huvudet som ett strå, ligger i säck och aska? Kallar du det fasta, en dag som behagar Herren?

Nej, detta är den fasta jag vill se: att du lossar orättfärdiga bojor, sliter sönder okets rep, befriar de förtryckta, krossar alla ok.Dela ditt bröd med den hungrige, ge hemlösa stackare husrum, ser du en naken så klä honom, vänd inte dina egna ryggen!

Då bryter gryningsljuset fram för dig, och dina sår skall genast läkas.Din rättfärdighet skall gå framför dig och Herrens härlighet gå sist i ditt tåg. Då skall Herren svara när du kallar,när du ropar säger han: "Här är jag." Om du gör slut på allt förtryck hos dig, hot och hån och förtal,om du räcker ditt bröd åt den hungrige och mättar den som lider nöd, då skall ljus bryta fram för dig i mörkret, din natt bli strålande dag.
Ur Bibeln Profenten Jesaja bok Kapitel 58: 1-10
För profeten Jesaja och var det en självklarhet att Gudstron tar sig uttryck i ett konkret handlande för de fattiga och förtryckta. Jag avvisar inte att följa fastetraditionerna, men låt inte diverse ritualer bli det viktigaste.

Så här skriver apostlen Jakob: Mina bröder, vad hjälper det om någon säger sig ha tro men inte har gärningar? Inte kan väl tron rädda honom? Om en broder eller syster är utan kläder och saknar mat för dagen, vad hjälper det då om någon av er säger: "Gå i frid, håll er varma och ät er mätta", men inte ger dem vad kroppen behöver? Så är det också med tron: i sig själv, utan gärningar, är den död. Ur Bibeln Jakobs brev Kap 2:14-17

Här är Archbishop Desmond Tutu ett fördrömme att engagera sig för fred och frihet, inte minst för folket i det heliga landet. Nobel Peace Prize-vinnaren ärkebiskop Desmond Tutu stödjer november 2008 anti-apartheid organisera rundtur i den amerikanska kampanjen att få slut på Israels ockupation.


Här en annan kyrkoledare som inte predikar fred och försoning: John Hagee från Texas, leder "Förenade kristna för Israel" (Christians United for Israel, CUFI).


PS. Och du Jakob Ihfongård vik redaktör, Dagen.se, denna gång tycker jag att du låter bli att ta bort min länk till,: Bidens aska förbryllade tv-ankare som du gjorde med min förra bloggpost, citat "Anledningen var att din bloggpost inte i tillräckligt hög grad anknöt till artikeln du länkade till." slut citat DS.

Sv Kyrkans fastekampanj-"Rent vatten"

Läs även andra bloggares åsikter om


DN

4 kommentarer:

 1. Anonyma kommentarer som ifrågasätter Desmond Tutus heder kommer aldrig att ha en chans att bli publicerade här.

  SvaraRadera
 2. Jag förstår ärligt talat inte sambandet mellan Jesajacitatet och det faktum att Joe Biden gått i askonsdagsmässa och låtit teckna ett kors i pannan. Det ena behöver inte utesluta det andra och att vi katoliker låter teckna oss med aska i pannan beror inte på att vi vill visa upp oss inför andra utan på att vi vill böja huvudet i ödmjukhet inför Herren och inför vår egen förgänglighet.

  Det här är en tyvärr ofta förekommande missuppfattning, att vi katoliker ser ritualerna som viktigare än handlingarna. Så är det naturligtvis inte och det är rätt oförskämt att antyda att den som följer en viss ritual på något sätt skulle vara en sämre kristen än andra. Vilket ju faktiskt är vad du antyder här.

  Stilla veckan är för övrigt inte alls känd som påskveckan, annat än hos sekulariserade som inte riktigt vet skillnaden. Stilla vekan är enbart känd som just stilla veckan, och påskveckan är veckan som följer efter påskdagen.

  SvaraRadera
 3. Till Bitte: jag skrev "Jag avvisar inte att följa fastetraditionerna, men låt inte diverse ritualer bli det viktigaste."
  Att jag länkade till artikeln om Joe Biden var faktiskt att den handlade om fastan, jag hade lika gärna kunnat länka den till någon annan artikel om fastan. Det är ingen kritik av katolsk tro om du trodde det, jag har full respekt för er.( kritiken riktar sig mot den evangelikala pastorn John Hagee, som använder bibelord till att motverka fred och försoning )

  Jag spann vidare just på Jesajas budskap om fastan, som han hade "att du lossar orättfärdiga bojor, sliter sönder okets rep, befriar de förtryckta, krossar alla ok"
  Det är just det som denna blogg vill betona för folken i det heliga landet.

  SvaraRadera
 4. Det är inte alls svårt att förstå vad du menar när du lyfter upp budskapet från Jesaja. Det går ju mycket bra att se sambandet mellan det som sker i vår tid. Du visar genom de båda videofilmerna skillnaden mellan den som kämpar för fred och rättvisa och den andra kusliga religiösa extremismen. Tack återigen för ditt lysande inlägg!!

  SvaraRadera