11 mars 2010

Vad finns kvar åt Palestinierna

Citat" De 1 600 bostäder som Israel planerar i östra Jerusalem är bara en liten del av ett jätteprojekt på omkring 50 000 bostäder i området och som befinner sig i olika stadier av planering och tillståndsgivning. slut citat Haaretz

Citat" - Den palestinske presidenten har beslutat att han inte vill gå in i förhandlingar nu. Den palestinska sidan är inte redo att förhandla under nuvarande omständigheter, säger Arabförbundets ordförande Amr Moussa.Enligt Arabförbundets delegater hänger återupptagandet av fredssamtalen på om Israel stoppar bosättarexpansionen i Östra Jerusalem och de ockuperade områdena." slut citat SvD

Jag förstår honom, vad finns att förhandla om? Det är inte bara ockuperad mark i östra Jerusalem som nu palestinierna berövas.

Oktober 2008 reste jag längst Jordandalen på Westbanken. Längs hela vägen finns odlingar som kontrolleras av Israel. se karta:Map-Westbank

Israel has announced a partial moratorium on settlement construction. Yet, at the same time, it has invested in those already established in a bid to solidify their existence. In the Jordan Valley there are 22 settlements viewed as illegal under international law.
But, as Al Jazeera's Nicole Johnston reports, they benefit from a system of Israeli funding specifically focused on kick-starting settler economies. 19 december, 2009Fader Raed som är präst i den latinska kyrkan i Taybeh sa: "Tänk att du äger ett hus ( Palestina ) judarna kom och tog 3 av rummen. Ok vi får acceptera det, men får vi behålla det fjärde rummet ? Det är detta vi nu försöker nå en freduppgörelse om. Israelerna säger , först innan vi skriver under ett fredsfördrag med er får ni aldrig komma med några ytterligare krav någonsin. Ni får behålla det fjärde rummet, men bara nästan 95 % av det, kontrollen över fönstret har vi ( inga egna gränser) vi behåller kontrollen över marken under rummet ( kontroll av grundvattnet) vi behåller kontrollen ovanför rummet ( ingen egen flygplats ). Tycker ni det är en rättvis fredsuppgörelse? frågade de han oss.

Han sa vidare som en hälsning till Israel se till att ni får en freduppgörelse nu, idag har ni ekonomiskt och militärt stöd av USA, imperium brukar inte bestå i all evighet." läs mer här: Taybeh-1

Se hur kartan såg ut före 1948:
Map-PALESTINE FACTS
Map-PALESTINE FACTS -2


Läs även andra bloggares åsikter omDagen
Vårt Land
Dagen
Dagen

10 kommentarer:

 1. Det finns redan en palestinsk stat sedan 1923, Jordanien.
  Så varför bråkar araberna på Västbanken och i Gaza?

  /Fille

  SvaraRadera
 2. till Fille, Du menar att de som nu bor på Västbanken och i Gaza skall packa sig dit?
  En sådan folkomflyttning måste folket som bor där vara överens om, annars kallas det etnisk rensning.
  Etnisk rensning, ett uttryck som uppstod under inbördeskriget i f.d. Jugoslavien under första halvan av 1990-talet, avser strategi eller politik med syfte stärka en folkgrupps ställning genom att tvångsvis (våld) förflytta eller likvidera människor på grund av annan etnisk tillhörighet. Etnisk rensning som begrepp befinner sig epistemologiskt mellan deportering och folkmord.

  På senare tid har det hävdats att Stalins tvångsförflyttningar av befolkningsgrupper i Sovjetunionen delvis kan betraktas som etniska rensingar. Termen har senare utvidgats och används ibland om andra historiska exempel, bland annat om Nazitysklands "Blut und Boden"-politik, indianernas fördrivning under USAs expansion västerut på 1800-talet, fördrivningen av arabiska palestinier under Nakban 1948 m.m.

  SvaraRadera
 3. Nej, Egon. Jag menar att Västbanken skall konfedereras med Jordanien. De Palaraber som sedan vill flytta inom konfederation skall naturligtvis kunna göra det.
  Tyvärr tror jag dock att Jordanien är tillräckligt avskräckt av PLO´s försök till statskupp 1970 för att vilja ha någon federation med Västbanken

  /Fille

  SvaraRadera
 4. Ja det är mycket vi vill, men är det inte folket själva som bor där som skall bestämma, de vill ha en egen stat, låt de få det. Jordanien har inga anspråk på Westbanken, inte heller Egypten gentemot Gaza.

  SvaraRadera
 5. Bästa Egon,
  Du skriver och undrar vad som finns kvar att förhandla om med anledning av uppgifterna att Israel planerar att bygga ut med ytterligare 1 600 bostäder i östra Jerusalem.
  Som om att det nu inte skulle gå att komma överens om ett fredsavtal. Företrädare för den palestinska myndigheten har uttryckt liknande tankegångar nu i veckan.

  Israel har ingått två tidigare fredsavtal där förutsättningarna inför förhandlingarna var liknande. När det gäller fredsfördraget med Egypten från 1979 resulterade det i följande:

  -Israel lämnade tillbaka hela Sinai till Egypten.
  -Den direkta kontrollen av fartygsleden till och från Eilat överlämnades till Egypten
  -7 000 judar i totalt 15 bosättningar tvingades lämna Sinai. Den Israeliska armen fick med våld tvinga bort de sista.
  -Oljefälten i Alma, som svarat för Israels halva energibehov överlämnades av Israel till Egypten.
  -Israel tvingades omplacera mer än 170 militära installationer.
  -Turistorten Taba överlämnades till Egypten efter att Israel accepterat en dom i en internationell skiljedomskommission.

  Vad fick Israel då istället för dessa uppoffringar? I princip endast att det i fortsättningen skulle vara med fred med Egypten.

  Även om bosättningarna är utmanande och säkert försvårar en eventuell förhandling har du inget stöd för att det nu inte skulle gå att längre förhandla. En uppriktig vilja från den palestinska sidan att vilja leva i fred och erkänna Israel är nog istället nyckeln till en riktig fredsförhandling.

  Leif Thybell

  SvaraRadera
 6. till Leif Thybell: Om Israeliska staten har planer att bygga 50 000 bostäder på ockuperad mark i inser alla att då gå man inte in i en förhandling med seriositet då blir det bara ett sätt att vinna tid.
  Det är inte bara lilla jag som tycker det. citat" Generalsekreteraren Ban hänvisar till att bosättningarna är olagliga enligt folkrätten". "Vidare betonar han att bosättaraktiviteterna står i strid mot Israels förpliktelser enligt färdplanen för fred och underminerar varje steg mot en varaktig fred",

  SvaraRadera
 7. Till Harry § 8. - Om Du stödjer kolonialism, slaveri, krig, ockupation, bombning av andra länder, humana katastrofer, förtryck eller tortyr av andra människor, är du inte välkommen på den här bloggen.

  SvaraRadera
 8. Och med vilka ärliga förutsättningar menar du att den palestinska myndigheten går in i förhandlingarna med?

  PLO stadgarna,som var de stadgar som visade palestiniernas åsikter från förhandlingarna 1993 har ännu inte ändrats trots att de skulle så ske redan efter 1993. De finns att läsa på Palestine Media Center´websida, på engelska och på arabiska. Som tillägg till den engelska finns uppgiften att initiativet till en ändring togs 1996 men den har ännu ej gjorts.

  PNC director Zuhari Sanduka sade 2002 att inga nya reviderade stadgar har antagits, trots påståenden om motsatsen.

  Till den arabiska versionen på websidan finns inga tillägg att stadgarna någonsin skulle ha ändrats!

  De förhandlingar(som kanske ändå pågår hemligt) eller som enligt dig Egon saknar reella förutsättningar att påbörjas p g a Israels agerande, skall alltså baseras på att den palestinska myndigheten fortfarande har som utgångspunkt att staten Israel skall förintas.

  Nu vet jag att ingen vill att detta skall komma upp i dagen men icke för ty så är det så tills motsatsen har bevisats.

  Leif Thybell

  SvaraRadera
 9. Leif Thybell jag kan inte se se att någon ytterligare kommentar från min sida leder någonvart. Jag såg att du uppträdde som Leif Thybell Diakonia i en diskussion med Helle Klein http://blogg.aftonbladet.se/helleklein/2006/06/33139

  Jag hänvisar dej till deras utmärka cite om mellanöstern och folkrätten länk finns till höger.

  SvaraRadera
 10. Hejsan Leif, du är uppenbarligen fortfarande intresserad av dessa frågor.
  Probelmet när båda parter hela tiden punkterar alla fredsansträngningar är väl ganska uppenbart och behöver knappast ursäktas.
  Att erkänna Israel, stoppa terror, stoppa expansionen av bosättningar ingår ju i åtagandena enligt kvartettens fredsplan. Nu tog senast Israel chansen att blockera processen.
  Det är väl helt enklet som många visa människor sagt tidigare att Isareler och palestininer aldrig missar chansen att missa en chans.

  Sen är ju problemety att båda sidorna leds av extremt svaga ledare som är beroende av att hålla extremistiska krafter lugna.
  Jag tycker kommentarerna i Yehodit Achronot (Israels största dagstidning och normalt hyfsat Likusvänlig) i veckan var intressanta. "Frågan är vilket alternativ som är mest skrämmade, att Bibi stod bakom beslutet, eller att han inte har kontrollen över sig egen regering".
  Helt plötsligt har det blivit palestininerna som ställer frågan om det överhuvudtaget finns en seriös fredspartner, speciellt efter Inrikesministerns "ursäkt" att -man naturligtvis borde väntat till Biden åkt hem för att kunngöra expansionsplanerna.

  SvaraRadera