29 maj 2010

Ship to Gaza-2

Citat”Henning Mankell, riksdagsledamoten Mehmet Kaplan och läkaren Victoria Strand hindrades på fredagen - tillsammans med ett tiotal parlamentsledamöter och aktivister från Italien, Ryssland, USA, Bulgarien och Frankrike - av cypriotisk polis från att gå ombord på Ship to Gazas och Frihetsflottans fartyg", skriver Ship to Gaza i ett pressmeddelande på lördagen.
Enligt organisationen kom polisingripandet efter flera dygns intensiva israeliska påtryckningar mot Cypern. Slut citat
Läs mer: Dagen och SvD

Cypern hindrar hjälpbåtar till Gaza TV4 Play

Det är ett ödets ironi att det var just på Cypern som Britterna hade ett interneringsläger.

Mellan 1946 och 1948 förde britterna tusentals överlevande från Europa, som försökte landstiga i Palestina, till interneringsläger på Cypern. Vi som läst boken eller sett filmen känner igen oss.Exodus

citat”Historien börjar med att huvudpersonen, Ari Ben Kanaan, kläcker en plan att transportera judiska flyktingar från ett Brittiskt interneringsläger på Cypern till Palestina. Operationen utförs under Mossads övervakning. Boken fortsätter sedan med att spåra de olika huvudkaraktärernas historier och bindningarna mellan deras liv och den judiska statens födelse. Slut citat.

Nu upprepas historien nu är det staten Israel utsätter Cypern för påtryckningar för att hindrar människor segla till Palestina.

Citat” Mynttorget i Stockholm 12.00 ( Söndag 30 maj ) visar vi vårt stöd för Ship to Gaza och protesterar mot Israels blockad av Gaza."citat från Ann Wester

Läs vad jag skrivit tidigare: Ship to Gaza

Uppdaterat: ”Blockaden” hävd mot Mankell och de andra aktivisterna på Cypern.Nu sätter vi kurs mot Gaza för att häva den verkliga blockaden!
Ship to Gaza


Läs även andra bloggares åsikter om
Expressen
SVT-Play
Vårt Land
Dagen

7 kommentarer:

 1. Du jämställer de priviligierade aktivisterna som sitter på Cypern med de verkligt utsatta människorna efter WWII, Egon. Detta är ett PR-jippo du spelar med i. Men visst, vad som än händer förlorar Israel, Hamas stöds och folket kommer sist. Som vanligt.
  A-K Roth

  SvaraRadera
 2. Till A-K Roth. Henning Mankell mfl. kan inte jämföras med de judar som försökte emigrera till Palestina på 40-talet, men de försöker bryta en en orättfärdig blockad mot ett utsatt folk. De vill förmedla ett hopp till Gazas folk, budskapet att människor i Väst-Europa bryr sig. Om vi i den demokratiska världen inte bryr sig vem skall de då ge dem hopp om en bättre morgondag?

  SvaraRadera
 3. Sjuk jämförelse. Får man föreslår du går över till symboliskt vin istället för den riktiga varan?

  SvaraRadera
 4. Hoppas att den israeliska marinen sänker alla fartyg lastade med terroristsympatisörer.
  /John Hughes

  SvaraRadera
 5. § 11 – Anonyma inlägg undanbedes,om du har en åsikt våga stå för den med ditt namn.

  SvaraRadera
 6. Jag håller med många att det är ett PR-jippo, Egon:

  http://annaveeder.wordpress.com/

  Anna: "...Jag har inte ändrat min åsikt: Ship to Gaza är i första hand ett mediajippo som avser att attackera Israel , vilket de utan tvivel kommer att lyckas med, och vars aktivister helt bortser ifrån Hamasledningens eget ansvar för både blockaden och situationen i Gaza samt faktum att en tillfångatagen israelisk soldat av Hamas sedan flera år nekas besök från Röda Korset i strid med alla humanitära konventioner..."

  Problemet är ju att de ger folkförtryckande och terroristiska Hamas hopp och stöd. Tänk så mycket pengar som går till att dessa aktivister ska få känna sig duktiga! Folket får mindre. Och inte ett ord om vad som står bakom blockaden.
  A-K

  SvaraRadera
 7. Jag blir lite förvånad hur många som påstår sig vara nån slags vänner till Israel som samtidigt inte ser Hamas makt i Gaza som något som helst problem.
  Troligtvis är det att man sitter tryggt hemma i Sverige och inte behöver konfornteras med nån slags verklighet (läs gärna http://boforsberg.blogspot.com/2010/05/hamas-i-gaza-slar-harda-slag-for-sin.html )
  Blockaden garanterar Hamas och andra militanta grupper (ex. AlAqsa brigaserna) fritt inflöde av vapen och dessutom enorma förmögenheter genom "tull" på smugglingen.
  Om man träffar oppositionen i Gaza och inte minst de fåtaliga kristna så lär man sig snabbt hur Hamas drar nytta av blockaden.
  Om man jobbar med Israeliska militärer inom COGAT som inte har den fördelen att gömma sig i den låtsasvärd som tydligen svenska bloggare lever i så saknas inte fakta om det fiasko blockaden utvecklats till.
  Det senaste skämtet bland palestininer i Gaza lyder "Vilka är de enda 2 frågor där Hamas och Israel är överens ? Svar: Båda hatar Goldstone, och båda älskar blockaden. "

  SvaraRadera