17 augusti 2010

Israels soldater

I pressen kan vi läsa ”israelisk soldat som poserar med palestinska fångar iförda ögonbindlar och handbojor

Det speglar en attityd som har blivit norm och består av att behandla palestinier som objekt och inte som människor, sade Yishai Menuchim, chef för den israeliska kommittén mot tortyr. Citat ur Aftonbladet

Att bilderna har fördöms av såväl israeler som palestinier är ett friskhetstecken.

Foto från Mondoweiss

Men israelerna vill gärna ge omvärlden att citat” Att den israeliska armén agerar hårt och brutalt stämmer inte alls, menar han.– Attityden mot fienden är mjuk och mänsklig. Jag tror inte någon annan armé är så humanitär. ” slut citat ur Världen idag

Vi som följt Israel-Palestinakonflikten under många år är inte förvånade, över dessa övergrepp från israeliska soldater, vi ser mönstret upprepar sig.

Citat” Vi vill prata om det moraliska priset och ansvaret för ockupationen. Folk måste få veta vad som pågår. Orden kommer från israelen Yehuda Shaul som tjänstgjort 14 månader som soldat och befäl i Hebron.Yehuda var en av dem som grundade den israeliska organisationen Breaking the Silence Läs mer här: Johannes Mosskin -Ekumenisk följeslagare i Israel och Palestina.

Citat” En avhoppad officer har ordet
Vi åker på en guidad tur med den israeliska organisationen "Breaking the Silence" [1] till bergen söder om Hebron, nästan ända nere vid gröna linjen [2] mot Israel. Vi får mycket och initierad information av vår guide, Ilan Fathi, jude och före detta officer i israeliska armén, som sedan fem år tillbaka är djupt engagerad i "Breaking the Silence" men också i Ta´ayush [3] och dess kamp mot Israels ockupation av Västbanken. Han har själv under flera år tjänstgjort som militärt befäl både i staden Hebron och i området söder om Hebron.
Läs mer: Gunnar Stenbäck Ekumenisk följeslagare i Israel och Palestina.
Citat"Breaking the Silence är en organisation av veteran israeliska soldater som samlar vittnesmål från soldater som tjänstgjort på de ockuperade områdena under andra Intifadah. Soldater som tjänar i de ockuperade områdena är vittne till, och delta i militära insatser som ändrar dem oerhört. Fall av misshandel mot palestinierna, plundring och förstörelse av egendom har normen för år, men fortfarande är ursäktade som militära nödvändigheter, eller förklaras som extrema och unika fall. Våra vittnesmål skildra en annorlunda och dyster bild av tvivelaktig order på många områden mot den palestinska civilbefolkningen. Dessa visar djupet av korruption och som sprids i den israeliska militären. Även om denna verklighet som är känd för att israeliska soldater och befälhavare existerar i Israel bakgård, fortsätter det israeliska samhället att blunda och förneka det som sker i dess namn. Soldater som återvänder till det civila livet upptäcka skillnaden mellan den verklighet som de stötte i de ockuperade områdena, och den tystnad som de möter hemma. För att bli en civil igen, är soldater tvingas bortse från deras tidigare erfarenheter. Breaking the Silence röster erfarenheter av dessa soldater, för att tvinga israeliska samhället att ta itu med verkligheten som den skapat. läs mer About Breaking the Silence

Läs även det jag tidigare skrivit: Radio Pingst och Israels soldater

Dr. Barghouthi called for a wider mobilization of international solidarity with the Palestinian people who are constantly subjected to repeated attacks by settlers and the Israeli Occupation Forces though settlement activities, arrests, and the practice of the Apartheid regime.Palestine Monitor

Citat" Men den israeliska människorättsorganisation, ”Bryt tystnaden”, gav omedelbart svar på tal. Hennes uppförande är snarare norm än ett undantag, menade man och dokumenterade detta genom ett eget bildcollage på Facebook. ”Abergils bilder är resultatet av en långvarig militär kontroll av civilbefolkningen”, konstaterar gruppen. läs mer: Så förnedrar Israel palestinier


Läs även andra bloggares åsikter om


Dagen
Dagen
DN
SVT
SvD
Expressen
Vårt Land

13 kommentarer:

 1. Det är bra att både palestinier och israeliska myndigheter kritiserar bruttans tilltag. Att det hon gjort sker är inte ägnat att förvåna. Ruttna ägg finns i alla korgar och hon är ett men till detta kommer väl också det faktum att en armé på stridsfot brutaliseras. O-moral-krafterna blir bara så starka vilket gör att jag gissar att IDF inte är bättre än andra arméer - men inte heller sämre.

  Sedan är det intressant vilka medier som berättat detta och vilket som avstått. Radio har jag hört. Och Aftonbladet på nätet. Både Haaretz och Jerusalem Post berättar och kritiserar den facebookande före detta soldaten.
  Men DAGEN förefaller tiga. Kan det vara för att tidningen i förra veckan fick en massa protester från sin läsekrets - apropå begravningsplatsen - som inte gillar dåliga nyheter om Israel?

  SvaraRadera
 2. Jo Stig Dagen har en artikel på nätet men den är inte "puffad" (den syns inte på förstasidan.)
  Du har rätt DAGEN är försiktig med nyheter som visar en negativ sida av israel se Dagen och mellanösternbevakningen

  Men annat vore det om en konfirmationspräst i Sv kyrkan hade lagt ut en olämplig bild på facebook, då hade det blivit ett "herrans liv" stor nyhet på Dagen tom. en ledarkommentar?

  SvaraRadera
 3. Menar ni, Egon och Stig, att Dagen INTE ska uppmärksamma präster i Svenska Kyrkan som beter sig folkföraktligt, som ägnar sig åt negativ särbehandling, skvaller, falska antaganden, sidande med/ignorerande av terrorister och värre?

  Det värsta jag har sett hos en bloggande SvK-präst, det värsta eftersom det kom från en jag känner, gjorde mig stum och för det krävs mycket! :)

  Att Dagen inte ägnar sig åt simpel och skadlig politisk "rush to judgement" kanske är till deras kredit? Något att lära från?

  Det sagt, håller jag med reservation med Stig i att IDF troligen inte är vare sig bättre eller sämre än andra arméer. Reservationen: Givet de situationer under vilka Israel har funnit sig i sin region, landet attackerat med tusentals raketer och missiler, hur skulle t.ex. Syrien eller Turkiet ha betett sig? Jämför hur dessa beter sig utan att ha anfallits!

  SvaraRadera
 4. Citat"Menar ni, Egon och Stig, att Dagen INTE ska uppmärksamma präster i Svenska Kyrkan som beter sig folkföraktligt" slut citat A-K Roth

  Du är oförbätterlig att misstolka det jag skriver. Givetvis skall Dagen rapporter om nyheter som berör det som de är satta att delge sina läsare. Men Dagen-läsarna ( pingströrelsen )är oerhört känsliga för negativa nyheter inom den "egna familjen" , tro mej jag har läst Dagen i över 23 år nu.
  Här ett exempel: Citat” Pingstledaren Pelle Hörnmark kritiserar på sin blogg Dagen för att ägna sig åt "sensationsmakeri i rubrikerna". Bland annat reagerar han på att Dagen i förra veckan skrev om en kristen företagare och frikyrkoprofil som är åtalad för grovt bedrägeri, och som vi i texten kallade för "pingstpastor". I någon rubrik har detta aldrig stått. Läs merDagen och ”sensationer”

  Om det var en präst i Sv.Kyrkan som hade gjort samma sak blir det inte någon försvarsreaktion från läsekretsen eftersom de har få läsare bland Sv.Kyrkan.

  Har polletten trillat ner nu AK Roth ? (har du fattat) Jag kommer inte förklara detta mer.

  SvaraRadera
 5. "Attityden mot fienden är mjuk och mänsklig. Jag tror inte någon annan armé är så humanitär."
  Ska man skratta eller gråta?
  Visserligen är det bra att båda sidor har kritiserat det här, men det hon gjorde är ingenting mot vad andra soldater gjort/gör, som t.ex soldater som ser på när "settlers" misshandlar palestinier. Konstigt att de inte har fått samma uppmärksamhet och kritik som det här fallet.

  SvaraRadera
 6. Du Bengt Israelsson dina sarkastiska kommentarer ang. kvinnliga israeliska soldaters företräden har inte en chans att bli godkända för publicering på min blogg.

  Läs kommentarsreglerna

  § 6. - Ditt inlägg måste vara utan grova svärord, vulgära uttalanden samt personliga angrepp, påhopp, kränkningar, hot eller förnedring av andra.

  SvaraRadera
 7. Bloggägaren har redan besvarat den missuppfattningen att man skulle tolka honom och mig som att vi tycker att till exempel tidningen Dagen inte skulle ta upp om låt oss säga en präst bär sig olämpligt åt. Alltså behöver jag egentligen inte göra det men gör det i alla fall och säger: JAG ÄR MOT CENSUR - också av till exempel för kyrkan "dåliga nyheter". Präster eller pastorer som bär sig illa åt skall inte på något speciellt sätt hållas om ryggen och tidningen Dagen får gärna skriva om negativa nyheter i Svenska kyrkan när sådana finns. Hoppas jag har uttryckt mig klart nu.

  Samtidigt verkar det tydligt att Dagens läsare inte alls är lika förjust när frikyrklighet eller israels armé ges dålig publicitet - så vem vill egentligen censurera? Och viker Dagen undan i självcensur?

  SvaraRadera
 8. Sarkasm, poletter som inte ramlat ner etc är inget vidare när det kommer från dig heller, Egon. Erkänner att jag inte känner till Dagens läsekrets som du gör. Om det är så att Dagen är försiktig med att måla ut Israel som skurkstat ser jag det bara som välkommet, givet vad andra håller på med varje dag.

  Men jag blev intresserad om hur Dagen skulle ha behandlat en viss konfirmationsprästs agerande i Bjästa. Dagen gick nog ganska varsamt fram där också.

  Angående bilderna med den poserande soldaten så är detta helt oacceptabelt. Det visar tecken på dålig moral. Hennes agerande var en kränkning mot fångarna!

  SvaraRadera
 9. Absolut, A-K Roth, man ska alltid vara försiktig med anklagelser.

  Kan inte du redogöra med hur du själv förfor med med att terroristanklaga namngivna Guantanamofångar på den tiden det begav sig?

  SvaraRadera
 10. Angrepp utan belägg, Egon, från Bulten i Bo. Bulten i Bo kan inte utan belägg med direkta citat fran mig komma med detta uttalande. Det han obskyrt talar om är Mehdi Ghezalis olika äventyr i Spanien och Pakistan och mina misstankar om dennes aktiviteter, som även svenska journalister undrat över. Sedan dess har den gode MG åkt på ytterligare äventyr från vilka han räddats av svenska skattebetalare. Hoppas han håller på att stadga sig.

  SvaraRadera
 11. Jaså, mormor Roth hävdar att det enda hon har kommenterat om Guantanamofångar är Mehdii Ghezalis frikännande i rättegången i Portugal (inte Spanien), frisläppandet av USA (där det inte ens presenterades en brottsanklagelse mot honom) samt de pakistanska myndigheternas frisläppande av honom utan att det ens blev rättegång?

  Och aldrig har hon "rushed into conclusions" baserat på uppgifter som inte underställts rättslig prövning? Och aldrig har hon kallat Guantanamofångar för terrorister?

  Hoppas du lär dina barnbarn hur fult det är att ljuga också!

  SvaraRadera
 12. BiB: Jovisst har jag kallat fångar där terrorister. Mästerhjärnan till 9/11 var ju en av dem, olaglig stridare och terrorist. I annat får du allt komma med direkta citat innan du anklagar. Egon, denna metod tar folk till när de saknar argument i sak, vill vrida bort eller diskreditera.

  Det värsta jag skrev om Mehdi Ghezali var nog att medan den pojken satt på Gitmo slapp han sätta sig och andra i fara på andra platser i världen. Och ser man på, han gav sig iväg igen på äventyr han fick räddas hem från. Han får tacka svenska och amerikanska skattebetalare för att de betalat för hans resa och uppehälle. (Obs, ironi, sarkasm, inte menat att försvara Gitmo som nu bör kunna stängas om olika länder kan/vill ta emot de fångar som finns kvar, inte menat att förringa tortyrliknande metoder...) Undrar vart Mehdi har tänkt bege sig härnäst?

  Egon, jag är en av många som lidit stort under denne skribents påhopp och långsinta utfall; Anna Veeder, Charlotte Wiberg och andra som vill hålla rak diskussion. Säg åt'n att sluta! :)

  SvaraRadera