5 september 2010

Följeslagare besöker Luleå

Följeslagare på Västbanken berättar

Sofie Eriksson berättar om sin tid som följeslagare i Jayyous på norra Västbanken.
Plats: Kyrkans Hus i Luleå, Mariasalen, fredag 24/9 kl 18.00

Mötet är ett samarrangemang mellan Palestinagruppen i Luleå och Domkyrkoförsamlingen.( Sv. Kyrkan)   

Sofie Eriksson bor i Umeå men kommer ursprungligen från Luleå. Efter sina studier på programmet för internationell kris och konflikthantering på Umeå universitet blev hon kvar i staden. Hon har en filosofie kandidatexamen i freds- och konfliktstudier. I Sverige jobbar Sofie för närvarande med psykiskt sjuka. Sofie har länge varit intresserad av Palestina och Israel och tycker att Ekumeniska följeslagarprogrammet är ett utmärkt sätt att få en verklig uppfattning om hur människorna i området lever med konflikten.
Hon var placerad som följeslagare i Jayyous , Januari - April 2010.

Här kan ni läsa mer om :JayyousHon har tidigare varit gästbloggare i Norrbottens Kuriren:Läs här


Vad är SEAPPI?

Genom att vara en internationell närvaro vill EAPPI (Ecumenical Accompaniment Programme in Palestine and Israel) bidra till att dämpa våldet och främja respekten för folkrätten. Närvaron är ett uttryck för praktisk solidaritet för utsatta grupper - såväl palestinier som israeler.
Följeslagare från hela världen reser till området med syfte att genom sin ickevåldsliga närvaro kunna vidga handlingsutrymmet och ge hopp och stöd åt människor att verka för fred och försoning. Under sin vistelse samlar följeslagarna information för att i sina hemländer sprida kunskap om vad som händer i området, öka engagemanget för fred och stärka folkrätten. Läs mer här

Vill fler från Piteå åka med mej ring 0911-34121 så kan vi samåka.

Foto från från SKR:s Följeslagarprogrammet

Fler platser där ni kan lyssna på följeslagarnas upplevelser:

Följeslagare berättar

8 september 19:00
Gunnar Stenbäck, Sofiakyrkan i Jönköping

21 september 18:30
Kerstin Dahlberg, Österängs bibliotek

21 september 19:00
Gunnar Stenbäck, Sjömanskyrkan i Halmstad


Läs även andra bloggares åsikter om3 kommentarer:

 1. Jag skulle själv vilja se konflikten med egna ögon en dag men det får nog vänta. Jag tror inte att jag skulle orka det då jag blir otroligt frustrerad av att bara läsa om det som händer, jag kan inte tänka mig hur jobbigt det skulle vara att höra alla historier om hur deras mänskliga rättigheter kränks under daglig basis och att se det med egna ögon skulle vara jobbigare.
  Det måste vara väldigt förnedrande för palestinier att se att de respekteras i närvaro av internationella människor men inte när de är själva.

  SvaraRadera
 2. Österängs bibliotek - dit vill jag gärna fara. men var ligger det?
  Nils Andreasson

  SvaraRadera
 3. Jag Gogglade lite:
  Det ligger i Kristianstads kommun
  Österängs bibliotek
  Tisdagen 21 september kl 18.30
  Kerstin Dahlberg - att vara ekumenisk följeslagare på Västbanken.

  Lär känna fårbonden Najiha i byn Yanoun som förlorat betesmarker och kollegan Khaled som först blev av med sin traktor och sen sitt hus. Möt också jordgubbsplockerskan Suheia som måste köa timtals utanför en vägspärr för att om morgnarna ta sig till sitt arbete!
  Kerstin Dahlberg har varit Ekumenisk följeslagare på norra Västbanken, ett uppdrag för Kyrkornas Världsråd inom programmet EAPPI (Ecumenical Accompaniment Programme in Palestine and Israel).

  SvaraRadera