13 oktober 2010

Judisk och demokratisk stat

Nya medborgare tvingas svära trohet till en ”judisk och demokratisk” stat

Citat ”- Jag känner sedan länge att fascismen sprider sig i utkanten av det israeliska samhället. Den samlade bilden är mycket oroande och hotar staten Israels demokratiska karaktär. Det har varit en tsunami av åtgärder som hotar rättigheter ... Vi kommer att få betala ett högt pris för detta, kommenterar ingen mindre än socialminister Yitzhak Herzog, en av fem socialdemokratiska ministrar i koalitionen som röstade mot förslaget om den nya eden. ” slut citat ur tidningen Dagen, läs hela artikeln här: Nationalister driver igenom nya lagar i Israel


Israels arabiska medborgare är upprörda av regeringens förslag att kräva att icke-Judisk med israeliskt medborgarskap att svära trohet till landet som en judisk och demokratisk stat. Den kontroversiella fras läggas till lag om medborgarskap ses av kritiker som försök att få stöd för nya stopp för bosättningar. Palestinierna säger lagen skulle legitimera diskriminering och fördrivning av ursprungsbefolkningen. Al Jazeeras Sherine Tadros rapporter från Jerusalem.Published 12 October 2010Jag tycker den väg som Israel nu går är oroande jag har skrivit om detta tidigare: Diskriminering i Israel

Hur rimmar detta med ? citat” Staten Israel skall vara öppen för judisk immigration från förskingringen, skall utveckla landet till förmån för alla invånare, skall baseras på frihet, rättvisa och fred i enlighet med Israels profeters vision; skall instifta fullständigt jämnställda politiska och sociala rättigheter för alla medborgare utan hänsyn till religion, ras eller kön; skall garantera religionsfrihet, åsiktsfrihet och yttrandefrihet, rätt till utbildning och kultur; skall bevara alla religioners heliga platser; och skall vara trogen principerna i Förenta Nationernas stadgar. Staten Israel är beredd att samarbeta med Förenta Nationernas institutioner och representanter för att genomföra generalförsamlingens beslut från 29 november 1947, och skall verka för att skapa en ekonomisk union i hela Landet Israel.
Vi vädjar till Förenta Nationerna att bistå det judiska folket med att bygga sin stat samt att införliva Staten Israel i det internationella samfundet.
Vi vädjar, trots de våldsamma attacker vi utsatts för de senaste månaderna, till det arabiska folket i Staten Israel att bevara freden och deltaga i uppbyggnaden av landet, enligt principen fullt och likvärdigt medborgarskap och proportionell representation i alla institutioner, både tillfälliga och permanenta.” Slut citat ur Staten Israels Självständighetsförklaring 14 maj 1948.


Läs även: citat ”Att svära en ed till en judisk stat kommer att avgöra dess öde. Det riskerar att förvandla landet till en teokrati som Saudi-Arabien. ” slut citat av Israelern Gideon Levy läs hela artikeln här som är översatt till svenska Den Judiska Republiken Israel


Läs även andra bloggares åsikter om
Dagen

17 kommentarer:

 1. Den som inte är så påläst kanjag informera om att redan FN´s deklaration 181 av 29/11 1947 varigenom bildandet av Israel godkändes av en majoritet av det internationella samfundet, uttryckligen talar om en judisk stat.
  http://en.wikipedia.org/wiki/United_Nations_Partition_Plan_for_Palestine

  Så den israeliska regeringens krav på PA att den också skall godkänna Israel som en judisk stat ärgivetvis högst rimligt.
  /BR

  SvaraRadera
 2. Israel är det judiska folkets stat. Irland är irländarnas stat. Kurdistan, Armenien, allsköns andra nationalstater är andra folks stater likaså.

  Palestina blir en stat för det palestinska arabiska folket. Jag anser att Israel ska erkänna att Palestina ska vara det palestinska folkets hemland, naturligtvis efter alla attentat och krig, ett fredligt palestinskt land. Och jag anser att vänner av fred inte borde kritisera Israel för att de vill ha sitt nationalhem erkänt, precis som ett Palestina vill. Man får tänka: folkgrupperna judarna och palestinierna.

  Kämpar man med näbbar och klor för att Israel inte ska behöva erkännas vara det judiska folkets hemland, men accepterar alla andra folks nationalhem, vad gör man då?

  Det sagt, är det ju en känslig fråga. För man VET att Hamas, Fatah och även andra delar av PLO inte än accepterar en judisk stat på vad de anser vara enbart arabisk mark. Det är ju detta de krigar mot. Och på detta kan man filosofera vidare.

  SvaraRadera
 3. Till AK-Roth du skrev i Stig Strömbergsson blogg citat"Det är ett olyckligt val med trohetseden, anser jag" slut citat

  Det är just trohetseden vi diskuterar citat"Kanada behöver inte att medborgarna svära en ed till den kanadensiska staten. Inte heller andra länder kräver liknande handlingar. Bara Israel. Antingen görs det för att provocera den arabiska minoriteten än mer och driva dem till en större brist på lojalitet så det en dag kommer ett läge att äntligen göra sig av med dem, eller så är avsikten att stänga möjligheterna till ett fredsavtal med palestinierna." slut citat av Israelern Gideon Levy

  SvaraRadera
 4. Det ligger en djup och tjusig symbolik i att världens näst folkrikaste demokrati, USA redan har, och Mellanösterns enda demokrati Israel planerar att införa, en lojalitetsed för de individer som vill bli medborgare.
  Båda länderna ligger i krig mot islamsk terror vilket understryker likheterna dem emallan.
  /BR

  SvaraRadera
 5. BR, A-K Roth och deras kretsar brukar ju jämt hävda att Israel är en stat med samma rättigheter och förmåner för alla där boende personer, oavsett vilken religion man tillhör.

  Är det bara jag som tycker det är lite konstigt att kalla en sådan stat för judisk och dämed antyda att 2 miljoner människor boende där som inte har rätt stamtavla skulle vara andra klassens medborgare?

  Sen finns det ingen erkänd stat som heter "Kurdistan". Skulle en sådan statbildning bli aktuell skulle det förvåna mig mycket om inte världssamfundet kommer att kräva minoriteters rätt att få bo kvar utan att behöva bli fördrivda av personer som hävdar att de var boendes på platsen för 2000 år sen.

  SvaraRadera
 6. Tja, jag bara itererar vad UNGAR 181 av 1947 och NF av 1922 förespråkar om en JUDISK stat.
  Sedan är det ju följdenligt att judarna genom segern i försvarskriget 1948 infriade NF´s och FN´s intentioner.
  Enbart antisemiter(och deras epigoner) som kan problematisera den historien.
  /BR

  SvaraRadera
 7. Du har alldeles rätt, Egon, jag gick över till ett relaterat ämne. Ska dra nåt gammalt över mig. :(

  Jag är emot trohetseden från nyblivna eller andra medborgare! Den tjänar ingenting till och antyder att det finns illojalitet i landet. Flera nya amerikanska medborgare som svurit pledge of allegiance har attackerat sitt nya land. Onödigt och särande.

  Men - jag tycker att Israel har all rätt att kräva att Palestinska Myndigheten, grannen som såuger sig vilja ha fred, erkänner Israel som det judiska hemland det är, speciellt som de grupper som agerar mot Israel under PMs styre har i sina stadgar att utplåna den judiska staten.

  SvaraRadera
 8. BiB: Var vänlig tilltala mig utan att antyda om "kretsar". Påminner alldeles för mycket om anklagelser om judelobbyn, aka Israellobbyn, aka Sionisterna...! :) Jag talar enbart för mig själv. Får du det från bloggvännerna Eckerman, Jinge och Rawia Morra m.fl israelbelackare?

  BTW, hur har du det med Achmadinejad? Ursäktar och bortförklarar du fortfarande hans hot mot Israel? Nu står han vid gränsen, hånar och skränar att "sionisterna" ska tillbaka till de länder de kom från. Hälften får åka tillbaka till arabländerna då, där de kommer att bli väl mottagna. Du ser, det är inte bara kartan som ska raderas bort. Judarna ska bort också.

  Svar på din fråga: Ja, BiB, det är bara du som hänger upp dig på att Israel är ett (1) judiskt hemland och att det samtidigt är sekulärt, mångkulturellt och har religionsfrihet. Dvs, du, Jinge, Eckerman, Ida, Rawia Morra...alldeles för många pinsamma ener egentligen.

  SvaraRadera
 9. Jaså, enlgt A-K Roth så är kravet på palestinierna att dom ska erkänna Israel som "sekulär, mångkulturellt och har religionsfrihet".

  Är det OK om dom använder just exakt denna fras och låter bli att blanda in den i så fall heltöverflödiga synonymen "Jdisk stat" i sitt erkännande av Israel.

  Sen var det en nyhet för mig att det "sekulära, mångkulturella och religionsfria" Sverige som jag växt upp i tydligen är en "judisk stat". Man lär sig alltid något nytt i debatterna med A-K Roth.

  SvaraRadera
 10. Nonsens, BiB. Din debattreknik kanske imponerar på några men jag är efter många år immun mot irrationella påståenden från dig. En och endast en sak visar du: bråksjuka antaganden och en märkligt judefixerad frenesi som ofta slår över i extrem israelfientlighet. Det är som det är, BiB, men jag nappar inte.

  SvaraRadera
 11. Du kräver alltså av palestinierna att de ska erkänna Israel som en "judisk stat" men du klarar inte av att förklarar vad som menas med detta begrepp.

  SvaraRadera
 12. Jodå, BiB, men du klarar inte av att argumentera ärligt och i god tro, in good faith, eller att förstå bredare begrepp. Varför anstränga sig? Håll dig till kompisarna Jan-Inge Flücht, Hampus Eckerman och andra som har samma judefixering som du.

  SvaraRadera
 13. Jag har ju, till skillnad från A-K Roth, inte avkrävt att någon av religionerna som praktiseras i Israel ska omnämnas i ett erkännande av staten. Så vem av oss två som skulle vara "fixerad" vid någon specifik religion, det överlåter jag med förtroende till någon eventuell läsare att avgöra.

  SvaraRadera
 14. BiB uppfattar fel. Jag talar om etniciteten, folkgruppen, som kallas judisk. Israel är trots allt det judiska hemlandet. Likaledes blir Palestina palestinaarabers, palestiniers, hem på jorden.

  I Israel råder religionsfrihet. Man behöver inte tillskriva sig religionen judism för att vara medborgare. Men landet är det judiska hemlandet, såtillvida att Ahmadinejad och hans horder av ursäktare inte får sin vilja fram.

  Många blandar ihop religionen med etniciteten. Och många tål inte vare sig, slår knut på sig för att misstänkliggöra allt judiskt. Andra åter ser inte det som är rakt framför näsan på dem.

  SvaraRadera
 15. Nej, det är fler judar som har USA som hemland än de som har Israel som dito. Och fortfarande kvarstår frågan, vad är en "judisk stat" och vad är det för praktiska förhållanden som palestinierna ska erkänna?

  SvaraRadera
 16. BiB, du vet nog vad som ska accepteras för att fred ska råda. Man får sluta kriga och acceptera att det finns en pytteliten judisk stat på 22% av det forna brittiska mandatet, just den del där judar var i majoritet och på en liten del av det historiska Israel. Man får helt enkelt välja fred och acceptera att lägga ner vapnen. Som Anwart Sadat. Då kan det bli fred. Men finns viljan att kompromissa och att acceptera? Finns viljan att sätta människors säkerhet först?

  SvaraRadera
 17. Ok, och vad är det då som definierar en "judisk stat" och vad är det för praktiska konskevenser som palestineierna med ett erkännande av en sådan ska acceptera, det är ju det som frågan gäller!

  SvaraRadera