26 mars 2011

Att beröva ett folk dess historia -4

Mars 19, 2011 Israels Land Administration (ILA) har lagt en plan som skulle göra att mark i byn Lifta, en före detta palestinsk by som ligger på den nordvästra kanten av Jerusalem kan säljas till privata byggherrar. En plan som skulle göra den palestinska historien helt bortstädad från byn.

ILA Planen omfattar bland annat byggandet av 212 bostäder enbart för judar, ett lyxhotell, ett köpcentrum och ett museum! Invändningar mot att dessa byggplaner, har ett stort upprop undertecknat av olika aktivister, frivilligorganisationer och ättlingar till bybor från Lifta lämnas till justitieminister Sami Arshid. Som ett resultat av denna protest har ett tillfälligt förbud utfärdats av domare Yigal Marzel den 7 mars att ILA frysa publiceringen av anbud att tomter såldes till dessa privata byggherrar.

Över 500 arabiska byar var avfolkade eller revs under 1948 av den hänsynslöse koloniala sionistiska krafter. Lifta är ett undantag i detta avseende som det är den enda byn som blir kvar som det var innan 1948, Daphna Golan hävdar, professor i juridik vid Hebreiska universitetet och organisatör av ”bevara Lifta” Även om planen sägs vara ett föryngrings projekt som ger liv till en annars "svikna" by, är Golan övertygad att det främst är en politisk satsning. "Det är en byggnadsplan inriktad radera det förflutna," hävdar hon. Med andra ord, som används för att fortsätta processen med judaisering av marken, en politik som syftar till att utrota palestinsk historia, minne och närvaro.

De flesta av de ursprungliga byggnaderna och husen är fortfarande något intakt i Lifta, en by med anor från biblisk tid. För Yacoub Odeh, en tidigare Lifta-innevånare, en människorättsaktivist och en central figur i ”Bevara Lifta ” är bitterljuv. Han talar om sina minnen av att leva i Lifta med stor förtjusning.
Det är skamligt att han inte längre har någon rätt att leva i byn där han kraftfullt jagades bort av sionistiska terrorister som arbetar under ledning av den sionistiska rörelsen. "Jag minns bageriet där jag gick med min mamma för att äta bröd med olivolja och Zatar var det läcker ... Jag kommer aldrig att förlåta dem som stal vår historia och vårt minne", säger han. Slut citat ur Palestine Monitor läs orginaltexten här: Erasing Palestine from Lifta 

Mer om byn Lifta Lifta Society
Skapat 18 mar 2011


Läs även Mitt besök i Lifta och Att beröva ett folk dess historia -3

Läs även andra bloggares åsikter om  

"Arabisk historie til rett tid" Vårt Land 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar