13 april 2011

Byn Awarta

Citat”För några veckor sedan skrev stora tidningar världen över om det som hände i trakterna runt min lilla by Yanoun, på det ockuperade palestinska området. Anledningen var morden på fem personer i en israelisk familj i bosättningen Itamar, knappt 4 km från huset jag bor i.

Det är fortfarande okänt vem eller vilka som begick morden, men det har inte hindrat å ena sidan den israeliska armén att skylla på "palestinska terrorister" och å andra sidan de flesta palestinier jag talat med att tro att någon inom själva bosättningen ligger bakom morden.

Byn som ligger närmast bosättningen Itamar heter Awarta och har ca 6 000 invånare. På morgonen den 12 mars fick vi ett telefonsamtal från vår kontakt Mahmoud i Awarta som meddelade att byn invaderats av den israeliska armén. Utegångsförbud hade deklarerats och ingen tilläts lämna eller komma in i byn." Slut citat ur SKR:S följeslagare Petter Lydén Yanoun, april 2011 läs hela hans rapport här: Hur många gånger kan man slå sönder ett hem?

Ur Al Jazeera citat ”Israeli troops have stormed Awarta village in the northern West Bank, arresting more than 100 women as they hunted the killers of an Israeli family from the illegal settlement of Itamar, officials said. The military also used bulldozers to destroy Palestinian houses in a northern farming village east of Tubas, in an area under Israeli control, according to Palestinian security officials.
In Awarta, hundreds of troops entered the village shortly after midnight on Thursday and imposed a curfew after which they began rounding up women, many of whom were elderly, local council head Tayis Awwad told the AFP news agency. They continued to carry out house-to-house searches through the night, he said.” slut citat Israel arrests scores of women in West Bank 

Citat” In the third Israeli lockdown of Awarta since the murder of five in Itamar, villagers report that 200 were arrested in what are becoming routine invasions by the IOF.” Palestine Monitor 7 April 2011 Mass Arrests in Awarta 

Citat” Utredarna har ännu inte visat några tecken som tyder på att en palestinier  från Awarta begått brottet. Ändå har armén tillfogat en hård kollektiv bestraffning på byn, att stänga dem ute från sjukvård, mat och dagliga arbete. Sedan mordet har invånarna i Awarta blivit avstängd från att lämna byn.
Dr Mustafa Barghouti, generalsekreterare för den palestinska nationella initiativet, uppgav att Israels behandling av Awarta är en grov kränkning av internationell och humanitär rätt som förbjuder kollektiv bestraffning på en ockuperad befolkning."  Läs mer Condemning Awarta’s Collective Punishment

Jag håller med Dr Mustafa Barghouti, Israels behandling av Awarta är en grov kränkning av internationell och humanitär rätt som förbjuder kollektiv bestraffning på en ockuperad befolkning.

"Dozens of Palestinians arrested in connection to Itamar murders" läs  Haaretz

Foto från Awarta i Wikipedia
Läs även andra bloggares åsikter om    

6 kommentarer:

 1. Jag noterar att du har inga skrupler att bifoga länk till artikel där namn och bild på de två misstänkta ungdomar ligger ute. I Sverige publicerar vi aldrig namn och bild på en misstänkt innan en laga kraft dom har fallit. Jämför med artikel i Vårt Land

  Jag håller med "Fult att spekulera om thailändare. Fult att sprida rykten att familjen var snål. Uppgifterna publicerades i " Jerusalem Post

  SvaraRadera
 2. Skrupler? Du känner till förbudet men tog in mina länkar trots moderering. Man kan alltså inte i Sverige gå ut med bilder på misstänkta farliga brottslingar som avvikt från häktet, till exempel? Man kan inte efterlysa med bild skäligen misstänkta i hopp att kunna haffa dem?

  Jag kallar det inte "uppgifter" när JP skriver en artikel om vad palestinska nyhetsorgan för ut. Palestinska organ kom med "uppgiften", som var falsk. JP rapporterade OM detta. Samma runda som förut.

  Det Inger skrev var:

  "...Från våra kontakter hos ISM, International Solidarity Movement, fick vi höra att det var en man från Thailand som utfört dådet. Han hade hotat att döda familjen om han inte fick ut den lön som han hade innestående..."

  Bara Inger vet vilka ISM-arbetare spred ryktet "ATT" det var en thailändare och att det handlade om utebliven lön. Jag föreslår att vi tar det ISM för ut med en nypa salt. Itamar har rapporterat att inga gästarbetare fanns i byn alls.

  Kan vi vara överens om att dessa förfärliga mord inte förtjänar ovärdiga spekuleringar och att det är bra om vi alla erkänner att vi gör fel ibland, litar på dem vi inte borde lita på, läser fel, tyder fel? Så kan vi hedra de mördades minnen.

  SvaraRadera
 3. till AK Roth Din länk till artikel där namn och bild på de två misstänkta ungdomar ligger ute.Har jag nu tagit bort.

  SvaraRadera
 4. Man kan lugnt konstatera att morden på bosättningen inte kommer att kunna ges en trovärdig förklaring.
  Intressant nog så är det de som borde ha mest att vinna på en transparent utredning, som istället valt att lägga locket på.
  Med tanke på den israeliska militärens brutala härjningar i Awerta, så kan man fundera på vad de nu anklagade tonåringarna har utsatts för att ”erkänna”, utöver den sedvanliga israeliska tortyren av palestinier. Vad spelar DNA och erkännande för någon roll, när omständigheterna är okända?

  Det som hittills kommit till allmän kännedom har mest rest fler frågetecken än att räta ut de redan befintliga.
  Om man jämför med Mossads senaste mord i Dubai, så är tydligen dessa palestinska tonåringar ett under av diskretion och osynlighet…

  Att "utredningen" från start har politiserats och att morden har används som förevändning för mera israeliska folkrättsbrott gör detta till ett spektakel, där slutsatsen redan var bestämd från början.

  SvaraRadera
 5. Massmord på en sovande familj är grov kriminalitet och inte politik.
  och inte ens den svenska polisen bedriver sina utredningar utan sekretess.
  Svårt att förstå?

  /Bosse Rööser

  SvaraRadera
 6. Alldeles riktigt, Bosse lille - mord är inte politik, vilket jag också skrev.
  Däremot så var det just vad det israeliska ledargarnityret gjorde av händelserna i Itamar.

  Av någon outgrundlig anledning så väljer du då att rikta kritiken mot mig, för att jag påpekar detta…

  Har du små händer Bosse? Du fattar ju inget…..

  SvaraRadera