5 juni 2011

Israeler för Palestina

Fem tusen demonstranter samlades vid solnedgången i Tel Avivs Rabin torg igår ( 4 juni 2011 ) för att protestera Israels ockupation av Palestina och uppmaningen att erkänna en självständig palestinsk stat.
"Vi måste visa att en hel del folk här bryr sig , sade Deena, en gråhårig israeliska som bar på en bild föeställande Benjamin Netanyahu som ”Råttfångaren ”lockande det israeliska folket mot deras död.
"Erkänner den palestinska staten är i Israels intresse, säger Ilan, en sionistisk aktivist för nationella vänstern som innehar en enorm fana USA: s president Barack Obama och den engelska hebreiska frasen:" Ja Vi Kansas " Många på Rabin Square , som Ilan stödde Obamas plan på 1:1 mark-swaps runt 1967: s gränser.


"Det är är mer än en protest - det är en demonstration som stödjer och erkänner den palestinska staten, säger Aida Touma, medlem av Demokratiska fronten för fred och jämlikhet och det israeliska kommunistpartiet. "Vi är här för att visa att vad Netanyahu presenterade i sitt tal till kongressen, det utgör bara den nationella högern extremistiska regering."

"Naturligtvis, även vi är här för minnet av vad som hände för 44 år sedan: ockupationen av Västbanken och Gaza och den fortsatta ockupationen, sade Touma, redaktör och chefredaktör för Israels enda arabiska dagligen Al-Ittihad . "Det (finns mer stöd) än det är här i dag: tusentals fler israeler stöder inrättandet av en palestinsk stat vid sidan av en israelisk stat."

Medlemmar av Taayush, Hadash, Peace Now, Meretz, Breaking the Silence, och Sheikh Jarrah Solidarity Movement upp palestinska och israeliska flaggor, skyltar kritiserar Netanyahu, varningar av egyptisk stil revolution, och minnas An-Naksa, eller i slutet av 1967 krig. Alla fördömde öppet den hållning Netanyahu tog innan den amerikanska kongressen förra veckan - många såg det som flagrant sabotage mot fred.

"Efter talet var vi chockade - vi insåg att han återfört saker Israel redan enats om som östra Jerusalem och den militär närvaro längs Jordanfloden, säger Alon Liel, Israels förre ambassadör i Sydafrika och generaldirektör för både utländska frågor och ekonomi och planering ministerier. "Med sin ståndpunkt, skulle vara dumt av palestinierna komma till samtal - det skulle vara frustrerande och (kanske) farligt. Vi insåg erkännande var det enda spel. "

Tillsammans med andra israeliska politiker och intellektuella, hade Liel undertecknat en skrivelse med önskemål om europeiska demokratiska staterna att stödja ett fullständigt erkännande i september av den palestinska staten. När nu Obamas administration synes stå bakom Netanyahu efter hans kongresstal sade Liel brevet var till att inrikta nästa stora inflytande på Israel-Palestina frågor. Som Israels största handelspartner, skulle europeiskt erkännande kombinera med sydamerikanska, afrikanska, Mellanöstern och Sydostasien stöd överväldiga Israel internationellt och kanske hjälpa den inhemska vänstern verka för en förhandlad fred.

"Denna demonstration inväntar  Europas regeringar och FN och säger - gå vidare, gå vidare, erkänn en palestinsk stat," Liel sa. "Utan en palestinsk stat inte skulle finnas någon judisk stat. Utan den är vi förlorade. "


Översatt i all hast av Egon B syftningfel kan förekomma jag hänvisar till originaltexten här : Palestine Monitor- Five thousand Israelis march to recognize Palestinian state

Om demonstrationen i tidningen Haaretz

Jag tycker det känns hoppfullt att det finns israeler som förstår att en Palestinsk stat inte är ett hot mot Israel.

Läs även andra bloggares åsikter om
Dagen -Palestinier planerar storma israeliska gränsen

61 kommentarer:

 1. Antigen översätter du korrekt eller hämtar original text!
  "Denna demonstration närmar Europas regeringar och FN och säger.."
  'Denna demonstration inväntar Europas regeringar och FN och säger - gå vidare, gå vidare, erkänna en palestinsk stat,..

  Märkligt att du kan häva ur dig så banala kommentarer;
  "Jag tycker det känns hoppfullt att det finns israeler som förstår att en Palestinsk stat inte är ett hot mot Israel."

  Israeler har alltid förstått och velat ha fred med en Palestinsk stat jämsides Israel, det kunde ha varit en verklighet om inte Yitzhak Rabin blev skjuten (november 1995) av en högerextrem israel, Yigal Amir, efter ett möte till stöd för fredsavtalet på Kings of Israel torget i Tel Aviv, Yigal Amir har även dödat chansen till fred!

  Israeler har inte ändrat sin åsikt om fred med en Palestinsk stat jämsides Israel, det är statsmakten som har ändrat sig!

  Vi får avvakta till nästa val i Israel, då kanske har israelerna en ny statsmakt i Israel som inte torpederar det Yitzhak Rabin kämpade för!

  SvaraRadera
 2. Hmm. Undrar när vi får se en demonstration i Ramallah med 5,000 palestinier som kräver ett erkännande av Israel som en judisk stat!

  Kanske 5,000 är att ta i i överkant. Men 500 då, eller bara 50. Nähä, inte ens 5 verkar det som.

  G. Tikotzinsky

  SvaraRadera
 3. Till GT. Din jämförelse haltar. israeler måste fortfarande demonstrera för att deras stat skall erkänna ett Palestina inom 1967 års gränser. Palestinierna har redan gjort detta. Men nu ställs ytterligare krav på dem.

  Citat "Palestinierna avfärdade omedelbart kravet, precis som man gjort flera gånger tidigare. Palestiniernas chefsförhandlare Saeb Erekat anklagade Netanyahu för att ”spela spel”.

  Att erkänna Israel som en judisk stat kan låta som ett beskedligt krav, men berör i själva verket kärnan i hela konflikten. Enligt palestinierna är orden ”judisk stat” diskriminerande mot den arabiska minoriteten. Dessutom skulle det innebära att hundratusentals palestinska flyktingar kan förlora rätten att återvända hem, skriver Jerusalem Post." slut citat

  Tänk om israelerna redan hade accepterat ett Palestina inom 1967 års gränser, men palestinierna insisterar på att israelerna skall acceptera en islamistiskt republik för en fredsuppgörelse?

  SvaraRadera
 4. Jerry , jag ändrade ordet du störde dej på. Men nästa gång du kommenterar här vill jag har för och efternamn på dej Ditt googlekonto säger inte mycket om vem du är.
  § 11 – Anonyma inlägg undanbedes,om du har en åsikt våga stå för den med ditt namn.

  SvaraRadera
 5. § 11 – Anonyma inlägg undanbedes,om du har en åsikt våga stå för den med ditt namn.

  SvaraRadera
 6. Egon: "...men palestinierna insisterar på att israelerna skall acceptera en islamistiskt republik för en fredsuppgörelse?..."

  Egon, jämställer du judisk med islamistisk? Det har ju hela tiden handlat om judisk vs arabisk.

  SvaraRadera
 7. Svar "judisk vs arabisk"

  Judisk är en religion, arabisk ett folk

  SvaraRadera
 8. Visst tyckte jag att det kändes bra när jag i direktsändning såg Netanyahu lägga fram sina uppfattningar och få stående ovationer från de församling som nyss fått höra Obamas svek mot tidigare USA-hållning. Ändå är det bara att konstatera att endast Gud själv kan bevara sitt egendomsfolk från att kastas i havet av hatiska islamister.

  SvaraRadera
 9. Judar är ett folk som kan vara religiösa eller sekulära. Araber är ett folk som kan vara kristna, muslimer, och säkert medlemmar av andra trossamfund.

  Du använde ordet "islamister" vilket är en benämning på politisk extrem islam. Därför opponerade jag mig.

  I grunden har det hela tiden handlat om araber vs judar och bådas rätt till land. Min ådsikt bara, rätta mig, någon insatt, om jag har fel. Palestinaaraber kallas nu palestinier. Men de skulle själva inte förneka att de är araber.

  Anna Roth

  SvaraRadera
 10. A-K Roth har rätt med att ifrågasätta "Tänk om israelerna redan hade accepterat ett Palestina inom 1967 års gränser, men palestinierna insisterar på att israelerna skall acceptera en islamistiskt republik för en fredsuppgörelse?"
  Ditt "Tänk om.." beskriver just det som Hamas vill - en islamistiskt republik! Där har du kristallklara skillnaden mellan PLO och Hamas!

  Islamistisk republik kan du även skapa i Sverige!
  I MÖ handlar det om judar vs araber.

  Du skriver om "judisk vs arabisk" att judendomen är en religion, arabisk ett folk - ett folk med olika religioner, inte minst arabiska judar eller kristna araber!

  Du vill att nästa gång jag kommenterar här ha för och efternamn på mig, mitt googlekonto säger allt du behöver veta om mig.
  Mitt googlekonto är inte pseudonym! Dessutom väljer jag medvetet att inte ha uppföljningskommentarer.

  Det är inte mycket man vet om dig, så
  Egon Xxxx...
  "Om mig
  Namnet är hämtat från Matteus evangelium kap. 25:34-46 där Jesus betonar vårt ansvar för våra medmänniskor som är i behov av vårt stöd. Bloggen DRIVS av Egon"..?

  SvaraRadera
 11. Ulf Stenlund välkommen till min blogg, men tyvärr delar jag inte din uppfattning. Men välkommen att fortsätta att kommentera och debattera.

  SvaraRadera
 12. Ulf Stenlund6 juni 2011 16:55

  Bästa A-K Roth
  Det var medvetet jag skrev islamister. Jag tror inte att vanliga muslimer och inte heller kristna araber skulle göra ett sånt illdåd. De islamister som offentligt sagt sig vilja utföra denna typ av brott mot mänskligheten är mullorna och presidenten i Iran. De lokala islamisterna Hamas verkar inte heller dra sig för illdåd.

  SvaraRadera
 13. Ulf Stenlunds påstående "..Ändå är det bara att konstatera att endast Gud själv kan bevara sitt egendomsfolk från att kastas i havet av hatiska islamister." är inte att ta på allvar.

  Det bara att konstatera att trots allt det är israelerna själva som skall se till att inte kastas i havet.

  SvaraRadera
 14. Ulf, mitt inlägg var riktat till Egon som verkar använda "islamistisk republik" som nån sorts motpol till en judisk stat. Motpolen till judisk stat är snarare palestinsk eller palestinaarabisk stat.

  När jag skrev det fanns inte ditt inlägg ännu i bloggen;"du" är alltså Egon.
  Det blev komplicerat.

  Men naturligtvis är Hamas en islamistisk organisation med jihadistisk inrikting.

  SvaraRadera
 15. Ulf Stenlund6 juni 2011 22:55

  Bäste Egon
  Tack för din välkomsthälsning. Vi har ju ibland bytt lite åsikter på kolportörens blogg så jag är medveten om att vi tycker olika. Man ska ju inte göra mannamån men jag måste erkänna att jag gjort mig skyldig till detta. Jag har helt enkelt skippat att följa din blogg just pga att våra uppfattningar tycks vara så olika.

  Vid "Shalom över Israel" konferensen i Hålland helgen som gick fick jag reda på din anknytning till den församling jag tillhörde -69 till -72. Plötsligt blev ett samtal mycket intressantare. Rimligen har vi samma grundvärderingar i andra frågor. Min ambition är att hålla en hovsam ton i samtalet trots att jag tror att Israel är ett land som Gud själv tilldelat judarna.

  SvaraRadera
 16. @ A-K Roth - "Motpolen till judisk stat är snarare palestinsk eller palestinaarabisk stat." är DELVIS korrekt.

  Judisk stat blir det om extremt religiösa (partierna) lyckas att öka sin maktställning i Israel - låt oss hoppas att de gör det inte.

  Israel har i de senaste 40 åren varit gisslan av de religiös partierna, oavsett om det var vänster eller höger partier som vunnit valet.

  De saknade ALLTID en egen majoritet - som resulterade i att religiösa partiet hade vågmästarroll!

  När det gäller araberna så beror det helt enkel på vem som styr palestinska folket.

  När Hamas bildades så blev komplicerat samt kristallklart att Hamas är ett hinder - deras mål är ju att radera staten Israel!

  Hamas långsiktiga mål är att utplåna staten Israel och ersätta den med en palestinsk stat omfattande nuvarande Israel, i deras stadgar hitta du bland annat "vår kamp mot judarna är mycket viktig och mycket allvarlig"!

  Vidare kan du läsa i artikel 11 i Hamas stadgan:
  "Strategin för Hamas: Palestina är en islamisk Waqf
  Den islamiska motståndsrörelsen anser att Palestina har varit en Islamisk Waqf över generationerna och fram till uppståndelsens dag, ingen kan avstå från det eller en del av den, eller överge den eller en del av det. Inget arabiskt land eller summan av alla arabiska länder, och inga arabiska kung eller president eller dem alla i den sammanlagda, har den rätten, och inte heller har den rätten varje organisation eller summan av alla organisationer, oavsett om de är palestinska eller arabiska, eftersom Palestina är en islamisk Waqf över alla generationer och till Återuppståndelsens Dag. Vem kan förutsätta att tala för alla islamiska generationer till Återuppståndelsens Dag? Det är en ställning [av marken] i islamiska Sharia, och det är liknande för alla länder erövrat av islam med våld, och gjorde därmed Waqf landar på deras erövring, för alla generationer av muslimer tills Återuppståndelsens Dag. Detta [norm] rått sedan befälhavarna i den muslimska arméer avslutade den erövring av Syrien och Irak, och de frågade Kalif av muslimer, 'Umar ibn al-Khattab, för hans syn på det erövrade landet, om det skall vara partitionerad mellan trupperna eller vänster i besittning av dess befolkning, eller på annat sätt. Efter diskussioner och samråd mellan de kalifen av islam, 'Umar ibn al-Khattab, och Companions av Allahs budbärare, att fred och bön med honom, bestämde de att marken bör förbli i händerna på ägarna att dra nytta av den och från dess rikedom, men kontrollen av marken och själva borde vara utrustad som en Waqf [i all framtid] för alla generationer av muslimer tills Återuppståndelsens Dag. Äganderätten till marken av ägarna är bara en av nyttjanderätt, och detta Waqf kommer att uthärda så länge som himmel och jord sist. Alla demarche i strid mot denna lag av islam, när det gäller Palestina, är grundlösa och reflekterar över sin förövare."

  Hamas övertygelse att DE har rätt skiljer sig inte mycket från vad Ulf Stenlunds tror; "Min ambition är att hålla en hovsam ton i samtalet trots att jag tror att Israel är ett land som Gud själv tilldelat judarna."

  Hur tusan kan man få fred med sådana ideologier?

  SvaraRadera
 17. Man kan säga att det är propaganda, men trots allt bilderna säger ALLT!
  Palestiniernas föreställningar för världen media....
  http://youtu.be/t_B1H-1opys

  SvaraRadera
 18. Till Jerry, jag har tidigare uppmanat dej att använda för och efternamn. Som andra måste göra ditt google-konto talar bara om att du är Jerry Kön: Man Plats: Sverige

  Jag har utelämnat mitt efternamn med hänsyn till personlig säkerhet, men jag har en e-postadress så det går att komma i kontakt med mej.
  Om du vill kommentera här komplettera med din e-post, annars är jag orättvis mot de övriga.

  § 11 – Anonyma inlägg undanbedes,om du har en åsikt våga stå för den med ditt namn.

  SvaraRadera
 19. Jerry, när jag säger "judisk stat" menar jag naturligtvis ett hemland för det judiska folket, inte att landet ska styras av ultrareligiösa eller diskriminera mot andra religioner liksom görs i många muslimska länder.

  Men som du kanske vet är detta med ett judiskt hemland, med ett helt realistiskt krav att landet erkänns som judiskt, alldeles för provocerande för många. I en värld full av nationalstater argumenterar man emot enbart den stat som bildades som judiskt hemland. Läs gärna

  http://www.newsmill.se/artikel/2011/06/06/handlar-en-palestinsk-stat-om-att-r-tta-till-en-or-ttvisa

  Många israeler och judar stöder nog en palestinsk stat för precis samma ändamål, ett hemland för palestinaaraber, aka palestinier numera. Jag gör det själv. Men de grupper som driver hatpolitik och inte vill leva i fred sida vid sida med Israel borde avväpnas, göras icke-relevanta så att fredsprocessen kan fortsätta i god tro. I stället ser man svenska aktivister antingen ignorera hotet eller ge dem uppmärksamhet och politiskt stöd.

  Anna Roth

  SvaraRadera
 20. Anna Roth, "..inte att landet ska styras av ultrareligiösa eller diskriminera mot andra religioner.."

  Sanningen är värre än du vågar tro på.
  Om du har nya och gamla testamentet med dig i skolan, så river läraren den nya testamentet ur boken - så pass mycket tolerans för religionsfrihet har lärare i den statliga skolan!

  Det är en tradition att inrikesministeriet posten innehavs av de religiösa partierna...

  Tänk om man verkligen kunde avväpna de grupper som bedriver hat politik, än så länge står det också på min önskelista!

  SvaraRadera
 21. Kan inte riktigt förstå varför israellobbyn kräver att palestinierna ska avkrävas ett erkännande av Israel som en "judisk stat".

  Ni brukar ju alltid annars framhålla Israel som ett land där alla människor har samma rättigheter oavsett etnicitet/religionstillhörighet. Varför ska då ett erkännande av staten avges som exkluderar 2 av de 7 miljoner invånarna som inte råkar kvalificera för religionen/etniciteten, verkar lite inkonsekvent tycker jag.

  Alltid annars brukar ju dessutom erkännanden av länder inbegripa att man erkänner att folket på en viss plats har bildat ett land och att dess invånare suveränt bestämmer stats och styreslskick över sitt land. Så är ju exempelvis Sveriges erkännande av Israel (och alla andra länder i världen) utformat och ingen människa av sunda vätskor skulle väl komma på idén att vi exempelvis skulle förbehålla vårt erkännande av Bhutan att landet fortsätter vara buddistiskt?

  "Motpolen till judisk stat är snarare palestinsk eller palestinaarabisk stat" antyder ju att skribenten ser det judiska som en etnicitet. Man kan ju då i sitt stilla sinne undra vad som händer om en arab (med kristen eller muslimsk religonsutövning) konverterar till judendomen. Upphör hans originaletnicitet att gälla när han/hon byter religion, är han/hon inte längre arab längre?

  SvaraRadera
 22. @ Bulten i Bo
  Vilka individer hos 'Dessa mina minsta bröder' klassar du som "israellobbyn"?

  De ENDA som kan ställa kravet att palestinierna skall krävas ett erkännande av Israel som en "judisk stat" är Israel!

  Följande text; "Man kan ju då i sitt stilla sinne undra vad som händer om en arab (med kristen eller muslimsk religonsutövning) konverterar till judendomen." bevisar att du är INTE medveten att befolkningen i Israel består i stor utsträckning av ARABISKA judar - askenasiska judar (orientaler).

  Enligt dig brukar erkännanden av länder inbegripa att man erkänner att folket på en viss plats har bildat ett land och att dess invånare suveränt bestämmer stats och styreslskick över sitt land.

  Hur är det då med Iran?
  Ariernas land kallades Iran/Persien.
  1 april 1979 förverkligade Khomeini sin dröm. I en folkomröstning omvandlades Iran till en islamisk republik!
  Konsekvenserna av ombildning till en islamisk republik är ju kända för oss...

  Drygt hälften av Irans befolkning är perser.
  Vidare finns det bland annat armenier, azerer, kurder, turkmener, araber.
  Det finns ytterligare andra folkgrupper såsom gilanier, mazarandanier, lurer, balucher, mongoliska aimakstammar och Iranska Judar(!).
  Det finns även Iranier av afrikansk ursprung i syd samt Iranier med delvis europeiskt ursprung i norr.

  Om vi skall godkänna din förklaring om religion/etnicitet så kan man fråga sig om dessa folkgruperingar är inte längre Perser/Iranier?

  Du är väl medveten om Iranzamin, eller?
  Sedan början av 2000-talet har paniranismen* / Iranzamin fått alltmer fotfäste bland vanliga iranier som en konsekvens av den islamistiska diktaturen.
  (*Stor-Iran)

  SvaraRadera
 23. Jag förstår inte vart du vill komma, Jerry. Jag förstår inte varför elever i Israel ska ha mer än sin Torah på hebreiska med sig till skolan, om de nu har det, annat än i religiösa skolor. I kristna eller muslimska skolor i Israel har de andra böcker med sig, antar jag, eller så håller man det religiösa i kyrkor, moskéer eller synagogor enligt familjens önskningar. Jag tror israeliska elever har annat att göra, språk, vetenskap, matematik, musik, etc. i den vanliga skolan och att religionsundervisning troligen blir som i Sverige. Men jag har inte studerat detta närmare.

  I den hebreiska Torahn finns ju inte NT så ingenting behöver rivas ut om någon nu skulle få för sig att riva. Finns det NY på hebreiska??? Jag förstår alltså inte. Kanske någon som har skolbarn i Israel kan upplysa. har någon utomstående fått för sig att skicka en västerländsk bibel med GT/NT till en yeshiva?

  Min poäng, om jag nu har nån, är att Israel är ett sekulärt samhälle, men är en judisk stat (med judiska helgdagar), i vilken ortodoxien har ett, ska vi säga, övertag på vilken sorts form av judism som praktiseras. Alltså, det är lite bedrövligt för kvinnliga rabbiner, reformerta och konservativa församlingar, vigslar etc. But that's another story.

  Mvh,

  Anna Roth

  SvaraRadera
 24. Jerry, för mig personligen är det naturligtvis en självklarhet att alla homo sapiens oberoende av DNA-basparsfölljd kan ansluta sig slash konvertera till alla jordens religioner, inklusive judendomen. Min fundering i frågan var riktad till A-K Roth som satte en motsats mellan "judisk" och "arabisk" och jag önskade se henne utveckla hur denna motsättning såg ut. Jag tackar sålunda dig för att så tydligt illustrerade min poäng.

  ("i stor utsträckning", hm, med min matematik får man det till att om dessa arabiska judar skulle uppgå till en numerär överstigande 1.5 miljoner skulle man kunna addera dessa med de 2 miljoner kristna/muslimska araberna och få att Israel egentligen är en "arabstat". Men så är det väl inte, eller?)

  Samma sak vad beträffar Iran, naturligtvis ska Sveriges och övriga världens erkännande av landet vara oberoende av vilket styrelskick som för tillfället råder i deta land. Detta får med sig fördelen att när landet väl intar en religionsneutral konstitution (landets judiska minoritet diskrimineras då inte av författningen) behöver inte Sveriges erkännande av landet göras om, så som hade varit fallet om vi (analogt med vad vissa av de mkt Israelvänliga skribentern verrkar vilja se), avgivit ett erkännande av staten förbehållet att den förblir islamisk.

  SvaraRadera
 25. Det finns motparter judisk/palestinsk, judisk/arabisk, när man betraktar folkgrupperna i närområdet och det finns judisk/kristen vad gäller religion, judisk/muslimsk likaså. Det är en fråga om att kunna se nyanser och att allt inte alltid följer en mall i svart/vitt.

  Den palestinska/arabiska (folkgruppen) strävan efter ett hemland kan jämställas med den judiska (folkgruppens). Därför, om Israel som den judiska folkgruppens hemland, accepterar och erkänner en palestinsk/arabisk stat som arabisk eller palestinsk, då borde den arabiska/palestinska kunna acceptera och erkänna Israel som judisk statsbildning. De borde i fredens skull vilja göra detta fuor det är viktigt för en varaktig fred att parterna accepterar varandras existens till fullo.

  Anna Roth

  SvaraRadera
 26. men är en judisk stat (med judiska helgdagar)

  Äntligen lite substans i debatten, president Mahmoud Abbas åläggs alltså med sitt erkännande av staten Israel som judisk respektera att detta lands invånares rätt att fira judiska helgdagar.

  Personligen tycker jag dock att just denna fråga borde vara en intern israelisk angelägenhet som utländska presidenter inte ska lägga sig i. Men gäller frågan en sådan bagatell tror jag möjligheterna till kompromisser är mycket goda.

  SvaraRadera
 27. Var ska dom arabiska judarna bo enligt din uppdelning då, A-K Roth? Bland sina etncitetsfränder (dvs araberna) eller bland sina religionsfränder (judarna)?

  Och hur man än drar gränserna så kommer ju det att bli minoriteter som hamnar i den andra staten. Är det då verkligen så vidare värst klokt att definiera staterna utifrån religioner (islamisk och judenisk) och därigenom bygga in en diskriminering av minoriteterna?

  SvaraRadera
 28. Anna Roth, du skriver; "Jag förstår inte vart du vill komma, Jerry.".

  Jag vill inte komma till annat än att informera dig om FAKTA.
  Jag enbart berättar hur det är i STATLIGA skolorna, inte i religiösa skolor!
  Så mycket respekt för andra trosbekännelse...

  När jag läser det du skrev 8 juni 2011 14:09, kan jag endast anta att den informationskällan du har är antigen det du har läst, eller hört någon berätta för dig.

  Medan i landet kan folk med annan trosbekännelse begravas på svenska kyrkogårdar, så kan inte folk med en annan trosbekännelse begravas på kyrkogårdar som judarna är begravda!

  Du kan tror mig 100% att det är verkligheten i Israel.

  SvaraRadera
 29. Bulten i Bo - du har ingen aning hur korrekt är din "hm, med min matematik får man det till att om dessa arabiska judar skulle uppgå till en numerär överstigande 1.5 miljoner skulle man kunna addera dessa med de 2 miljoner kristna/muslimska araberna och få att Israel egentligen är en "arabstat". Men så är det väl inte, eller?)"

  Det är nämligen så att befolkningen i Israel består i stor utsträckning av askenasiska judar (orientaler), rätt enkelt på grund av traditionen att ha minst 4 barn...
  Så är inte fallet hos sefardiska judarna (europeiska) där håller man sig till svensk tradition...

  Undantaget hittar man bland de ultraortodoxa judarna.
  Alltså därför ökar antalet judiska extremister som drömmer om stor Israel och har Ulf Stenlunds bild av Israel.
  Han tror att Israel är ett land som Gud själv tilldelat judarna, inte att FNs Generalförsamling (UNGA 181) hade röstat igenom att dela det brittiska mandatområdet Palestina i en judisk och en arabisk.
  Det var David Ben-Gurion som utropade Staten Israel den 14 maj 1948!

  SvaraRadera
 30. A-K Roth skriver:
  "Därför, om Israel som den judiska folkgruppens hemland, accepterar och erkänner en palestinsk/arabisk stat som arabisk eller palestinsk, då borde den arabiska/palestinska kunna acceptera och erkänna Israel som judisk statsbildning."

  Är det inte så att palestiniernas regering, Arabförbundet, USA och hela världen (undantagandes Hamas som är ett parti) de facto erkänner Israel av 1967 års linjer med överenskomna landbyten? Varför kan då inte Israel och USA erkänna Palestina av - nu upprepar jag mig - 1967 års linjer med överenskomna landbyten?
  På nåt sätt haltar det...

  SvaraRadera
 31. Stig Strömbergsson - himmelriket kommer om Israel accepterar och erkänner en palestinsk stat även om benämningen palestinier användes vid sekelskiftet för alla folkslag som levde i dagens Israel (inklusive västbanken).
  Då tyckte araberna inte om att kallas för palestinier!
  Araberna (muslimska) uppfattade detta som en FÖROLÄMPNING att jämställas med judarna....

  Hur som helst en palestinsk stat borde accepteras samtidigt som ett erkännande av Israel från den arabiska sidan.

  Undantaget ÄR Hamas som har målet att bilda en islamistiskt republik!
  Där har du kristallklara skillnaden mellan PLO och Hamas!

  Du frågar; "Varför kan då inte Israel och USA erkänna Palestina av - nu upprepar jag mig - 1967 års linjer med överenskomna landbyten?"

  Svaret är enkelt...
  Hamas är ett hinder - deras mål är ju att radera staten Israel!
  Därför har EU, Israel, USA och andra länder stämplat Hamas som en terrorist organisation.

  Hamas långsiktiga mål är att utplåna staten Israel och ersätta den med en palestinsk stat omfattande nuvarande Israel, i deras stadgar hitta du bland annat "vår kamp MOT JUDARNA är mycket viktig och mycket allvarlig"!

  Vidare kan du läsa i artikel 11 i Hamas stadgan:
  "Strategin för Hamas: Palestina är en islamisk Waqf
  Den islamiska motståndsrörelsen anser att Palestina har varit en Islamisk Waqf över generationerna och fram till uppståndelsens dag, ingen kan avstå från...".

  Vi får avvakta och se vad som händer med försoningsuppgörelsen mellan Hamas och PLO.
  Personligen har jag SVÅRT att tro att det blir friktionsfria förhållande mellan parterna.

  Snart skall de hålla val, vi får vänta på valresultatet.

  SvaraRadera
 32. Ulf Stenlund9 juni 2011 12:37

  Bäste Jerry
  Att jag anser att Gud själv lovat judarna Eretz Israel innebär inte att jag anser att Israel ska upphöra att vara en demokratisk stat. Tvärtom framhåller jag gärna att Israel faktiskt är mellanösterns enda demokrati. Detta har ju i dessa dagar blivit övertydligt. En islamistisk stat med sharialagar gör judar och kristna till andra klassens medborgare. I dagens Israel sitter araber i knesset.

  När Transjordanien ockuperade Jerusalem efter Israels självständighetskrig drevs judarna ut ur gamla stan och synagogorna där revs. Judarna fick inte tillträde till deras heligaste plats, Västra Muren. När Israel erövrat Gamla Jerusalem lät man araberna behålla överhögheten för Tempelplatsen. Israel är faktiskt en garant för att muslimer, kristna och judar har tillträde till sina respektive heliga platser.

  SvaraRadera
 33. BiB: Nej, BiB, du läser in vad som inte står om vad Abbas åläggs visavis helgdagar. Du lägger din egen tvist på saken. Inte seriöst debatterande. Detta om helgdagar var en "aside" i ett snabbförsök att reda ut ett begrepp.

  Vidare, "...Personligen tycker jag dock att just denna fråga borde vara en intern israelisk angelägenhet..."

  Om så vore! Men folk lägger sig i. Det går så långt att somliga år efter år kverulerar om vilka som är judar enligt bästa ogina konspirationsteorier. Låt människor själva bestämma vilket folk de tillhör. Den sortens dumheter hör folkhatare till.

  Stig: "...Varför kan då inte Israel och USA erkänna Palestina av - nu upprepar jag mig - 1967 års linjer med överenskomna landbyten?..."

  Israel och USA har accepterat en palestinsk statsbildning iom Palestinska Myndighetens upprättande 1994. Tanken har hela tiden varit att 67 års linjer ska vara utgångspunkt till förhandlingar om säkra försvarbara gränser, med landbyten.

  Hela tiden finns ett framtida Palestina där som hemland för palestinska araber. A homeland for Palestinians har varit ett mål, ett begrepp. Motparten är naturligtvis Israel som varande judarnas hemland. Enkelt?

  PM gör en mycket stor sak av att INTE erkänna den judiska staten som judisk stat, samtidigt som man för ut att ett nybildat Palestina ska vara palestiniers hemland och - fritt från judar.

  Det faktum att många terrorgrupper har svurit att demolera den judiska staten, med retorik som specifikt gör judar till fiender, spelar också in plus den inte så lite upprörande saken att ett av de främsta terrorgrupperna sitter i regeringsställning, Hamas!

  Vore det inte ett steg framåt att båda parter accepterar och erkänner varandras länder högt och tydligt som de respektive nationalstater de är i bästa kung Solomon-stil?

  Ser palestinavänner det som "cruel and unusual punishment" att kräva att PM erkänner Israel som judisk stat?

  Jerry: Om du ger källa till händelser du talar om kanske jag kan förstå bättre. I vilket fall är min åsikt, och det är bara en åsikt, att i Israel läser man GT på hebreiska. Jag hoppas statliga skolor där läser OM religion snarare än predikar religion. OM någon lärare rev sönder NT var det fel.

  Om Ashkenazi vs Sephardim: Majoriteten judar i Israel tillhör idag Sephardim, judar från Spanien, Mellanöstern/Asien och Nordafrika. Uttalet på hebreiska följer helt den sephardiska traditionen.

  Anna Roth

  SvaraRadera
 34. Jerry!

  Det är ju så att det finns israeliska krafter som inte vill erkänna Palestina inom 1967...osv. Bosättarna är sådana till exempel sådana krafter som Israel låter hållas, till och med uppmuntrar.

  Trots detta - alltså "sina Hamas" - har Israel USA:s och världens erkännande. Varför då inte Palestinsk stat i september, så att hältan botas?

  SvaraRadera
 35. Stig, jag slutar aldrig att förvånas: Du skriver faktiskt att bosättare är Israels motsvarighet till Hamas: "... alltså "sina Hamas"..."

  Ska man skratta eller gråta? Vet du nånting jag inte vet? Somliga ställer till en massa besvär och trakasserar palestinier. Är de inte mer som i samma liga som stenkastande ligister på andra sidan? Att de fått hållas är fel; att de stoppas utmärkt. Att de skulle vara mordinriktade terrorister, det var en nyhet, utom gruppen kring Baruch Goldstein förstås. Men du skriver "bosättarna" och syftar därför på allihop.

  Bosättare i Itamar var de som gick tillsammans och räddade livet på en palestinska och hennes ofödda barn, räddade båda till till livet till alla(!) parters glädje, medan de sörjde familjen Fogel som slaktats samma vecka. Hamas firade när de med uppsåt lyckades träffa en väl märkt skolbuss och fick ihjäl en pojke. Vet du vad Hamas sysslar med?

  Skakar på huvudet...

  Anna Roth

  SvaraRadera
 36. Och fortfarande får man inte veta vad ett erkännande av "en judisk stat" innebär som inte medföljer ett traditionellt statserkännande.

  SvaraRadera
 37. A-K Roth!

  Jag satte "sina Hamas" inom ""-tecken!! Märkte du det??

  Skillnaden mellan dig och mig VERKAR klarna till att om det finns EN hygglig bosättare tycker du att de skall ursäktas förstås men om det finns EN hatisk Hamasare måste alla palestinier bestraffas kollektivt.
  Sådant haltar!!

  Jag å min sida tycker att alla parter i konflikten skall respekteras och behandlas med samma måttstock väl vetandes att det djävlar och änglar på bägge sidor. För att inte tala om offer...

  SvaraRadera
 38. Bäste Ulf;
  Av din text om Eretz Israel utgår jag att du tar religionen på allvar, och det ju inget fel på denna inställning.

  Israel är en demokratisk stat med sina brister, precis som Sverige.

  En islamistisk stat med sharialagar i Sverige är närmare än i Israel av helt enkla anledningen att israelerna skall se till att det kan inte förverkligas.

  Tyvärr i landet anklagas man för att ha islamofobi attityder endast på grund av att man opponerar sig sådana riksdagspolitiker som vill ha Sharia lagar i landet.
  Inte konstigt att araberna i landet konstaterar att "Malmö känns som ett arabland": http://www.youtube.com/watch?v=pHrmSTRmjyw

  Känner du till moderaten Abdirisak (M), som även är ordförande i Svenska Islamiska Förbundet, propagerar bl.a.?
  I följande länk; http://hokmark.eu/iran-och-grekland-och-bryssel/comment-page-1/#comment-1881, hittar du frågan jag ställde till Gunnar Hökmark"
  "Kan du förklara för mig hur kan det komma sig att i landet kan facket utesluta medlemmar endast på grund att de är SD aktiva, men man hör inte kritik från NYA moderaterna om Abdirisak Waberi?

  Tyvärr bidrar Nya moderaterna till populariteten av SD med att ha kvar Abdirisak Waberi (som även är ordförande i Svenska Islamiska Förbundet).

  Ni (partiet Moderaterna) placerat den extrema islamisten Abdirisak Waberi på FEMTE plats på sin riksdagslista, varpå han sedermera självklart fick en plats i riksdagen.
  Jag förmodar att hans åsikter är kända för dig, men jag bifogar följande för att påminna er om Abdirisak Waberi ideologi som enligt min åsikt skall inte införlivas hos nya moderaterna!
  http://youtu.be/wNDeeoUNvAk

  Vänstern anklagar högern för islamofobi, tror du att vänstern har politiker som har samma ideologi som Abdirisak Waberi(M) eller Mahmoud Aldebes(C) med sin KRAVLISTA?

  Se bara på hur många i landet undertecknad petitionen "STOPP FÖR SHARIA!" http://www.petitiononline.com/swsharia/petition.html.... SKANDAL!

  Att det sitter araber i knesset är ingen ny fenomen, tack och lov att de bedriver inte Hamas ideologi.

  SvaraRadera
 39. Bästa Anna Roth: Du vill förstå bättre, då skall jag förklara för dig.

  I israeliska statliga skolor läser man religion samt tolkar och födjupar sig i Tanach.

  Det är på så kallade Yeshiva (ortodox skola) som det PREDIKAS judiska religionen!

  Du skriver "Om Ashkenazi vs Sephardim: Majoriteten judar i Israel tillhör idag Sephardim, judar från Spanien, Mellanöstern/Asien och Nordafrika. Uttalet på hebreiska följer helt den sephardiska traditionen.", kan DU hebreiska?

  Javisst var det FEL av läraren att riva sönder NT ur MIN bibelexemplar!

  SvaraRadera
 40. Stig: Jag uppfattade citationstecknen som poängterande, med större emfas, eftersom du inte citerade någon, men O.K., du har tolkningsföreträde. Ickedestomindre såg jag kollektivanklagelse i dina ord, "bosättarna". Så har du omvärderat? "Somliga bosättare" kanske kan användas?

  När folk börjar skriva "skillnaden mellan dig och mig..." brukar det börja halta ordentligt:

  Stig: "...Skillnaden mellan dig och mig VERKAR klarna till att om det finns EN hygglig bosättare tycker du att de[sic] skall ursäktas förstås men om det finns EN hatisk Hamasare måste alla palestinier bestraffas kollektivt..."

  DU menar med "de" alla bosättare?

  Inget klart där inte, bara antaganden om andra: Nej, jag tycker de bosättare som begår brott ska straffas och att de som är hyggliga - och det var många, inte EN, i mitt exempel - inte ska kollektivanklagas. Och jag tror att om det finns en hygglig Hamasare så har han lämnat terrorgruppen, om han har kunnat utan att mista livet. Det har faktiskt hänt. Och jag anser inte att palestinier ska kollektivbestraffas. Det var elakt sagt.

  Om att det haltar:
  Det VERKAR som om vi borde tala om skillnaden mellan vad en hatisk bosättare tar sig till och vad en hatisk Hamas-person tar sig till eller för den delen vad en hygglig bosättare gör eller vad en hygglig Hamasaktivist gör. (släpper Gilad Shalit)

  I detta fall handlade det om en större grupp hyggliga bosättare som gav hjälp. Sedan försöker du bygga nån tes om EN hygglig bosättare vs EN hatisk Hamas-person. Gick du latinlinjen? Bara undrar.

  Man kan få migrän av mindre! Och du får börja gå med käpp! :)
  Anna Roth

  SvaraRadera
 41. Jag lyfter på hatten för Stigs utmärkta sammanfattning!
  9 juni 23.50

  SvaraRadera
 42. Ja, Jerry, jag läser lite knagglig hebreiska men mitt uttal, som är sephardiskt, sägs vara riktigt bra. Den mest utmärkande skillnaden är sephardiskt -t i i st. för askenaziskt -s i somliga ord, skorrande r i sephardiskan etc. Min lärare var israelisk judinna med rötter i Marocko. Hela landet följer sephardiskt uttal; det borde du ju veta om du gått i skola där?

  Kan du berätta om utrivningen av NT ur din bok? Gick du i skola i Israel? Hade alla elever med sig bibel med NT och revs allas ur? Läraren måste ha varit ilsk?

  Anna Roth

  SvaraRadera
 43. ”Israel och USA har accepterat en palestinsk statsbildning iom Palestinska Myndighetens upprättande 1994.”
  Svar inte alls!

  PA bildades genom Osloavtalet 1993 för att ”administrera” A-områdena på det av Israel ockuperade Västbanken/Gaza där majoriteten av den palestinska befolkningen befinner sig, under en övergångsperiod, av 5 år.
  De palestinska enklaverna var ändå totalt omgärdade av israelisk kontrollerat område.
  Osloavtalet innehåller inte ens ordet ”stat”.

  Bildandet av PA var dessutom en ren gåva till Israel, som slapp kostnaden för ockupationen, samtidigt som man fick exportförmåner till Europa.

  Att påstå att USA skulle verka för en tvåstatslösning - samtidigt som man är den som under decennier möjliggjort och försvarat den israeliska ockupationen, är minst sagt halsbrytande.


  För det andra, hur historielös får man vara egentligen?
  Att man år 2011 pratar om ”ett framtida Palestina [där] som hemland för palestinska araber” är fullständigt sanslöst.
  Någonstans 700 000 palestinska araber har/hade sina hem på områden i nuvarande Israel när man fördrevs 1948 - för bildandet en judisk nationalstat bestående av massa europeiska emigranter utan någon som helst anknytning till området.


  Jag tycker det hade varit intressant om A K Roth på ett logiskt och rationellt sätt kunde förklara vikten av att just palestinier som inte bor i Israel - ska erkänna Israel som ”judisk” stat, när inte ens alla judar som bor i Israel gör det…

  Jag skulle även vilja höra på ett logiskt och rationellt sätt på vilka grunder inkorporerandet av bosättningarna Ariel, Maale Adumim, Beitar Illit mfl skulle göra Israels gränser ”säkrare”.

  SvaraRadera
 44. Anna Roth - Any medaber ivrit shemedabrim beisrael.
  Lo ashkenazi velo sfaradi, ivrit sherak zabra (at yodat maze sabra?) medaber - ivrit shekulam yodim vemedabrim! Ivrit kemo meduberet betelevizia vebaradio.

  Bishvili jesh rak ivrit echat, mevina?

  Limadti ivrit (beMalmö) shiwim vearba ve shivim veshesh.

  Ja Anna, hängde du med?
  Jag kan härma marockanerna så de tappar hakan...
  Jag älskar marockansk falafel!

  Det är inte konstigt att hela(?!?) landet följer sfaradim eftersom det är de som har harbe kesef...

  Endast jag hade bibelexemplar med NT.
  Jag skulle tillrättavisas vad som gäller...

  SvaraRadera
 45. Guardian - vill du precisera vilken del i Stigs sammanfattning som du lyfter på hatten för?

  Det är verkligen bedrövligt att alldeles för många som yttrar sig i ämnet känner inte till att PA bildades genom Osloavtalet 1993.

  Tyvärr har du glömt... att nämna att alla som levde där vid Osmanska rikets fall kallades för palestinier, oavsett om det var turkar, beduiner, greker, judar eller araber.

  Det var i med att Theodor Herzl bestämde sig efter Dreyfusaffären att utnyttja sin respekterade ställning åt att hjälpa det judiska folket.

  Argentina tilltalade Herzl som en alternativ för att ha ett land för judarna.
  Storbritanniens erbjudande att öppna Västafrika för sionistisk immigration, accepterades inte av kongressen som beslöt att förespråka Palestina som den lämpligaste platsen för en judisk stat.

  Eftersom de östeuropeiska judarna, speciellt de ryska, drabbades av pogromer så var det omöjligt att leva kvar i Östeuropa.
  En stor massutvandring startade, först främst till USA, men också till Västeuropa.
  De rika judarna som lyckats assmilera sig i den nationella bourgeoisin var oroliga och ansåg att de fattiga östeuropeiska judarna tog antisemitismen med sig.
  Dit de fattiga judarna kom, dit kom också antisemitismen, och om invandringen till Västeuropa blev för stor skulle alltså de själva ta skada...

  På så sätt blev också den tänkta judestaten en åtgärd för att se till att de fattiga, östeuropeiska judarna, flyttade någon annanstans än till Västeuropa.

  Hur många känner till detta?

  Hur många vet att målet av de rika judarna var att de fattiga judarna skulle vara de allra första som åkte till judestaten och byggde upp det nya landet. Därefter skulle fler och fler välbeställda judar att anlända dit.

  Den framstående judisk-brittiske professorn i kemi Chaim Weizmann lyckades övertala Lord Balfour för upprättandet av Balfourdeklarationen - att den brittiska regeringen stöder förslaget att upprätta ett judiskt hemland i Palestina, dock under omständigheterna att detta inte skulle komma att påverka den i Palestina redan boende arabiska befolkningen!

  År 1917 var Palestina fortfarande formellt en del av det Osmanska riket men blev efter första världskriget ett brittiskt protektorat.
  Den 3 januari 1919 skrev han och kung Faisal I av Irak på ett fördrag mellan araber och hebréer.

  Bosättningarna Ariel, Maale Adumim, Beitar Illit mfl är resultat av ortodoxa judars dröm om Stor-Israel som det var en gång i biblisk tid...

  Alla vet vad som händer när nationalister drömmer om stor- Serbien, Stor-Turkiet, Stor-Syrien eller Stor-Iran (Iranzamin).

  Även idag det är problem med de östeuropeiska judarna, speciellt de ryska som bidrar med sådana som Avigdor Lieberman...

  SvaraRadera
 46. På min fråga om i vilken av de två separerade staterna som de arabiska judarna skulle bo i svarade A-K:

  Låt människor själva bestämma vilket folk de tillhör. Den sortens dumheter hör folkhatare till.

  Och kors i taket, just denna linje de 700 000 från israel fördrivna araberna ska ha rätt att "själva bestämma" om de vill återvända, det är ju precis den linje som jag (och palestinierna driver). Kul att vi fått med oss A-K på vår linje.

  SvaraRadera
 47. Jisses, BiB, man kan bestämma att man tillhör folket palestinaaraber eller palestinier, medan man bygger upp sitt land Palestina. Och judar kan bestämma att de är judar medan de tryggt bor kvar i det nya Palestina, såvida ingen kommer med judefritt krav. Israeliska araber kan bo kvar i Israel etc. etc. Poängen är att ingen Bulten i Bo eller annan ska bestämma detta åt dem, rasistiskt. De vet, BiB. De vet. Och nu vet du att du lämnar detta åt dem själva.

  It's over, Halleluja, it's over! No more DNA-basparsekvens! Jag tror du får en kram!

  Anna Roth

  SvaraRadera
 48. Och för alla 700 000 fördrivna araberna är det på sammma sätt som för araber som bekänner sig till judendomen (något annat vore ju apartheid)) fritt för dem att själva bestämma vilken sida av Jordanfloden som de anser att deras "hemland" ligger och välja bosättningsplats därefter?

  Ja, sannerligen, nu är det verkligen halleluja time.

  SvaraRadera
 49. Underhållande vet jag inte, men klart positivt om du (A-K) nu intagit en inställning där rätten att bosätta sig fritt på valfri plats inom Israel-Palestina området ska omfatta alla araber, alltså inte bara dom araber som konverterat till judendomen.

  SvaraRadera
 50. Guardian - Kulum chwais?

  Var vänlig att precisera vilken del i Stigs sammanfattning som du lyfter på hatten för.

  Är det ditt ansikte/huvud som är insvept i keffiyehan?

  SvaraRadera
 51. BiB, bara så du inte ödslar mer tid på nonsens med mig: Du pratar vid sidan om vad jag tog upp vilket var att människor själva vet vilken folkgrupp de tillhör: det är inte upp till dig och dina basparsekvenser. Var människor sedan vill och kan bo är ett annat ämne.

  Anna Roth

  SvaraRadera
 52. Du som gömmer sig bakom 'Guardian', laiqa Laach aljahud...

  SvaraRadera
 53. Jerry, så bra som du på hebreiska än jag inte. Jag måste slå upp ord och det går saaakta med hebreiska alef-bet. Men jag kunde beställa pizza, ani rotzah pizza pitriot, och äta gvinah, glida, salad, kafé, äta itriot som rimmar med pitriot, titta på televizia, lyssna till radio, köra oto på r'chov, sjunga hine mah tov omanaim shevet achim gam yachad och mycket mer som jag inte kommer ihåg nu. Jag kom en bit in på grammatiken med sina binjanim men det var på 80-talet och jag har glömt mycket.

  Anna Roth

  SvaraRadera
 54. Och vad är det med dig då, Jerry?

  Jag tyckte Stig beskrev A-K Roths generaliserande sätt att ”debattera” på ett träffande sätt.

  SvaraRadera
 55. Ok A-K, då utgår jag i fortsättningen ifrån att du har en apartheidsyn på problemet. Fri rätt för araber som klonverterat till judendomen att bpsätta sig var de vill medan muslimiska araber som fördrivits från västar sidan av den gröna linjen inter får återvända.

  Säg till om du skulle ändra dig, så jag vet det.

  SvaraRadera
 56. @ Guardian
  Vänligen förklara "Och vad är det med dig då, Jerry?", i vilket avsände stiftar du på?

  Din åsikt är att Stig beskrev A-K Roths generaliserande sätt att ”debattera” på ett träffande sätt.

  Min åsikt är att båda har delvis fel.

  Det är nämligen så att bosättningar på Västbanken är ett intrång i ett främmande territorium så länge som Israel inte betraktar området som annekterat av staten Israel.

  Bosättare på västbanken är en kancersvulst för araberna och israelerna, ju mer den växer ju store risk för ett drastiskt botmedel.

  Den eviga dilemma som ALLA israeliska regeringar hade och har även nu, är vägmästarerollen som de religiösa partierna utövar.
  ALLA israeliska regeringar efter Golda Meir utsattes för ”utpresning”, det var då religiös extrem höger växte sig stark och visade sitt rätta ansikte när den mördade Golda Meirs efterträdare Yitzhak Rabin 1995.

  Man kan INTE jämföra Hamas med bosättare av enkel anledning, Hamas är politisk organisation (stämplad som terrorister bland anat av EU), medan bosättare är för det mesta religiösa fanatiska INDIVIDER.

  Hamas utövar diktatoriskt styre av sina landsmän, medan bosättare är en fine i den israeliska röven (ursäkta det grova ordet).

  Jag förstår inte beskrivning av ”om det finns EN hatisk Hamasare” eller ” EN hygglig bosättare”.

  Hamas anhängare har det långsiktiga målet att utplåna staten Israel, var vänlig att peka ut EN hygglig Hamas anhängare.

  Det är alldeles för dyrt och tidskrävande att hitta de hyggliga Hamas anhängare, därför hamnar palestinier i kollektiv "bestraffning". The upper hand set the laws...

  Bosättare är hyggliga endast mot varandra, deras mål är att skapa Stor-Israel, araberna är hindret för att deras dröm blir verklighet.

  Jag ställde TVÅ frågor;
  1) Kulum chwais?
  2) Är det ditt ansikte/huvud som är insvept i keffiyehan?

  SvaraRadera
 57. Utgå inte från nånting, Bulten i Bo, Johan Byegård, speciellt inte när du inte kan använda ordet apartheid korrekt eller vet hur apartheidlagarna användes rasistiskt. Det är kränkande mot apratheids offer. Anta inte och hitta inte på.

  Vilka är det som "klonverterat" till judendomen? Har de sysslat med nån sorts genmanipulation?

  Anna Roth

  SvaraRadera
 58. Jerry, såg just att det blev bakofram här, 8 juni, 23:36, när du skrev:

  "...Det är nämligen så att befolkningen i Israel består i stor utsträckning av askenasiska judar (orientaler)...sefardiska judarna (europeiska)..."

  Därför missförstånd.

  A.Roth

  SvaraRadera
 59. Som sagt A-K, bara sig till om du vill att jag ska utgå ifrån att du har åsikten att etniska araber ska behandla lika, oavsett om de är anlutna till den judiska (s.k. "orientaliska judar") eller den isalmiska (muslimer)religionen.

  Att behandla folk olika utifrån vilken religion de har, tycker jag kan beskrivas mycket bra med ordet apartheid. Skulle någon sydafrikan bli upprörd över det rekommenderar jag att dom protesterar själva och inte låter A-K Roth vara taleskvinna för dom.

  SvaraRadera
 60. Klart du gillar Stigs beskrivning, Guardian. Men två som felar är dubbelt så fel. :)

  Då är Jerrys åsikt vettigare. Stig verkar inte fatta vad Hamas verkligen vill och står för, för egna och andra. Absolut noll insikt.

  Och Jerry, jag vet att många israeler starkt hatar bosättare. Men kancersvulst om människor? Så hur förklarar du att Itamar hjälper palestinier i nöd, om de bara tänker på sig själva? Jag är mer neutral, har ansett att det finns judar som skaffat mark lagligt och valt att bo på Västbanken, varifrån judarna rensades lock, stock and barrel. För mig är det inte viktigt att judar måste bo på VB, jag har inte gillat bosättningspolitiken, men jag är emot att göra regionen judenrein bara för sakens skull.

  Anna Roth

  SvaraRadera