19 juli 2011

Mellanöstern med nya ögon-Resetips


Jag har tidigare gjort reklam i min blogg för Gunnar Stenbäcks Pilgrimsresa till Israel och Palestina (Åtminstone en av mina läsare anmälde sig till hans resa efter mitt resetips)

Nu kom en förfrågan från Andreas Hedfors som nu dragit igång en resebyrå med meningsfulla och kloka resor till Palestina-Israel som jag vill berätta om för mina läsare:
Citat” Jag jobbar ideellt hittills och det är kort om tid tills första resan är
tänkt att gå i september eller oktober. Därför har jag sänkt priset till självkostnadsnivån 18 tkr.


MELLANÖSTERN MED NYA ÖGON
Resmål: Jerusalem, ockuperade palestinska Västbanken och Israel
Datum: 28 september - 9 oktober 2011. Alternativt 12 - 23 oktober 2011.
Deltagare: 8-12 personer
Kostnad: från 18 000 kr (Extrapris första avgången. Ordinarie pris är 22 814 kr)
Omfattning: Priset täcker svensk färdledare och lokal guide vissa dagar, flygresa tur och retur från Arlanda, lokala transporter, boende i dubbelrum, halvpension samt alla entréer.

Företagets grundare och höstens färdledare är  Andreas Hedforsär en prisbelönt frilansjournalist som levt och rapporterat i regionen för bl a SR P1 och Göteborgs-Posten. Andreas bor på Fjäderholmarna i Stockholm och arbetar för närvarande på rikstevenyheterna. Han är sedan några år en uppskattad färdledare för Världens Resor i Centralasien.  Läs mer på Kompassresor


Andreas Hedfors har tidigare varit SKR:s följeslagare på Västbanken läs : Min kompis Fadi

Läs även andra bloggares åsikter om

10 kommentarer:

 1. Resan verkar mycket intressant. Jag kanske anmäler mig trots en kollision med min högskolekurs i historia. Dock blir jag tveksam till reseledarens kunskaper när han påstår att vi ska besöka "klippan där Muhammed grundade islam". Detta är definitivt ohistoriskt. Under Muhammeds livstid lydde Jerusalem fortfarande under Bysans.

  SvaraRadera
 2. Jag är själv verksam inom samma program. Du kan få åka med mig till hösten istället Ulf om du känner dig osäker :)

  Min resa kommer att ha en liten mer ortodox prägel samt politisk med besök i bosättningar. Verklighet utan skygglappar. Ahlan wa-Sahlan

  SvaraRadera
 3. Till Markus du får gärna återkomma berätta om ditt reseprogram här

  SvaraRadera
 4. "Andra åker in till staden Jenin, vars flyktingläger länge var ett fäste för det väpnade palestinska motståndet."

  Den som kallar självmordsattentat mot civila för "väpnat motstånd" har klart och tydligt aviserat att resan handlar om politiskt nonsens. Alla tilltänkta resenärer varnas - resan är ett propagandajippo!

  G. Tikotzinsky

  SvaraRadera
 5. Jag vill minnas att Jenin kallades the "Capital of Terror" tills IDF rensade upp där 2002.
  Fortfarande sprids bland araberna lögnen om en massaker i Jenin trots att 52 araber dog, dom flesta beväpnade militanter och så många som 23 israeliska soldater eftersom IDF använde sig av infanteri enbart och inte flyg eller pansar.
  Att göra Jenin till en besöksort under en resa till Mellanöstern är mycket osmakligt med tanke på hur många självmordsdåd på oskyldiga israeler som utgick därifrån.

  Jan-Åke Westin

  SvaraRadera
 6. Propaganda jippo för vad då om jag får fråga?

  Westin, hur många oskyldiga civila israeler talar vi om?

  SvaraRadera
 7. Mellan 2000-2002 hade 30 av totalt 100 terrorattacker eller förhindrade såna sitt ursprung i Jenin.
  Så om ett besök i Jenin som huvudsakligen är känd som terroristbas för Islamiska Jihad, ingår i en Mellanösternresa så är den resan ett propagandajippo för just terrorism.

  Jan-Åke Westin

  SvaraRadera
 8. ”Jan-Åke Westin” som rapar standardiserad Israelpropaganda.

  Naturligtvis ska man besöka Västbanken och även Jenin och se de stora förändringarna som skett där – och det är inte tack vare den odisciplinerade rövarband som kallas den israeliska militären.

  Rörande påståendet om Jenin är det en partsinlaga - ”The Government of Israel has charged that, from October 2000 to April 2002, 28 suicide attacks were planned and launched from the Jenin camp.”

  SvaraRadera
 9. Bäste Westin,
  Tanken är ju att man skall se försöka att se så mycket som möjligt, upp till varje färdledare att skissa programmet även om inte detta enbart får spegla en viss sida. Jag hade på min resa tänkt lägga in ett par besök vid ett par av de mer fundamentala bosättningarna i Hebron samt ett kort besök vid Goldsteins tomb, vad skulle du beskriva min resa som propagandajippo för?

  Får intrycket av att du sitter med en mall, säger någon A så kommer du att svara C även om du inte vet vad detta innebär. Programmet Nya Spår som initierats av bla Bilda och Svenska Kyrkan har mycket lite med terrorism att göra. Finns det fler programpunkter i Andreas resa du har invändningar emot? Finns det något man hellre borde se enligt dig så är jag väldigt öppen för förslag.

  SvaraRadera
 10. Hej Egon, Ulf, Markus m fl!

  Tack för intresset, vad härligt! Du är varmt välkommen på resan i oktober, Ulf.

  Angående Muhammed och den heliga klippan - jag tänker att profeten M enligt traditionen från klippan steg upp till Gud, och vid sin återkomst började sprida läran. Det är ju därför platsen är Islams tredje heligaste. Hur tänkte du, Ulf?

  Anonym - det finns mycket att säga om den humanitära situationen och det strukturella och fysiska våldet i regionen. Följ med på resan så närmar vi oss frågorna tillsammans. Kompassresors inställning är "opartiskt och sakligt".

  Jan-Åke - se gärna min intervju med en av ledarna för det väpnade motståndet - inkl självmordsbomber - på norra Västbanken: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1637&artikel=862891

  Vår ambition är att visa upp så mycket av området och situationen som möjligt, utan skygglappar och utan att skriva någon på näsan. Samtidigt ska det bli en njutningsfull och andäktig resa, med tid till närhet och tid till eftertanke.

  SvaraRadera