20 september 2011

Palestinsk pastor- stöd oss för en Palestinsk stat


Alex Awad är palestinier, pastor i East Jerusalem Baptist Church och är lärare på Betlehem Bible College, här skriver han i  "Come and See" som är publicerad av en grupp arabiska kristna från Israel ( Nasaret). 

Varför kristna behöver stödja kampanjen för en Palestinsk stat?

Under de kommande dagarna kommer den palestinske presidenten Mahmud Abbas att i FN begära ett officiellt erkännande av Palestina som en självständig stat med full självständighetsstatus. Majoriteten av kristna och kyrkliga ledare på Västbanken och i Gaza stöder detta palestinska försök att utveckla full statsbildning i FN. Denna position drivs inte av anti-israeliska eller anti-amerikanska känslor utan snarare för att de flesta arabiska kristna tror att utan en lösning på den arabisk-israeliska konflikten har de ingen framtid i Mellanöstern. Och utan en palestinsk statsbildning, kommer det att finnas något slut på konflikten. Detta politiska kaos i Palestina och dess grannländer har fått många kristna att överge sitt hemland och söka skydd i västvärlden. Denna trend kommer att fortsätta tills det politiska kaos som växt upp upp från den arabisk-israeliska konflikten slutar.

Följaktligen västerländska kristna som är bekymrade för framtiden för kyrkan i de palestinska områdena och resten av Mellanöstern behöver stödja den palestinska strävan efter en självständig stat. Palestinierna, liksom de flesta nationer, söker ett fritt, oberoende och fredlig stat på 22% av det historiska Palestina och har redan erkänt Israels suveränitet på 78% av marken. Palestinierna har visat vilja att byta mark med staten Israel för att göra boende för vad israelerna kallar "nya fakta på marken". Dessutom är palestinierna villiga att överväga det israeliska kravet på att en framtida palestinsk stat skulle vara demilitariserat och möjliggöra åtgärder som skapar säkra gränser för staten Israel. Eftersom Mellanöstern och Nordafrika erfarenhet enorma politiska uppvaknanden, fred med palestinierna är en garanti för fred och säkerhet för staten Israel. En äkta fredsavtal kommer att ge lika mycket fred till israelerna som till palestinierna och till många av världens länder, inklusive USA. De som ber om "fred i Jerusalem" behöver, på samma gång, stödja det omedelbara skapandet av en palestinsk stat.

Kristna besudlar sitt vittnesbörd i världen när de fortsätter att stödja eller vara passiva för de kvardröjande orättvisorna i Palestina. Den israeliska regeringen vägrade att stoppa byggandet av judiska bosättningar på Västbanken för att förhandlingarna återupptas. Även när den amerikanska administrationen begärt en två månaders stopp för byggandet av bosättningar för att möjliggöra förhandlingar, ville inte den israeliska regeringen samarbeta. Nu är det israelerna som anklagar palestinier för att vägra att återvända till förhandlingarna. Hur kan man förhandla med en vän att dela en tårta då, hela tiden, vännen äter kakan? Det är inte att palestinierna är emot förhandlingar, utan snarare är de utmattade av två decennier av fruktlösa och smärtsamma gräl med israeliska ledare. Det är vår kristna plikt att bli medveten om vad som händer i politiska kretsar och på marken och sedan att ta ställning med sanningen. Kristna är inte kallade att vara moraliskt passiva och politiskt likgiltig, utan snarare att vara aktiv i att främja lösningar som kommer att leda till försoning och ett slut på lidandet för både israeler och palestinier.

En del kristna tveka att stödja den palestinska bud på stat av rädsla för att det kan resultera i att skapa en militant islamisk stat. Lyckligtvis är den rörelsen för självständig stat som driven av den mest sekulära, progressiva och icke-våldsamma gren av PLO. Av denna anledning är Hamas, den islamistiska rörelsen i Palestina inte är överens i detta steg. Faran är om den palestinska myndigheten underlåter att leverera till palestinierna en självständig palestinsk stat på grund av amerikanska och israeliska politiska manövrer, kommer inom en snar framtid den sekulära palestinska regeringen säkert falla och bara Hamas kommer att lämnas för att leda den palestinska kampen för oberoende. Detta bud inte bra för israeler, palestinier, framtida fredsförhandlingar eller för de kristna samfunden i Mellanöstern.

Kyrkan har förlorar sitt inflytande i världen om det överger sin uppgift att vara "jordens salt och" ett ljus för folken ". Må Kristi ljus i oss hjälper det palestinska folket i deras farliga väg mot självständig stat. Pastor Alex Awad Jerusalem September 18, 2011

Översatt av EB till svenska. Syftningsfel kan förekomma 

Läs originaltexten här: Come and See


Alex Awad är pastor i East Jerusalem Baptist Church och är lärare på Betlehem Bible College
jag träffade honom där okt. 2008 Betlehem-2

Mer om Alex Awad :
Alex Awad Jerusalem
Debatt kristen sionism med Alex Awad

Bygg broar inte murar


Bildkälla:Joining hands
Läs även andra bloggares åsikter om    
Dagen
Vårt Land
Dagen
Dagen-ledare
Dagen-Bör Palestina bli en egen stat?

18 kommentarer:

 1. Majoriteten av kristna och kyrkliga ledare på Västbanken och i Gaza samt ISRAEL stöder det palestinska försök att utveckla full statsbildning i FN.

  Frågan om slut på konflikten hänger i händerna på Usama Hamdan som säger: "Konflikten kommer aldrig tar slut förrän Israel upphör"!
  http://youtu.be/Wc7CUhzNQ20
  Han vill inte ge freden en chans!

  Palestinska Monetary Authority guvernör Jihad al-Wazir sade, PA skulle kunna kollapsa om USA drar tillbaka stödet, hur kan då en bankrutt stat existera?
  http://www.maannews.net/eng/ViewDetails.aspx?ID=421727

  Det är inte troligt att fredsförhandlingarna skall komma igång när Palestina har stat status som är erkänt av FN, Hamas lär stoppa sådana fredsförhandlingar. De vill inte ge freden en chans!

  I San-Remo dokumentet fick araber och judar sina territorier utstakade för att bilda en arabisk och en judisk stat, judarna accepterade men det passade tyvärr inte araberna. Varför passar det idag för araberna?

  Det resulterade då att det bildades 21 arabiska stater och en judisk stat.

  Att ge freden en chans tycks inte värdesättas av alla parter i konflikten.
  http://youtu.be/DbH8XXp3xYQ

  SvaraRadera
 2. Mycket värdefullt inlägg!!!!

  SvaraRadera
 3. Netanyahu hycklar och säger sig vilja ha en tvåstatslösning - bara inte nu. Jerry hycklar inte. Han säger rakt ut att en tvåstatslösning är otänkbar för honom. Varför spilla energi på att debattera med dem som inte vill ha fred utan bara ser till bosättarintressena och till främjandet av ett obegränsat dollarflöde in den israeliska militärbudgeten och bosättarverksamheten?

  Nils Andreasson

  SvaraRadera
 4. Jerry!
  För 149:nde gången – San Remo säger inget om någon ”stat” utan nämner ”ett judiskt nationalhem”.
  (”…in favour of the establishment in Palestine of a national home for the Jewish people, it being clearly understood that nothing shall be done which may prejudice the civil and religious rights of existing non-Jewish communities in Palestine”)

  Första gången begreppet “judisk stat” används är FN:s delnings resolution 1947– alltså nästan 30 år senare, då territorialindelning föreslogs och även accepterades av judarna!

  Inte ens då var det en judisk "nationalstat" eftersom judarna fortfarande var i minoritet - därför fördrev man den arabiska befolkningen.
  Skärp dig !

  SvaraRadera
 5. Men hur kan man begära att Judarna går med på en Palestinsk stat där de mäktigaste krafterna gör allt för att eliminera Israel? De vill själv bli erkända men kunna utrota andra. Det är ju helgalet!

  Enligt min bedömning ska Abbas bli tvungen att erkänna Israel först och sedan komma med begäran att det ska bli en palestinsk stat. Allt annat är orimligt!

  SvaraRadera
 6. Till Theodor. Hur många gånger skall vi upprepa citat"Sedan 1988 erkänner emellertid PLO staten Israel och kräver istället en palestinsk stat bredvid, som skulle omfatta Västbanken och Gazaremsan och dela Jerusalem med Israel som gemensam huvudstad ("tvåstatslösningen"). Organisationen svor samtidigt att upphöra med väpnad kamp till förmån för fredliga förhandlingar."

  SvaraRadera
 7. Men ingick inte PLO skulle strycka bort från sitt manifest uttalandet att de ville förinta Israel. Det har dock inte gjorts!

  I övrigt skulle jag vilja sig ett tydligare bevis för ditt påstående att PLO skulle uttalat sig så.
  Dessutom är väl Abbas deras ledare som ju säger helt klart att de INTE kommer erkänna Israel som stat, så i vilken värld lever du egentligen?

  SvaraRadera
 8. Tänk om "Jerry" och "Teodor" som kommentar här skulle skriva var sitt brev till den baptistpastor vars åsikter faktiskt är blogginläggets huvudsak. Ta fasta på hans resonemang, belys och argumentera. DÅ - men först DÅ - skulle deras skriverier bli intressanta.
  Så gör det!

  SvaraRadera
 9. Jag har på grund av vissa mystifikationer i bloggosfären börjar uppträda under vad som kan förefalla en anonym signatur. Varför fattar jag inte men det har nog med google-konton att göra.
  Signaturen "preacherteacher" är alltså densamme som personen Stig Strömbergsson, skolpräst och lärare vid Älvsby folkhögskola som har Svenska kyrkan som huvudman. I dessa sammanhang - liksom på min egen alt mina egna bloggar företräder jag dock inte skolan utan bara mig själv.
  PS: Det var ett gäng elever som gav mig titeln "preacherteacher". Ordet stod skrivet på en kepa jag fick i present av en avgångsklass för många år sedan. DS

  SvaraRadera
 10. Det är helt ok "preacherteacher" klickar på namn ser man att det är pastor Strömbergsson

  SvaraRadera
 11. Palestinierna har erkänt staten Israel (precis som andra länder) från och med Oslo, det nya är att Israel kräver att palestinierna erkänner Israel som "den judiska staten Israel" vilket man inte kräver av nån annan, detta tilläggskrav tolkas naturligtvis som en provokation mot landets palestinska minoritet och som ett sätt för Israel att förhala fredsförhandlingar.
  Abbas och Erkat har flera gånger sagt att man erkänner Israels rätt att kalla sin stat precis vad de själva vill. Detta nya krav är också omdiskuterat i Israel och i västvärlden där man är tveksam till idéer om religiöst eller etniskt baserade stater.

  SvaraRadera
 12. …och utöver det så erkänner inte ens alla judar boendes i Israel, staten som en ”judisk” sådan – så varför palestinier som inte ens ska bo där, ska avkrävas erkännande är fullständigt ologiskt.

  Det är som att avkräva svenskar i Skåne erkännande av Danmarks status...

  SvaraRadera
 13. Så långt jag vet har PLO fått möjligheten att få till en Palestinsk stat tidigare på 98% av Västbanken och med Öst-Jerusalem som huvudstad men det avvisades.
  När sen Arafat blev tillfrågad varför han inte ville, så lär han ha svarat: vi vill ALLT, alltså hela Israel....

  Behöver man säga mer?

  SvaraRadera
 14. Theodor vet uppenbarligen inte speciellt mycket - därför kan han gå hem och läsa på stället för att rapa standardiserad Israelpropaganda!

  SvaraRadera
 15. Till Guardian, skulle vara bra om du länkade till artikel eller dyl. om vad tidigare fredförhandlingar stupat på Citat"Så långt jag vet har PLO fått möjligheten att få till en Palestinsk stat tidigare på 98% av Västbanken och med Öst-Jerusalem som huvudstad men det avvisades" slut citat Teodor

  § 2. – Du är välkommen med din kritik riktad mot skribenterna eller de som kommenterar under artikeln, men du ska bekräfta Din kritik med fakta, bevis eller argument . Detta är grunden i retoriken. I fallet att Din kritik saknar nämnda grunder, kommer din kommentar att betraktas som irrelevant.

  SvaraRadera
 16. @ Gardian

  Det du säger kallas för maktspråk men det är inget vi som tycker annorlunda behöver bry oss om!
  Bara du vet!

  SvaraRadera
 17. Egon - naturligtvis håller jag med i sak, källangivelser är att föredra.

  Dock tycker jag att det är Theodor som ska lämna källa för sina minst sagt anmärkningsvärda påståenden om Camp David.

  SvaraRadera
 18. Nå, blev det några källor från Theodor?

  SvaraRadera