22 november 2011

US AID-stopp "straffar funktionshindrade barn på Västbanken"

20 okt 2011 Efter att palestinierna begärt FN: s erkännande av den palestinska staten, har US AID under press av USA:s kongress ensidigt och utan förvarning skurit ner finansiering för flera oberoende palestinska kristna frivilligorganisationer,  kan i dag den  Engelska kristna biståndsorganisation Bible Lands avslöja.

Denna åtgärd från den amerikanska regeringens US AID har påverkat vitala program som hjälper några av de mest behövande människor i Västbanken, inklusive funktionshindrade och andra utsatta barn.Verkställande direktör för Bibelns Lands har kallat detta beslut en skandal och grundlagsstridig.USAID har förnekat att dess budget har varit fryst, men ett antal palestinska kristna organisationer, partners Bibeln Lands, har redan påverkats negativt:

• Prinsessan Basma Centrum för Rörelsehindrade Barn på Olivberget i östra Jerusalem fick besked för två veckor sedan att US AID finansiering på totalt $ 100.000 för en bra samhällsbaserad rehabilitering för handikappade barn på Västbanken skulle inte betalas ut som utlovat. Centret verkar inom ramen för den anglikanska biskopen av Jerusalem. Bibeln Lands hade tidigare gått med på att del-finansiera denna uppsökande projekt, som ger prinsessan Basma läkare och terapeuter för att utbilda personal i närområdet för funktionshindrade barn i Ramallah, Nablus, Tulkarm och Jenin, men avledas pengar till andra projekt på Västbanken när den US AID bidraget kom överens.



• Den Betlehem arabiska Society for Rehabilitation (BASR), en lokal kristen frivilligorganisation, hade överenskommelse med US AID för finansiering av psyko-sociala insatser för utsatta och missgynnade barn, inbegripet utbildning och kapacitetsuppbyggnad för barnspecialister och öka medvetenheten om barns rättigheter och skydd av barn. US AID hade också enats om att stödja BASR strategiska planeringsprocessen. Denna finansiering har återkallats under den sista veckan utan någon förvarning eller orsak. De trodde SAID finansiering var säker men återigen fick BASR söka andra möjligheter att finansiera dessa viktiga projekt.

Ett Washington analytiker har tillskrivits USAID beslutet starkt till pro-israeliska lobbying. Lara Freedman, chef för Policy och Government Relations för amerikaner för Peace Now (APN), har sagt:
"Den berättelse som säger att odlas för månader av AIPAC (American Israel Public Affairs Committee), israeliska diplomater, och de flesta amerikanska judiska och högerextrema kristna samfundet har bestämt slagit rot. "

Kommentar till dessa rapporter, säger Jeremy Moodey, VD för BibleLands
:
"Detta är en skandal. Det kan inte finnas någon mening eller rättvisa i den amerikanska kongressen "straffa med funktionshindrade barn på Västbanken bara för att deras president varit dumdristiga nog att be om FN: s erkännande av den palestinska staten. Dessa är viktiga projekt att hjälpa några av de mest utsatta barnen och andra organisationer, inklusive BibleLands var villiga att tillhandahålla finansiering, men tog ett steg tillbaka när US AID bidrag erhölls. USA: s lagstiftare bör kanske ta en titt på sina egna åttonde ändringen, vilket garanterar proportionalitet mellan straff och brottslighet. Detta verkar ha förbisetts när det gäller handikappade barn i Ramallah och Nablus. "

Fru Maha Tarayra, biträdande chef för prinsessan Basma Center, säger:
"Detta beslut kommer att beröva så många handikappade barn på Västbanken av kvaliteten på vård de så väl behöver. Handikappade barn kommer inte att försvinna, även om USAID sparande. USA bör tänka om. "
Rima Canawati, chef för programutveckling på BASR tillade: "Vi var chockade att US AID finansiering för utveckling av program som riktar sig utsatta grupper av den palestinska befolkningen, inklusive personer med funktionshinder avbröts utan förvarning efter begäran av erkännande av en palestinsk stat i FN! Det verkar som det palestinska folket är dömda att lida orättvisor, förtryck och förnedring bara för att de kräver sina oförytterliga rättigheter. Kanske är detta en ny form av amerikanska predikade demokrati i förklädnad! "

Översatt från Engelska av syftningsfel kan förkomma se originaltexten här: US AID freeze ”is punishing disabel children in Westbank”

Länkar: The Princess Basma Centre for Disabled Children och Den Betlehem arabiska Society for Rehabilitation (BASR)

Även Israel har straffat Palestinierna  sen deras ansökan om FN medlemskap. Läs  "FN-chefen Ban Ki-Moon uppmanar Israels premiärminister Benjamin Netanyahu att släppa ifrån sig den palestinska myndighetens skattepengar och att upphöra med att bygga bosättningar i de ockuperade områdena." ur SvD

" Israeliska myndigheter rasar mot Norges utrikesminister Jonas Gahr Störe som anklagat Israel för att strypa den palestinska ekonomin " SvD

Läs även andra bloggares åsikter om
DN   GP   Skanskan  Dagen
Dagen-2  Vårt Land
Dagen-3

1 kommentar:

  1. USA säger sig vilja skydda och verka för demokrati, frihet och utveckling samt "amerikanska intressen" och "amerikans livsstil". När sådant som inlägget berättar om sker kan man nästan förstå om inte till exempel en del muslimer frågar sig om västs värderingar är så bra som en del vill få dem att tro - typ.

    SvaraRadera