7 december 2011

Bosättare och fred

Citat” Hårdföra judiska ungdomar misstänks ligga bakom en rad attacker mot palestinier och deras egendom, inklusive flera moskéer. För två månader sedan, moskén i Bedouin av Tuba-Zangariyya sattes i brand på en misstänkt "prislapps" attack av bosättarna som var arga på israelisk politik. Hela insidan av moskén gick upp i lågor, vilket orsakar svåra skador, och heliga böcker inne i moskén brändes. Graffiti med orden "prislappen" hittades på väggen i moskén. I en tidigare incident, en moské på Västbanken byn Qusra, söder om Nablus, sattes i brand i juni timmar efter att israelisk polis förstört tre illegala bosättningar i Migron. Enligt palestinska källor, anlände en grupp bosättare till byns moskén vid ca 0.30 , kastade brinnande däck mot det, och krossade flera av fönstren. ” slut citat ur Haaretz 

Finns det någon framtid för bosättare på Västbanken i en Palestinskt stat ? Knappast den typen ovan.Men bostättare som avväpnas och accepterar en Palestinskt stat kan nog tänkas få bo kvar. Lyssna på
Lyssna: "Det man hör om på nyheterna blev verklighet för oss"


Citat" En ny politisk rörelse av unga, andra generationen israeliska bosättare strävar efter nya relationer med sina palestinska grannar. De är inte bara till förmån för en palestinsk stat, de vill även leva i den.

Några bosättare ser inte sig själva som ett hinder för fred. Tvärtom - de ser sin närvaro som ett sätt att bygga nya relationer med palestinierna. De hävdar att Bosättar-frågan har den enklaste av lösningar. Varför kunde de inte fortsätta att leva i en palestinsk stat? Nachum Pachenik är en bosättare från den illegala Bosättningen Sde Boas och en av grundarna av ”the Land of Peace movement”.

"För mig handlar det inte om att hålla landet ... det handlar om att uppnå en verklig fred." Ziad Sabatin, en palestinsk medlem i "Land of Peace" vill speciellt för att komma i kontakt med bosättare eftersom det är med fienden med som freden måste byggas. "Jag har kommit till slutsatsen att terrorn leder bara till mer terror. Om du lär känna varandra, försvinner rädslan." Trots viljan finns hos båda sidor, för att bygga fred i ockuperade områden är det fortfarande en potentiellt farlig verksamhet. "Det finns människor som har mycket olika visioner om framtiden", säger judisk bosättare Assaf Harel. September 2011se You-tube: Settlers For Peace - Israel

Vårt Land


Läs även andra bloggares åsikter om  

2 kommentarer:

 1. Finner denna vinkling väldigt intressant, den ligger i helt i linje med vad jag själv hävdat. Nu ger jag inte så mycket för bosättare och kanske främst dem i Hebron vilka jag uppfattade som terrorister eller det närmaste ”judiska” extremister. Men bosättare överlag och främst de ideologiska då, dessa har jag en viss förståelse för. Självfallet är det så att dessa är ett av de största problemen för en fredlig lösning och så länge dessa får agera som de gör med mandatet de innehar kommer vi aldrig att få se någon fred.

  Men trots ovan, en viss förståelse för dem har jag, lätt att allt bara blir svart eller vitt när man talar mellanöstern. Vad gäller bosättarna möter jag dem gärna halvvägs i sina argument, det går inte att förneka den judiska kopplingen till det heliga landet. Judar liksom kristna och muslimer har lika stor rätt till landet men av dessa tre är kanske den judiska mest historisk. Jerusalem betyder mycket för oss alla tre men för kristna och muslimer har inte staden samma religiösa eller historiska mening, vi har mer politiserat vår koppling.

  Bosättare som nu vågar säga att deras kärlek till landet är större än den nationalstat eller snarare eventuella framtida nationalstat som skall styra det tycker jag är värda att få komma till tals. I grunden har de ju rätt, givetvis skall dessa i en framtida palestinsk stat garanteras sina rättigheter. Judiska invånare i en palestinsk stat är en sak, israeliska kolonisatörer är något annat. Är det ett visst land jag känner kärlek till så skall det inte spela någon roll vad det står i mitt pass. Palestina är inte nationalstaten Israel, det heliga landet har heller inget med staten Israel att göra. Hoppingivande att även vissa bosättare börjar fatta vart nyckeln till fred finns. Tanken om en jude fri framtida palestinsk stat låter helt absurd för mig, och innan någon säger det är det mycket i den judiska staten Israel som på pappret inte är en religiös stat utan en demokratisk sådan som även den för mig representerar en hel del absurditeter men tanke på att de inte alls är vad den säger sig vara.

  Ibland leker man med tanken, tänk om hela alltet kunde bli Palestina igen där alla var lika oavsett religion och att de för en gångs skull fick styras av dem själva. Utopi kanske, men Eretz Shalom absolut.

  Så tack Egon för klippet, och nu när julen närmar sig för en del, kan du inte lätta på kommentator reglerna så fler kan skriva. Nu vart man ju av med en del stollar men samtidigt är det inget drag i bloggen.

  SvaraRadera
 2. "Nu när julen närmar sig för en del, kan du inte lätta på kommentator reglerna så fler kan skriva. Nu vart man ju av med en del stollar men samtidigt är det inget drag i bloggen." Markus Haile

  OK Markus vi försöker nu kan samtliga kommentera.

  SvaraRadera