14 april 2012

Brev från Hebron-8

Inger kyrkoherde emeritus, arbetar nu som fredsarbetare på Västbanken. Hon har lång erfarenhet som fredsarbetare i det heliga landet. 

 Ockuperad av ockupationen

En svala gör ingen sommar…” skriver den israeliske författaren Adam Keller.
Sedan berättar han om den första bosättaren som slog sig ner i Hebron och hur han kom att följas av många fler. Det är 44 år sedan, palestinsk mark konfiskerades för bosättningen Kiryat Arba, som nu bebos av cirka 7000 judar. Fyra bosättningar har sedan dess etablerats i kärnan av Hebron.

För två veckor sedan kom sonen till den förste bosättaren med sin familj från USA och tvingade sig in i ett palestinskt hus, under förevändningen att han hade köpt en del av huset. Den palestinska familjen fick tränga ihop sig i en våning, medan bosättarna slog sig ner i den andra. Snabbt var militären på plats med avspärrningar för att skydda inkräktarna, vilket fick till följd att även gatan utanför huset spärrades av och skolbarnen i den intilliggande skolan fick svårt att komma fram utan att ta långa omvägar.

Som protest ockuperades några dagar senare ett palestinskt hus av palestinier och några internationella. Huset är beläget mitt emot militärförläggningen vid ingången till Old City. Husets familj hade körts ut ur huset långt tidigare, eftersom de kunde vara en säkerhetsrisk för soldaterna.
Det dröjde inte många timmar innan ett stort antal militärer kom ut förläggningen, rensade torget från alla åskådare och gick in i huset och drog ut alla ockupanterna. Några arresterades och fick sitta i fängelse några dagar, innan de släpptes ut.


Frågan var, vad ska nu hända med huset som ockuperades av bosättare? Försvarsministern, Barak, förklarade att de måste ut ur huset, medan Knesset-medlemmar samt premiärminister Netanyahu hyllade kolonialiseringen och menade att de skulle få stanna kvar. För militären blev de nya bosättarna ett problem. Mängder av fotografer, journalister och nyfikna flockades runt avspärrningarna. På tisdagen skulle tidsfristen löpa ut, då bosättarna frivilligt skulle lämna huset. Inget hände. På onsdagen, helt oväntat, togs bosättarfamiljen ut ofrivilligt ur sitt stulna bo. De försökte komma in igen men hindrades av polis o militär i ansenlig mängd, jag räknade till 58 uniformerade män och kvinnor. Nästa dag hade bosättarna barrikaderat sig mellan avspärrningen och flickskolan. De hade tagit dit stolar, bord och stora cementblock. Barnen sprang omkring och satte upp anslag och banderoller på hebreiska. På eftermiddagen räknade vi till ca 50 judar som anslöt till gruppen i solidaritet och bön, så småningom skingrades de och demonstrationen var slut.

Så kom Passover, den judiska Påsken. På morgonen kunde vi se att ett tält satts upp på andra sidan av parkeringsplatsen och under två dagar kunde vi inte gå in i området. Nu ser vi att tältet fått elektrisk belysning och att en container står uppställd intill tältet, misstänkt likt vad som brukar vara början till en ny bosättning. Runt det ockuperade huset finns avspärrningarna kvar och huset vaktas nu av militären. Denna gång för att hindra bosättarna att komma in igen.

Här har också hållits en konferens, med många tillresta internationella deltagare. När deltagarna var på väg tillbaka från lunch, utanför Ibrahimi Moskén, blev några palestinska deltagare fråntagna sina ID-kort och protester utbröt från andra konferensdeltagare. På andra sidan stod en mängd tillskyndande bosättare som skrek till poliserna, ”eliminera dem”! De hurrade och klappade i händerna när några blev arresterade och förda till polisstationen. Kalabalik utbröt, vilket har kunnat ses på olika videos och nyhetsutsändningar. Två CPTare var där och båda blev knuffade till marken av den aggressiva polisen. Tolv personer blev arresterade, men släpptes senare.
Utan de närvarande bosättarna hade säkert inget hänt, men nu ville nog poliserna visa sin styrka.

Fortsättning följer och sommaren har ännu inte riktigt nått Hebron. Ockupationen fortsätter och håller oss sysselsatta. Det har varit svalt några dagar och idag skyms solen av moln. Liksom freden.

Hebron den 14 april 2012 Inger

Foto: CNS-News

Läs även andra bloggares åsikter om  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar