22 juni 2012

Fredlig protest i Hebron

17 juni 2012 Citat” Onsdagen den 13 juni protesterade 20 palestinska, israeliska och utländska kvinnor, klädda i traditionella palestinska kläder, mot stängningen av den centrala gatan i Hebron på Västbanken. Israeliska soldater blockerade och attackerade de fredliga demonstranterna och häktade sex aktivister, varav en Malmöbo. ” ur ISM-Sverige

Läs även om händelsen i Palestine Monitor

 Jag var själv i Hebron mars 2012, är inte säker på om detta är samma gata som omnämns men även den var "etniskt delad", den smala filen till vänster är till för palestinier , den breda för bosättare.

Foto: E Berglund


Foto: Maria Kabatanya

När ni läsares om  ser bilderna vad påminns ni om? Apartheid ? ( afrikaans, eg. 'avskildhet', 'åtskillnad') En som vet vad ordet betyder i praktiken är Desmond Tutu ärkebiskop emeritus.  Läs och lyssna när han jämför situationen som var under apartheidtiden i Sydafrika och dagens situation i Israel/Palestina här är länken  Desmond Tutu i Palestina


Svensk media skriver idag att : citat ”De tre svenska kvinnor som greps av israeliska myndigheter på Västbanken i torsdags släpptes efter en domstolsförhandling på fredagen. De tre greps när de ingrep mot att israelisk militär tog en vattentank från en beduinby, berättar svenskan. Vi ställde oss i vägen för en traktor och då blev vi gripna av polisen, säger hon. slut citat ur Svd

Skanskan   GP
  SR
Nsk
DN
Läs även andra bloggares åsikter om    
Dagen 

13 kommentarer:

 1. Nu ljuger du som en häst travar, Egon Berglund.
  Murarna på Hebrons gator separerar i själva verket fotgängare från biltrafik och är en nyttig trafiksäkerhetsanordning.
  Att trottoarerna är till för palestinier beror på att den stora majoriteten av fotgängarna i Hebron är palestinier.
  Detta var verkligen billig antiisraelisk desinformation från din sida.

  Ronny Persson

  SvaraRadera
 2. Detta är den information jag fick av den lokala palestinska guiden läs även Citat ”Som på Aal- Sahla street, där palestinierna bara tillåts gå på en smal sträcka vid sidan av vägen. Vägen används av bosättarna. Även där står israeliska soldater vid olika vägspärrar och ser till att denna praxis upprätthålls. De palestinier med hem längst denna gata, måste ha tillstånd för att kunna ha tillgång till sina hem. ” På fel väg

  Du Ronny Persson har du varit i Hebron?

  SvaraRadera
 3. Du Ronny Persson har du varit i Hebron?

  Jag avvaktar med att lägga ut din kommentar tills du svarar på frågan.

  SvaraRadera
 4. Egon, den sk Ronny är nog bara nån än de vanliga israelhaveristerna som larvar sig. (Såvida de inte syftar på Hebron i Maine,USA).
  Tragiskt och känslokallt att vara så oseriös om människors lidande.

  Har man upplevt den regelbundna tragedin när flickorna på qurtuba skall ta sig hem och attackeras av bosättarna utan att soldaterna bryr sig, så blir man glad när någon engagerar sig för fred i Hebron .

  SvaraRadera
 5. "Nu ljuger du som en häst travar, Egon Berglund.
  Murarna på Hebrons gator separerar i själva verket fotgängare från biltrafik och är en nyttig trafiksäkerhetsanordning.
  Att trottoarerna är till för palestinier beror på att den stora majoriteten av fotgängarna i Hebron är palestinier."

  Det är du som ljuger nu, för så är det inte.

  SvaraRadera
 6. Jag har varit i såväl Hebron som i ett antal andra arabiska städer och upplevt trafikkaoset när fotgängare och åsneförare dödsföraktande rört sig bland rallybilister på gatorna.
  Barriären mellan fotgängare och motortrafik i Hebron är ett efterföljansvärt exempel.
  Att kalla separation av fotgängare och bilar/motorcyklar för apartheid är en så urbota antiisraelisk desinformation att det får Hamas judefientliga propaganda att blekna.

  Ronny Persson

  SvaraRadera
 7. Ja se dessa Israelmuppar…”Ronny Person”….Var tog ”Tok-Pål” vägen?
  Var det 20 gången som en fullständigt okänd Nobody som aldrig tidigare yttrat sig i någon debatt plötsligt dyker upp hos Egon…
  Har dom någon form av kösystem?
  Och lagom till den ena trollet försvinner, dyker nästa upp…

  Det är ju lite roande att kalla Hebron ”arabisk” stad, som om det vore araber som beslutat om betongavskiljarna.
  Och hur många andra städer finns det liknande anordningar…Jerusalem? Betlehem? Jenin?

  Avslutningen är skrattretande - att det skulle vara värre att hävda att israelerna försöker skilja på judar och palestinier(på palestiniernas bekostnad) jämfört med vad vissa extrema Hamas figurer påstår om Judar.

  Man tar sig för pannan över okunnigheten.

  SvaraRadera
 8. Men Ronny då… Det där är Shuada Street, till största delen får inga palestinier alls gå på den, där de får, i speciella filer. Har inget med fordon el fotgängare att göra. Jag har också varit i Hebron, läääänge…. Sluta ljug, kom in i matchen.

  SvaraRadera
 9. En hälsning från Hebron "Du har så rätt Egon. Samtidigt får ju inte palestinier köra bil i H2, men de får heller inte gå på den breda vägen.
  Apartheid är vad det är!
  Hoppas att du har en fin Midsommar! Här har vi regn och +14 grader. Det kunde vara bättre.
  Allt gott!
  Inger

  SvaraRadera
 10. Jag frågade även Maria hon,Inger och Markus har varit följeslagare
  i Hebron de borde veta "
  Även Hej Egon, Det är precis som du skriver.

  Jag har bilder som bevisar det du skriver. Palestinier får inte gå på den breda delen av vägen/gatan. Det är bara bosättarna/internationella besökare som får använda det. Och det finns israeliska soldater på plats som upprätthåller detta.

  Denna separation har absolut ingenting med trafik att göra! Jag var i Hebron för några månader sedan och har sett detta med egna ögon.
  Och förresten, det är förbjudet för palestinier att köra på denna gata. Det är bara bosättarna som får köra på den!

  Jag skickar en bild, som jag tagit själv, som visar det du beskriver. Bildnamnet är en beskrivning av det du säger i ditt blogginlägg. Man ser även en soldat i arbetet, (som upprätthåller separationen) på bilden.
  Tack för ditt engagemang!

  Hälsningar,Maria

  SvaraRadera
 11. Ronny Persson du är välkommen att fortsättningsvis fortsätta att kommentera här , här stängs ingen av som är kritisk och ifrågasätter det jag skriver.

  Men för att jag skall veta att du verkligen existerar § 11 – Anonyma inlägg avvisas,om du har en åsikt våga stå för den med ditt namn. Antingen ett Google-konto där det framgår vem du är eller för och efternamn.

  Skicka ett mail min epostadress finns under kommentarsregler.

  Jag har haft en "Robin Whitehead " och en "Fredrik Stenström" som när jag bad dem skicka ett mail att de fanns på riktigt plötsligt försvann.
  Heder åt "Jerry" han skriver oftast kritiska kommentarer , jag bad honom skicka ett epost meddelande att han finns på riktigt.

  SvaraRadera
 12. Det säger rätt mycket om desperationen hos israelhaveristerna när de har sån brist på både argument och kunskap att de istället måste hitta på massa alias för att kunna spamma debatten med fånerier. Det tyder på en enorm vilja att hindra just en saklig debatt och att människor skulle få kunskap om hur det verkligen ligger till.

  SvaraRadera