17 juli 2012

Gazas kristna demonstrerar

Gaza City, Gazaremsan (AP) - Dussintals av Gazas kristna arrangerade ett sällsynt offentligt protest på måndag, de hävdar att två medlemmar med våld konverterat till islam och hölls fängslade mot sin vilja. Den lilla men högljudda demonstrationen visade det allt desperata situationen för den lilla minoritet. Demonstranter slog på en kyrkklocka och skanderade: "Med vår ande, med vårt blod kommer vi offrar oss för dig, Jesus."

Foto från AP

Gazas polis säger de två bor hos en muslimsk religiös tjänsteman på deras begäran, eftersom de fruktar vedergällning från sina familjer för att ha konverterat till islam. Två medlare sade -en 25-årig man och en kvinna med tre barn - tycks ha konverterat till Islam med deras fria vilja. Påtvingad konverteringar har varit okänd i Gaza tidigare. Eftersom den islamiska militanta Hamas tog makten för fem år sedan, har de kristna känt sig allt hårdare ansatta, men har till största delen hållit tyst. Det finns växande rädsla bland Gazas kristna att deras snabbt krympande samhället skulle kunna försvinna genom emigration och konverteringar. Deras siffror tycks ha minskat från lite 3.500 till cirka 1.500 under de senaste åren, enligt gemenskapens uppskattningar.

De är en liten minoritet bland 1700 tusen palestinier i Gaza, de flesta konservativa muslimer. "Om saker förblir så här, kommer det inte finnas några kristna kvar i Gaza", säger Huda Al-Amash, mor till en av konvertiterna, Ramez, 25. Hon satt snyftande i en kyrkohall tillsammans med sina döttrar, Ranin och Rinad och ett dussin andra kvinnor. "Idag är det Ramez. Vem, och som kommer bli nästa?" Kristna sa den främsta orsaken till deras krympande antal är utvandringen, eftersom det finns få jobb i Gaza. Byta tro är en djupt traumatisk affär i den arabiska världen, där religionen är starkt sammanflätad med människors identiteter och släktband. Att konvertera betyder ofta att bli utfryst av gemenskapen.

De två konvertiterna, Al-Amash och Hiba Abu Dawoud, 31, kunde inte nås för en kommentar. Att Abu Dawould tog sina tre döttrar med sig gjorde gemenskapen ytterligare ursinnigt. På måndagen stod grupper av män och kvinnor i grupper på torget i den gamla kyrkan Saint Porphyrius, och skanderade ilsket "Bring back Ramez!" En man slog ilsket i kyrkklockan. "Folk låser in sina söner och döttrar, orolig för de idéer folk stoppar in i huvudet", säger Al-Amash mor, Huda.

Articles by Diaa Hadid, Mideast correspondent

Originaltexten kan läsas här: Gaza Christians protest 'forcible conversions'

Översatt till svenska av E. Berglund

Min kommentar till artikeln: Israels blockad och begränsningar till fri rörlighet för Gazas innevånare gynnar bara Hamas. Blockaden hindrar bevisligen inte inte införsel av vapen enär raketbeskjutningen fortsätter.

Citat” Blockaden förnekar Gazas invånare deras grundläggande mänskliga rättigheter, i strid med internationell lag. Den inskränker Gazabornas möjlighet att importera och exportera varor och att resa in och ut ur området. Den berövar dem tillgång till jordbruksland och fiskevatten. Sammantaget innebär blockaden en form av kollektiv bestraffning som berövar Gazas invånare försörjningsmöjligheter, livsmedelssäkerhet, sjukvård, utbildning, tjänligt vatten, framtidshopp och kulturellt utbyte. ” läs mer i Blockadens konsekvenser

Min bloggvän Munther Isaac kristen palestinier från Betlehem fick besöka Gaza i jan 2012 här hans intryck:

Citat”Gaza är under en mycket stark belägring, eller som taxichauffören som avses det: Gaza central fängelse. Det är verkligen ett stort fängelse. Israel kontrollerar den ena sidan, och Egypten de andra. Och sedan finns det tunnlar förstås. Alla tunnlar nu styrs av Hamas, och allt som kommer i beskattas! I själva verket fick vi veta att Hamas beskattar allt här, eftersom de måste överleva! De tillämpar en mycket strikt regim. Så du har belägringen från Israel från utsidan, och den strikta regim Hamas från insidan - och så att du kan förstå varför detta är en av de svåraste och mest deprimerande platser i världen! 

De flesta av de ungdomar vi talat med efter Gudstjänsten - och det fanns gott om dem - berättade att de önskar att de kunde lämna Gaza till Betlehem, även om de ett kort besök. Det är sorgligt, och jag önskar att de hellre skulle stanna och hålla en kristen närvaro som är djupt behövs där, men jag förstår också varför de vill lämna. Det är svårt att leva i en belägring. Det är svårare att leva i denna belägring som en minoritet i ett samhälle som kan tillfälligt vara mycket fientligt mot dig! De sa att de önskar att de kunde åtminstone lämna Gaza ibland och besöka Betlehem och Ramallah och komma till Gaza - åtminstone de skulle ha en paus! " Slut citat ur Gaza Day 2-4

 Tidigare: Gazas kristna julen 2011

Läs även andra bloggares åsikter om

Dagen-USA-pastor kidnappad på gruppresa till Israel
DN-Hamas avrättade tre för mord i Gaza
SvD-Hamas avrättade tre för mord i Gaza
GP 

37 kommentarer:

 1. Men gå med dem då, Egon! Visa stöd för de kristna i Gaza på ett modigare sätt! Kräv att Hamas slutar sitt tyranniska agerande. Demonstrera mot det vidriga styret! Du länkar märkligt nog till Ship to Gaza, som aldrig tagit avstånd från Hamas:

  "...Än idag har Ship to Gaza som organisation vägrat ta avstånd från Hamas, som styr i Gaza, och de har inte heller klart sagt att de inte kommer att samarbeta med folk i Hamas eller folk som vägrar ta avstånd från Hamas..."

  Från Nima Dervishs blogg om problematik och rättmätig kritik:

  https://nordicdervish.wordpress.com/2012/07/12/fredagen-den-13e/

  Kräv att terrorn mot egna och grannen stoppas! Säg det om och om igen. Det vore civilkurage.

  SvaraRadera
 2. Du AK Roth "Kräv att Hamas slutar sitt tyranniska agerande." Javisst kan jag skriva det men hur försvagar man deras maktbas?

  Citat”Diakonia har tidigare uttryckt stor oro för den minskade yttrande- och pressfriheten inne i Gaza, samt rapporterterat om rättsövergrepp och tortyr mot oppositionella.  Detta samtidigt som Israels blockad mot Gaza ständigt försvagar de demokratiska och sekulära krafterna, medan Hamas och de andra militanta grupperna stärks genom blockaden. ” slut citat ur Attack på människorättsaktivist i Gaza

  Läs igen "Israels blockad mot Gaza ständigt försvagar de demokratiska och sekulära krafterna, medan Hamas och de andra militanta grupperna stärks genom blockaden"

  Citat" Kommer då inte Hamas att försöka utnyttja Ship to Gaza och Freedom Flotilla i eget propagandasyfte? Jo, sannolikt. Det är inte mycket vi kan göra åt det annat än att själva välja vilka vi samarbetar med. Vi anser att de humanitära, politiska och solidariska fördelarna med projektet överväger.
  För övrigt finns ingen bättre PR för Hamas än den blockad Israel och Egypten utsätter Gaza för." slut citat ur Ship to Gaza samarbetar inte med Hamas

  SvaraRadera
 3. Du AK Roth som har kommentarer om det mesta jag skriver och som anser dej stå nära det judiska folket,Vad tycker du om att judar kritiserar bosättningarna? Se tidigare artikel och kommentera där Märk bosättarnas varor

  SvaraRadera
 4. Har du och din församling i USA ordnat någon demonstration mot att Yisrael Beiteinu tillåts verka i den israeliska regeringen, A-K Roth?

  SvaraRadera
 5. Egon, jag tycker det är utmärkt att judar kritiserar bosättningar, somliga bosättares ageranden och bosättningstpolitiken. Och jag tycker det är utmärkt när samma eller andra judar kritiserar ensidigt demoniserande hätska israelkritiker. Men dra inte fram GK4! :)

  Egon, jag skrev inte att det svenska StG samarbetar med Hamas. Jag skrev att de vägrar ta avstånd från organisationen. Vänsterpartiet är en instans som hycklar om avståndstaganden från rasistiska, fascistiska antisemitiska organisationer. De kräver inte något sånt avstånd från Hamas. Från samma länk:

  "...Ombord finns flera namnkunniga Vänsterpartister. Om Vänsterpartiet skulle leva upp till sina ideal skulle de kräva att samtliga av deras medlemmar som samarbetar med Ship to Gaza måste ta avstånd till den organisationen. Internt inom Vänsterpartiet anses det nämligen självklart att den Vänsterpartiet[sic] som samarbetar med någon organisation som inte tar avstånd från nazismen ska sparkas ur partiet.
  Internt kallar man detta “nolltolerans mot högerextremism, fascism, antisemitism och nazism”.

  Ung Vänster har till och med en egen antirasistisk sida med titeln nolltolerans.nu..."

  Nolltolerans med vissa undantag. Hycklare!

  SvaraRadera
 6. Om de kidnappade från Ma'an:

  http://www.maannews.net/eng/ViewDetails.aspx?ID=505148de från Ma'an.

  Detta var lite annan vinkel än APs artikel. Egon spädde på med antaganden om att det var blockaden som var ansvarig för kidnappningar av två kristna. Detta är Sanning.

  SvaraRadera
 7. Till AK Roth din kommentar ang. Bulten i Bo:s blogg godkännes ej.
  § 3. – Här har du inte rätt till grova anklagelser en person för t.ex. nazism, rasism, islamfobi, antisemitism etc. utan bevis, fakta och argument!

  SvaraRadera
 8. Varför ska man inte "dra fram GK4"? Det är ju denna konvention som reglerar vilka förhållanden som ska råda på ockuperad mark, dvs, Palestina.

  SvaraRadera
 9. Fruktansvärt, som om det inte är tufft nog ändå. Hoppas detta kan leda till en diskussion i det palestinska samhället. Tvångskonverteringar är skam ifrån medeltiden, många bäckar små…

  SvaraRadera
 10. AK Roth jag godkänner inte att du debatterar i annans namn nämligen Robert's Tech Blog

  SvaraRadera
 11. Det var misstag med inloggningen igen, Egon. Ber om ursäkt. Jag debatterar inte medvetet under annans namn. Det är igen Robert 14 år som varit på min dator, glömt logga ut, och jag som glömt uppmärksamma vilken inloggning som gäller.

  Om kidnappningarna, tycker du det är bra stil eller ens ansdändigt att klandra dem på blockaden eller valfritt israeliskt agerande? Jag tycker inte det.

  Säkert kan många hitta anledningar att klandra Israel för att israeler nu sprängs i bitar i Bulgarien.

  SvaraRadera
 12. Till AK Roth "Om kidnappningarna, tycker du det är bra stil eller ens ansdändigt att klandra dem på blockaden eller valfritt israeliskt agerande? " slut citat

  Alla med en gnutta läsförståelse förstår att jag inte ställer Israel till ansvar för den nu aktuella kidnappningen, men
  vad skriver jag; "Min kommentar till artikeln: Israels blockad och begränsningar till fri rörlighet för Gazas innevånare gynnar bara Hamas.

  SvaraRadera
 13. Egon, du ser mig som inte läskunnig, men min läsförståelse är såpass bra att jag genast uppfattade att du måste ge Israel en känga även när de inte är direkt ansvariga. Det hör till här. Väntat.

  Ser man längre än ett steg tillbaka ser man hur våldet från Gaza direkt ledde till fler inskränkningar. Ett steg till och man kommer fram till att våldet kommer från fanatiker som krigar i folkhatande syfte. Nu kidnappar de kristna. De måste känna sån vanmakt.

  SvaraRadera
 14. Egon

  Khaled Abu Toameh skriver ocksa om de kristnas situation i Gaza.

  http://www.gatestoneinstitute.org/3181/gaza-christians

  Eva Lande

  SvaraRadera
 15. Men A-K, nu var vi ju där igen. Egon stöder via Diakonia och våra gemensamma kristna organisationer Al-Mezan, PCHR, de kristna kyrkorna i Gaza och dessutom andra aktiviteter som riktar sig mot det interna förtrycket och MR och IHL brotten i Gaza.

  Du själv gör ingeting !! Känner du inte själv att det blir extremt hycklande att komma med krav på Egon.
  Jag förstår inte alls hur du tänker här.

  SvaraRadera
 16. Nej, Joakim, jag förstår att du inte förstår. Samma cirkelargument, samma anklagelse om hyckleri. Du är kvick att anklaga, Joakim.

  Jag kan förstå om Diakonia inte kan eller vill göra en solidarisk demonstration för de kristna i Gaza som nu vågat göra det. Ni måste agera i det tysta, med vissa väl synliga undantag förstås. Det är riskabelt och kontraproduktivt för samarbetspartners i Gaza.

  Men vad har du emot att Egon och andra aktivister ombeds demonstrera i solidaritet med kristna gazabor?

  "Javisst, kan jag skriva det men hur försvagar man deras maktbas?", skriver Egon. Kan inte demponstrationer vara en strategi i att försvaga Hamas maktbas?

  SvaraRadera
 17. Nä, jag är faktiskt inte så kvick att anklaga. Har sett för mycket verklig ondska för det. Men jag är kanske lite trögfattad.
  Du skriver "....Men gå med dem då, Egon! Visa stöd för de kristna i Gaza på ett modigare sätt!...."

  Det är svårt att inte tolka det som en anklagelse mot Egon att han inte engagerar sig, eller att han inte gör det på ett modigt sätt etc...

  Samtidigt är det ju han som gör något, och du som inte gör något mot Hamas.

  Nu föreslår du dessutom han skall ordna en demonstration (har du gjort det), men du vill inte förklara när han frågar vad det skall uppnå ? Skall han demonstrera utanför Hamas ambassad i Stockholm ?

  Om du vill slippa vad du upplever som "cirkelankalgelser" ???? förklara då ?? Skall man engagera sig emot Hamas eller ej ?? Skall det vara nåt som ger effekt ?? Hur ?? varför kräver du mera av Egon i en fråga där du inte själv gör nåt ?? Då kan det ju inte vara viktigt, eller ?

  Som sagt, om du bara förklarar hur det hänger ihop så behöver du ju inte känna dig anklagad. Men jag får inte ihop logiken...

  Minns fortfarande ljushuvdena som tyckte Sverige skulle hota med indraget bistånd till Gaza om hamas inte släppte Shalit....en bistånd som gick till allt Hamas avskyr..med dem strategin hade Shalit blivit pensionär i Hamas fängelsehåla.

  Den effektivaste aktionen i Sverige jag spontant kommer på vore väl att demonstrera mot blockaden utanför Israels ambassad, om Israel upphävde den skulle det dra undan mer merparten av Hamas fiansiering (speciellt när diktaturen i Syrien har fullt upp med egna bekymmer, det skulle lämna Sunni-Hamas i ensamma ekonomiska händer hos shia mullorna i Iran).

  Men jag antar att om du får välja att göra nåt som anmdas kritik mot Israel så låter du hellre Hamas behålla sina pengar från blockaden, och fortsätta sin politik eller ???

  SvaraRadera
 18. Joakim, du antar och gissar alldeles för mycket som vanligt och vill kasta tvivel på mig. Detta är försåtligt agerande, glidande i min syn.

  Du håller alltså med Egon att det bästa sättet att visa solidaritet med mer och mer utsatta kristna i Gaza är att protestera mot blockaden. Det duger. Ledsen men för kristna i Gaza torde det nog inte duga längre, nu när de har vågat protestera utåt. Enligt rapporteringar vädjar de till kyrkor i Europa, USA och Canada om stöd. Sant eller inte?

  Går det inte att samtidigt som man så starkt tar sida mot blockaden gör en liten öppen demonstration mot hur kristna behandlas i Gaza, i solidaritet med att de vågat uttala sig? Eller går det inte för sig? Jag har läst om ett hot från Abbas att organisationer som öppet kritiserar hans styre kan få dra. Gäller detta även Gaza?

  Vilka organisationer och kyrkor vågar stå upp i solidaritet med Ärkebiskop Alexios som vågat och som nu kritiseras av somliga palestinier och hamasstyret, om man ska tro rapporter? Eller tror man det är kontraproduktivt? Mer lämpligt att arbeta i det tysta?

  Jag tänkte enkelt: Om kristna i Gaza vågar demonstrera offentligt mot styrets förtryck, varför kan inte politiskt engagerade kristna med vana att demonstrera göra något i solidaritet.

  Försök att inte skuldsätta mig, Joakim. Det blir tröttsamt och mer urholkad anklagelse för varje gång. Vet hut igen, Joakim.

  SvaraRadera
 19. Egon, skickar detta igen om och utifall att RTHs log-in stod överst. Tror det är fixat, men försäkerhets skull, så Joakim inte blir utan svar:

  Joakim, du antar och gissar alldeles för mycket som vanligt och vill kasta tvivel på mig. Detta är försåtligt agerande, glidande i min syn.

  Du håller alltså med Egon att det bästa sättet att visa solidaritet med mer och mer utsatta kristna i Gaza är att protestera mot blockaden. Det duger. Ledsen men för kristna i Gaza torde det nog inte duga längre, nu när de har vågat protestera utåt. Enligt rapporteringar vädjar de till kyrkor i Europa, USA och Canada om stöd. Sant eller inte?

  Går det inte att samtidigt som man så starkt tar sida mot blockaden gör en liten öppen demonstration mot hur kristna behandlas i Gaza, i solidaritet med att de vågat uttala sig? Eller går det inte för sig? Jag har läst om ett hot från Abbas att organisationer som öppet kritiserar hans styre kan få dra. Gäller detta även Gaza?

  Vilka organisationer och kyrkor vågar stå upp i solidaritet med Ärkebiskop Alexios som vågat och som nu kritiseras av somliga palestinier och hamasstyret, om man ska tro rapporter? Eller tror man det är kontraproduktivt? Mer lämpligt att arbeta i det tysta?

  Jag tänkte enkelt: Om kristna i Gaza vågar demonstrera offentligt mot styrets förtryck, varför kan inte politiskt engagerade kristna med vana att demonstrera göra något i solidaritet.

  Försök att inte skuldsätta mig, Joakim. Det blir tröttsamt och mer urholkad anklagelse för varje gång. Vet hut igen, Joakim.

  SvaraRadera
 20. Joakim, du antar och gissar alldeles för mycket som vanligt och vill kasta tvivel på mig. Detta är försåtligt agerande, glidande i min syn.

  Du håller alltså med Egon att det bästa sättet att visa solidaritet med mer och mer utsatta kristna i Gaza är att protestera mot blockaden. Det duger. Ledsen men för kristna i Gaza torde det nog inte duga längre, nu när de har vågat protestera utåt. Enligt rapporteringar vädjar de till kyrkor i Europa, USA och Canada om stöd. Sant eller inte?

  Går det inte att samtidigt som man så starkt tar sida mot blockaden gör en liten öppen demonstration mot hur kristna behandlas i Gaza, i solidaritet med att de vågat uttala sig? Eller går det inte för sig? Jag har läst om ett hot från Abbas att organisationer som öppet kritiserar hans styre kan få dra. Gäller detta även Gaza?

  Vilka organisationer och kyrkor vågar stå upp i solidaritet med Ärkebiskop Alexios som vågat och som nu kritiseras av somliga palestinier och hamasstyret, om man ska tro rapporter? Eller tror man det är kontraproduktivt? Mer lämpligt att arbeta i det tysta?

  Jag tänkte enkelt: Om kristna i Gaza vågar demonstrera offentligt mot styrets förtryck, varför kan inte politiskt engagerade kristna med vana att demonstrera göra något i solidaritet.

  Försök att inte skuldsätta mig, Joakim. Det blir tröttsamt och mer urholkad anklagelse för varje gång. Vet hut igen, Joakim.

  SvaraRadera
 21. "Jag har läst om ett hot från Abbas att organisationer som öppet kritiserar hans styre kan få dra. Gäller detta även Gaza?"

  Jag tvivlar på att den ende som logiskt sett skulle kunna svara på denna fråga, dvs Abbas själv, tillhör denna bloggs läsarskara.

  Men, för att man ska kunna sätta sig in i detta måste man ju få möjlighet att läsa den text som A-K Roth har läst. En länk kanske?

  SvaraRadera
 22. BiB:

  http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=277034

  "...Senior PA official to 'Post': “We will be forced to cut off all ties with non-Palestinians who incite against Palestinian leadership."..."

  Dessa demonstrerade även mot Israel. Tydligen är kritik av styret inte välkommet.

  Kritiska websites och journalister riskerar stängas eller utestängas.

  http://www.timesofisrael.com/pa-shutting-down-websites-critical-of-abbas/

  http://www.al-monitor.com/pulse/originals/2012/al-monitor/abbas-palestinian-authority-step.html

  SvaraRadera
 23. A-K

  "Gäller detta även Gaza?"
  Laste sjalv hur journalister klagade pa att bli munkavlade nar Israel drog sig ur Gaza och de forlorade den frihet de haft under "ockupationen". Nar Al Jazeera blev pahoppade i den sk vastbanken av PA flyttade de bara in i Israel proper och fortsatte sanda.
  Ang demonstrationer sa har jag inte sett nagra i Dearborn dar USAs storsta arabiska forsamling bor, varken fore eller efter Saddams hangning.
  Eva Lande

  SvaraRadera
 24. Eva Lande, jag får intrycket, stött av länkar ovan, att journalister arbetar under tryck att inte skriva om somligt, inte kritisera den palestinska sidan. Naturligtvis måste det vara värst under Hamas styre. Men kritisera makten är vanskligt under både palestinskt och jordanskt styre.
  Tydligen finns av någon anledning någon sorts självcensur också. Somt ska man inte nämna.

  Att Al-Jezeera måste flytta hade jag inte uppfattat.

  SvaraRadera
 25. Joakim Wohlfeil25 juli 2012 kl. 05:04

  Och återigen blev A-K tvungen att klippa ihop sitt eget uttalande från andra debattörer för att få ihop sin argumentation. På nåt sätt försvann orden ".....aktionen i Sverige.." från det jag skrivit.
  Varför ta upp andras tid med att aktiva en halv roman svar på sitt eget påstående, återigen ??
  Och nej, jag behöver inte veta det minsta hut inför de som förvandlar en fruktansvärd verklighet till en lekstuga . Och självklart borde den som inte vill agera mot Hamas, eller accepterar Hamasledningens badande i pengar känna skuld.
  A-K skyll inte på andra när du målat in dig i hörnet och inte kan ta dig ut!

  SvaraRadera
 26. Joakim

  "Och självklart borde den som inte vill agera mot Hamas, eller accepterar Hamasledningens badande i pengar känna skuld."
  Yep, som tex Sverige. Kandisar som Jan Myrdal och Lasse Wilhelmson vill ju tom att Hamas ska tas bort fran listan pa terroristorganisationer.
  Eva Lande

  SvaraRadera
 27. Joakim: I försök att förstå hur vi tänker borde du inte komma med samma gamla korttänkta anklagelser. Ta upp andras tid gör du så bra själv genom att glida från olika frågor. Du är själv i ett hörn, som jag ser det. Du vill eller kan inte förstå vad jag skriver.

  Du menar att det bästa sättet att i Sverige försöka påverka så att Hamas makt i Gaza minskas - och därför skulle bli toleranta och fredliga? - vore att demonstrera vid israeliska ambassaden mot vapenblockaden, som är riktad riktad mot Hamas.

  Men skulle demonstration mot blockaden i Sverige eller via medlemsavgift i Diakonia vara tillräckligt?

  Det tycktes mig som att en öppen och synlig demonstration mot hur kristna i Gaza behandlas, inte bara av Hamas utan andra islamister, vore en solidarisk aktion gazas kristna skulle välkomna, nu när de vågar själva.

  Jag blir ganska så trött på alla dessa onödiga förklenande kommentarer om vad jag "igen" gör. Du gör lika mycket om och om igen som jag gör, eller mer.

  Diskussioner ska leda till slutsatser. Min slutsats är denna:

  Du och Egon tycker inte det är viktigt att demonstrera direkt mot islamistiskt förtryck mot kristna i Gaza. Jag tror Biskop Alexios skulle tycka det. Men du vet väl bättre.

  SvaraRadera
 28. Jaha, så var det återigen dags för A-K att hoppa in som uttolkare och spökskrivare för vad andra tycker...
  Det är nog bättre om A-K Roth förklarar sina egna inlägg än andras.
  Seriöst, om nån undrar vad jag (eller Egon) tycker tror jag det är bättre de läser vad vi själva skriver eller helt enkelt hör av sig.

  SvaraRadera
 29. Joakim, du vill inte ta i frågan om direkt och öppen demonstration för kristna i Gaza. Jag förstår.

  SvaraRadera
 30. Säger alltså återigen A-K Roth och såvitt jag vet ingen annan......
  Varför denna desperata längtan att hitta på åsikter i andras namn ?
  Du har ju flera egna åsikter som inte är så dumma i flera frågor, varför inte försöka framförda dessa istället för att försöka hitta på vad jag eller andra skall tycka.....

  SvaraRadera
 31. Inte så, Joakim, från mitt perspektiv, alltså. :)

  Jag undrar bara enkelt och rakt varför tanken att kristna palestinavänner demonstrerar i solidaritet med Gazas kristna nu när de själva gör det verkar vara så utmanande. Ligger det politik bakom motståndet till tanken?

  SvaraRadera
 32. Alltså A-K, om du rakt och enkelt ville ställa den fråga du nu säger, vem skrev då de andra inläggen i ditt namn som var fulla med insinuationer och försök att tillskriva andra debattörer åsikter du själv hittat på ?


  jag var nyligen i kontakt med Gaza kristna center och de har även kontakt med Europeiska kyrkor. Självklart gör vi vad de ber oss om, men vi gör inte heller nåt som de upplever meningslöst.

  självklart ligger det ett både politiskt och praktiskt motstånd i att vi skulle göra nåt de inte ber oss om.

  SvaraRadera
 33. Öh, Joakim, kan du tänka dig att de andra inläggen var en naturlig respons till ditt inhoppande med det gamla trötta, ungefär, "Egon gör redan allt han kan iom medlemsavgift till Diakonia, du A-K gör ingenting," bla, bla, bla, eller att du kan ha tolkat mina inlägg fel? Om att lägga ord i andras munnar, har jag upp i halsen falska antaganden man gjort om mig. Så låt oss alla vara försiktiga.

  Bra att Egon drog upp det i alla fall. Det är otrevliga tider, man ryser. Det rapporteras att kristna är rädda för vad som kan komma efter Assad i Syrien, givet olika grupper av rebeller, Egypten är fortfarande osäkert, kristna i många länder har det svårt.

  SvaraRadera
 34. Öh A-K ! Du menar alltså att du egentligen ville ställa en enkel fråga, men glömde ställa den.
  men att du istället skrev en massa inlägg med insuniationer och försök att tillskriva andra dina åsikter som protest mot nåtsom själva inlägget inte handlade om...
  OK, det är definitivt en förklaring men jag är inte säker på att nån hänger med.
  Är det inte enklare att skriva de frågor du vill ställa, och skriva dina egna åsikter om du vill ha svar på dessa ??

  Att du exempelvis hittar på ett nytt citat som jag aldrig sagt, men som du tilskriver mig "...Egon gör redan allt han kan iom medlemsavgift till Diakonia...", visar ju faktiskt inte på nån större försiktighet som du ju uppmanar till.
  Seriöst, varför försöker du hela tiden tillskriva andra dina åsikter och citat, skall jag känna mig smickrad att du tror dina citat blir viktigare om jag skulle sagt dem ??
  Varför inte stå för dina egna åsikter ??

  SvaraRadera
 35. Joakim, jag förstår verkligen inte varför du går på denna linje igen. Jag riktade mig till detta du skrev:

  "...Egon stöder via Diakonia och våra gemensamma kristna organisationer Al-Mezan, PCHR, de kristna kyrkorna i Gaza..."

  Så han stöder via medlemsskap i Diakonia eller mer aktivt. Det aktiva har jag sett många prov på.

  "...och dessutom andra aktiviteter som riktar sig mot det interna förtrycket och MR och IHL brotten i Gaza..."

  Så det finns andra engagemang, vad dessa nu går ut på, något om IHL? Jag behöver verkligen inte veta alla detaljer. Jag ville uppmuntra Egonb att guora något sällsynt. Du hoppar in och går i samma spår som tidigare.

  Vad har annan aktivism med frågan om direkt demonstration för Gazas kristnas situation att göra? Det ena utesluter det andra? Hoppas det finns hjärta att även stödja kristna gazabor direkt.

  "Du själv gör ingeting !!"

  Detta var onödigt, Joakim. Det blir som deja vu. Min aktivism håller sig till medicinska angelägenheter och stöder läkekonst, undervisning, forskning. Den viktiga frågan för mig var: Varför demonstrerar inte palestinsvänner kraftigare mot fler styren som förtrycker palestinier?

  SvaraRadera
 36. Joakim, ber om ursäkt för att jag igen måste skriva/pladdra spaltdecimetrar för att klara upp missförstånd och anklagelser. (Guardina kan ju ta en promenad i st. f. att genomlida fler). Jag skrev mycket klart att "citatet" du tog som en exakt replika av ett uttalande var ett "ungefär", leta lite så ser du ordet "ungefär".

  Numera säger man ju "typ" till leda. Hade du sett "typ" hade du då fattat att det inte var direkt citat? Men nog minns du trots din relativt ringa ålder att det finns ett gammalt ord som heter ungefär?

  Detta ord precis innan det som var uppmärksammat via citationstecken men inte "menat" som direkt citat, visar att det var en approximering av andemeningen i dina uttalanden.

  Ber om ursäkt för att ha använt citationstecken i tid och otid; jag gör det för emfas men gör det troligen fel. Typ.

  Vad var syftet med ditt inhopp då Joakim? Tror du inte att solidariska samprotester från kristna trosfränder skulle ge hopp till kristna palestinier i Gaza? Eller skulle det bli kontraproduktivt, att kristna skulle förtryckas mer om omvärlden protesterade? Det var det jag var efter. Egon antydde att solidaritetsaktioner inte skulle sänka Hamas maktbas. Så långt tänkte inte jag. Jag tänkte på dem som äntligen vågade protestera och att de borde få stöd.

  SvaraRadera
 37. Joakim, ber om ursäkt för att jag igen måste skriva/pladdra spaltdecimetrar för att klara upp missförstånd och anklagelser. (Guardina kan ju ta en promenad i st. f. att genomlida fler). Jag skrev mycket klart att "citatet" du tog som en exakt replika av ett uttalande var ett "ungefär", leta lite så ser du ordet "ungefär".

  Numera säger man ju "typ" till leda. Hade du sett "typ" hade du då fattat att det inte var direkt citat? Men nog minns du trots din relativt ringa ålder att det finns ett gammalt ord som heter ungefär?

  Detta ord precis innan det som var uppmärksammat via citationstecken men inte "menat" som direkt citat, visar att det var en approximering av andemeningen i dina uttalanden.

  Ber om ursäkt för att ha använt citationstecken i tid och otid; jag gör det för emfas men gör det troligen fel. Typ.

  Vad var syftet med ditt inhopp då Joakim? Tror du inte att solidariska samprotester från kristna trosfränder skulle ge hopp till kristna palestinier i Gaza? Eller skulle det bli kontraproduktivt, att kristna skulle förtryckas mer om omvärlden protesterade? Det var det jag var efter. Egon antydde att solidaritetsaktioner inte skulle sänka Hamas maktbas. Så långt tänkte inte jag. Jag tänkte på dem som äntligen vågade protestera och att de borde få stöd.

  SvaraRadera