1 september 2012

Manifestation på Sergels torg

Den 2 september kommer en manifestationen på Sergels torg till stöd för Israel hållas.Det är Annika Hernroth-Rothstein som tagit initiativ. Dessutom ordnas ett snarlikt möte i Göteborg samma dag.

 Citat” Annika Hernroth-Roth­stein är akademiker, konsult och bloggare. I fyra års tid har hon drivit bloggen truthandfiction, där hon blandat tankar om vardagslivet med åsikter om judendom och sionism, om Israel och svensk politik. Men just nu har hon inte mycket tid över för annat än manifestationen med stort M. Den som hon drog igång med en Facebookgrupp för en dryg månad sedan. – Under de år som jag haft min blogg har jag märkt att attityderna sakta men säkert förändrats gentemot Israel, och jag har varit frustrerad över den snedvridna rapporteringen i svenska medier, berättar hon.” slut citat Hon samlar folk till stöd för Israel

Hennes manifestationen på Sergels torg uppmärksammas även i tidningen Dagen Citat” Annika Hernroth-Rothstein kommer att inledningstala vid manifestationen. Sedan talar även Ulf Öfverberg från Samfundet Sverige-Israel, Lisa Abramowicz från Svensk Israel-Information, EU-parlamentarikern Cecilia Wikström, Yacob Rajes – etiopiskt jude samt riksdagsman Fredrik Malm. ” slut citat Israel firas i svenska manifestationer- Dagen


Citat" Hundratals gav Israel stöd I dag samlades mellan 600-700 personer på Sergels torg i Stockholm för att manifestera stöd och kärlek till Israel.En glad och hoppfull stämning präglade mötet där en rad kända Israelvänner talade." ur Värdenidag

 
Uppdaterat 2012-09-04 citat "I söndags samlades över 800 personer på Sergels torg i Stockholm för att visa sitt stöd för Israel. - Mitt högsta mål var 100 personer. Jag var så rörd att det var svårt att hålla ihop, säger initiativtagaren Annika Hernroth-Rothstein" ur Dagen

Hon säger sig vara trött på den snedvridna rapporteringen i svenska medier. Syftet med manifestationen är därför att fira Israel i stället.

Jag ställer frågan ”snedvridna rapporteringen i svenska medier.” hur ser den ut ? Är detta snedvridet? Se exemplet: Bosättarattacker på palestinier
Jon Persson SKR:s följeslagare i Yatta på Västbanken uppmärksammar organisationen Comet-ME

Citat” Jag frågar Elad varför han som israel ägnar sig åt att installera elsystem i Palestinska byar. - Jag har hittat något som kombinerar politik och att bygga upp något — något konkret för människorna här. Titta på bosättningarna — de har all önskvärd service - elektricitet, vatten och vägar. Palestinierna har inget. Comet Me har sedan 2008 installerat fristående elsystem i 21 byar i South Hebron Hills och gett över 1300 människor tillgång till elektricitet. Många av elsystemen har demoleringsorder, och en del finns i Masafer Yatta och det område som riskerar bli Firing Zone 918. ” slut citat läs mer här: De tänder ljus -Jon Persson Ett bra exempel på Israeler som bygger fred med sina grannar. Men som ni ser i film så river Israel dessa biståndsprojekt.

Tidigare: MR-rapport: Israel river EU-projekt

Tidigare: Firing Zone 918

Läs även andra bloggares åsikter om

114 kommentarer:

 1. Ja, det finns snedvriden rapportering mot Israel i svenska media. Hur den ser ut har många reagerat på och rapporterat. Här är en kristen svenskiranier som känner igen vinkling.:

  http://www.newsmill.se/artikel/2011/08/22/rapportera-sakligt-om-israel-svenska-medier

  Här är en f.d. mellanösternkorrespiondent:

  http://www.svd.se/nyheter/utrikes/60-arsfirande-som-visar-polariseringen_1166555.svd

  Nej, det du gav exempel på var i min syn inte snedvridet. Varför skulle det vara det?

  SvaraRadera
 2. Till Matte § 11 – Anonyma inlägg avvisas,om du har en åsikt våga stå för den med ditt namn. Antingen ett Google-konto där det framgår vem du är eller för och efternamn.

  SvaraRadera
 3. Du skriver "Ja, det finns snedvriden rapportering mot Israel i svenska media." Exemplet du tar upp är "Jag besökte Ashkelon och Sderot, där befolkningen lever i ständig skräck på grund av raketbeskjutning från militanta grupper i Gaza."
  Visst rapporter svenska medier just om dessa raketangrepp, se bara här 2 exempel båda mars 2012
  SvD

  DN

  SvaraRadera
 4. Varför inte erbjuda befolkning i Ashkelon och Sderot som så önskar att evakueras till säkerheten i Gaza?

  SvaraRadera
 5. Det är ganska roande att A K Roth borta i USA ska tala om för oss svenskar hur det rapporteras i media... med hjälp av en total Nobody på Newsmill, som Roth har googlat fram...

  Here we go again..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ganska skrämmande att du innser inte att i den digitala tidsålder kan vi läsa vilken nättidning OAVSETT var vi befinner oss i världen.

   Det ju klart att A-K Roth (borta i USA) har samma text i nättidningen som du (svensken...) läser i svensk media på hemmaplan.

   Att A-K Roth borta i USA har mer än det svenska BRISTFÄLLIGA media att läsa, eftersom det svenska boandes i Sverige har inte ens blivit informerade om manifestationen på Sergels torg i Stockholm - snacka om selektivt nyhets information i Sverige....

   Radera
 6. Arash Gilan later som en frisk flakt i mediasorjan. Lade extra marke till hans sista mening:
  "För som medierna beter sig idag kan man fråga sig om inte Israel-hatet är starkare än sympatin för det palestinska folket."
  Det galler inte bara medierna.

  De manga positiva kommentarerna irriterar naturligtvis Johan och "Guardian". Gissar att de fann ett par knappgokar som balsam pa saren:-)
  En svenska som har langt langre svenska rotter an "Guardian":-)
  Eva Lande

  SvaraRadera
 7. Eva Lande "En svenska som har langt langre svenska rotter an "":-)"

  Du utgår ifrån att Guardian är palestinier ?

  SvaraRadera
 8. Egon, förekomsten av snedvriden rapportering motvisas nog inte av enstaka exempel på besök på terrorutsatta platser. Snedvriden rapportering brukar innefatta direkta vinklingar i hur och när incidenter rapporteras och i vilken ordning, vad som ignoreras, rubriker, etc.

  Läs specifik kritik från svenska källor, exempelvis dem jag gav.

  SvaraRadera
 9. Det finns mer, Guardian. Detta var bara ett exempel. Att en som själv sysslar med snedvridning är road över att det finns snedvriden rapportering i svenska media - är nog mer roande.

  SvaraRadera
 10. Jag antar att Egon inte tänker åka ner och visa opolitiskt stöd för Israel? Visa stöd för en ännu ej existerande stat trots att somliga inom dess styre sysslar med rasistisk uppvigling och våldsideologi, det går an, har jag noterat. Hm...

  Marcus, kan du tänka dig att visa stöd för Israels existens, som Fredrik Malm?

  SvaraRadera
 11. Guardian kan ha långa svenska rötter, who cares. Avitaren eller va det heter ger dock ett visst intryck, kanske medvetet. Tillsammans med uppviglande och extrema ord från avitarägaren kan intrycket vara att det visar stöd för det inom palestionska samhället som varit så förödande för inte minst - palestinier.

  SvaraRadera
 12. Dagens dom från amerikanoskarna är alltså att eftersom en Livets Ordare inte är nöjd med den svenska Israelbevakningen så är den dålig.

  Citatet "...över 1 miljon Israeler har tvingats bo i skyddsrum på grund av de ständiga beskjutningarna från Gaza" gör ju en lite fundersam. Eftersom det inte finns några referenser (ska den därmed dras in av Newsmill, A-K?) utelämnas läsaren till en fantasi om ett Sderot med övergivna gator där det bara sporadiskt kikar upp någon person då och då för att ta ner förnödenheter till befolkningen som inte sett dagsljus på veckor.

  Nåväl, googlar man på Livets-ordarens citat så upptäcker man att han hämtat det från Livets ords tidskrift. Originalet lyder dock "därmed ca en miljon israeler att praktiskt taget bo i skyddsrummen under fyra dagar" vilket den aktuelle mediekritkern lyckades twista till för att få än mer skruv på uttalandet.

  Men Livets-ordaren duger till att vara svensk mästare i mediekritik, om svensk-amerikanskorna får bestämma.

  Om jag inte minns fel är Livets Ord anhängare till teorin att man ska stödja Israel för att då så skyndar man den yttersta dagens tillblivande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du äcklar mig med din SELEKTIVA empati för folk lidandet.

   Har du inte hört om dödandet i Syrien?
   Kritiserar du inte Assads regimen för blodbadet?

   Bland tusentals syriska flyktingar finns även palestinska araber, men det är ju inte IDF som mördar dessa människor - då behöver du inte protestera, eller?

   Det gör ju en lite fundersam.

   Radera
 13. Egon

  Guardian skrev "oss svenskar"som om A-K Roth inte skulle vara lika svensk som Guardian.
  Fran din kommentar far jag intrycket att han seglar under falsk huvudbonad:-)
  Eva Lande

  SvaraRadera
 14. Jaaa du Roth…
  Det luktar verkligen desperation lång väg, 4 inlägg på mindre än 30 minuter. En seriös debattör hade naturligtvis istället skrivit ett, igenomtänkt…

  Som små barn som förgäves vill ha de vuxnas uppmärksamhet - om jag gör så här, tycker si tycker så skriver ditt, skriver datt…då ”måste” dom bli arga och reagera över vad jag gör…

  Att du borta i USA, Indiana, skulle ha lika bra tillgång på svensk media som svenskar boendes i Sverige, faller på sin egen orimlighet.

  När Roth till och med vädjar till Marcus om uppmärksamhet, känns det lite som Tjuren Ferdinand på julafton. Den tappre Matadoren bönfaller; snälla stånga mig – gör någonting…

  SvaraRadera
 15. "Fran din kommentar far jag intrycket att han seglar under falsk huvudbonad:-)Eva Lande"

  Jag har träffat Guardian av skilda skäl har han inte valt att på bloggar inte framträda med sitt riktiga namn, det är hans val. Jag vet i alla fall att han är en riktig person och att det gå nå honom med e-post. Jag lämnar inte ut hans identiet.

  SvaraRadera
 16. Ibland kan man ju undra över dettamed behovsanalys ?? På annonseringen verkar det som de tror de skall utmana ett helt etablissemang genom att visa stöd för Israel i ett land där samtliga riksdagspartier och alla större media och hela det etablerade folkrörselselivet är glasklara på att Israel har rätt att existera.

  Fast jag kan inte låta bli att reflektera hur stort intresset skulle vara att komma med på några av de sammanhang där vi och våra partners förklarar Israels rätt att existera, de kunde hänga med på möten i Gaza där de styrande och en stor del av det religiösa etabissemanget säger att Israel skall utplånas och anser det är förräderi att tycka annorlunda.

  På nåt sätt har jag känslan att de flesta i gänget som har gemytligt på Sergels torg inte skulle vara så intresserade av att "get real".
  Personliga hot och återkommande vandalisering av lokaler och utrustning blir ju liksom inte så gemytligt.

  nästa gång kanske samma gäng kan utlysa en demonstration till stöd för pannkakor och ärtsoppa på torsdagar här i Sverige, utmaningen mot "etablissemanget" skulle vara lika hisnande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja du Joakim du som kommer med "nästa gång kanske samma GÄNG kan utlysa en demonstration till stöd för pannkakor och ärtsoppa på torsdagar här i Sverige,"... visar din intellektuella nivå.

   En kristdemokrat som har tappat principen att alla människor har ett lika värde.
   Jag har svårt att tro på att du är verkligen kristen.

   Radera
 17. Ja du Joakim du som är kristdemokrat har mycket att jobba med. Annelie Enochson KD var talare på mötet i Göteborg nu i helgen.
  Citat” Även Annelie Enochson tror att Israelvännerna är många bland kristdemokrater med frikyrk-lig bakgrund men David Winks går längre, och menar att israelerna favoriseras.
  – Jag tycker att den här frågan är den enda frågan nu där väldigt många kristdemokrater helt uppen-bart struntar i principen att alla människor har ett lika värde. Därför blir jag så upprörd över just detta.

  Det finns en organisation som heter Diakonia. Den ordnar resor varje år där man förespråkar en annan bild av Israel än den jag står för. Diakonia bjuder med kristdemokratiska riksdagsledamöter och lobbar för en demonisering av Israel, säger Annelie Enochson.” ur
  Ett av riksdagens mest Israelvänliga partier

  SvaraRadera
 18. Joakim, verkligen? Att det i Sverige finns skäl att i ett medieklimat som många upplevt, noterat och dokumenterat som beklagligt vinklat mot Israel (vill du ha en avhandling i ämnet?) reducerar du till tal om Israels existensrätt och vad svenskar äter på torsdag.

  Är det så självklart som ärtsoppa och pannkakor att Israel behandlas som andra stater i svenska media och av NGOs? Jag ska säga dig en sak Joakim: Ärtsoppa och pannkakor på torsdag är ingen självklarhet längre, utom för fanatiker, food nazis, lånat från Seinfeld!!!

  Du spekulerar och ifrågasätter och ger därmed stöd till dem som motsätter sig en manifestation för Israel.

  Gör det du uppmanar andra, säger jag. Kontakta Annika Hernroth-Rothstein och skaffa en förstahanduppfattning av saken. Diskutera med Anneli Enochson.

  Och Egon, vakta dina två vakthundar. De har fått för långa koppel och beter sig.

  SvaraRadera
 19. Betalar Diakonia för dessa resor för riksdagsledamöter?

  SvaraRadera
 20. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 21. Vad är det du insinuerar, Joakim? Du tampades med Anna Ekström vid något annat tillfälle, tycks jag minnas, och att du misstolkade. Dags diskreditera dem som pekar ut förakt för muslimer, judar och andra? Suck, Joakim. Suck suck, suck. Bad.

  SvaraRadera
 22. Inte bloggaren och ingen av dem/oss som brukar kommentera här och inte heller den svenska regeringen och oppositionen har ifrågasatt eller ifrågasätter Israels rätt att existera.

  Inte bloggaren och ingen av dem/oss som brukar kommentera här och inte heller den svenska regeringen och oppositionen har ifrågasatt eller ifrågasätter rätten att maifestera till förmån för Israel.

  Däremot finns flera som kommenterar här som likt den svenska regeringen tillsammans med ett fåtal andra stater motsätter sig att Palestina existerar som en suverän stat inom säkra och fungerande gränser.

  Märkligt nog är det dessa kommentatorer och kommentatöser som varnar för svensk hets mot Israel - när det bara är ockupationen man vill ska upphöra.

  Balans???

  SvaraRadera
 23. Oops, jag tog AE för att vara Anna Ekström, inte Anneli Enochson. men menar du att Anneli E. inte är för alla människors lika värde. Det var en grov anklagelse. Vad duger sånt till, Joakim? Besviken på detta tjafs.

  SvaraRadera
 24. Bulten i Bo.
  Jag har ett BÄTTRE förslag, varför inte bjuda befolkning på din ort till tryggheten i Shderot och Ashkelon?
  http://www.youtube.com/watch?v=hQheUTEzV8Y&feature=youtube_gdata_player

  SvaraRadera
 25. A-K, nix, riksdagsledamöter betalar själva sina resor. jag är dessutom helst övertygad att de har råd med det...
  http://www.riksdagen.se/sv/Sa-funkar-riksdagen/Sa-arbetar-ledamoterna/Ekonomiska-villkor/

  SvaraRadera
 26. Eva Lande.
  Jag är tveksam att du lyckas få förklarning av svensken (Guardian) varför hans Avatar påminner om en ....

  Som du påpekat, han seglar under falsk huvudbonad :-) - snacka om en modig typ.

  SvaraRadera
 27. A-K, nu var det inte lätt hänga med i svängarna... När jag säger att det vore kul om man även ville vara tala och för Israels sak i sammanhang där man möter de som inte anser Israel har rätt att existera så blir det enligt dig stöd för dem som inte tycker man skal tala för Israels sak....
  Om jag uppmanar någon att låta bli att tala för Israels sak, är det då stöd för Israel ??
  Sorry, men nu blev det snurrigt....

  Jotack, svensk media och likabehandling. Företrädare för Kina, Etiopien, Burma, Israel, Marocko, Vitryssland, Zimbabwe mfl. gnäller ständigt på hur orättvisa svenska media är mot deras länder...stackare.

  När jag räffade NGO-monitor så var de glasklara på att Diakonia och andra NGO´s INTE skulle bedöma Israel och Israels handlingar som vilket annat land som helst. Alltså, särbehandling anbefallen !!

  SvaraRadera
 28. Egon, vem försöker du övertyga om så kallade "svensk media" med
  "Visst rapporter svenska medier just om dessa raketangrepp, se bara här 2 exempel båda mars 2012"?

  Det så kallade "svensk media" klarar inte ens rapportera om en manifestation för Israel på Sergels torg. Patetiskt!

  nordicdervish.wordpress.com/2012/09/03/for-israel-2/

  SvaraRadera
 29. Annelie Enochsson, hon som tog sida med Sverigedemokraterna i protesterna mot att en imam skull få delta i Gudstjänsten inför riksdagens högtidliga öppnande.

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/kritik-mot-riksmotets-oppnande_6471664.svd

  SvaraRadera
 30. Egon

  "Jag lämnar inte ut hans identiet (sic)."
  Nej, du lamnar bara ut en identitet om du inte gillar vad personen i fraga skriver. Jag struntar hogaktningsfullt i Guardians identitet och hans barnsliga kommentarer.
  E. Lande

  SvaraRadera
 31. Jag tror det är bra att AE var talare på mötet, no further comments. Jag tror att ni som följer svensk politik och vet vad jag menar ;-)

  SvaraRadera
 32. Något intresse från mainstreammedia om detta? Har någon sett nånting på SVT, SVD, DN, eller kvällstidningarna?

  Antalet deltagare rapporteras ha varit uppåt tusen, give or take, allt enligt olika rapportörer. :

  Fina bilder av Nima Dervish här:

  https://nordicdervish.wordpress.com/2012/09/03/for-israel-2/#comments

  Här från Y-net News:

  http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4276062,00.html

  Tidningen Dagen:

  http://www.dagen.se/nyheter/stor-uppslutning-vid-israelmanifestation/

  Annika H-R egen blogg, som även har Nimas bilder:

  https://truthandfiction.wordpress.com/

  Motdemonstrationen som arrangerades på FB attaherade ett 50-tal som betedde sig hysat väl, förutom lite skrän. Nima skriver om dem också.

  Bilder och lite text även här:

  http://kimmilrell.com/

  Enligt Kim Mirell fanns noll intresse från mainstream. Vilket kanske går hand i hand med den vinklade rapporteringen. :)

  Ordspråk visavis Israel : If you can't say anything bad, don't say anything at all!

  SvaraRadera
 33. Egon, jag skrev ju att det så kallade "svensk media" klarar inte ens rapportera om en manifestation för Israel på Sergels torg.

  Det var tidningen "Dagen" som köpte och publicerade fyra bilder av Nima Dervish från söndagens manifestation.

  Med följande kommentar på http://www.dagen.se/nyheter/stor-uppslutning-vid-israelmanifestation/ bekräftar du min åsikt om det så kallade "svensk media".
  ".. När Cedar Duaybis en palestinsk kristen pastor gästade Jönköping och predikade där 10 juni var var tidningen Dagen då ? .."

  SvaraRadera
 34. Man kan ju i sitt still sinne undra vad som hade hänt om man försökt länkspamma a la A-K Roth på exempelvis Anna Ekströms blogg (på den tiden den fanns, vill säga)

  Men OK, följer man en av länkarna så hamnar man på ett ställe där man kan se hela eventet från Sergels Torg (jag gillar ju förstahandskällor)

  http://www.ustream.tv/recorded/25133901

  Hoppa över cirkus första halvan, då spelas mest en massa konstig reggae och man kan se en gråhårig herre springa runt (en som förresten önkade livet ur undertecknad en gång)

  Nej roligt blir det på slutet (ca 41 minuter) då Lisa Abramowicz berömmer Israel för att man har så många "arabiska representanteri Knesset" och ställer den halsbrytande jämförelsen: "Har vi lika många invandrare i den svenska riksdagen".

  Ja, det där med invandrare är ju en relativ fråga, eller hur?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte konstigt att du uppffatar reggae på HEBREISKA som "en massa konstig reggae".
   Har du väntat dig att på en manifestation för Israel hörs ngenting på hebreiska?

   Förmodligen denne gråhåriga herre hade starka skäl att önska livet ur "undertecknad en gång", du har ju förmågan att skaffa dig ovänner.

   Du som kräver från alla förstahandskällor, berätta för alla hur många invandrare har svenska riksdagen?
   Det där med invandrare i riksdagen är inte en relativ fråga!
   Ju fler invandrare blir riksdagsmän/kvinnor, desto blir det lättare att få den korrekta bilden av invandrarnas mål för svenska samhället som styrs av svenskar, eller hur?

   Radera
 35. Johan Byegård

  ".. invandrare i den svenska riksdagen"
  Intressant fråga. Hur många har ni? När kan man tänka sig en svart statsminister i Svedala? Eller i resten av Europa för den delen:-)
  Gissar att du fortfarande får stora darren när du ser den där gråhårige mannen. Men du kanske själv inte var sa ljuv eftersom du blev raderad flera gånger i rad...
  E. Lande

  SvaraRadera
 36. "Lisa Abramowicz berömmer Israel för att man har så många "arabiska representanter i Knesset" och ställer den halsbrytande jämförelsen: "Har vi lika många invandrare i den svenska riksdagen"

  Jämförelsen blir ju patetisk , vem är invandrare vem tillhör ursprungsbefolkningen. Ceder Duaybis jämförs med invandrare

  Den judiska staten Israel

  SvaraRadera
 37. Lande missar poängen om vem som är respektive inte är invandrare i Israel.

  Vad beträffar det raderade replikskiftet vill jag minnas att det handlade om vilket som var det mest antisemitiska som yttrats i bloggosfären. Jag valde ett citat från Dick Erixon där jag bytte alla "muslimer" mot "judar" och då blev det raderat. Bra gjort av Nima!

  SvaraRadera
 38. Milde tid, Lisa A. gör det verkligen....trodde det var ett skämt när jag hörde om det......såg videon idag.
  Invandrare eller inte handlar alltså inte om vem som först bodde på platsen utan vilken religion och etnicitet man har.
  Lieberman är alltså urspungsbefolkning, exempelvis kristna palestininer födda och uppvuxna och med rätterna över 1000 år tillbaka i t.ex. Jerusalem är invandrare ??

  SvaraRadera
 39. ”Marcus, kan du tänka dig att visa stöd för Israels existens, som Fredrik Malm? ”

  Tack för att du frågar, ja givetvis, JAG STÖDJER ISRAELS EXISTENS. Israels rätt till att existera ställer jag mig bakom alla dagar i veckan. Dock inte allt staten tar sig för o vissa sammanhang tycker jag är avskyvärda. Men jag väljer mina sammanhang för att utrycka mitt stöd, i en sammankomst som beskrivs i posten aldrig någonsin. Värdegrunden av det som verkat ha framförts är på samma nivå som SD o den svenska extremhögern. Jag gillar Malm, han är en vän till mig, men en sån sammankomst aldrig. Finns gott om andra bättre israeliska sammanhang. O du vet ju vad jag tycker AK, tror du jag hade fått ngt gehör…?

  SvaraRadera
 40. Egon

  " vem är invandrare "
  Den som kommer utifrån, slår sig ned och blir medborgare. Indianerna i USA anses som ursprungsbefolkning men egentligen är de inte det. De lär ha invandrat från Asien:-)
  E. Lande

  SvaraRadera
 41. Stig, hur får du det till att det

  "...finns flera som kommenterar här som likt den svenska regeringen tillsammans med ett fåtal andra stater motsätter sig att Palestina existerar som en suverän stat inom säkra och fungerande gränser..."

  Nu antog du för mycket igen. Vilka är det som motsätter sig att ett Palestina skulle existera som suverän stat - om det fanns säkra och fungerande gränser? Ska man etablera ett Palestina med hoppet att denna stat då skulle medverka till att skapa säkra och fungerande gränser?

  Försök att ta in att många inte genast - medan både Hamas och Fatah styr, det inte finns ening mellan dem, de inte vill enas om att ge upp målet att "befria" hela Palestina, dvs även Israel-proper, medan man direkt från PM hyllar "martyrer" - vill erkänna en Palestinsk stat, innan PM ens vill sätta sig ner och förhandla.

  Det är en annan sak det än att motsätta(!) sig att Palestina existerar som en suverän stat inom säkra och fungerande gränser.

  SvaraRadera
 42. "Bukten i Bo"

  Du har totalt missat poängen, i Israel finns endast "olym chadashim".

  Det finns ingen tvekan VEM som är mest antisemitisk i bloggosfären.

  Mycket bra gjort av Nima när han raderat citatet från Dick Erixon där du bytte alla "muslimer" mot "judar"!

  Islam är en religion av många folkgrupper (muslimer), medan judar är ETT folkgrupp - GLÖM INTE DET!

  SvaraRadera
 43. Jerry:

  Förmodligen denne gråhåriga herre hade starka skäl att önska livet ur "undertecknad en gång", du har ju förmågan att skaffa dig ovänner

  Om du tycker att det är acceptabelt att via nätet önska livet ur folk för att man har olika åsikter, då bör du nog för ditt eget välbefinnande säga upp ditt bredbandsabonnemang.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte önskat livet ur folk via nätet, endast uppmärksammade din egen text!

   Det var DU som nämnde denne gråhåriga herre, "en som förresten önskade livet ur undertecknad en gång."

   Det är bäst att det går upp för dig - Även i fortsättningen håller jag ett öga på dig.

   Radera
 44. Joakim:
  Du tror alla dessa människor som nu deltog i manifestationen inte har upplevt negativ särbehandling av Israel i media?

  Re NGO-monitor: De krävde alltså positiv särbehandling av Israel från Diakonias sida? Och jag undrar om hur "glasklart" det var, hur deras rep skulle beskriva mötet med dig? No love lost mellan er tar jag in. :)

  SvaraRadera
 45. BiB: Var inte så gramse över mitt länkande. Jag bidrar med det mainstreammedia inte förmår.

  Bra att Nima satte punkt för ert käbbel. Du fick flera raderade själv. :)

  Du kallar inte Nima Dervishs rapport en förstahandkälla?

  SvaraRadera
 46. Om man ska börja använda "Jerry":s terminologi, att hela Israel består av "Nya Immigranter" (=olym chadashim), då hamnar man i den situationen att även hela Sverige består av invandrare. Svaret på Lisa Abramowicz fråga ställd på videon blir då att såväl Israels som Sveriges parlament består av 100% invandrare.

  Kan dock meddela Jerry att Lagen om Hets mot folkgrupp i Sverige kan tillämpas såväl som om man hetsar mot religionsgrupp som grupper av samma etnicitet. Vill också hävda att författaren Lars Gustafsson konverterat till en religion och inte till någon etnicitet; han bör fortfarande alltså kunna behandlas som en västmanlänning.

  SvaraRadera
 47. Egon: Jag tvivlar på att Lisa Abramowicz inte ser palestinier som ett av ursprungsfolken i regionen. Jag är ganska säker på att hon avsåg att jämföra minoriteters representation i respektive parlament. Men om du har tvivel, fråga henne. Var detta det enda du uppmärksammade?

  Marcus: Tack för svar. Du kanske är en som ogärna deltar i arrangerade manifestationer öht.
  Men nu har du dragit in Sverigedemokraterna, i ekvationen: "Värdegrunden av det som verkat ha framförts är på samma nivå som SD o den svenska extremhögern." Vad i allsindar!? :(

  SvaraRadera
 48. Egon: Jag blev intresserad av Annika Hernroth-Rothsteins blogg, gick in och såg att du där bad henne ge exempel på negativ vinkling av Israel i svenska media.

  Egon, vad skulle du ta som prov på mönster av vinkling? Vill du ha exempel på bakvända rubriker? Vill du ha exempel på mönster i rapporteringen? Kan du t.ex. godta Lars Adaktussons ord om sina egna erfarenheter från SVT?

  SvaraRadera
 49. Jerry, du har rätt i att BiB har ett renommé som inte är av denna världen.

  Men ingenting rättfärdigar att man önskar livet av folk på bloggar. Hur lydelsen gick vet jag dock inte då det raderades. Det blir alltså andrahandsrapport. Vet inte heller hur BiBs kommentarer löd då de också raderades av Nima.

  Det tragiska och upprörande är att somliga som tar illa vid sig - och med rätta - från nätkäbbel som går över gränsen - har försvarat terror som legitimt motstånd. Om detta inte nuddar vid legitimera mord vet jag inte vad som klassar. Och så är visan igång igen.  SvaraRadera
 50. Jerry, om att byta ut nästan vilka folk som helst mot judar i nästan vilken diskussion som helst:

  Typiskt debattknep i brist på argument, kanske ibland legitimt men blir ofta grovt oanständigt. Håhåjaja, tänker jag NOT AGAIN!

  Liberation Theology byter it palestinier mot judar, on and on and on. Ingen ser något fel i det.
  Man rationaliserar bort, blandar bort korten och håller på. Undra på att folk snappar upp otyget. Men de som sitter mitt i soppan ser ingenting. Men mycket mänskligt.

  SvaraRadera
 51. Johan

  "Jag valde ett citat från Dick Erixon där jag bytte alla "muslimer" mot "judar"

  Tänk, det var så idiotiskt att jag fortfarande kommer ihåg det. Sen har vi ju de som byter ut judar mot nazister. Somliga ser ingen skillnad mellan äpplen och bananer.
  Dödshot är bottenlågt. Liksom uppmaningen att döda alla judar man möter eftersom judar inte ska kunna känna sig säkra vart de än reser.
  E. Lande

  SvaraRadera
 52. Kommentarsfunktionen kommer vara avstängd nu fram till fredag em.

  SvaraRadera
 53. Bulten i Bo, du fortsätter att göra bort dig - i fallet "Nya Immigranter" Olym Chadashim har terminologin inte samma betydelse som invandring.

  Invandrare alla här vet vad det är är inte samma som du pratar om.
  Invandrare förblir invandrare i Sverige eller EU tills landets lagar berättigar dessa invandrare att söka medborgarskap i landet.

  Dessa Olym i Israel har israeliskt medborgarskap OMGÅENDE - "Nya Immigranter" är israeler och inget annat.

  "Israels som Sveriges parlament består av 100% invandrare." LOL.

  Vad omtänksamt av dig att "meddela Jerry att Lagen om Hets mot folkgrupp i Sverige kan tillämpas såväl som om man hetsar mot religionsgrupp som grupper av samma etnicitet."

  Visste inte att du var en invandrare som utsatts för "Hets mot folkgrupp"...

  Syftar du att jag tillämpat "Hets mot folkgrupp", alltså svenskar?

  SvaraRadera
 54. Du kallar inte Nima Dervishs rapport en förstahandkälla?

  Nej, naturligtvis inte. Han driver en opinionsblogg (bl.a. till stöd för Israel) så hans (och andras) personligt färgade beskrivning av ett möte ska ej betraktas som en försthandskälla. Elementärt.

  Rörande Lisa Abramowicz så är det fullständigt klart att hon jämför befolkningen med de djupaste rötterna i palestinaområdet med invandrare till Sverige.

  I övrigt är det kul at se att tre debattörer uttrycker en förlåtande attityd emot önskan om undertecknads frånfälle. Denna förlåtande attityd är baserat på en raderad text från mig som de aldrig läste. Man slutar aldrig förundras över israellobbyns telepatiska förmågor.

  Min enkla åsikt är att en text som blev problematisk när man bytte folkslag/religionsutövare i den, den måste ha varit lika problematisk redan innan utbytet skedde. Så resonerar vi antirasister som inte gör någon skillnad på folkgrupper.

  Om ni vill läsa det aktuella citatet (och när en känd debattör härifrån försvarar rätten att få kalla vissa kulturer för "efterblivna" och som ej hemmahörande i Europa) så går det att läsa här och i efterföljande inlägg.

  SvaraRadera
 55. Gick in på den där märkliga bloggen Truthhand Fiction och upptäckte att bloggaren tydligen är en av de personer som fortfarande tror på att Mehdi Ghezali utförde självmordsbombningen i Bulgarien.

  http://truthandfiction.wordpress.com/2012/07/19/update-2-2/

  SvaraRadera
 56. BiB: Så en person som är närvarande på vid en händelse, som fotograferar är inte förstahandsrapportör? Är bilderna inte hans och var han inte där, menar du?

  Om Mehdi Gezali, skrev du att Annika Hernroth-Rothstein tror (!) att han utförde mordbombningen i Bulgarien. Hon skriver inte så självsäkert, ser du väl. Hon skriver att enligt rapport ska(!) han ha...

  Dett ord "ska" missar du.

  Det rapporterades ju så i början.

  Nej, BiB, du är ute för att diskreditera. Bloggen är israelvänlig därför "märklig"?

  Men läs orden hon skriver om kärlek i sin blogg. Du kan behöva lite.


  SvaraRadera
 57. Johan

  Vad har nu bulgarienhistorien med det här att göra?

  E. Lande

  SvaraRadera
 58. Nej, BiB, det är inte klart det du skriver om Lisa A.'s inställning. Hon har på andra ställen gjort klart att hon talar om just minoriteters medverkan i parliament. Men gör det Joakim brukar råda: fråga henne själv.

  Vidare, Johan Byegård, jiddra om befolkning "med de djupaste rötterna i regionen" låter lite som ultranationalistiskt å ett folks vägnar och mot ett annat. Inte alls antirasistiskt min syn.

  Tro mig när jag igen säger att ingenting rättfärdigar att man önskar livet av andra på debatter.

  På manifestationen ropades det ur den skara som opponerade sig mot en talare, "Dra åt helvete". Hur ska man tyda det? Bildligt eller formligt? :)

  Angående dem på plats, förstahandskällor: Naturligtvis hade jag velat länka även till SVT, TV4, DN, SvD, Ekot, AB, Expressen etc etc. Ta upp med dem varför de inte finns som förstahandskällor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte konstigt att Johan Byegård accepterar inte Nimas inlägg(en) "För Israel" / "Mot Israel", "Han driver en oppositionsblogg (bl.a. till stöd för Israel).....

   Nimas förhands källor köptes av kristna tidningen Dagen!

   Radera
 59. BiB, nu tappade du helt fattningen: "galning från SII" och "urbefolkningen", i bestämd form? Varför detta hätska respektive falska? Som om det bara fanns ett folk som stammar därifrån???

  Det här om att "urbefolkningen" i området i fråga enbart skulle ha varit araber, om jag fattat dig rätt, eller att alla araber som nu bor i området ska klassas som urbefolkning, det låter konstigt. Det har ju skett avsevärd inflyttning under alla år, inte minst förra seklet.

  Har du på fötterna att klassa ett folk, araberna, som "urbefolkningEN" i detta område?

  SvaraRadera
 60. Joakim: Nu får jag ta dig i örat igen. Det enda du fastnade på i Lisa A's tal var alltså en jämförelse om demografi (demographics) i riksdan:

  "...Milde tid, Lisa A. gör det verkligen....trodde det var ett skämt när jag hörde om det......såg videon idag..."

  Om du såg videon såg du att Lisa A. inte sa bara ordet "invandrare", hon sa "invandrare/minoriteter". Lisa A. har tydligt och klart i tidigare uttalanden visat att hon jämför med hur många MINORITETER det finns i Sveriges riksdag. Du väljer alltså att hetsa på och raljera.

  Kommer du ihåg vad du brukar råda mig? Tala med dem. Fråga vad de menar. Kan du göra något så vettigt som practice what you preach?

  Sedan filosoferar du på om vad du tror(!) Lisa A. tycker och tror:

  "...Invandrare eller inte handlar alltså inte om vem som först bodde på platsen utan vilken religion och etnicitet man har..."

  Säger som många av Berglins gubbar (love, love, love that cartoon): VAF--!

  Skulle detta ha uttryckts av Lisa A. i detta tal? Om jag missat något ge citat. Annars ta upp det också med Lisa A.

  Du skriver inte sånt här i egenskap av ditt yrke utan som privatperson men hur tror du det ena påverkar det andra? Just saying...

  SvaraRadera
 61. BiB: En filmupptagning som mest riktas över huvudena på folk mer förstahand än t.ex. Nimas fotoreportage? Kan det inte finnas mer än en förstahandsrapport?

  Och FYI, Lisa Abramowicz säger klart och tydligt "invandrare...minoriteter" i sitt tal. Tunnelseendet slog till igen.

  Egon: Tycker du det är acceptabelt enligt dina regler att Johan Byegård kallar Lisa Abramowicz "galning från SII"? Du har satt en standard som inte tillåter nedvärderande av personer, vare sig de deltar i bloggen eller inte, utan belägg. Borde du inte be BiB om belägg för att Lisa A. skulle vara en galning? Eller tror du detta är ett axiom? :)

  SvaraRadera
 62. Bulten i Bo jag tar bort din kommentar om "galning fån SII "

  § 6. - Ditt inlägg måste vara utan grova svärord, vulgära uttalanden samt personliga angrepp, påhopp, kränkningar, hot eller förnedring av andra.

  SvaraRadera
 63. AK Roth §1. –Håll dej till ämnet!
  Filmer på katter har inget att göra med en manifestationen på Sergels torg

  SvaraRadera
 64. Lite elementa, ursprungsbfolkningen är de INDIVIDER som kan räkna sin närvaro i området i längst generationer tillbaka. Och egentligen skulle man inte behöva säga det, men med vissa kommentatorer här kan man inte vara nog tydlig: Bara för att det finns individer som är araber och/eller judar och kvalificerar som ursprungsbefolkning, så betyder inte det att alla judar i USA eller alla araber i Saudiarabien är urspungsbefolkning.

  Om Lisa A läser detta så ber jag om ursäkt för att jag kallade henne galning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu vet alla definition av ursprungsbefolkning, men ursprungs befolkningens beskaffenhet är inte avgörande för en stat karaktär.

   I kungariket Sverige är Samer ursprungs befolkningen.
   I Sydamerika är ursprungsbefolkningen besläktade med Australiens Aboriginera (50 000 år seda).
   Nordamerikanska ursprungsbefolkningen är inuiter samt indianer.
   Australiens ursprungsbefolkningen är aboriginer.

   Kungariket Sverige avgör vem som är svensk, precis som sydamerikanska länder avgör vem som Chilienare, Bolivianer, Argentinier

   Samma regler tillämpas här!
   Kort sagt dagens stater är inte baserade på ursprungsbefolkningens beskaffenhet, dessa stater är grundade som följd av politisk överenskommelser.

   Det är statens lag som avgör vem som räknas som svensk, eller tror du att det är inkorekt?

   Radera
 65. Johan

  Det finns de som tror att de muslimska egypterna är ursprungsbefolkningen i Egypten när kopterna fanns där långt innan.
  Sen finns det de som tror att araberna är ursprungsbefolkningen i "Palestina".
  "...så betyder inte det att alla judar i USA eller alla araber i Saudiarabien är urspungsbefolkning."??
  E. Lande


  SvaraRadera
 66. Men vad tjafsigt det här blev då. A-K jag tror det blir lite märkligt att sitta borta i Indiana och gissa vem som pratar med vem i Sverige.

  SvaraRadera
 67. Har du kommit upp med den definitionen på ursprungsbefolkning själv, Johan?

  SvaraRadera
 68. Svar
  1. Egon, syftar du på svenska regerings definition, eller vetenskapliga / arkeologiska definitionen?

   Radera
 69. Joakim, hörde du ordet minoriteter i Lisa A's uttalande eller hörde du det inte? Gör detta ord någon skillnad i hur du tyder hennes uttalande?

  Saken kom självklart upp i svar mot anklagelser Israel ofta får. Var det fel av henne att öht tala om minoriteter i riksdagen vs Knesset?

  Gjorde du fel som knöt hennes uttalande till etnicitet och religion?

  Missade jag nånting själv? Jag bor visserligen i Indiana men jag har inte slagit bo i nåt majsfält in the middle of the boondocks och har tillgång till nätet. Jag hörde samma tal som du men kan ju ha missat. Sa Lisa A nånting om etnicitet och religion?

  Âr det fel av mig att råda dig tala med Lisa A. när du har rått mig att tala med/kontakta personer vars meddelanden jag har kritiserat?

  Tjafs, schmafs. Svara på mina frågor sakligt om du inte vill tjafsa själv. Eller ta upp det med Lisa A. Som sagt var.

  SvaraRadera
 70. Gissa, Joakim? Du är impulsiv och skriver innan du har läst klart tänkt, som jag ibland. But i forgive you. Jag 'gissade' inte vilka du skulle tala med i Sverige. Jag rådde dig att följa ditt eget råd och tala med Lisa A. ifall det fanns oklarhheter, i stället för att raljera och anta på nätet på ett pinsamt sätt, begriper du väl?

  SvaraRadera
 71. A-K du är på rätt spår när du faktiskt för en gångs skull antyder att du vet att allting i världen inte händer och inte syns på nätet.

  Lisa uttrycker sig klumpigt, och hon inser inte det när hon talar. Du har helt rätt att man man kan mildra betydelsen av det hon säger, men det intressanta är fundera över vad som hänt om någon mer etablerad person eller organisation skulle sagt nåt liknande. Nu har SII massor av gånger lyckats göra offentliga tabbar vilket gör att de inte har så hög offentlig fallhöjd vilket är en fördel när det blir fel, men också en nackdel när man vill ha genomslag i debatten och uppmärksamhet.
  Hade exempevis nån av riksdagsledamöterna sagt detta hade det fått ett annat genomslag.

  Jag talar kontinuerligt med folk i den svenska debatten och i denna fråga även på plats i Israel Palestina, både de jag håller med och där det finns skiljaktigheter. Det är just därför jag uppmanar andra att göra det när de undrar något. Det diskuterar jag dock av rätt självklara skäl inte på bloggsidor.

  SvaraRadera
 72. Joakim: För en gångs skull?

  Va? Jag har tänkt så många gånger. Men det har ju inte synts på nätet, så du antar och antar och antar. Vafför antar du så mycket, Joakim?


  SvaraRadera
 73. Javisst, men det är en skillnad. Mitt fokus ligger inte på vad jag tänker utan på vad jag gör! Vad du eller jag tänker på ändrar nte någons verklighet till det bättre.
  Jag tycker det viktigaste är vad man gör och säger i verkliga livet, om jag sen inte är lika skriv att berätta om allt på nätet är faktiskt av mindre vikt.

  SvaraRadera
 74. Det torde stå klart att min användning av termen "ursprungsbefolkning" var ett motsatsförhållande till gruppen "invandrare", i den kontext som Lisa A gav när hon talade om mängen svenska "invandrare" riksdagen.

  SvaraRadera
 75. Vad det torde och inte torde är upp till var och en att tyda, Bulten i Bo. Naturligtvis tyder du på ditt vis. Du har ju redan klassat skribenten i fråga som galning. Men skriv och fråga henne! Av allt i L.A.s tal siktar du in på en enda.

  Joakim, vad du gör syns väl inte här på bloggen? Det som syns är vad du har skrivit här, och det kan väl kritiseras som andras uttalanden? Jag har bara sett negativitet mot manifestationen och onödiga gliringar mot vissa deltagare i manifestationen från dig. Hur bidrar det till gott?

  SvaraRadera
 76. Igen, BiB, jag lyssnade till din länk och Lisa A. sa "invandrare/minoriteter". Vad du tycker att det "torde" betyda är är färgat av att du redan har redan klassat skribenten som galning.

  SvaraRadera
 77. Joakim:

  Så vad är syftet med gliringar mot vissa talare vid manifestationen på denna blogg då? Är det inte också ett agerande?

  "...Vad du eller jag tänker på ändrar nte någons verklighet till det bättre..."

  Har jag väl aldrig påstått. Men hjälper det med gliringar och hån?

  "...Jag tycker det viktigaste är vad man gör och säger i verkliga livet,..."

  Jodå, visst är det så. Följ din egen regel.

  "...om jag sen inte är lika skriv att berätta om allt på nätet är faktiskt av mindre vikt..."

  Det jag inte vet kan jag inte ta ställning till. Det jag ser är att du här inte har visat någon som helst förståelse för vad som ligger bakom initiativet. Du har viftat bort det verkliga personer har upplevt i Sverige och som ligger bakom initiativet. Drt låter som om du inte har förståelse.

  SvaraRadera
 78. Om L.A. hade nämnt den samiska representationen i den svenska riksdagen hade det varit relevant att jämföra med representationen av palestinier i Knesset. Majoriteten av judarna i Israel befinner sig som invandrare i X:te generationen där X är ett är ett förhållandevis lågt tal, och deras situation är därför mer relevant att likna med invandrarnas situation i Sverige.

  Punkt Slut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Snacka om oförmågan att se skillnaden mellan Sverige och Israel.

   Hur kan du påstå att det går att jämföra judar som har bestämt sig att bo i Israel med invandrare som flyttar in i ett främmande kultur/religion?

   Det är definitivt INTE "relevant att likna med invandrarnas situation i Sverige.

   Radera
 79. A-K, nu sitter du och hittar på saker som jag skall ha sagt igen.

  Jag tyckte att det varit kul om det bland gänget från sergels torg funnits ett engagemang att stötta Israel i de sammanhang där det är en verklig utmaning att tala om Israel och Israelers rättigheter.Är det glirningar ??

  Du säger att det enda sättet att visa förståelse är att villkorslöst hålla med.
  Om du talar med exil palestininer så menar de också att media är emot deras sida, nyligen demonstrerarde exil etiopier mot hur etiopien skildras i Sverige, Svensk-kubanska vänskapföreningen menar att Castro baktalas av Svensk media, Vitryska diplomater säger att vi smutskastar deras presidentosv.. osv...

  Att ett antal svensk-israeliska intresseorganisationer anser att media inte rapportera4r som de vill behöver ju inte heller i det fallat betyda att finns en negativ vinkling.
  Vem vet, det kanske står för nåt positivt i rapporteringen när både Israelvänner och palestinavänner anser att deras sida är den som missgynnas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du tar gärna "Vem vet, det kanske står för nåt positivt i rapporteringen när både Israelvänner och palestinavänner anser att deras sida är den som missgynnas.".

   Frågan är om du har inte glömt att det finns judiska flyktingar som du aldrig nämnd - de arabiska judarna!

   Du vänder dig till A-K med "Om du talar med exil palestininer så menar de också att media är emot deras sida,", faktum är att median ser ENBART 'exil palestinier'.
   Varför nämns inte i median de judiska flyktingarna?

   Det handlar nämligen om över 800.000 judar.
   http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4274424,00.html

   Radera
 80. BiB, sätt gärna punkt men nåt vettigt slut blev det inte. Det finns för många ouppklarade frågor.  SvaraRadera
 81. A-K Roth, det är inget hämlighet att Israel är långt ifrån ett perfekt land (vilket land är perfekt?), men Joakim gör allt för att demonisera Israel totalt.

  För att rättfärdiga det tar han fram "Om du talar med exil palestininer så menar de också att media är emot deras sida, nyligen demonstrerarde exil etiopier mot hur etiopien skildras i Sverige, Svensk-kubanska vänskapföreningen menar att Castro baktalas av Svensk media, Vitryska diplomater säger att vi smutskastar deras presidentosv.. osv...".

  Jag undrar nu hur reagerar Joakim på följande;
  "'I'm a Jewish refugee'.
  New Foreign Ministry campaign calls on Arab Jews to tell the story of their deportation from Arab states in bid to promote compensation"?

  Tror du att han förkastar kravet på kompensation från de arabiska länder som fördrev judarna och förvandlat de till flyktingar?
  http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4274424,00.html

  SvaraRadera
 82. Hur kan du påstå att det går att jämföra judar som har bestämt sig att bo i Israel med invandrare som flyttar in i ett främmande kultur/religion?

  Bara som en upplysning, invandring sker till en stat och eller land. Det är precis vad judiska medborgare från t.ex. USA, Polen, Ryssland och Sverige gjort till Israel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bara som en upplysning, "invandring sker till en stat och eller land. Det är precis vad judiska medborgare från t.ex. USA, Polen, Ryssland och Sverige gjort till Israel."

   För det första heter det amerikanska, polska, ryska och svenska judar.

   Dessa judar får direkt israelisk pass.

   Skulle amerikanska, polska, ryska, spanska, italienska och franska judar komma till Sverige eller Tyskland, då förblir dessa individer INVANDRARE under många år innan de kan ansöka om medborgarskapet i Sverige eller Tyskland.
   Är det så svårt att begripa?

   Radera
 83. Är det något som skulle vara ouppklarat så är det möjligtvis avsaknaden av Lisa A:s erkännande av det inkorrekta i att likställa palestiniernas situation med en grupp av "invandrare".

  SvaraRadera
 84. Joakim:

  "...Jag tyckte att det varit kul om det bland gänget från sergels torg funnits ett engagemang att stötta Israel i de sammanhang där det är en verklig utmaning att tala om Israel och Israelers rättigheter.Är det glirningar ??..."

  Du kanske tänkte det men det var inte hur du uttryckte det. Det var heller inte syftet med manifestationen, enligt Annika H-R. Du håller inte med i syftet alltså.

  Jag läste mest om pannkakor och ärtsoppa och "gänget som hade det gemytligt på Sergels Torg", plus en gliring mot Anneli Enochson och raljerande om Lisa Abramowicz' ord.

  Att så många svenskar, individer Joakim, inte bara som du verkar tro, "ett antal svensk-israeliska intresseorganisationer", även om såna var med, har uppfattat medieklimatet som hätskt och vinklat mot Israel, är ett faktum.

  Jag har inte sagt att "...det enda sättet att visa förståelse är att villkorslöst hålla med..."
  Detta har du själv skapat.

  Tala med dem som individer. Detta var inte menat att vara emot något folk eller ens politiskt. Tala med dem.

  SvaraRadera
 85. BiB: "...Är det något som skulle vara ouppklarat så är det möjligtvis avsaknaden av Lisa A:s erkännande av det inkorrekta i att likställa palestiniernas situation med en grupp av "invandrare"..."

  Men har Lisa A. verkligen i detta tal likställt palestiniernas situation med en grupp av invandrare".

  Har jag inte upprepat till leda att HON SA invandrare/minoriteter? Hon talade om detta i ett sammanhang. Sammanhang brukar vara viktigt, enligt flera personer här.

  Sammanhanget var det faktum att Israel ofta anklagas för rasism och apartheid inom landet. Minoriteter inom landet har ganska stor representation i Knesset.

  Jag själv undrar hur stor representation judar har i t.ex. Jordanien. Oops, de fördrevs visst och får inte ens bo där. My bad.

  SvaraRadera
 86. Well Jerry, utan judiska invandrade hade aldrig staten Israel blivit till.
  Mer komplicerat än så är det inte.

  De plötsligt upphittade judiska ”flyktingarna” hänger ihop med den politiserade historieskrivningen man ägnar sig åt i Israel.

  From the very beginning så avsvor sig staten allt ansvar för den arabiska flyktingvågen från Palestina.
  Istället hette det att arabiska ledare via radio hade beordrat befolkningen att fly – judarna hade ingen som helst skuld i det hela.
  Man hoppades helt sonika att flyktingarna skulle försvinna och absorberas i grannländerna.

  Oturligt nog så visste inte judiska propagandister att utsändningar från området övervakades, och när banden granskades så fanns det inga utsändningar…
  Palestinske historikern Walid Khalidi sköt ner storyn 1961.

  När så Benny Morris bok 1988 slog ner som en bomb, så var katastrofen fullbordad – man kunde helt enkelt inte negligera de palestinska flyktingarna längre.
  Man måste med andra ord ändra sin historieskrivning, plötsligt fanns det flyktingar - flyktingar som Israel dessutom har ett direkt ansvar för, enligt internationell lagstiftning.

  Sagt och gjort, istället så blir de judiska emigranterna ”flyktingar” från arabvärlden, till och mer fler än de palestinska (!!)– folkgrupper som man då hävdar ska kvittas mot varandra.
  (Det finns lite olika propagandastories men kvittningen är det centrala)

  Svagheterna i resonemanget är uppenbara; de judiska emigranterna vill inte åka hem – men det vill de palestinierna flyktingarna.

  Att bunta ihop folk under epitetet ”araber” och sedan påstå att palestinierna ska ha någon form av ansvar för vad fok i Algeriet eller Irak påstås ha gjort, är ungefär lika begåvat som att påstå att islänningar har ansvar för vad italienare gör - eftersom båda är européer…

  SvaraRadera
 87. A-K, nu får du faktiskt börja att scrolla uppåt i deabtten och läsa vad andra skrivit tidigare, det är inte första gången som du verkar hoppa in utan att ens bry dig om att läsa vad andra verkligen har skrivit.

  Så här skrev jag 3/9 2012 07:25 "Fast jag kan inte låta bli att reflektera hur stort intresset skulle vara att komma med på några av de sammanhang där vi och våra partners förklarar Israels rätt att existera, de kunde hänga med på möten i Gaza där de styrande och en stor del av det religiösa etabissemanget säger att Israel skall utplånas och anser det är förräderi att tycka annorlunda.

  På nåt sätt har jag känslan att de flesta i gänget som har gemytligt på Sergels torg inte skulle vara så intresserade av att "get real".
  Personliga hot och återkommande vandalisering av lokaler och utrustning blir ju liksom inte så gemytligt."

  Du tycker det är jättebra att man demonstrerar för Israel i ett av världens mest israelvänliga länder (det finns ju kritik mot ockupationspolitiken, men kritiken mot Israels existens så gott som obefintlig, vilket vi alla förhoppningsvis är glada för).
  Jag nenar att man säkert skulle göra mer nytta att vara med och tala för Israels sak i verkligt israelfientliga miljöer.
  Jag ser inte problemet du vill utmåla med det.

  SvaraRadera
 88. När man pratar om minoriteter och demokrati i Knesset, kan det vara på sin plats att påminna om att palestinska partier inte har något större inflytande.

  Sedan statens bildande 1948 har inget parti funnits med i någon regeringsbildning.

  Inte ens under Osloprocessen valde dåvarande PM Barak att inkludera dem i regeringen, trots att man stödde regeringen i Osloprocessen… Men de tveksamma och motståndarna fick plats…


  När det gäller demonstrationen så kan man naturligtvis ha en Israelmanifestation, om man så önskar. No problems.

  Det som blir tämligen löjligt är när man ska framställa det hela som något otroooligt sensationellt spektakulärt och farligt. Det är det inte.

  Annika H-R stod själv och viftade med israelflaggor som ”protest” mot Ship to Gaza, helt utan polisbeskydd och det hände absolut ingenting…
  Samma scenario i Göteborg, fast då var det FIM som delade ut flygblad..

  Eftersom manifestationen på Sergel inte var speciellt intressant så följde det sig logiskt att det mesta av media ignorerade händelsen – då politiska manifestationer sällan uppmärksammas.
  Och av samma anledning så blev inte motdemonstrationen större än ca 10 personer.

  Att man haussar upp det till 1200 personer är ganska lustigt då bilderna på sin höjd visar 500 personer, vilket var det man skattade uppslutningen till först.

  Men när uppgifterna presenterades i israelisk media inföll sig ett visst dubbelseende…apropå det här med korrekt rapportering.  SvaraRadera
 89. Egon: "...Visst rapporter svenska medier just om dessa raketangrepp, se bara här 2 exempel båda mars 2012..."

  Men visar nyhetsredaktionerna omfattningen av attackerna?

  Rapporterade man om de senaste, ett totalförstört hus och att skolorna måste stängas? Kanske för långtråkigt med samma gamla. Men detta är i saqnning förskräckligt.

  Här en lång lista med källanvisningar:

  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Palestinian_rocket_attacks_on_Israel,_2012

  SvaraRadera
 90. Ja, LA använde ordet "invandrare" (och även ordet minoriteter) när hon skulle hitta en grupp i Sverige som skulle motsvara palestinierna och deras situation. Stämmer det att LA nu ha ordet "invandrare" struket (Kontinent-telepatikern A-K Roth tycks även ha fri tillgång till LA:s hjärnbanor) så kan ju hennes organisations hemsida vara ett lämpligt forum för en sådan dementi.

  Jag funderade i mitt stilla sinne hur det hade gått om Ilmar Reepalu någon gång skulle ha beskrivit Malmös judiska befolkning med månghundraåriga rötter i Malmö (således längre tid än vad medelisraelen har till Israel) som "Invandrare/minoritet". Något säger mig att A-K Roth i ett sådant fall inte skulle acceptera en ursäkt som aldrig ens formulerats.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med tanke på hur mycket du diskuterar invandrare hit och invandrare dit, då förmodligen anser du dig var ur(sprung) svensk.

   Frågan är om Sverige domineras av SVENSKAR som ursprungsbefolkning?

   Samerna har status som ursprungsbefolkning,från norr invandrade tidigt även finska folk ifrån öster, vilka inte minst blev tornedalingar. Bland annat invandrade romer och judar som har funnits i Sverige sedan 1500- och 1600-talen som ökade 1800-talet.
   Vi får inte glömma valloner som invandrade under samma tid.

   Andra världskriget bidragit med växande grupper av finländare, norrmän, danskar, tyskar, polacker, kroater, albaner, serber, bosnier, turkar, irakier, iranier, kurder, assyrier/syrianer, libaneser/palestinier, israeler, chilenare, greker och sist somalier.

   Detta uttan att nämna över 600 000 utländska medborgare i Sverige...

   Dessutom skall det påpekas att Sverige är på väg att förlora karaktären som ett kristet dominerat land.

   För närvarande lever i Sverige över femhundra tusen muslimer.

   Vad säger du nu om "..LA använde ordet "invandrare" (och även ordet minoriteter).."?

   Funderade vidare i ditt stilla sinne hur det hade gått om Ilmar Reepalu någon gång skulle ha beskrivit Malmös judiska befolkning med månghundraåriga rötter i Malmö (således längre tid än vad medelisraelen har till Israel) som "Invandrare/minoritet".

   Ilmar Reepalu, är han ursvensk?

   Radera
 91. Joakim, jag har läst precis allting, så tala inte om för mig vad jag inte att bryr mig om, är du snäll.

  Jag kan bara inte kommentera varje ord du säger. Citatet där du reflekterar, som börjar "Fast jag kan inte låta bli..." drar från atmosfären bland svenskar och medieklimatet i Sverige re Israel, det som låg bakom initiativet - till Gaza och dina problem under Hamas.

  Sverige skulle vara ett av världens mest israelvänliga länder? Om israelvänlig betyder att Israel ska existera, ja. Men det var inte det det handlade om. Samtal med personer som deltog vore på plats.

  Jag har alltså uppfattat från det du skrivit att du inte tycker det finns skäl alls för en manifestation som denna.

  Det finns inte skäl manifestera för Israel och personer som talade får gliringar.  SvaraRadera
 92. Du är rolig med dina utnötta synsk-associationer, BiB. Jag har hört det förut och det var dåligt redan då. Men fråga Lisa A. vad hon menade så du inte tror du finns i hennes hjärna själv. :)

  Jag är ganska säker på att Lisa A. inte rimligen kan se araber i regionen som invandrare, och definitivt inte palestinier. Ingenting hon sagt visar på en sån syn. Men det är en s.k. educated guess från annat hon sagt och skrivit.

  Svenska judar skulle nog inte klaga på att ses som minoritet, vilket de är, eller invandrare, om de är det. Men jag tvivlar på att de skulle lyssna till Reepalu. :)

  SvaraRadera
 93. Men snälla nån A-K...... (OK nu vet jag att du kommer tycka det var en förtryckande inledning, men man blir lite trött).

  OM jag säger det är jätteBRA att en person talade på manifestationen så är jag elak och ger glirningar enligt dig...
  Hade du tyckt det istället var bra om jag skrev det var jätteDÅLIGT att någon talade på manifestationen ?
  Visst får du tolka som du vill, men det är INTE vad jag skrivit.

  Om jag säger jag anser det vore viktigare att hjälpa till att tala för Israels sak där det finns regimer som verkligen hotar Israel så är det dåligt enligt dig.
  OK, jag erkänner, jag anser att tycker Hamas och AlAqsa brigaderna är ett större problem för Israel än hur några hundra Israelsupporters uppfattar att media inte skriver som de vill i ett av världens Israelvänligaste (vilket är bra att vi är) länder.

  Senast idag var jag återigen kontaktad av en person som varit på plats men som till syvende och sist inte kunde förklara vari denna negativa särbehandling består.
  Har du talat med några palestininer om hur de uppfattar den negativa särbehandlingen i media av paletininernas sida ?????

  Jag har talat med de som har båda perspektiven, min uppfattning är att de har liknande argument och båda sidor har lika fel (eller möjligtvis lika rätt). Jag tvinger dig inte tycka lika, men om du vill övertyga mig så tror jag argument funkar bättre än dina nuvarande inlägg.

  I våras demonstrerade regimtrogna eritreaner mot ensidigheten i media mot deras regim,jag gav också flera andra exempel på företrädare för andra regimer och länder vars supporters protsterar mot den "ensidiga" kritiken i västerländs media för att man inte skriver som de önskar.

  Självklart är du fri att hävda att du inte tycker att det finns liknande attityder hos Israelsupporters och Palestinasupporters när man anser sig felbehandlade av media, men gör det när du talat med företrädare för båda sidor, jagtänker absolut inte hindra dig att redovisa en annan slutsats.

  Men nu sitter du och kastar ur dig anklagelser som inte hänger ihop, och anklagar de som faktiskt talat med berörda från mer än en sida för att ha fel....

  SvaraRadera
 94. Ilmar Reepalu, är han ursvensk?
  Svar nej "Inte ens ett år gammal kom Ilmar Reepalu som baltflykting över Östersjön i augusti 1944 med föräldrar och en ett år äldre syster." läs mer i Ilmar Reepalu

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den frågan ställdes inte till DIG!

   Radera
 95. Jag är ganska säker på att Lisa A. inte rimligen kan se araber i regionen som invandrare, och definitivt inte palestinier, jag är dock tämligen säker på att hon uttryckte motsatsen.

  Men visst, alla möjligheter finns ju för henne att dementera.

  SvaraRadera
 96. Om det var till mig frågan ställdes (jag ignorerar ofta meningslösa retoriska frågor som inte har med ämnet att göra) svarar jag med en hänvisning till svenska Wikipedia att: "...ett år gammal kom Ilmar Reepalu som baltflykting över Östersjön i augusti 1944 med föräldrar och en ett år äldre syster"

  Han är alltså också invandrare enligt de flesta definitioner, vad nu detta har med någonting att göra.

  SvaraRadera
 97. Men snälla nån, Joakim, om någon ska vara trött är det jag. Du hoppar omkring som syrsan Benjamin. Från det ena till det andra.

  Vad andra folk och grupper än känner om sina länder och myndigheter och medias rapporteringar, tar det inte bort från att så många upplever att Israel länge har särbehandlats negativt av politiker och media. Vill du ha belägg? Något säger mig att du ändå skulle vifta bort det.

  Jag har inte krävt vare sig att du tycker det är BRA eller DÅLIGT att hålla tal som manifesterar stöd för staten Israel av personer som upplevt att Israel särbehandlas negativt i svenska media och att Israel i somliga cirklar behandlas som paria, så långt att somliga personer är rädda att visa stöd för Israel.

  Ignorera hellre hela saken än att komma med försåtliga anklagelser mot t.ex A.E. bara insatta kan förstå. Låter som en bannade high school clique här ibland.

  Helt klart har minst tusen personer känt behov att manifestera. Respektera det. Varför komma med personliga gliringar och en detalj i ett tal av en talare? Vad är syftet?

  Gå och tala med dem. Jag har mött extremistiska och falska anklagelser mot Israel i Sverige själv. Ofta ifrågasätts Israels legitimitet. Och varifrån kommer t.ex. uppfattningen en närstående hade att gazaborna svälter och att Israel bär skulden till det?

  Vad kostar det att visa lite förståelse i stället för att vifta bort det många ser som något overkligt. Kanske du kan säga som Bill Clinton ofta: "I feel your pain." Kliché, men folk behöver lite förståelse ibland. Säkert talar du inte in person som du gör fritt på denna blogg. Men det är det enda jag ser.

  Kom nu inte med någon lång drapa igen, snälla, snälla...

  SvaraRadera
 98. A-K, jag hoppas jag kan utmana ditt siine för självironi. Brukar det vanliga scenariot vara att du börjar skriva nån kort kommentar som jag plötsligt besvarar med en halv roman med alla tänkbara tolkningar av vad du sagt, eller brukar det vara tvärtom? Vem har mest anledning tröttna på långa drapor ?

  Jag kan inte någonstans hitta att jag skulle sagt att Israelsupporters eller Palestina supporters (eller andra grupper som stöder vissa regimer eller länder) inte KÄNNER sig förfördelade i media, däremot måste man få fråga sig om det är korrekt. Känner du palestinasupportrarnas "pain", eller är solidariteten selektiv ? Alawiter från Syrien känner sig extremt diskriminerade än svensk media just nu, förnekar du att de känner så? Är det legetimt att hävda om man inte håller med ?

  Vad skönt att höra från dig att man inte skall lyfta ut en detalj i vad någon sagt. Då slipper vi väl äntligen ditt gnäll på ett yttrande från Naim Ateek inom Sabeel (som du dessutom misstolkar) som du lägger till grund för hela organisationens policy. Hur var det nu? hade du tagit dig tid att träffa ateek? har jag tagit mig tid träffa de jag kommenterar? Var det viktigt eller oviktigt enligt dig träffa de man kommenterar ? Vem är det som som hoppar mellan åsikter och konsekvens ?

  Till sist måste jag berömma din detaljkunskap om läget i Sverige.
  Jag tror polisen så.att 5-600 personer deltog, arrangörerna räknade ca 800, israelisk media räknade sen ihop ca 1000 personer, och nu rapporterar Roth i Indiana, US "minst 1000" deltagare. Skall vi gissa du kommer nå upp till 10000 framåt jul ;-)

  Tack för liknelse med Benjamin Syrsa, som du säkert minns från sagan var hans jobb att vara Pinockios samvete. En respektabel och viktig uppgift i just diskussioner om Israel och Palestina, och en fin komplimang till mig, tack !!

  SvaraRadera
 99. Joakim, jag undrade när jag skrev detta om du skulle dra upp Atek och Sabeel eller andra detaljer jag har hängt upp mig på. (Hm, vem var det här som klandrade mig för att se detaljer? Kan han inte klandra dig nu så det blir jämlikt, rättfärdigt och svenskt?)

  Du syftar antagligen på mitt avståndstagande från Sabeels politiska användande av korsfästelseliknelser etc., Liberation Theology. För mig blir detta ett helt sorgligt begrepp, inte en detalj. Som denna syn promotas vidare över Atlanten och annorstädes blir det mer än en liten detalj. För mig.

  Har jag inte varit klar med att jag syftade på uppskattningar?

  A-K: "...Antalet deltagare rapporteras ha varit uppåt tusen, give or take, allt enligt olika rapportörer..."

  Sedan gav jag länkar till flera rapporteringar som innehöll uppskattningar. Inte svårt att förstå.

  Om "minst tusen" i senaste kommentaren, borde ha skrivit mindre tvärsäkert. Men jag tror att det finns minst tusen som stöder manifestationen även om de inte kunde vara med. C:a 200 deltog ju i Göteborg också så lägg till det. Glad nu detaljmästarn?

  Ha-Ha, om Benamin syrsa. 1-0 till dig. Kanske ditt samvete borde ge ett erkännande här under detta ämne till att du själv noterat otrevliga vinklingar i svensk rapportering? Du har ju själv skrivit om det på Diakoniabloggen.

  Sedan undrar jag om det är rätt att bedöma vad folk känner och upplever som "korrekt" eller inte. Det blir en filosofisk fråga.'Nuff said.  SvaraRadera
 100. Joakim

  Håll fötterna på pedalerna så tappar du dem inte:-)
  Ännu en gång Ateek! Nej, det var nog Egon som ville kolla översättningen med A-K. Nej, jag har inte träffat Ateek men jag har läst flera ggr hans offentliga ställning. Han erkänner INTE Israels rätt att existera och han är för en ENstatslösning, vilket vi vet vart det skulle leda. Egons åsikt är tvärtom. Jag har inte träffat honom heller men jag läser vad han skriver:-)
  E. Lande

  SvaraRadera
 101. A-K, tänkte önska dig en trevlig lördagskväll med att hålla med dig lite. Vi är inte helt överens om det finns en permanent vinkling mot just Israel. MEN, det är inget snack om att Israel/Palestina frågan är helt oproportionerligt över rapporterad (mitt Afrika hjärta upprörs bara jag tänker på det), och debatten lockar fram helt oacceptabla uttalanden mot både israeler och palestinier.
  Vi skulle kunna prata länge om detta med känslor och vem som kan bedöma vad andra känner. om någon är rädd så är den rädd. Om en Israelsupporter eller Palestinasupporter känner att deras sida förfördelas i media så känner de så. Känslan kan man inte bedöma som utomstående, däremot behöver ju detta inte betyda att man har sakligt rätt.

  När det gäller hur många sympatisörer som var på plats i Sverige så har jag ingen mer synpunkt än att det är intressant att siffran ökar eftersom.

  Nattinatt

  SvaraRadera