30 oktober 2012

Trading away peaceCitat” EU importerar 15 gånger mer från de illegala bosättningarna på det ockuperade palestinska området än från palestinierna själva, visar en ny rapport. Nu kräver Diakonia och Svenska kyrkan tillsammans med en stor grupp människorättsorganisationer att EU ska gå från ord till handling och stoppa det ekonomiska stödet till israeliska bosättningar.” Citat från Diakonia Pressmeddelande

Trading away peace" betyder i svensk översättning att  ” handla/byteshandel bort freden. Jag håller med dem i deras analys. Det är helt obegripligt hur EU agerar, palestinierna vill inte leva på våra allmosor de vill och de kan försörja sig själva bara de får chansen, men då måste vi ställa krav på Israel inte bara med tomma ord utan konkret handling.

Citat”Rapporten visar att EU ger dubbla budskap i frågan om bosättningarna. Å ena sidan fördömer EU-medlemmarna bosättningarna, å andra sidan ges i många fall ekonomiskt stöd i form av tullättnader eftersom systemet som ska särskilja israeliska produkter från bosättarprodukter har stora brister. Därför har EU blivit den primära marknaden för varor som produceras i bosättningar på det ockuperade palestinska området. Trots EU:s egna direktiv har de flesta medlemsländerna misslyckats med att märka produkterna i handeln, vilket gör det omöjligt för kunderna att kunna veta om varor märkta ”Made in Israel” är bosättarprodukter eller inte.”

Citat” - Varor från bosättningar produceras bredvid husdemoleringar, på beslagtagen mark och under militär ockupation. Regeringen måste gå bortom retoriskt fördömande av bosättningar och åtminstone se till att konsumenter kan göra upplysta val om dessa produkter i butikerna. Det handlar enbart om att följa europeisk lagstiftning och internationell rätt, säger Jacob Risberg, policyhandläggare på Svenska kyrkan” Läs mer i Diakonia – ”Ny rapport om EUs import från olagliga bosättningar”    Och i Sv Kyrkan
Som jag skrev tidigare så har nu förra veckan det nya handelsprotokollet ACAA mellan Israel och EU godkänts i EU-parlamentet med 379 röster för och 230 mot. Israel belönas de med nya förmånliga avtal. Läs mer: EC and Israel on Conformity Assessment and Acceptance of Industrial Products (CAA)

Läs hela rapporten här : Trading away peace

Citat” Enligt beräkningar som Fadi och hans organisation har gjort, kontrollerar bosättarna i området 95% av vattnet, och de återstående 5% ska palestinierna dela på. De 9400 bosättarna i Jordandalen använder ca en tredjedel av allt vatten som är tillgängligt för de 2,5 millioner palestinier, som lever på Västbanken. På grund av den rika tillgången på vatten för bosättarna, kan de utveckla bra odlingsmetoder, och få öknen att blomma. Palestinierna tvingas att odla grödor, som behöver mindre tillgång till vatten, och som också ger mindre inkomster. Även om en palestinsk familj har en brunn nära sin mark, pumpar bosättarna bort allt vatten till sina odlingar. Palestinierna får köra lång väg och köpa sitt vatten dyrt från tankar, som har ställts upp. För att kunna överleva, arbetar de åt bosättarna. Lönen är dålig enligt Fadi. Från att 98% av palestinierna arbetade i jordbruket, på sin egen mark, är det nu bara 2% som gör det” Slut citat Eva-Marie Håkansson läs mer i SKR- Möten i Jordandalen

Lyssa även: "Debatt mellan Jacob Risberg, Svenska kyrkan och Ulf Öfverberg, ordförande i Stockholmssektionen av Samfundet Sverige-Israel." SR-Kyrkan kräver märkning av israeliska varor

Läs även andra bloggares åsikter om
SVT
SvD
VårtLand
SvD-Opinon
Aftonbladet-ledare
Dagen
Dagen-2
Aftonbladet-debatt 

52 kommentarer:

 1. Får börja med att be om ursäkt för att jag tillät mig provoceras svara på Egons politisering av Cordelias bortgång i artikeln och personliga utmaning till mig i kommentar. Borde inte ha nedlåtit mig. Samvetskval.

  Åsikter går isär i frågan om bosättningarna är det enskilt största hindret för fred. Detta är ju attityden som drivs här. Många andra hävdar oenigheten mellan palestinska faktioner, krigshets, terrorgrupopoers oresonlighet och mål...Naturligtvis svarar Israels ambassadör:

  http://www.varldenidag.se/nyhet/2012/11/05/Kyrkan-lagger-all-skuld-pa-Israel/

  Biased förstås, men så kan man även se ärkebiskop ocvh biskop:

  "Om inte Mellanöstern kan vara en mångreligiös region, vilket hotas på flera sätt, blir framtidsutsikterna än mörkare"(Anders Wejryd och Hans-Erik Nordin)

  Va? När den siste kristne i Homs nu är borta, när religiös mångfald i MÖ är större i Israel än i flertalet kringliggande länder...

  Min stackars panna...

  SvaraRadera
 2. A-K, skall vi alltså tolka ditt inlägg som att det är bättre att fortsätta stödja bosättningarna , och att bosättningarna är nåt positivt ?

  SvaraRadera
 3. Ne, du ska inte alls tolka så, Joakim, för det skrev jag inte. Jag skrev att åsikter går isär om att de skulle vara det enskilt största hindret för fred. Man kan mycket väl ogilla bosättningarna och den sorts fanatism som råder på många ställen där utan att som somliga gå fram som politiska elefanter i en orreforsbutik och proklamera om det enskilt största hindret.

  SvaraRadera
 4. Bra du noterade frågetecknet. Jag är medveten om att Israel inte håller med resten av världens länder att bosättningarna är ett hinder för fred (diskuterade detta för några dagar sen med Israels UD).
  Däremot är man ju helt ensamma om den tolkningen, men eftersom ingen verkar hävda att bosättningarna är bra för freden så borde det ju råda enighet att man borde stoppa handeln med dessa (vilket jag självklart även diskuterat med företrädare för de Palestinier som jobbar i bosättningar)

  SvaraRadera
 5. Joakim

  "Jag är medveten om att Israel inte håller med resten av världens länder..."
  Det är inte lätt att vara liten och ha hela världen emot sig:-)

  Det är Israels existens kort och gott som är ett hinder för fred.
  Om bosättningarna försvann imorgon så skulle bli fred. Det var ju fred innan de kom till. Varför bojkottar inte araberna bosättningarna och söker sig jobb annorstädes?
  Om Israel dessutom försvann imorgon så skulle det bli fred i hela Mellanöstern:-)

  SvaraRadera
 6. Eva Lande, du skriver: "Det är Israels existens kort och gott som är ett hinder för fred"

  Jag håller inte alls med dig.

  Kan man hitta en rättvis lösning på konflikten mellan Israeler och Palestinier, och det kan man göra så har Israel har alla möjligheter att vara en dynamisk och positiv kraft i regionen.
  Jag tror snarast Israel skulle få en stabiliserande effekt.

  Det intressanta är även att Palestininerna som helhet fortfarande är ett av mellanösterns mest västvänliga och liberala samhällen (även om konflikten idag gynnar de extrema) och på personlig nivå finns det starka band mellan Israeler och Palestininer. Problemen är extremisterna på båda sidor.
  Palestininer och Israeler har dessutom en nästan otrolig entrepenörsanda gemensamt och det är faktiskt rätt troligt att en framtida Israelisk och Palestinsk stat skulle samarbeta i de flesta frågor och därmed bli en ännu starkare politisk och ekonomisk faktor i regionen.

  jag är kritisk mot Israels ockupations och bosättningspolitik som förstår förutsättningara för fred. Men det är totalt fel att påstå att själva Israels existens som skulle vara problemet, tvärtom tror jag Israel och ett framtida Palestina har mycket goda framtidsutsikter.

  SvaraRadera
 7. Jokaim

  "Jag håller inte alls med dig."

  Bra, då är vi överens på den punkten:-) Tyvärr hör vi regelbundet att Israel inte har rätt att existera från olika håll.

  Israel ÄR en "dynamisk och positiv kraft", vilket ofta viftas bort av de som inte vill se.
  Visst samarbetar araber och judar inom många områden, tex sjukvården.
  Alla har så mycket att vinna med en fred. Men hur kan man fred om man inte kan ha fred i sin egen familj...

  SvaraRadera
 8. Joakim: Jag tycker det är fel att säga att bosättningarna är det enskilt största hindret för fred i Mellanöstern. Säger man så har man blundat inför mycket som händer, propageras och avfyras i MÖ. Men det hör till "the narrative" många går efter och basunerar ut.

  Man kan i min syn säga att det är ett hinder, ett stort hinder el.dy. men inte "det enskilt största hindret" eller utge den andemeniongen.

  Den synpunkten tycks man ju promota i Sverige på olika nivåer:

  https://royalterman.wordpress.com/2012/10/31/extra-konstigt-fran-norden-om-mellanostern/#comments

  Här i min syn en resonlig röst:

  http://www.dn.se/ledare/signerat/biskopsbrev-israel-mats-med-unik-mattstock

  SvaraRadera
 9. Joakim, jag tror nog Israels själva existens är det som driver de grupper som är ett stort hinder för fred i MÖ.

  SvaraRadera
 10. A-K, du kan givetvis göra en egen bedömning.
  När Internationella politiker pratar om bosättningarna så inkluderar man hela strukturen, med vägar, ekonomin, infrastruktur, militära behov och dess inverkan på det palestinska samhället .

  Israels problem är att världens politiker tröttnat på tjafset från Israel. Nu är det viktigare med hotet från Iran, sen kan man inte prata bosättningar innan det är fed i Syrien, innan dess kunde man inte prata bosättningar innan palestinierna dementerade Israel som judisk stat. Innan dess...och innana dess...och sen efter det.....
  Israel har alltid 1000 ursäkter för att man inte kan stoppa utbyggnaden. Omvärlden är trötta både på att betala och på Israels ständiga klagosånger ...

  SvaraRadera
 11. A-K Roth

  "jag tror nog Israels själva existens är det som driver de grupper som är ett stort hinder för fred i MÖ."
  Visst är det så. Och det gäller inte bara Hamas (Muslim Brotherhood) och Hizballah.

  SvaraRadera
 12. Joakim

  Ett av palestiniernas problem är att deras sk bröder struntar i dem, lovar runt och håller tunt. När en känd palestinsk kvinna i Sverige blev tillfrågad varför hon åkt till Sverige istället för ett annat arabland blev svaret att ingen ville ha dem. Troublemakers, sa min libanesiska väninna och vi vet hur de behandlas där.
  Du har rätt att de kommit i skymundan med allt som pågår just nu i arabvärlden. Och vad gäller tjafs och klagosånger så har faktiskt en del fått upp ögonen och ser vart deras pengar går.

  SvaraRadera
 13. A-K, det finns absolut en sanning i det. Samtidigt är den "arabiska gatan" smart nog att fatta att ju mer hatiska utfall mot Israel, desto mer rutten och inkompetent ledare (kolla skolexemplet Iran).
  Så länge "arabiska gatan" upplever Israels behandling av palestinerna som ett öppet sår av orättvisa så funkar ledarnas strategi, men i gemen är man genomtrötta på gubbar i skägg som spyr galla på israel varje gång de får frågor om hur vanligt folk kan ha det så dåligt när det strömmar in petrodollar i landet.
  Självklart finns det problem, självklart kommer många grupper fortsätta hetsa mot Israel även om det blir en rättvis och viable fred, självklart kommer det finnas hot från dessa mot både Israel, men glöm inte att de även kommer vara lika hatiska mot palestinierna om de signerat fred ned Israel.
  Jag är inte så naiv jag tror alla hot försvinner, men man skall inte glömma att oviljan till fred med Israel från många grupper baseras på att de vet att deras egen relevans hotas vid en möjlig fred.

  SvaraRadera
 14. Vad är det du svarar på, Joakim? Visar inte ledare inom de olika styrena och att de ser själva existensen av Israel som ett problem, i tal, i skrift och ageranden?

  Du anser alltså att bosättningarna är det enskilt största hindret för en varaktig fred.
  SvaraRadera
 15. Joakim re 07:14:

  Men är du säker på att the arab street" är smart nog att stå emot det som kan komma att alldeles ta över som under revolutionen i Iran? Hur goda intentioner man än hade i början i Iran blev det tyranni till slut. Hörde just igår förstahandsrapport på NPR med en kvinna som samtalat med många rebeller mot Assad-styret. Många av dem låter nu skägget växa för att hedra dem som gett dem vapen och stöd, olika sorts islamister, detta från männen själva. Journalisten såg det som oroande. Klart det kan gå som i Iran.

  Men det sitter inte bara i skägget förstås. Abbas har väl inte skägg som så men man kan ju ändå be'n att tala ur skägget, tala klarspråk utan omskrivningar, vilket han rapporterats göra beroende på den publik han har. För den arabiska gatans skull bl.a., måste han tona ner det han sa i Israel.

  Det man borde kunna lita på är att SK och utrikesministrar i Norden skulle kunna sprida ansvaret för konflikten lite smartare för de behöver väl inte vara rädda för nån gata, eller? The Swedish street, vitrioliskt israelfientlig, vilket man sett många uttryck för. 'Nuff said.

  SvaraRadera
 16. Delvis fel, och delvis rätt.

  Det är ett löjligt påstående att "the swedish street" skulle vara vitrioliskt israelfientlig. Att Lieberman och andra virrpennor kan häva ur sig sånt, men menar du verkligen det ?? Allvarligt ?? Har du nånsin hört retoriken från Hamas, Hezbollah, Ahmadeiniad etc... ? vart klassar du dem isåfall ?
  Om du på allvar menar att Europas kritik mot bosättningspolitiken och ockupationen i sig är Isarelfientlig undrar jag hur du tänker ? Finns det inte an fara att ta till överord i debatter ?

  Du har däremot rätt i att salafisterna vinner terräng i MÖ just nu, och på bekostnad av de västliga demokratierna. Men då behöver du ju också en orsaksanalys. Detta händer inte bland de intellektuella utan i andra skikt, vad har dessa sett av vår politik senaste 60 åren. Vilka har hållit och håller Shahen, Talibanerna, Assad, Mubarak, Gadaffi, BenAli, Saudifamiljen under armarna. I Syrien vänder sig folk i panik till den som kan erbjuda möjlighet att inte slaktas, de intellektuella ger dock skulden till Kina och Ryssland men för andra är det världsamfundet som blundar och salafisterna som erbjuder möjlighet att försvara sig.
  Man kan inte säga vi direktgjort reklam för västlig demokrati när vi hade chansen och arabvärlden gick mot en mer sekulär kultur under 60-90 talen
  Väst politik mot Israel sen årtionden har också undergrävt förtroendet för demokratin som modell, Israel har alltid kunnat bete sig som en förtryckande ockupationsmakt och vi har blundat, vad säger det om oss ??

  Absolut, bosättningarna och den inrikespolitiska situationen som de och bosättningarna skapar är hindret för Israel att gå med på en viable peace. Man behöver naturligtvis analysera situationen över en längre tid. Nu vill isarel med rätt ha stöd mot Irans kärnvapenhot, och då tar man upp det som viktigare (träffade som sagt själv Israeliska höga företrädare nyss). Men problemet är att de då inte kan svara Europeiska politiker varför de inte stoppade utbyggnaden när Iran inte byggde kärnvapen, eller när de fredsförhandlade, eller som en gest mot Abbas när han behövde stöd mot Hamas osv...osv..osv... Eller när omvärlden helt enkelt kräver det. Svaret är naturligtvis inrikespolitik !!

  Så det är ju inte bara den arabiska och internationella gatan som ställer till det utan också i väldigt hög grad "the israeli street", och det generella problement med alla extrema micropartier och 2% gränsen i Knesset.

  Men jag har i grunden ett gott hopp om förnuftet hos både the Arab and Israeli street, till skillnad från många av Israels och Arabvärldens ledare.

  SvaraRadera
 17. Eva Lande din kommentar där du använder värdeomdömmen om muslimer godkännes ej. § 6. - Ditt inlägg måste vara utan grova svärord, vulgära uttalanden samt personliga angrepp, påhopp, kränkningar, hot eller förnedring av andra.

  SvaraRadera
 18. Joakim

  Visst har Sverige blivit israelfientligt (Norge likaledes). Så illa var det inte förr men som i övriga Europa har en viss invandring fört med sig judehat i bagaget. Man behöver dock inte jämföra israelfientliga röster i Svedala med retoriken från Hamas, Hezbollah, Ahmadeiniad etc... ?
  Obsessionen med nybyggarna och den sk ockupationen är oftast bara en täckmantel för dolt hat mot Israel och dess judiska befolkning. Det var ingen fred innan bosättarna kom till. Plötsligt kom de på tapeten och Abbas fick ett alibi för att inte sätta sig ned och förhandla med israelerna. Han skulle kanske vilja göra det men fruktar väl för sitt liv då hans huvud sitter löst. Det finns säkert en hel del palestinier som har fått nog och vill ha fred men med fanatiker i de egna leden vågar de inte tala ut. Om nu, efter Egypten, brödrarskapet tar över i Syrien och Jordanien, vilket inte är helt omöjligt, så kanske situationen blir lite mindre hycklande.

  SvaraRadera
 19. Egon

  OK, nu tog jag bort mina
  "värdeomdömmen om muslimer", dvs Hamas och Hezbollah som du f.ö. har sagt att du inte gillar.
  Hoppas det duger.

  SvaraRadera
 20. Till E Lande du skriver "Visst har Sverige blivit israelfientligt (Norge likaledes). Så illa var det inte förr men som i övriga Europa har en viss invandring fört med sig judehat i bagaget. "

  Vad menar du med uttrycket "israelfientligt" är jag och min blogg det när vi ställer krav på att Israel skall följa folkrätten, lämna ockuperade områden mm?
  Israelfiende
  Sen skriver du om "viss invandring fört med sig judehat i bagaget."
  Kan det var så att palestinska flyktingar som har en familjehistoria att blivit fördriva från sina hem 1948 är bittra mot hur staten Israel och israelerna behandlade dem ? Det kallar jag inte judehat
  Rawia Morra är född i ett palestinskt flyktingläger i Libanon och har bott i Sverige sedan 1985. Hon har tidigare haft en blogg där hon skrivit kritiskt om Israel och deras krig i Libanon
  SR- Fortsatta strider i libanesiskt flyktingläger 2007

  Skilj på judar och israeler.

  SvaraRadera
 21. Det var inte löjligt, Joakim, bara om man tog det bokstavligen. Det var sarkastisk överdrift. Det trodde jag du skulle ta in. Men sarkastiska slutklämmar borde man hålla sig ifrån i bloggar. Klart det inte finns en våldsam Swedish street, utom AFA.

  Och - jag skrev inte ett ord om att kritik mot bosättningsopolitiken och ockupationen skulle vara israelfientlig. Det israelfientliga ses på andra sätt, manifesteringen av vilket jag inte behöver gå in på - igen. Du har själv sett det.

  Bra att du har ett gott hopp. Det kan behövas i dagens situation.

  SvaraRadera
 22. Egon, alla har sin upplevelser, judar, araber, israeler palestinier...Du drar upp Rawia Morra. Det gör SKMA också i denna artikel, Inte bara vanlig demagogi:

  http://skma.se/2010/10/inte-bara-vanlig-demagogi/

  Där ser du många namn inom svensk diskurs som dragit ner kritiken av Israels ageranden till något alldeles oacceptabelt. Det hoppas jag verkligen du håller med om i de exempel som ges, för om inte, då tolererar du något mycket otrevligt.

  Bl.a. finns detta: "...Enligt Aftonbladets politiska redaktör Helle Klein – som förespråkar bojkott av Israel men inte av några andra stater i världssamfundet – hade de palestinska offren för Israels angrepp inte dödats, de har ”förintats” (14/1 2009). Mer rakt på sak var Rawia Morra, som enligt Aftonbladets biträdande kulturchef Åsa Linderborg hade ”bästa svenska bloggen” om Gazakriget (8/1 2009). Morra visste att berätta om ”israelernas högmod, habegär och blodtörst” och om hur kriget i Gaza var ”en förintelse. Det är ett jätteläger. Det är en gaskammare och en förbränningsugn på en och samma gång.” Linderborgs favoritbloggare citerade också med gillande en ökänd judehatare som förklarade att ”israelerna [är] monstruöst utrotningsbenägna” och att detta ”hindrar israelerna från att tillhöra mänskligheten”..."

  Rawia Morra får ha vilka åsikter hon vill efter hur hennes liv har blivit efter upplevelserna. Men den dag mainstream i Sverige respekterar och håller fram henne som exempel eller ursäktar hennes folkfientliga spyor visar det oacceptabel israelfientlighet i Sverige. Det gick över gränsen.

  SvaraRadera
 23. P.S. till Egon:

  "Skilj på judar och israeler".
  Inte så lätt när israelkritiker inte kan, eller hur?

  Somliga har ofta attackerat den judiska staten och israeler på sätt som slår direkt på judars solar plexus. Och andra har ursäktat eller ignorerat detta!

  Vi har sett utnyttjanden av kollektiva judiska upplevelser som Förintelsen, gaskamrar, Auschwitz, judar som jesusmördare, IDF som romerska soldater, blood libel, korsfästelseliknelser i politiska syften.

  Hur svårt är det att fatta??? kritik är kritik. Fientlighet är fientlighet.

  SvaraRadera
 24. Eva Lande, jag håller inte alls med dig (du är ju dessutom den enda på denna blogg som påstått att israels existens är problemet).

  Du säger "Obsessionen med nybyggarna och den sk ockupationen är oftast bara en täckmantel för dolt hat mot Israel och dess judiska befolkning.".

  Alltså vilket skitsnack, det låter ju som du kör copy/paste på Lieberman eller Caroline Glick !!

  Så vi som är mot bosättningarna och muren i Västsahara är alltså anti-maroccaner ? Vi som var emot Apartheidpolitiken var alltså anti-sydafrikaner ? Vi som engagerat oss mot Burmas politik är alltså anti-burmeser osv...osv...osv..
  Intressant att även israeler som fått nog av ockupationen och att betala för bosättningarna (istället för att täcka de stora sociala behoven inom Israel) är anti-israeler enligt dig.

  Min erfarenhet, och då vet jag vad jag talar om är precis den motsatta.
  Obsessionen för de som vill kolonisera Palestinernas land att skrika anti-israel, och i vissa fall anti-semitism är ett illa dolt sätt att skrämma de som önskar en rättvis och viable fred till tystnad.

  Min vän framlidne vän Stieg Larsson var mycket tydligt att användandet av antisemitismkortet mot de som kritiserade ockupationen innebar en katastrof och underminering för alla verkliga insatser mot antisemitism.
  Genom att antyda att kritiken mot Israel skulle vara unik för landet har en judisk befolkning bidrar du till samma effekt.

  Nuff said, för att citera en känd profil på denna sida

  SvaraRadera
 25. A-K, jag noterade att du inte direkt anklagade kritik mot bosättningar som anti-Israel. (Det finns ju andra som gör istället). Men du rörde dig definitivt i gränsområdet, därav mina frågor. Bra om du är tydligare, jag fattade inte ironin med "vitrioliskt istaelfientlig", men det borde hu isåfall vara positivt att jag blev förvånad när du skrev det.

  SvaraRadera
 26. Eva Lande, din kommentar angående att en viss blogg är antisemitisk godtar jag inte, det är en allvarlig anklagelse, kom igen när du kan bevisa detta. § 3. – Här har du inte rätt till grova anklagelser en person för t.ex. nazism, rasism, islamfobi, antisemitism etc. utan bevis, fakta och argument!

  SvaraRadera
 27. Joakim, har inte även jag fört fram att Israels existens är problemet för terrorgrupperna som har dess demise på sina agendan och som agerar och uppviglar därefter? Och har inte du själv hållit med i att det finns?

  Egon, jag tror du finner belägg, exempel och argument på SKMAs blogg, t.ex. länken jag gav, om flera här nämnda bloggar som kommit med antisemitiskt tankegods. Kan vi hålla med om att sådant är oacceptabelt och måste kunna diskuteras?

  Sedan är det ju en annan fråga om de personer som kommer med judefientligt och folkkränkande tankegods kan göra det utan att ses som antisemiter. Är en som skriver på sin blogg om israelerna i december 2008, fritt ur minnet, "...snart bygger dom väl gaskamrar i Gaza..." antisemit? Jag tycker det. Andra inte. Kanske det inte finns judehatare öht?

  SvaraRadera
 28. Joakim

  Tänk om du skulle läsa vad som står. Kolla min kommentar 7/11 13:49 så kanske det går upp en talgdank. A-K fattar det 16:53 men du går bara på i ullstrumporna. Att vara emot något är en sak, att vara besatt är en annan.
  Som vanligt lägger du ord i munnen på andra.
  Och nej, jag läser varken Lieberman eller Glick.

  SvaraRadera
 29. A-K, det är en skillnad på ett generellt statement påatt "isarels existens är ett hinder för fred".
  Eller att säga att det finns extremgrupper som anser det. Likosm det finns många extrema israeler (och västerlänningar inom exempelvis den bruna Israel lobbyn)som anser att palestininernas existens är ett problem, palestininerna är egentligen inget folk, palestininerna är egentligen inkräktare osv..osv...
  Självklart finns det massa virrpennor och hatmånglare som sprider och dessutom ursäktar sin egen politik, maktmissbruk, korruption med dessa ideer.
  Som jag tror du säger har jag uppfattat att vi är överens om att det finns de som säger detta, men att ingen av oss står bakom sånt trams. Natti !!

  SvaraRadera
 30. Gomnorron, Joakim!

  Realiteten: Det som hägrar, en varaktig(!) fred, kommer det att kunna förverkligas medan det finns grupperingar med stöd från en tyrrani som ser Israels existens som en varböld som ska utrotas? Om Israel drar från VB: Hur hålla såna grupper från att ta över med våld? Svar: Yippy! EAPPI!

  SvaraRadera
 31. Joakim

  Nu kom du igen med din sk "bruna Israel lobby". Vissa kan dra slutsatsen att du assimilerar de judiska israelerna med nazister, liksom Rawia Morra klart uttryckte sig, enligt Egon, "kritiskt om Israel".
  Det tror jag inte.

  SvaraRadera
 32. Joakim, urless på din "bruna israellobby", för detta om det bruna presenteras selektivt här hos Egon, med reservation att jag inte sett allt du skrivit eller hört allt du sagt eller med ESP vetat allt du tänkt. :)

  Jag har inte sett något från dig om bruna palestinalobbyn, trots att det finns klart och tydligt. Det du beskriver i inlägget finns också dokumenterat inom båda palestinska styrena.

  SvaraRadera
 33. Milde tid, plötsligt har den bruna israel lobbyn blivit "min", viker jobb jag måste gjort att organisera dem över hela Europa och göra dem kända. Vad bra ni är trötta på dem, men menar ni att de ringer och skriver till er också ? Jag har nästan varje vecka nån eller några stolar som ringer och gapar om Eurabia, att muslimerna snart tar över om vi inte slutar kritisera israel, att alla som säger nåt kritiskt om bosättningar snart kommer bli dhimmis, att Israel är Europas bålverk mot den gröna faran, breivik-sympatisörer som säger sig stå upp för Israel osv..osv.. så om nån har anledning vara trött är det faktiskt jag.

  A-K om du läser min text så står det exakt att detta finns på den palestinska,sidan med.

  Associering av Israel med nazister, eller ej ??? Den frågan är som hetast på plats, debatterna mellan borgmästare i de stora bosättningarna som tagit emot bruna politiker har fått svidande kritik från mera maistream politiker i Israel. Just dessa partiers tidigare nazi-kopplingar och rasismen väckte enorm förbittring, medans röster inom bosättar rörelsen försvarade dessa allianser.
  Själv tror jag också de är enormt skadliga, men problemet är ju när de ligger nära bosättarna och politiker som Lieberman. Non annan som inte hade problem att assistera sig till gamla nazistpartier var WZOs sverigeavdelning http://www.dn.se/nyheter/sverigedemokrat-fick-sionistpris  SvaraRadera
 34. Joakim

  "Non (sic) annan som inte hade problem att assistera sig till gamla nazistpartier var WZOs sverigeavdelning.
  Har du någon annan länk om WZO och "nazister"?

  SvaraRadera
 35. Lugn, Joakim. Ord är viktiga. När jag ser uttrycket "bruna israellobbyn" men aldrig ser "bruna palestinalobbyn" trots att jag vet att du vet att det finns band mellan palestinska grupper och fascistiska grupper, då blir det ännu en sak jag ser används politiskt.

  Eftersom vi inte har definierat det bruna är det faktiskt vanskligt att använda ordet. Ska man använda det om stollarna som ringer och talar fobiskt om islam? Blir dessa automatiskt "bruna israellobbyn" för att de är rädda för islam eller islamistiskt övertagande eller vad i hela friden de ringer om?

  I'm confused. Så kommer detta om enbart bruna israellobbyn tillbaka åter och åter från dig, då reagerar jag med motvilja. Så enkelt är det.  SvaraRadera
 36. A-K, det är faktiskt inte mitt begrepp. Om jag får spekulera utan att raljera det minsta tror jag att de rörelser som kombinerar islamofobi med stöd till Israels bosättare är en mycket mer samlad rörelse än de olika antisemitiska grupperna. Den "Bruna israellobbyn" brukar ju innefatta de europeiska populistpartierna inom Eurabia/GOW kretsarna.
  De antisemitiska rörelserna är lika extrema, för fram förvirrade konspirationsteorier,i vissa fall mera hatiska och våldsbenägna men mera splittrade och definitivt mycket sämre organiserade och saknar så gott som helst nån parlamentarisk plattform. Därav att de inte fått nåt samlat begrepp.

  Du behöver inte oroa dig, jag träffar på dem också. De brukar upplysa att judeförrädare som mig skall man ta hand om när de fått makten.

  Natti

  SvaraRadera
 37. "Non annan som inte hade problem att assistera sig till gamla nazistpartier var WZOs sverigeavdelning http://www.dn.se/nyheter/sverigedemokrat-fick-sionistpris "

  Men det där fick de hård kritik för, SKMA reagerade blandannat.

  SvaraRadera
 38. Hej igen, Joakim! Du får visst spekulera utan att raljera alls. Det är det du ska göra varje gång! Ska försöka själv nån gång också. :)
  Man mår bättre efteråt.

  I vilket fall är bruna israellobbyn ett enfaldigt uttryck att använda mot människor som inte agerar i något fascistiskt parti eller söker diktatur under nån mussolinityp. För mig betyder det bruna stöveltramp, piskor, soldater i gåsmarsch med armen upp.

  Drar du upp "bruna israellobbyn" tänker jag genast på röd-bruna antiisraellobbyn. Du vet vilka de är. Ignorerade massmorden i Hama. Försvarade Syriens strupgrepp på Libanon, sökte misstänkliggöra Israel för mordet på Hariri. Några som tyst accepterat assadstyrena åkte på båtsemester 2010 och 2012 tillsammans med BBP.

  Vet du vad jag tror, spekulerar utan att raljera: Jag tror många inom det många kallar "bruna israellobbyn" agerar ut sin frustration över hur konflikten och dess olika fasetteringar avbildas i svenska media. Det har blivit så förtutsägbart hur varje episod framställs i svensk media att det blivit pinsamt, att döma efter hur de senaste raketregnen har skildrats, snarare icke skildrats, i media, enligt bloggare i Sverige.

  Finns många mentalt störda som agerar ut på båda sidor, antar jag också.

  SvaraRadera
 39. Joakim: Från att svenska WZO gav ett pris till en person man inte visste var sverigedemokrat, som jag minns det när det hände, till att som du få det till att de "inte hade något problem med gamla nazistpartier", är en bit att gå, en bra bit. När det stod klart att Ted Ekeroth var sverigedemokrat blev man ställd. De hade sannerligen problem med att Ekeroth var sverigedemokrat. Man ångrade beslutet. Joakim, har du talat med den intervjuade i din länk, om detta? Lydelsen på din kommentar tål i min syn inte granskning.

  Marcus, SKMA är lyhörd inför extremism så jag lyssnar när de informerar om muslim-och judeförakt. Det ena lika orätt som det andra. Läs vad artikeln de publicerade sa om annan demonisering av sionister:

  http://skma.se/2012/10/en-racka-av-felaktigheter/

  SvaraRadera
 40. A-K anledningen till att den ena gruppen fåt tett begrepp och inte den andra har nog mer att göra med att du kan defeniera den bruna israellobbyn inom inom samma sfär.

  SD, DFP, FPÖ, VB och alla de andra Europopulisterna har ett utbyte, de kan exempelvis ordna en gemensam isarelresa, de har konferenser de delar värderingar, de skulle definitivt kunna demonstrera ihop, har en gemensam retorik kring Eurabia och GOW etc...
  Men jag håller nog inte med dig att de är "frustrationsdrivna" i isarelfrågan, tvärtomhar många av dem en historia av antisemitism och på 90-taket skulle jag säga att Israel var en ickefråga eller hatobjekt för de flesta inom dessa kretsar. Dels för antisemitismen, dels för att man såg Israel som ett vänstersamhälle med Kibbutzarvet och andra "mysko socialistiska ideer".

  Jag tror 2 saker ändrat sig:
  - Europopulisterna insåg att det drog mer röster att hata muslimer än att hata judar.
  - Man hittde ideologiska vänner inom Israels extremhöger och bosättar rörelsen.


  När det gäller det som du vill kalla den brun-röda rörelsen så tror jag den är för splittrad för att kunna gå under ett begrepp. AFA, BZ, Svenska Motståndsrörelsen, ND + lite blandade muslimska extreminster hatar definitivt Isarel (och deras favorituttryck västimperialismen.
  SMR och ND är brutala antisemitier.
  För AFA och BZ är antisemitismen icke tillåten, medan antisemitismen kan flöda i disporageupper.
  Men om du skulle sätta detat gäng på sammas ställe så börjar de (som vanligt) slåss inbördes.
  Kvinnosynen hos muslimska extremister totalkrockar med radikalfeminismen hos AFA,BZ osv.

  SvaraRadera
 41. A-K såg din andra fråga om WZO och Ekeroth. Det är ju inte riktigt så enkelt,det var ju inte bara att Ekeroth vad en SD person utan han var även då en ledande SD person.
  Priset delades formellt ut för hans Website (officiellt för berömvärda gärningar för staten isarel), såg du sajten ?? Den innehöl ju mer rasism mot araber än positiv info om Isarel, frågan "hur tänkte de nu..." infinner sig rätt tydligt.

  jag tror också att de ångrade sig när frågan tog fart i media, MEN det första de gjorde vara att försöka tysta ner historien.
  Om de ångrade sig kunde de ju återkallat priset och gått ut själv i media innan det blev ett "avslöjande".

  Jag håller med om att WZO nog var olyckliga till slut hur detta utvecklades. men hur hade de tänkt att detta skulle bli och vad var syftet med att prisa sajten om det inte blivit en mediahistoria.
  Du brukar ju vara pigg att påminna att bildautställningen måste haft en klangbotten inom bilda-öst.
  I WZO fallet var det en riks-styrelse som måste sett sajten, och dessutom haft Ekeroth på sina möten. Om hans åsikter och sajt kändes mainstream inom WZO så finns det tydlig anledning att undra hur tonerna brukar/brukade gå på dessa möten.

  SvaraRadera
 42. Opps, A-K mitt inlägg om bruna vs röd-brun-islamistiska israel vänner/hatare klipptes av på slutet ser jag nu.
  Förutom kass stavning så blev det dessutom lite rumhugget, men jag tror ändå huvudpoängen kom med.

  SvaraRadera
 43. Vem vet hur ingående WZO studerade SD's website. Och om de inte hade koll, blev det en läxa att granska prismottagare ingående, göra sitt jobb. Innan jag bedömer måste jag nog veta just vilka artiklar de tog intryck av. Vi kan alltså komma överens om att ditt påstående (att de inte hade något problem...) inte reflekterar verkligheten. :)

  Hur är det, granskar man lika noga nu inom cirklarna kring Liberation Theology/Replacement Theology, Christian Palestinianism t.ex Stephen Sizers blogg och den senaste kritiken mot den? Det handlar om hans länk till en vitrioliskt antisemitisk sajt han lät stå kvar ett par månader efter klagomål, det Council of Christians and Jews (CCJ) riktar uppmärksamheten på här:

  http://www.ccj.org.uk/Articles/304111/Council_of_Christians/News/CCJ_Statement_About.aspx

  Joakim, jag vill inte bråka vidare om alla turer i olika kristna cirklar, vare sig pro-sionistiska eller pro-palestinska. Men en sak har blivit ganska klart för mig efter en del läsning och intryck.

  Problemet jag har är med de helt okritiska kristna rösterna inom båda fälten. Vill varna för selotism.

  SvaraRadera
 44. Hmm. Tycker knappast argumenten håller. WZO Riks styrelse har 1 stort årligt externt media event, Teodor Hertz priset. Du menar att man gav det till en ledande SD person utan att ha en aning, han satt i deras styrelse utan att nån reagerade på åsikterna, de gav sitt årliga pris till hans sajt utan att ha läst den, på frågor från media om de inte fått kritik tidigare sa de att de först legat lågt för att inte "blåsa upp" frågan.

  Jag kan inte låta bli jämföra med hur A-K ständigt kritiserar Bilda för en utställning som var en av säkert 100 årliga event, som beslutats av en regionstyrelse. Som direkt när kritik nådde riksstyrelsen själva tog över från regionen, själva gick till media + drog in utställningen.

  Här ser vi 2 strategier, vilken strategi verkar trovärdig ?

  Vilken strategi väljer A-K att ursäkta, respektive anklaga ?  SvaraRadera
 45. Joakim: Du tror alltså att den representant för WSO i Sverige som intervjuas i den artikel du länkade till ljög? Ingen av oss vet exakt vad som hände, vi kan bara spekulera. De vill nog helst glömma episoden och har förhoppningsvis lärt av den.

  Kan inte låta bli att tänka på att svenska staten lät Teds tvillingbror bli intern på ambassaden i Israel, sparkade honom när de fick veta att han var SD, stämdes av K.E. som fick medhåll av justitiekanslern och skadestånd. Det är inte så lätt göra vissa saker ogjort.

  Om Ted E's blogg visade rasism eller andra allvarliga brister borde den inte ha uppmuntrats av WZO med pris.

  Liksom att en som skönmålar och ursäktar PLO's vidriga terrorhandlingar kanske inte borde ha fått pris av Palme Center och andra länders institutioner (borde i stället fått guldmedalj för historierevisionism, enligt somliga) eller att terrorister får Nobels Fredspris. Men du hade ett syfte med att peka ut svenska WZO. Vilket? Att de kan fela som andra?

  Vem vet vilka fördomar som finns hos beslutande individer inom WZO, Nobelkommittéer, Palme Center eller inom Bilda? Brast det i Bilda Öst saknas det något inom undervisning och träning i föräldraskapet, där ansvaret ligger. Bra att ansvariga inom Bilda tog tag i det. Att antisemitiska bilder och tankegods sprids i deras mindre cirklar och sponsras av andra större grupper är ett problem. Alla kan göra fel.

  So-whats the point?


  SvaraRadera
 46. Poängen var väl att diskursen i Israel vridigt sig så att uppfattningar om araber/muslimer som i Israel ses som mainstream känns extrema i Europa, OCH att det det även påverkat internationella organisationer inom Hasbaraområdet med minskad vaksamhet och fingertoppskänsla. Ett fenomen som definitivt händer på andra sidor också, men kanske av andra skäl.

  SvaraRadera
 47. Joakim: Det kan jag nog hålla med om. Sedan är det ett verkligt fenomen hur diskurs i Sverige om Israel vridit sig tills att det blitt spritt spångande fientligt.

  Konflikten har skapat misstro, oundvikligt. Att däremot zooma in på israeliska eller judiska fördomar medan man så uppenbart ignorerar antisemitiska och antikristna yttringar inom arabvärlden är något jag har svårt acceptera. Är nog fortfarande svensk nog att se det som inte jämlikt, inte rättvist, inte rätt.

  SvaraRadera
 48. A-K, det är trevligt att konstatera att vi uppenbarligen ligger på samma linje när det gäller synen extremister.

  Däremot halkar vi tillbaka i gamla ingrodda spår när du skriver "....diskurs i Sverige om Israel vridit sig tills att det blitt spritt spångande fientligt....".

  Som jag tidigare sagt får du gärna peka ut vilka erkända debattörer som är fintliga mot Israel-proper, och inte bara mot ockupationen och bosättningarna.

  Bra att du inte accepterar att nån ignorerar "....antisemitiska och antikristna yttringar inom arabvärlden...". Ta upp det med de som ignorerar eller ännu värre förnekar det.

  SvaraRadera
 49. Oj vad du måste vara bra på att blunda, Joakim.

  Vilka som har visat prov på israelfientlighet? Utrikesministern som åkte till Turkiet och gav cred till ett gäng glada och nöjda israelfientliga båtfarare med sympati för och band till Israels och judars uttryckliga fiender.

  Intressant analys här av Nima Gholam Ali Pour:
  http://www.newsmill.se/artikel/2012/11/13/topp-ship-to-gazas-ideologi-baseras-p-rasism

  Titta på namnen.

  Kyrkor och organisationer som för fram det ensidiga skuldsättandet av Israel.

  Båda sista V-ledarna som fått stark kritik för olika ställningstaganden. Att de kritiseras visar att svenskar i allmänhet inte är israelfientliga. Tack och lov för det men Sverige är ett av de ledande landen i israelfientlighet enligt undersökningar. Det märks på många sätt. Om man inte låter det fara över huvvet på en förstås.

  Socialdemokrater som tog PLOs sida mot Israel, hade mycket starka vänskapsband till terroristen Arafat, trots hans groteskt onda gärningar mot egna och andra och fortgående terrorhandlingar. Man såg förbi det.

  En tidigare regering som drog in sitt deltagande vid en internationell försvarsövning på Medelhavet - för att Israel skulle delta. Det handlade om internationell hjälp vid katastrofer men Israel skulle diskrediteras.

  Palmecenter, ABF, Broderskaparna och andra som bjuder in ökända antisemiter och israelhatare och låter dem promota hemska böcker på svenska möten. Andra som bjuder in en ökänd terrorist att promota sin syn i Sverige.

  Rubriker som vinklar och ändrar nyhetstelegram efter egna godtyckliga syften, blandar ordningen på attacker, glömmer bort israeliska synpunkter och offer i rapporteringen.

  Bok som demoniserar tidiga sionister via lögner och falska citat får utmärkelse.

  Kristna som utan att blinka ställer ut judeföraktande konstverk i nån form av israelkritik. Att det drogs in är bra. Att det öht godkändes visar i sig ingrodd fientlighet och ignorans om traditionella tecken på judeförakt.

  Bildt som inte kunde kritisera blood libel på Aftonbladet, och kom inte med ursäkt om Liebermans prat, Joakim! Bildt kunde ha agerat rättfärdigt men gjorde det inte. Ansvarige på AB, Helin, har nu sagt att han önskar han vetat mer om traditionell gammal antijudisk blood libel. Men Åsa Linderborg försvarar företaget. Jag säger bara usch och skäms!

  Alla som försvarar Helins och Linderborgs agerande.

  Kommer du nu med "milde tid" eller viftar bort detta med nån lång beskrivning om andra som gör si eller så kan du inte vara mottaglig för kritik av just svenska judeföraktande yttringar och israelfientlighet, det du bad mig om, när de blandas i en enda röra. Så behärska dig! Ska jag gardera mig och säga att muslimförakt florerar också. Visst gör det det. Svenskar är inte mindre rasistiska än andra folk.

  Dessa exempel beskriver nog inte hela diskursen, tack och lov finns rationella röster, men det borde tas allvarligt. Det är allvarligt och störande.

  Mvh,
  A-K

  SvaraRadera
 50. Joakim

  Visst finns det israelfientlighet i Sverige. Journalister, politiker, bloggare och tom antisemiter som hycklar bakom BDS, antisionism, euphemism, etc.
  Ockupation och bosättningar är mestadels en pretext. Men som sagt, det finns ingen blindare än den som inte vill se.

  SvaraRadera
 51. Jo, jag tycker nog ett Milde tid är på sin plats.
  Alla som kritiserar ockupationen och israels politik på ockuperat om råde är tydligen också minst anti-israel och säkert värre bakom fasaden....
  Bland dem du räknar upp så finns det definitivt de som gått över gränsen (typ Aftonbladets blood libel), men så länge du inte själv kan visa att det finns nån skillnad så blir intrycket "alla som inte tycker som A-K är anti-israel", och då blir det för min del helt irrelevant att bry sig.

  SvaraRadera
 52. Ledsen att du kan komma med något så banalt som detta, att jag tycker "alla som inte tycker som A-K är anti-israel".

  Vilken skillnad tycker du det är jag missar? Jag tycker mig se skillnad mellan legitim kritik av israeliska ageranden och det som är direkt fientligt.

  Har Annika Borg fel när hon kritiserar SVT för tonläget och bevakningen av senaste rundan, till exempel, och ber om mer korrekt och nyanserad rapportering?

  Ljuger hon när hon säger att de visade bilder på palestinska offer medan man visade bilder på välmående israeler som inte led det minsta av tusentals attcker under detta år?

  http://www.varldenidag.se/nyhet/2012/11/23/SVT-kritiseras-for-Gazabevakning/  SvaraRadera