31 december 2012

Årskrönika 2012


Årets mest lästa artikel blev Estelle Bernadotte född Manville vem var hon?
Hittillls 935 visningar.  Totalt 141 artiklar  har publicerats under året.

Jag hade inte trott att jag skulle skriva en artikel om vår nya prinsessas namn, men så fort jag läste om vilket namn hon fått googlade jag och upptäckte långt innan tidningarna sambandet.

Det blev ett bra tillfälle att få berätta familjen Bernadottes familjehistoria som är sammankopplat med Israel-Palestina. ”Estelle Bernadotte af Wisborg, född Manville den 26 september 1904 i Pleasantville, New York, USA, död den 28 maj 1984 i Uppsala, var en svensk-amerikansk grevinna och filantrop. Hon var gift var från 1928 gift med den svenske diplomaten greve Folke Bernadotte.

Annars är nog min resa till Västbanken under året en höjdpunkt: På resa i Västbanken

Vilken jag inte aviserade i förväg. Detta blogginlägg genererade kanske den skojigaste kommentaren Anonym sa... Hoppas att du arresterad av israelerna och förpassas hem pga din antisemitism. 

Få visste om min resa i förväg, blev uppringd av bloggaren ” Guardian ” som var orolig varför det var så tyst i min blogg ( då var inte bloggposten ovan publiserad ) han blev överraskad för då stod jag stadsdelen Al-Izzariyya i Östra Jerusalem

Den mest kommenterade artikeln blev Bosättare och hemlöshet med totalt 125 kommentarer.

Själv värdesätter jag mest andra som skrivit gästkrönikor i min blogg under året har det blivit en hel del både av svenskar men även av palestinska kristna.


Jag hoppas det blir fler även under nästa år.

Årets bästa nyhet var Palestinas uppgraderingen till att bli en "observatörsnation" kan tyckas vara symbolisk, vägen till en självständig stat kan vara lång, men den är i alla fall ett litet steg på vägen. Det visar samtidigt att Palestinierna kan och vill använda en ickevåldslinje för att få en egen stat vid sidan av Israel. Grattis Palestina 

Behövs min blogg ? Så länge  dessa kristna optionsbildare inte vill lyssna på vad de kristna i Palestina har att säga. tycker jag att den behövs  Kristen press och Israel

Vad tycker ni läsare? Bästa/ sämsta  artikel , foto ?

 Foto: Dessa mina minsta bröder bok utgiven av DKSM , har inget samband med min blogg.

Är det svåra samtalet möjligt – där Israelvänner sam­talar med Palestinavänner? Det undrar Magnus Stenberg, Bilda.ur Dagen

Läs även andra bloggares åsikter om


Dagen Årskrönika
Dagen "De mest populära tweetsen från kristna under 2012"
 

25 kommentarer:

 1. Gott nytt år Egon, och tack för ditt arbete med bloggen.
  Du gör ett stort jobb att just fokusera och leta upp så många nyheter från den kristna minoriteten.
  Den behövs och vi är många som uppskattar den !

  Allt gott !! Joakim

  SvaraRadera
 2. Tack själv Joakim, jag beundrar dina tålmodighet i kommentarsfälten. Ser fram att någon gång få presentera dej som gästbloggare.

  SvaraRadera
 3. Jag delar Joakims tanke och uppskattar också ditt surfande för att få fram uppgifter, länkar osv. Önskar dig och de dina ett Gott nytt år.

  SvaraRadera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 5. Gott Nytt År även från mig. Må alla ses som människor.

  SvaraRadera
 6. Du Jerry: Den skojigaste kommentaren påstår du var av läsare som var jude som skrev den. Det är bara din teori, den som gav denna kommentar är och förblir anonym.

  Vad tycker du när judar själva framför liknade åsikter som jag ? Tex J-Street Settlement Expansion Jeopardizes US-Israel Alliance

  Du vet vid det här laget som ingressen säger att bloggen berättar bara vad som sker i ” Det heliga landet” ( som är en framför allt kristen beteckning på det bibliska Palestina som Jesus var verksam i )
  Alla vet vad den beteckningen står för, och är opolitisk.

  Ibland har jag gjort ett undantag och skrivit om kristna i Egypten i Bed för Egyptens folk

  Bloggen skriver alltså inte vad som händer med kristna minoriteter i Iraq, Pakistan, Nigeria, Indien, Burma och Kina. Det gör andra mycket bättre, och i dessa länder är det inte någon som ifrågasätter att internationell rätt skall råda. För övrigt så ”den rättvise korsriddaren” även verksam i dessa länder se Diakonia-blogg

  Du skriver citat” Nu är det rumsrent att hacka på judarna som ett omänskligt folk, som har enbart ett mål – att förinta alla arabiska palestinier! ” slut citat Jerry
  Mer Jerry hur många gånger måste jag skriva ” Vi som ställer krav på att Israel skall följa folkrätten, lämna ockuperade områden mm. är inte Israelhatare och vill absolut inte demonisera judar. Vi skiljer på Israel och judendomen. Vi arbetar ju för en 2-statslösning och en rättvis fred både för israeler och palestinier. ”

  Du avslutat med citat” För säkerhetens skull tänker jag påminna dig att jag tycker illa av Israeliska staten skamlösa behandlingen som praktiseras mot araberna på Västbanken.

  Jag tycker lika illa om bosättarna som saknar medmänsklighet och gör som de vill för att de vet att många IDF befäl stödjer deras utopiska dröm om deras ”Eretz Israel”. Slut citat Jerry

  Det är ju även vad även jag tycker, vad gnäller du då för ?

  SvaraRadera
 7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 8. Egon, jag tycker din blogg är både viktig och intressant just för att den ofta tar upp ett kristet perspektiv på konflikten. Det behövs verkligen med tanke på det oreflekterade stöd för Israels ockupationspolitik som faktiskt finns och frodas inom vissa frikyrkliga miljöer. Därtill tycker jag att du har en schysst och humanistisk hållning i både blogginlägg och kommentarsfält.

  Sedan ska jag också passa på att tacka de personer som brukar lägga in informativa kommentarer under bloggningarna. De är inte att förglömma.

  Keep on the good work!

  SvaraRadera
 9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 10. Till Jerry citat ” Vågar du inte kommentera följande betraktelser av Uri Avnery?”slut citat Jerry.
  Du länkar till två artiklar “The rabbi of Safed, a government employee, has decreed that it is strictly forbidden to let apartments to Arabs” och “The Nazi Propaganda Minister, Dr. Joseph Goebbels, calls his boss, Adolf Hitler, by hell-phone.”- Vad tycker du själv om vad han skriver?
  Visst vågar jag kommentera vad Uri Avnery skriver jag tycker bra om honom han har vettiga synpunker som jag delar. Jag har många gånger själv länkat till artiklar han skrivit. Han är bekymrad över den ökade etniska fientligheten i sitt land, men även i Europa jag delar hans oro.
  Nu fungerar inte min blogg så att du kan skicka över ett antal artiklar som du kräver att jag skall kommentera, det har inte jag tid med. Kommentera istället det jag skriver om min artikel, du kan länka till artiklar du anser stöder din argumentation.
  Du vill att jag skall ta ställning till ” Neturei Karta judars” ideologi , jag har skrivit tidigare att jag stöder en tvåstatslösning då är det självklart att jag inte kan stödja att staten Israel ska upplösas?
  Ang. beteckningen ”Det heliga landet”, om det stöter dig att jag använder beteckningen ”det bibliska Palestina som JESUS var verksam i.” går det lika bra att beteckna det som ” det bibliska Palestina som det såg ut omkring vår tideräknings början”. Det som är vitsen med denna beteckning att det är en opolitisk beteckning av ett geografiskt område. Som du vet blir det stora rubriker om någon använder en ”Palestinahalsduk där Israel inte existerar”.

  SvaraRadera
 11. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 12. Till Jerry du skriver citat"jag har tagit fram Uri’s artiklar för att visa dig att det finns (judiska)israeler som vågar kritisera (med stark ton) det som händer med den israeliska staten." slut citat Jerry

  Och vad är problemet även jag har tidigare citerat Gush Shalom se

  En pyrrhusseger i FN: s säkerhetsråd

  Varför kritiserar du mej?

  SvaraRadera
 13. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 14. Egon

  Mera nyheter från den kristna minoriteten.
  Hundratals kristna från Gaza firade jul i Västbanken. Somliga passade på att inte åka tillbaka...
  Kristna familjer flyttar ut från östra delen av Jerusalem... De som är på plats och har all information kanske skulle kunna informera oss.
  Abbas med fl har redan utropat den palestinska staten, något som de har fått helt om bakfoten men det låter bra på hemmaplan. Någon som ser någon fredslängtan i presidentens firande får byta glasögon pronto. Det ser illa ut för den nya staten när de utlovade miljonerna gör sig osynliga. Kamrern signalerar SOS för utan bröd på bordet kan vad som helst hända.

  SvaraRadera
 15. Ja Egon.
  Det var ganska dråpligt när du svarade mig mitt i Jerusalem! :)

  Det hade man inte anat...

  SvaraRadera
 16. Eva Lande du skriver "Hundratals kristna från Gaza firade jul i Västbanken. Somliga passade på att inte åka tillbaka..." intressant men har du någon länk till en artikel?

  SvaraRadera
 17. Skulle kunna vara denna 5 år gamla artikel...

  http://www.msnbc.msn.com/id/22380080/ns/world_news-mideast_n_africa/t/after-murder-gazas-christians-keep-low-profile/

  SvaraRadera
 18. Egon

  Guardian spårar ur igen. Men jag är säker på att Joakim (som är på plats och ser och vet allt som inga andra kan veta) säkert hittar något negativt om du ber honom snällt.
  Under tiden kan de som är intresserade ta del av den kristna hjälpkonferensen om fred och rättvisa i det Heliga Landet (om de nu redan inte har gjort det och håller muggan om det). En lång artikel, man behöver inte läsa allt, skriven av Denis MacEoin - http://www.gatestoneinstitute.org/3529/christian-aid-conference-holy-land - som var personligen närvarande, alltså på plats. Tidigare nämnda grupper här deltog, bl a Sabeel och Kairos.

  SvaraRadera
 19. Vem är det som egentligen spårar ur och tramsar Eva Lande?

  Det du skulle ta fram var en källa för din kommentar om julfirande från Gaza!

  Artikel från Gatstone nämner inte ens ordet jul – utan är en lång pajasartikel där man återigen försöker skylla de minskade antalet kristna palestinier i Gaza på muslimerna.

  De kristna har förvisso blivit utsatta, men den största anledningen till det minskade antalet i Gaza och Västbanken, är födelsetalen.
  Det föds helt enkelt färre kristna än muslimer.

  Med tanke på hur illa de kristna palestinierna behandlas på Västbanken och i synnerlighet i Betlehem av det israeliska styret, så är resonemanget ohöljt cyniskt.

  SvaraRadera
 20. Egon

  Tråkigt att din blogg tagits över av din löjtnant "Guardian". Hur han än skvätter sand med sin spade i lådan blir det inget av intresse för diskussionen. Idem gäller för Johan Byegård. Men naturligtvis är det du som bestämmer vilken nivå du vill ha på din blogg:-)

  SvaraRadera
 21. Skarp observatör den där McEoin .....kul att kristna gruppen Kairos deltog ;-)
  Vilken tur att han också vet precis varför muren är byggd och varför kristna flyttar och vad min vän William Bell egentligen tänker.
  Stora stollevarningen utfärdas !!

  Nu skall jag gå på årsmöte i Kairos, kom med vet jag........

  SvaraRadera
 22. Joakim

  "...vad min vän William Bell egentligen tänker."
  McEoin refererar vad Bell star och sager till publiken. Om det sa hade varit inspelat sa vet vi inte vad Bell "egentligen tanker".
  Men du som vet, dela med dig:-)
  "...årsmöte i Kairos" Stollevarning? Kanske det:-)  SvaraRadera
 23. Guardian

  Om du hade varit det minsta intresserad av de kristna gazabornas julfirande på västbanken så hade du googlat det för länge sen.
  Visst har de kristna färre barn än de muslimska. Men det betyder inte att deras befolkning minskar per se. De kristna flyr främst pga muslimska trakasserier. Inte bara i Gaza! Och inte av något "israeliskt styre" i Betlehem. Över 1/3 del av de c 1500 kristna i Gaza fick tillstånd att resa dit de ville mellan dec 24 och jan 8, vilket möjliggjorde julfirande för både ortodoxa och katoliker.
  Nice try, Guardian:-)

  SvaraRadera
 24. Blir det någon länk Lande, eller ska du fortsätta grina?

  Förutsättningen för en diskussion är liksom att man har något att komma med…

  SvaraRadera
 25. Lande, jag som trodde du saknade humor...Eftersom du helt missade vad som var så kul med Mc(Scrodge)Eoin och kristna organisationen Kairos så blir ju ditt inhopp ännu roligare....tackar, tackar.....

  SvaraRadera